zasieg z iplus-a
Moderator: Moderatorzy
-
mkg89
- Użytkownik forum
zasieg z iplus-a
Witam, mam pytanko na które pewnie będziecie znać odpowiedz
ze względu na to że jestem swierzy na forum proszę nie skreślajcie mnie odrazu
, a więc mieszkam jakieś 5 km od Lotniska to jest Jasionka kolo Rzeszowa, z tego co widzialem na stronce Plusa na terenie lotniska jest najmocniejszy zasieg ktory oferuje Plus, z dachu domu wiedze lotnisko i kilka wież, a wiec czy zakup anteny kierunkowej i wykierowanie jej w strone lotniska bedzie mialo efekt złapania 3g ?? obecnie mam EDGE 3-4 kreski zasiegu, i transfer pobieranych plików to około 24kb ... za odpowiedzi i podpowiedzi Dziekuje. Pozdro
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: zasieg z iplus-a
mkg89, zależy jakie ukształtowanie terenu. NoteB Plusa jest w porcie lotniczym. Dokładniej jadąc drogą od wschodu, dojeżdżając do poru jest czerwona wieża (chyba radar jest na na niej, już nie pamiętam) i na niej są anteny Plusa.
Możliwe, że zasięg jest trochę zmniejszy z racji, że to port lotniczy.
Możliwe, że zasięg jest trochę zmniejszy z racji, że to port lotniczy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
mkg89 a spróbuj złapać zasięg 3g wymuszając w telefonie/modemie obsługującym 3g łączenie się tylko z siecią 3g. Warto abyś to wykonał jak najwyżej się da. Idealnie by było jakbyś był tam gdzie ma być docelowo antena. To jest podstawa dalszych działań z anteną. Jak nie złapiesz u siebie zasięgu to sprawdź w miarę możliwości w jakiej odległości od domu łapiesz 3g bez anteny.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
mkg89
- Użytkownik forum
YaHooo: Dzięki za podpowiedz, spróbuje to zrobić, a tak na marginesie to mam małą lipe bo z komputerem stacjonarnym na dach raczej nie wyjde ;/ ale postaram sie poprosic jakiegos kumpla z laptopem to bede próbował.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Przeciez nie musisz zabierać na dach komputera, wystarczy telefon z 3G.mkg89 pisze:postaram sie poprosic jakiegos kumpla z laptopem to bede próbował.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ar ju pewny, że to EDGE? Bo albo bardzo przeciążony nadajnik, albo GPRS albo mylisz jednostki.mkg89 pisze:i transfer pobieranych plików to około 24kb ...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jest o wiele lepsze rozwiązanie. No i warto wtedy przetestować jak będzie działać wideorozmowa.Blido pisze:wystarczy telefon z 3G.
Pozdrawiam YaHooo 
-
mkg89
- Użytkownik forum
Sundance_kid : no na moim iplus menegerze pisze EDGE chyba ze ten program oszukuje (nie zdziwiłbym się)
jest jakąś komenda która by mi pokazała jaki mam w rzeczywistości zasięg w chwili obecnej ??
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jeśli chcesz sprawdzić czy EDGE czy GPRS to jedyna metoda to pomiar transferu.mkg89 pisze:jest jakąś komenda która by mi pokazała jaki mam w rzeczywistości zasięg w chwili obecnej ??
Nawet dobrze pokazują czy EDGE czy GPRS oryginalne programy producenta.
-
mkg89
- Użytkownik forum
Mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie (nie mam jeszcze anteny) , czasami kiedy ściągam jakieś pliki to przez około 10 sek. ściąga mi plik z szybkością około 50-70kb lecz później znów wraca na swoja standardową szybkość tj. 20kb. Czy po zamontowaniu anteny mógł bym być w stanie "ssać" przez dłuższy czas z taką prędkością ??
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Raczej tak, bo to zazwyczaj słaby sygnał sprawia problemy ze stabilnościa połączenia.mkg89 pisze:Czy po zamontowaniu anteny mógł bym być w stanie "ssać" przez dłuższy czas z taką prędkością ??
PS. Masz na myśli kb/s czy kB/s ?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Optymistyczny hop prędkościmkg89 pisze:czasami kiedy ściągam jakieś pliki to przez około 10 sek. ściąga mi plik z szybkością około 50-70kb lecz później znów wraca na swoja standardową szybkość tj. 20kb.
