zasieg z iplus-a

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mkg89
Użytkownik forum

zasieg z iplus-a

Post autor: mkg89 »

Witam, mam pytanko na które pewnie będziecie znać odpowiedz :D ze względu na to że jestem swierzy na forum proszę nie skreślajcie mnie odrazu :P , a więc mieszkam jakieś 5 km od Lotniska to jest Jasionka kolo Rzeszowa, z tego co widzialem na stronce Plusa na terenie lotniska jest najmocniejszy zasieg ktory oferuje Plus, z dachu domu wiedze lotnisko i kilka wież, a wiec czy zakup anteny kierunkowej i wykierowanie jej w strone lotniska bedzie mialo efekt złapania 3g ?? obecnie mam EDGE 3-4 kreski zasiegu, i transfer pobieranych plików to około 24kb ... za odpowiedzi i podpowiedzi Dziekuje. Pozdro
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: zasieg z iplus-a

Post autor: ja.michal »

mkg89, zależy jakie ukształtowanie terenu. NoteB Plusa jest w porcie lotniczym. Dokładniej jadąc drogą od wschodu, dojeżdżając do poru jest czerwona wieża (chyba radar jest na na niej, już nie pamiętam) i na niej są anteny Plusa.
Możliwe, że zasięg jest trochę zmniejszy z racji, że to port lotniczy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mkg89 a spróbuj złapać zasięg 3g wymuszając w telefonie/modemie obsługującym 3g łączenie się tylko z siecią 3g. Warto abyś to wykonał jak najwyżej się da. Idealnie by było jakbyś był tam gdzie ma być docelowo antena. To jest podstawa dalszych działań z anteną. Jak nie złapiesz u siebie zasięgu to sprawdź w miarę możliwości w jakiej odległości od domu łapiesz 3g bez anteny.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mkg89
Użytkownik forum

YaHooo: Dzięki za podpowiedz, spróbuje to zrobić, a tak na marginesie to mam małą lipe bo z komputerem stacjonarnym na dach raczej nie wyjde ;/ ale postaram sie poprosic jakiegos kumpla z laptopem to bede próbował.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

mkg89 pisze:postaram sie poprosic jakiegos kumpla z laptopem to bede próbował.
Przeciez nie musisz zabierać na dach komputera, wystarczy telefon z 3G. :]
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

mkg89 pisze:i transfer pobieranych plików to około 24kb ...
Ar ju pewny, że to EDGE? Bo albo bardzo przeciążony nadajnik, albo GPRS albo mylisz jednostki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:wystarczy telefon z 3G.
To jest o wiele lepsze rozwiązanie. No i warto wtedy przetestować jak będzie działać wideorozmowa.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mkg89
Użytkownik forum

Sundance_kid : no na moim iplus menegerze pisze EDGE chyba ze ten program oszukuje (nie zdziwiłbym się) ;) jest jakąś komenda która by mi pokazała jaki mam w rzeczywistości zasięg w chwili obecnej ??
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mkg89 pisze:jest jakąś komenda która by mi pokazała jaki mam w rzeczywistości zasięg w chwili obecnej ??
Jeśli chcesz sprawdzić czy EDGE czy GPRS to jedyna metoda to pomiar transferu. :)
Nawet dobrze pokazują czy EDGE czy GPRS oryginalne programy producenta.
mkg89
Użytkownik forum

Mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie (nie mam jeszcze anteny) , czasami kiedy ściągam jakieś pliki to przez około 10 sek. ściąga mi plik z szybkością około 50-70kb lecz później znów wraca na swoja standardową szybkość tj. 20kb. Czy po zamontowaniu anteny mógł bym być w stanie "ssać" przez dłuższy czas z taką prędkością ??
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

mkg89 pisze:Czy po zamontowaniu anteny mógł bym być w stanie "ssać" przez dłuższy czas z taką prędkością ??
Raczej tak, bo to zazwyczaj słaby sygnał sprawia problemy ze stabilnościa połączenia.

