Ciagły problem z zasięgiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ciagły problem z zasięgiem
Mam taki problem z zasięgiem wszystko działało fajnie osiągałem prędkości ok 180kb/s ale z jakieś pół roku temu od tego czasu same tylko kłopoty z tym internetem prędkości jakie osiągam teraz to tylko 40 kb/s jak nie ma ruchu normalnie wszystkiego już próbuje i przeinstalowałem system i latam z anteną (antena zamontowana na dachu domu) próbuję chyba wszystkiego i strony się otwierają normalnie tragedia.Posiadam taka antenę Link do anteny +modem Siemens Es75.Jak wynika z map jestem w zasięgu EDGE ale normalnie działa on jak GPRS w moim przypadku .Dodam że miejscowość w jakiej mieszkam to Górki Sypniewo woj.Podlaskie.Może koledzy macie jakiś pomysł na to
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Ciagły problem z zasięgiem
TommekG, może na początek podaj jaką masz siłę sygnału? Chodzi mi oczywiście o -dBm, nie jakieś kreski, procenty itp. Możesz sprawdzic to programem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> . Może się okazać że BTS z którego korzystasz jest po prostu nadmiernie obciążony, to nie wina zasięgu.
-
-69 dBm,22 dBi,60%. Pomiar wykonany o godzinie 8.00 rano
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Bardzo dobrze.TommekG pisze:-69 dBm
Widocznie sieć przeciążona po prostu.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To świetny sygnał, zobacz na parametry połączenia z mojej sygnaturkiTommekG pisze:-69 dBm,22 dBi,60%

BTS z którego korzystasz jest zbyt obciążony i nic na to nie poradzisz. Możesz jeszcze spróbować wycelować antenę na jakiś inny BTS. Poszukaj go na www.mapa.btsearch.pl
-
No coś popróbuje. Nie daleko mnie jest zasięg UMTS z Orange ale wątpię czy złapię ode mnie będzie ok 12km.
-
Dziś przestawiłem antenę na drugi nadajnik i otrzymałem takie parametry mógłby ktoś fachowym okiem spojrzeć
1438 81dBm 16dBi,30%
1438 81dBm 16dBi,30%
- Blido
- Guru bezprzewodowy
To słabszy sygnał niż ten który podałes poprzednio, ale prawdę mówiąc to nie moc sygnału się liczy, a realne osiągi. Może trafiłes na mniej obciążony BTS? Przetestuj transfer i pingi na www.speedtest.net
-
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Na co tu zerkać, wynik jak wynik, typowy dla EDGE W Orange, które niestety nie jest najlepsze. EDGE w tej sieci działa często wolniej niż GPRS w innych sieciach.TommekG pisze:Może ktoś zerknąć wyżej na to ?
Moc sygnału -81dBm też nie jest zła, ponieważ ja na -85dBm sygnału EDGE w Erze osiągam 190kb/s. Tak więc to wina nie słabego sygnału, ale obciążonego BTS-a.
Antenę masz raczej dobrą, wygląda zupełnie jak ta z Dipola, może to nawet ta sama. Pół roku temu miałeś lepszy transfer bo po prostu BTS nie był tak obciążony lub miał jakieś lepsze wyjście na świat.
-
Antenę mam kupioną z dipola ATK .Widzę jakie tutaj na forum co nie którzy osiągają prędkości to ja o takich mogę pomarzyć do betesa mam z Orange do jednego ok 5km drugi 8km i trzeci to 13 km z UMTS ale prędkości jakie osiągam to 100 kb/s to najwięcej już
-
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Dużo za dużo.TommekG pisze:trzeci to 13 km z UMTS
Takie EDGE. W nocy tak samo?Dziś wystrzeliłem antenę w nowy nadajnik i oto osiągi
-
Sprawdzałem o godzinie 20 wczoraj i strasznie muliło, strony wcale się nie otwierały. Np teraz z rana jest ok.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-03-26, 12:13 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2009-03-26, 12:13 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2009-03-26, 12:13 przez TommekG, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
TommekG czyli to jest wina obciążenia sieci. Musisz szukać innego BTS'a.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
YaHoo ja już wszystkie dookoła BTSY sprawdzam i sam już nie wiem , który dobry normalnie mam taki mętlik w głowie że szokYaHooo pisze:TommekG czyli to jest wina obciążenia sieci. Musisz szukać innego BTS'a.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Może taka specyfika sieci w Twojej okolicy. Nic się nie da zrobić, bo tak mocno obciążona jestTommekG pisze:już wszystkie dookoła BTSY sprawdzam i sam już nie wiem , który dobry

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
I to jest najlepszy dowód, że masz przeciazony nadajnik. W takim wypadku musisz umieć złapać jakiś drugi, mniej obciążony, na którym byś miał lepsze transfery w godzinach szczytu. Masz już antene i wiesz z jakimi stacjami się łączysz- więc możesz testować. Więcej Ci nie pomożemy...Sprawdzałem o godzinie 20 wczoraj i strasznie muliło, strony wcale się nie otwierały. Np teraz z rana jest ok.
Częściej "siada" jedna stacja, ale zdarzało się, że na wszystkich BTS-ach internet zwalniał. Zależy to od lokalnej infrastruktury. Tak to już jest w EDGE, ale można sobie z tym radzić. Przełączanie miedzy stacjami przydaje się zwłaszcza jak jest jakaś awaria.Może taka specyfika sieci w Twojej okolicy. Nic się nie da zrobić, bo tak mocno obciążona jest
-
- Użytkownik forum
Nie jestem ekspertem ale może kolega niech jeszcze sprawdzi złapać tego UMTS-a? Skierować tam antenę i wymusić programem Top_NetInfo ?