Jeżeli masz szansę na coś więcej to jest szansa, jeżeli masz tylko EDGE to z wróbla orła nie zrobisz niestety.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie. Szczególnie jeśli to jest prędkość podawana przez menedżer pobieraniaSundance_kid pisze:Optymistyczny hop prędkości![]()
Pozdrawiam YaHooo 
-
mkg89
- Użytkownik forum
Tan "optymistyczny hop prędkosci" zauważyłem na Flesh get
[ Dodano: 2009-03-26, 00:21 ]
Blido : Hmm noo nie wiem czy " kB/s" czy "kb/s" , może mogli byście mi doradzić ze względu na to że macie obszerniejszą wiedzę ode mnie, jaką dobra antenę ?? (wybaczcie za moją nie wiedze) za pomocą Top Net Info , którego ściągałem z forum wyszukałem BTS o ktory mi chodzi i pisze tam co takiego ID.18453 , Sieć.Plus , Województwo.Podkarpackie , Miejscowosc.Jasionka , Lokalizacja.Port Lotniczy, maszt własny , LAC.23202 , CID.3723 , Uwagi. 3G
PS : w tym fajnym i ciekawym programie Top Net Info pisze jeszcze tak Parametry Połączenia : moc sygnału -63dBm , 25dBi , 77 % oraz na samym dole pisze BTS: LAC21070 CID: 2518, 1 pn pn-ws. (dla mnie nie znaczy to za wiele ale moze powie wam to cos wiecej, moze dziki temu ktos mi podpowie na temat kupna anteny)
Każdemu dziękuje z góry za jaką kolwiek pomoc
PS: jeżeli za bardzo zamotałem to wybaczcie
Zdaje sie na waszą wiedze.
[ Dodano: 2009-03-26, 00:52 ]
Kliknij zdjecie aby powiększyć.
[ Dodano: 2009-03-26, 00:21 ]
Blido : Hmm noo nie wiem czy " kB/s" czy "kb/s" , może mogli byście mi doradzić ze względu na to że macie obszerniejszą wiedzę ode mnie, jaką dobra antenę ?? (wybaczcie za moją nie wiedze) za pomocą Top Net Info , którego ściągałem z forum wyszukałem BTS o ktory mi chodzi i pisze tam co takiego ID.18453 , Sieć.Plus , Województwo.Podkarpackie , Miejscowosc.Jasionka , Lokalizacja.Port Lotniczy, maszt własny , LAC.23202 , CID.3723 , Uwagi. 3G
Każdemu dziękuje z góry za jaką kolwiek pomoc
PS: jeżeli za bardzo zamotałem to wybaczcie
Zdaje sie na waszą wiedze.
[ Dodano: 2009-03-26, 00:52 ]
Kliknij zdjecie aby powiększyć.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez mkg89, łącznie zmieniany 1 raz.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Chodziło mi o prędkość transferu. Kiedy ją określasz, masz na myśli kb/s (tysiące bitów na sekundę) czy też kB/s - kilobajty na sekundę? (choć tak naprawdę ta jednostka zwie się kibibajt - kiB, ponieważ to 2^10 bajta (1024B) a nie jak w przypadku kilobajta, 1000B. Kibibajt to więc właściwa jednostka informatyczna, ale tak już się przyjęło że wszyscy mówią na to kilobajt. Stąd to częste mylenie jednostekmkg89 pisze:Blido : Hmm noo »»nie wiem«« czy " kB/s" czy "kb/s"
-
mkg89
- Użytkownik forum
Blido : Dzięki za lekcje z jednostek
Po przeczytaniu twojego postu znam odpowiedz na twoje pytanie, wiec jest to kB/s , wiec z moim transferem nie jest chyba tak źle tzn. ściaganie plików z prędkoscią np.25kB na dłuższa mete jest męczące, choć nie ukrywam że chce wskoczyć na Wyższy level i nie chce już tego EDGE bo szkoda kasy. (przecież nie bede jeździł pod lotnisko żeby coś ściągnąć
)
Najczęsciej własnie korzystałem z speedtest.net żeby określić moją predkośc
Dzieki i Pozdrawiam
Po przeczytaniu twojego postu znam odpowiedz na twoje pytanie, wiec jest to kB/s , wiec z moim transferem nie jest chyba tak źle tzn. ściaganie plików z prędkoscią np.25kB na dłuższa mete jest męczące, choć nie ukrywam że chce wskoczyć na Wyższy level i nie chce już tego EDGE bo szkoda kasy. (przecież nie bede jeździł pod lotnisko żeby coś ściągnąć