PS. Masz na myśli kb/s czy kB/s ?
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

mkg89 pisze:czasami kiedy ściągam jakieś pliki to przez około 10 sek. ściąga mi plik z szybkością około 50-70kb lecz później znów wraca na swoja standardową szybkość tj. 20kb.
Optymistyczny hop prędkości ;) Zauważyłam na paru łączach że to jest norma. Stabilizuje się po jakimś czasie.

Jeżeli masz szansę na coś więcej to jest szansa, jeżeli masz tylko EDGE to z wróbla orła nie zrobisz niestety.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:Optymistyczny hop prędkości ;)
Dokładnie. Szczególnie jeśli to jest prędkość podawana przez menedżer pobierania ;)
mkg89
Użytkownik forum

Tan "optymistyczny hop prędkosci" zauważyłem na Flesh get

[ Dodano: 2009-03-26, 00:21 ]
Blido : Hmm noo nie wiem czy " kB/s" czy "kb/s" , może mogli byście mi doradzić ze względu na to że macie obszerniejszą wiedzę ode mnie, jaką dobra antenę ?? (wybaczcie za moją nie wiedze) za pomocą Top Net Info , którego ściągałem z forum wyszukałem BTS o ktory mi chodzi i pisze tam co takiego ID.18453 , Sieć.Plus , Województwo.Podkarpackie , Miejscowosc.Jasionka , Lokalizacja.Port Lotniczy, maszt własny , LAC.23202 , CID.3723 , Uwagi. 3G :| PS : w tym fajnym i ciekawym programie Top Net Info pisze jeszcze tak Parametry Połączenia : moc sygnału -63dBm , 25dBi , 77 % oraz na samym dole pisze BTS: LAC21070 CID: 2518, 1 pn pn-ws. (dla mnie nie znaczy to za wiele ale moze powie wam to cos wiecej, moze dziki temu ktos mi podpowie na temat kupna anteny)

Każdemu dziękuje z góry za jaką kolwiek pomoc ;)

PS: jeżeli za bardzo zamotałem to wybaczcie

Zdaje sie na waszą wiedze.:D

[ Dodano: 2009-03-26, 00:52 ]

Kliknij zdjecie aby powiększyć.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mkg89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

mkg89 pisze:Blido : Hmm noo »»nie wiem«« czy " kB/s" czy "kb/s"
Chodziło mi o prędkość transferu. Kiedy ją określasz, masz na myśli kb/s (tysiące bitów na sekundę) czy też kB/s - kilobajty na sekundę? (choć tak naprawdę ta jednostka zwie się kibibajt - kiB, ponieważ to 2^10 bajta (1024B) a nie jak w przypadku kilobajta, 1000B. Kibibajt to więc właściwa jednostka informatyczna, ale tak już się przyjęło że wszyscy mówią na to kilobajt. Stąd to częste mylenie jednostek ;) . Wracając do tematu, skąd brałeś dane dotyczące prędkości transferu? Jeśli z jakiegoś managera połączeń czy testu prędkości w rodzaju www.speedtest.net , to podał Ci on prędkość w kb/s, jeśli podawałeś prędkość przy ściąganiu pliku za pomocą jakiegoś akceleratora czy choćby przez przeglądarkę, to jest to kB/s. Zwróć uwagę na wielkość liter - b - bit, B - bajt. Bajt to 8 bitów, tak więc jeśli w jednym z wcześniejszych postów, gdzie podawałeś ze masz prędkość 25kb/s, miałeś na myśli rzeczywiście kilobity, to jest to około 3,05kB/s (25000:8:1024). To bardzo niska prędkość, charakterystyczna dla słabego GPRS.
mkg89
Użytkownik forum

Blido : Dzięki za lekcje z jednostek ;)

