Moderator: Moderatorzy
Przeciez nie musisz zabierać na dach komputera, wystarczy telefon z 3G.mkg89 pisze:postaram sie poprosic jakiegos kumpla z laptopem to bede próbował.
Ar ju pewny, że to EDGE? Bo albo bardzo przeciążony nadajnik, albo GPRS albo mylisz jednostki.mkg89 pisze:i transfer pobieranych plików to około 24kb ...
To jest o wiele lepsze rozwiązanie. No i warto wtedy przetestować jak będzie działać wideorozmowa.Blido pisze:wystarczy telefon z 3G.
Jeśli chcesz sprawdzić czy EDGE czy GPRS to jedyna metoda to pomiar transferu.mkg89 pisze:jest jakąś komenda która by mi pokazała jaki mam w rzeczywistości zasięg w chwili obecnej ??
Raczej tak, bo to zazwyczaj słaby sygnał sprawia problemy ze stabilnościa połączenia.mkg89 pisze:Czy po zamontowaniu anteny mógł bym być w stanie "ssać" przez dłuższy czas z taką prędkością ??
Optymistyczny hop prędkościmkg89 pisze:czasami kiedy ściągam jakieś pliki to przez około 10 sek. ściąga mi plik z szybkością około 50-70kb lecz później znów wraca na swoja standardową szybkość tj. 20kb.
Dokładnie. Szczególnie jeśli to jest prędkość podawana przez menedżer pobieraniaSundance_kid pisze:Optymistyczny hop prędkości![]()
Chodziło mi o prędkość transferu. Kiedy ją określasz, masz na myśli kb/s (tysiące bitów na sekundę) czy też kB/s - kilobajty na sekundę? (choć tak naprawdę ta jednostka zwie się kibibajt - kiB, ponieważ to 2^10 bajta (1024B) a nie jak w przypadku kilobajta, 1000B. Kibibajt to więc właściwa jednostka informatyczna, ale tak już się przyjęło że wszyscy mówią na to kilobajt. Stąd to częste mylenie jednostekmkg89 pisze:Blido : Hmm noo »»nie wiem«« czy " kB/s" czy "kb/s"
Niestety to jest niemal max dla EDGE (około 29kB/s). Więc jak chcesz mieć szybszy internet musisz szukać jakiegoś BTS'a z 3g (UMTS/HSDPA).mkg89 pisze:ściaganie plików z prędkoscią np.25kB na dłuższa mete jest męczące,
Więc co do wyboru anteny to najlepiej by było żebyś mógł wykonać te testy o których pisałem na wcześniejszej stronie. A jak nie masz to można by spróbować z taką antenką http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9mkg89 pisze:Prosze o jakieś rady.
To jest bardzo dobre rozwiązaniemkg89 pisze:to wyskoczę na dach i zobacze jaki zasięg otrzymam w tym miejscu gdzie bedzie antena
Właśnie nie. To się robi tak: Plik -> Ustawienia -> GPRS/UMTSmkg89 pisze:daje "Wymuszenie HSxPA" Adres ustawilem na Onet.pl -> start
A to są Twoje pingi do onet.pl Swoją drogą całkiem niezłe jak na 2gmkg89 pisze:zostawiam to do analizy![]()
Nie patrz na procenty, ale na właściwe jednostki mocy sygnału (-dBm, dBi) Jest nienajgorzej, ja przy sygnale o mocy -93dBm - więc nieznacznie silniejszym, osiągam ponad 3Mb/s (łączę się z nodeB-em 7,2Mb/s). Nie wiem też dlaczego twój modem sam się nie przełączył na HSDPA, ja nie wymuszam 3G a mój E220 przełącza się na EDGE dopiero jak sygnał spada poniżej -109dBm.mkg89 pisze:tylko moc sygnału była 1% ;/ to źle ?? czy dobrze ??
W komunikacie ze screenu który wrzuciłeś jest już rozwiązanie tego "błędu". Możesz też spróbować wymusić 3G na managerze połączeń z dashboardu modemu i nim się połączyć (zakładam że to Mobile Partner) albo po wymuszeniu 3G łączyć się przez <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> .mkg89 pisze:ale nie mogłem się połączyć bo wyskoczył mi jakiś bład
No to już połowiczny sukces. A to, że nie możesz się połączyć może wynikać z bardzo słabego -103dBm zasięgu. Można spróbować z dachu.mkg89 pisze:Po wymuszeniu "tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)" na zasięgu wyskoczyło mi UMTS
Przy UMTS - nie.mkg89 pisze:jeżeli używam UMTS to mogę oglądać np, filmy na youtube bez potrzeby długiego czekania na załadowanie się filmu ??
Zarówno wysyłanie jak i pobieranie do 384 kbit/smkg89 pisze:jaki jest transfer pobierania plików z UMTS
Widzę, że mkg89 używa E169 w iPlusie. Ten modem obsługuje HSDPA, a "surowy" UMTS jest już rzadko spotykany, chyba że przy bardzo słabym sygnale.Patryk_ pisze:Przy HSDPA - z reguły tak,ale to róznie bywa,szczególnie u Play.
Tak, ten parametr CSQ otrzymuję bez użycia anteny, której zresztą nie można podłączyc do E220 bez ingerencji w konstrukcję modemu. Mobile Partner to program do łączenia, choć oczywiście jest całkowicie zbędny. Połączenie można nawiązać przy pomocy systemowego dial-upu, bez użycia żadnych programów.mkg89 pisze:Blido : napisałeś że przy sygnale o mocy " -93dBm - więc nieznacznie silniejszym, osiągam ponad 3Mb/s " to też jest twój wynik który otrzymałeś bez anteny ?? A dashboard Mobile Partner to jest Program do łączenia się z netem ??