Najczęsciej własnie korzystałem z speedtest.net żeby określić moją predkośc
Dzieki i Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety to jest niemal max dla EDGE (około 29kB/s). Więc jak chcesz mieć szybszy internet musisz szukać jakiegoś BTS'a z 3g (UMTS/HSDPA).mkg89 pisze:ściaganie plików z prędkoscią np.25kB na dłuższa mete jest męczące,
Pozdrawiam YaHooo 
-
mkg89
- Użytkownik forum
No własnie na lotnisku jest BTS z 3G . Na 1 stronie jest zamieszczone zdjęcie na którym są informacje na temat tego BTS-a . Lotnisko jest oddalone odemnie jakieś 5-6km i pasuje mi się dowiedzieć jakiej użyć anteny która by odpowiednia żeby złapać owy 3G. Prosze o jakieś rady.
Pozdro.
Pozdro.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Więc co do wyboru anteny to najlepiej by było żebyś mógł wykonać te testy o których pisałem na wcześniejszej stronie. A jak nie masz to można by spróbować z taką antenką http://www.bestpartner.pl/index.php?art ... ategorie=9mkg89 pisze:Prosze o jakieś rady.
A co się dzieje jak w tym miejscu co stoi komputer wymusisz łączenie się tylko po 3g, wykrywa jakiś szczątkowy zasięg?
Pozdrawiam YaHooo 
-
mkg89
- Użytkownik forum
YaHooo : Właśnie zagadałem z kumplem i jutro wpadnie do mnie z laptopem, to wyskoczę na dach i zobacze jaki zasięg otrzymam w tym miejscu gdzie bedzie antena.
Hmm <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy poprawnie wymuszam, za pomocą Top Net Info daje "Wymuszenie HSxPA" Adres ustawilem na Onet.pl -> start , i wyskakuje cos takiego. Ja <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co to znaczy zostawiam to do analizy
Pozdrawiam.
Hmm <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> czy poprawnie wymuszam, za pomocą Top Net Info daje "Wymuszenie HSxPA" Adres ustawilem na Onet.pl -> start , i wyskakuje cos takiego. Ja <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> co to znaczy zostawiam to do analizy
Pozdrawiam.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jest bardzo dobre rozwiązaniemkg89 pisze:to wyskoczę na dach i zobacze jaki zasięg otrzymam w tym miejscu gdzie bedzie antena
Właśnie nie. To się robi tak: Plik -> Ustawienia -> GPRS/UMTSmkg89 pisze:daje "Wymuszenie HSxPA" Adres ustawilem na Onet.pl -> start
Wybierasz swój modem i na dole zaznaczasz Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)
A to są Twoje pingi do onet.pl Swoją drogą całkiem niezłe jak na 2gmkg89 pisze:zostawiam to do analizy![]()
Pozdrawiam YaHooo 
-
mkg89
- Użytkownik forum
YaHooo : Po wymuszeniu "tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)" na zasięgu wyskoczyło mi UMTS (zrobilem to w pokoju gdzie stoi komputer tak jak mówiłeś) tylko moc sygnału była 1% ;/ to źle ?? czy dobrze ?? ale nie mogłem się połączyć bo wyskoczył mi jakiś bład ;/ . Jak będę na dachu to spróbuje tez wymusić i zobacze co wtedy będzie.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie patrz na procenty, ale na właściwe jednostki mocy sygnału (-dBm, dBi) Jest nienajgorzej, ja przy sygnale o mocy -93dBm - więc nieznacznie silniejszym, osiągam ponad 3Mb/s (łączę się z nodeB-em 7,2Mb/s). Nie wiem też dlaczego twój modem sam się nie przełączył na HSDPA, ja nie wymuszam 3G a mój E220 przełącza się na EDGE dopiero jak sygnał spada poniżej -109dBm.mkg89 pisze:tylko moc sygnału była 1% ;/ to źle ?? czy dobrze ??