Po przeczytaniu twojego postu znam odpowiedz na twoje pytanie, wiec jest to kB/s , wiec z moim transferem nie jest chyba tak źle tzn. ściaganie plików z prędkoscią np.25kB na dłuższa mete jest męczące, choć nie ukrywam że chce wskoczyć na Wyższy level i nie chce już tego EDGE bo szkoda kasy. (przecież nie bede jeździł pod lotnisko żeby coś ściągnąć ;))

Najczęsciej własnie korzystałem z speedtest.net żeby określić moją predkośc

Dzieki i Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mkg89 pisze:ściaganie plików z prędkoscią np.25kB na dłuższa mete jest męczące,
Niestety to jest niemal max dla EDGE (około 29kB/s). Więc jak chcesz mieć szybszy internet musisz szukać jakiegoś BTS'a z 3g (UMTS/HSDPA).
mkg89
Użytkownik forum

No własnie na lotnisku jest BTS z 3G . Na 1 stronie jest zamieszczone zdjęcie na którym są informacje na temat tego BTS-a . Lotnisko jest oddalone odemnie jakieś 5-6km i pasuje mi się dowiedzieć jakiej użyć anteny która by odpowiednia żeby złapać owy 3G. Prosze o jakieś rady.

Pozdro.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mkg89 pisze:Prosze o jakieś rady.
Więc co do wyboru anteny to najlepiej by było żebyś mógł wykonać te testy o których pisałem na wcześniejszej stronie. A jak nie masz to można by spróbować z taką antenką http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9

A co się dzieje jak w tym miejscu co stoi komputer wymusisz łączenie się tylko po 3g, wykrywa jakiś szczątkowy zasięg?
mkg89
Użytkownik forum

YaHooo : Właśnie zagadałem z kumplem i jutro wpadnie do mnie z laptopem, to wyskoczę na dach i zobacze jaki zasięg otrzymam w tym miejscu gdzie bedzie antena.

Hmm <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy poprawnie wymuszam, za pomocą Top Net Info daje "Wymuszenie HSxPA" Adres ustawilem na Onet.pl -> start , i wyskakuje cos takiego. Ja <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co to znaczy zostawiam to do analizy ;)

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mkg89 pisze:to wyskoczę na dach i zobacze jaki zasięg otrzymam w tym miejscu gdzie bedzie antena
To jest bardzo dobre rozwiązanie :)
mkg89 pisze:daje "Wymuszenie HSxPA" Adres ustawilem na Onet.pl -> start
Właśnie nie. To się robi tak: Plik -> Ustawienia -> GPRS/UMTS
Wybierasz swój modem i na dole zaznaczasz Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA) ;)
mkg89 pisze:zostawiam to do analizy ;)
A to są Twoje pingi do onet.pl Swoją drogą całkiem niezłe jak na 2g ;)
mkg89
Użytkownik forum

YaHooo : Po wymuszeniu "tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)" na zasięgu wyskoczyło mi UMTS (zrobilem to w pokoju gdzie stoi komputer tak jak mówiłeś) tylko moc sygnału była 1% ;/ to źle ?? czy dobrze ?? ale nie mogłem się połączyć bo wyskoczył mi jakiś bład ;/ . Jak będę na dachu to spróbuje tez wymusić i zobacze co wtedy będzie.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

mkg89 pisze:tylko moc sygnału była 1% ;/ to źle ?? czy dobrze ??
Nie patrz na procenty, ale na właściwe jednostki mocy sygnału (-dBm, dBi) Jest nienajgorzej, ja przy sygnale o mocy -93dBm - więc nieznacznie silniejszym, osiągam ponad 3Mb/s (łączę się z nodeB-em 7,2Mb/s). Nie wiem też dlaczego twój modem sam się nie przełączył na HSDPA, ja nie wymuszam 3G a mój E220 przełącza się na EDGE dopiero jak sygnał spada poniżej -109dBm.
mkg89 pisze:ale nie mogłem się połączyć bo wyskoczył mi jakiś bład
W komunikacie ze screenu który wrzuciłeś jest już rozwiązanie tego "błędu". Możesz też spróbować wymusić 3G na managerze połączeń z dashboardu modemu i nim się połączyć (zakładam że to Mobile Partner) albo po wymuszeniu 3G łączyć się przez <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> .
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mkg89 pisze:Po wymuszeniu "tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)" na zasięgu wyskoczyło mi UMTS
No to już połowiczny sukces. A to, że nie możesz się połączyć może wynikać z bardzo słabego -103dBm zasięgu. Można spróbować z dachu.
mkg89
Użytkownik forum

Blido : napisałeś że przy sygnale o mocy " -93dBm - więc nieznacznie silniejszym, osiągam ponad 3Mb/s " to też jest twój wynik który otrzymałeś bez anteny ?? A dashboard Mobile Partner to jest Program do łączenia się z netem ?? (jestem nowy wiec pytam) :P

Dzięki i pozdrawiam...;D
mkg89
Użytkownik forum

Witam mam małe pytanko, jeżeli używam UMTS to mogę oglądać np, filmy na youtube bez potrzeby długiego czekania na załadowanie się filmu ?? zakładając że mam dobry sygnał... no i jeszcze takie jedno malutkie pytanko, jaki jest transfer pobierania plików z UMTS-a za odpowiedzi serdeczne dzięki ;)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

mkg89 pisze:jeżeli używam UMTS to mogę oglądać np, filmy na youtube bez potrzeby długiego czekania na załadowanie się filmu ??
Przy UMTS - nie.
Przy HSDPA - z reguły tak,ale to róznie bywa,szczególnie u Play.

[ Dodano: 2009-04-10, 16:33 ]
mkg89 pisze:jaki jest transfer pobierania plików z UMTS
Zarówno wysyłanie jak i pobieranie do 384 kbit/s
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Przy HSDPA - z reguły tak,ale to róznie bywa,szczególnie u Play.
Widzę, że mkg89 używa E169 w iPlusie. Ten modem obsługuje HSDPA, a "surowy" UMTS jest już rzadko spotykany, chyba że przy bardzo słabym sygnale.
mkg89 pisze:Blido : napisałeś że przy sygnale o mocy " -93dBm - więc nieznacznie silniejszym, osiągam ponad 3Mb/s " to też jest twój wynik który otrzymałeś bez anteny ?? A dashboard Mobile Partner to jest Program do łączenia się z netem ??
Tak, ten parametr CSQ otrzymuję bez użycia anteny, której zresztą nie można podłączyc do E220 bez ingerencji w konstrukcję modemu. Mobile Partner to program do łączenia, choć oczywiście jest całkowicie zbędny. Połączenie można nawiązać przy pomocy systemowego dial-upu, bez użycia żadnych programów.
(Sorry że tak późno odpisałem na ten post, musiałem go jakoś przeoczyć ;) )
mkg89
Użytkownik forum

Witam wszystkich ;) wychodząc z domu zostawilem właczony komputer bo sciagalem sobie film, kiedy przyszedłem do domu zobaczyłem że dioda w modemie swieci na ciemno niebiesko <wow> ;) nigdy czegos takiego nie miałem, na moim iplus menagerze pisalo Usługa 3G po czym wskakiwało HSDPA mozecie mi wytłumaczyc czemu tak sie stalo ?? skoro modem jest od 2 miesiecy w tym samym miejscu nie ma anteny zewnetrznej, na iplus menagerze pisze jeszcze sygnal 0 z 5 kresek i troche go muli wiec nie widac po ladowaniu stronek zeby to bylo 3G lub HSDPA. Czy to jest jakiś bład modemu czy rzeczywiscie gdzies w okolicy jest jakis nadajnik HSDPA ?? Pozdoooooo
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

mkg89 może tak właśnie być, że gdzieś (nawet dalej, wskazuje na to bardzo słaby zasięg) Plus uruchomił (być może testowo) nodeB :)
ODPOWIEDZ