W komunikacie ze screenu który wrzuciłeś jest już rozwiązanie tego "błędu". Możesz też spróbować wymusić 3G na managerze połączeń z dashboardu modemu i nim się połączyć (zakładam że to Mobile Partner) albo po wymuszeniu 3G łączyć się przez <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> .mkg89 pisze:ale nie mogłem się połączyć bo wyskoczył mi jakiś bład
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to już połowiczny sukces. A to, że nie możesz się połączyć może wynikać z bardzo słabego -103dBm zasięgu. Można spróbować z dachu.mkg89 pisze:Po wymuszeniu "tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)" na zasięgu wyskoczyło mi UMTS
Pozdrawiam YaHooo 
-
mkg89
- Użytkownik forum
Blido : napisałeś że przy sygnale o mocy " -93dBm - więc nieznacznie silniejszym, osiągam ponad 3Mb/s " to też jest twój wynik który otrzymałeś bez anteny ?? A dashboard Mobile Partner to jest Program do łączenia się z netem ?? (jestem nowy wiec pytam) 
Dzięki i pozdrawiam...;D
Dzięki i pozdrawiam...;D
-
mkg89
- Użytkownik forum
Witam mam małe pytanko, jeżeli używam UMTS to mogę oglądać np, filmy na youtube bez potrzeby długiego czekania na załadowanie się filmu ?? zakładając że mam dobry sygnał... no i jeszcze takie jedno malutkie pytanko, jaki jest transfer pobierania plików z UMTS-a za odpowiedzi serdeczne dzięki 
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Przy UMTS - nie.mkg89 pisze:jeżeli używam UMTS to mogę oglądać np, filmy na youtube bez potrzeby długiego czekania na załadowanie się filmu ??
Przy HSDPA - z reguły tak,ale to róznie bywa,szczególnie u Play.
[ Dodano: 2009-04-10, 16:33 ]
Zarówno wysyłanie jak i pobieranie do 384 kbit/smkg89 pisze:jaki jest transfer pobierania plików z UMTS
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Widzę, że mkg89 używa E169 w iPlusie. Ten modem obsługuje HSDPA, a "surowy" UMTS jest już rzadko spotykany, chyba że przy bardzo słabym sygnale.Patryk_ pisze:Przy HSDPA - z reguły tak,ale to róznie bywa,szczególnie u Play.
Tak, ten parametr CSQ otrzymuję bez użycia anteny, której zresztą nie można podłączyc do E220 bez ingerencji w konstrukcję modemu. Mobile Partner to program do łączenia, choć oczywiście jest całkowicie zbędny. Połączenie można nawiązać przy pomocy systemowego dial-upu, bez użycia żadnych programów.mkg89 pisze:Blido : napisałeś że przy sygnale o mocy " -93dBm - więc nieznacznie silniejszym, osiągam ponad 3Mb/s " to też jest twój wynik który otrzymałeś bez anteny ?? A dashboard Mobile Partner to jest Program do łączenia się z netem ??
(Sorry że tak późno odpisałem na ten post, musiałem go jakoś przeoczyć
-
mkg89
- Użytkownik forum
Witam wszystkich
wychodząc z domu zostawilem właczony komputer bo sciagalem sobie film, kiedy przyszedłem do domu zobaczyłem że dioda w modemie swieci na ciemno niebiesko <wow>
nigdy czegos takiego nie miałem, na moim iplus menagerze pisalo Usługa 3G po czym wskakiwało HSDPA mozecie mi wytłumaczyc czemu tak sie stalo ?? skoro modem jest od 2 miesiecy w tym samym miejscu nie ma anteny zewnetrznej, na iplus menagerze pisze jeszcze sygnal 0 z 5 kresek i troche go muli wiec nie widac po ladowaniu stronek zeby to bylo 3G lub HSDPA. Czy to jest jakiś bład modemu czy rzeczywiscie gdzies w okolicy jest jakis nadajnik HSDPA ?? Pozdoooooo
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
mkg89 może tak właśnie być, że gdzieś (nawet dalej, wskazuje na to bardzo słaby zasięg) Plus uruchomił (być może testowo) nodeB 
Pozdrawiam YaHooo