Klub miłośników Google Chrome
Moderator: Moderatorzy
-
- ### BAN ###
Re: Klub miłośników Google Chrome
Ja się nie przerzuce na Chrome zostaje przy Firefoxie 

Ostatnio zmieniony 2009-04-10, 16:29 przez przemox.1, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja również i całe szczęście to tylko forum i nikt nas nie przymusi bo coraz ciężej było odmówić.przemox.1 pisze:a się nie przerzuce na Chrome zostaje przy Firefoxie

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Być może do tych 16 punktów pod tym adresem http://grzglo.jogger.pl/2007/09/11/16-r ... ie-google/ trzeba dodać punkt 17 kto już zainstalował Google Chromeartureal pisze: Jakie informacje oni zbierają? Po co im są potrzebne? Wstyd!
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
- valdens
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Jestem przerażony. Już nigdy nie dotknę kompa. 

- artureal
Nie tyle mogą, co rejestrują nasz IP oraz adres każdej odwiedzanej z poziomu wyszukiwarki strony. Te informacje są ponoć przechowywane na serwerach przez dziewięć miesięcy, a potem rzekomo ostatnia część IP jest usuwana5. Adres IP – Mogą rejestrować numery IP, z których użytkownik loguje się na ich strony.

Wygląda na to, że Google wie o nas więcej, niż urząd skarbowy

- valdens
Troszkę offtopujecie, mili Państwo. Bo to nie tyle wina przeglądarki Google Chrome, co wyszukiwarki Google, która równie łatwo "kradnie" te informacje, gdy używamy Firefoxa, Opery czy IE.artureal pisze:niż urząd skarbowy![]()
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czyli uważasz, że wyszukiwarka Google kradnie te dane z konkurencyjnych przeglądarek, a Twórcy Chrome nie zaimplementowali w niej takiej funkcji? Albo, że zabezpieczyli Chrome przed własną wyszukiwarką internetową?valdens pisze: Bo to nie tyle wina przeglądarki Google Chrome, co wyszukiwarki Google, która równie łatwo "kradnie" te informacje, gdy używamy Firefoxa, Opery czy IE.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- valdens
Nie, zdecydowanie o co innego mi chodzi. Mianowicie o to, że równie łatwo takie informacje wyciekają z konkurencyjnych przeglądarek, więc Chrome w tej kwestii jest po prostu taki sam. Próbujecie napiętnować nowy produkt Google'a - przeglądarkę Chrome, wkładając na niego winy dużo starszego produktu tej firmy - wyszukiwarki Google. O to mi chodzi.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nikt tu niczego nie piętnuje. Po prostu każdy pisze to co ma na myśli i jakie ma spostrzeżenia po instalacji przeglądarki.valdens pisze:Próbujecie napiętnować nowy produkt Google'a - przeglądarkę Chrome
Ale faktem jest, że przeglądarka ma niedociągnięcia. Chociażby już kilka razy wspomniane cytowanie selektywne.
Pozdrawiam YaHooo 

- valdens
Oczywiście jest to minus (aczkolwiek w wersji 2 już nie ma tego problemu), są i inne niedociągnięcia, ale plusy i tak, jak dla mnie, przechylają szalę w kierunku Chroma (już dziś, a co będzie za rok?)YaHooo pisze:cytowanie selektywne.
Dajmy na przykład szybkość uruchamiania, o której jeszcze nikt nie wspomniał, a rzecz bardzo ważna. Na moim słabym laptopku Firefox 3.08 otwiera się 19 sekund (przed chwilą zmierzyłem), a Google Chrome - 2 sekundy.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Masz rację, ale to niestety jest bardzo subiektywne co dla kogo więcej znaczyvaldens pisze:ale plusy i tak, jak dla mnie, przechylają szalę w kierunku Chroma

Masz rację. U mnie FF uruchamia się około 5-6s, IE coś koło 1-2s. Chrome nie wiem, bo jak zainstalowałem to nie mierzyłem, a kilka dni temu go wyrzuciłem.valdens pisze:Dajmy na przykład szybkość uruchamiania, o której jeszcze nikt nie wspomniał, a rzecz bardzo ważna.
Pozdrawiam YaHooo 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Dlatego Google Chrome jest dobre raczej do słabego laptopa. Na moim w miarę silnym desktopie ekstremalnie spersonalizowany FF3 (a co, lubię wszystko ustawiać po swojemuvaldens pisze:Dajmy na przykład szybkość uruchamiania, o której jeszcze nikt nie wspomniał, a rzecz bardzo ważna. Na moim słabym laptopku Firefox 3.08 otwiera się 19 sekund (przed chwilą zmierzyłem), a Google Chrome - 2 sekundy.

- valdens
Sorry, trochę nieuczciwie przeprowadziłem ten test. Otwierałem przeglądarki na różnych stronach startowych i czekałem aż ikonki na zakładkach przestaną się kręcić.
Teraz ustawiłem na obu przeglądarkach google.pl jako startową i wyniki są takie; FF - około 4.30 s, Chrome - około 1 sec.
Teraz ustawiłem na obu przeglądarkach google.pl jako startową i wyniki są takie; FF - około 4.30 s, Chrome - około 1 sec.
-
- ### BAN ###
To jest legalneNie tyle mogą, co rejestrują nasz IP oraz adres każdej odwiedzanej z poziomu wyszukiwarki strony. Te informacje są ponoć przechowywane na serwerach przez dziewięć miesięcy, a potem rzekomo ostatnia część IP jest usuwanaPodaję za "Nextem" 1/09.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
I tak jest przewaga na stronę Chromevaldens pisze:Teraz ustawiłem na obu przeglądarkach google.pl jako startową i wyniki są takie; FF - około 4.30 s, Chrome - około 1 sec.

Pozdrawiam YaHooo 

- artureal
Chrome i IE ładują swoje biblioteki wraz ze startem systemu, a Firefox dopiero po kliknięciu skrótu
No i pytanie, jakie i ile masz dodatków w Lisku ![:]](./images/smilies/splash.gif)

![:]](./images/smilies/splash.gif)
- valdens
Test dla Firefox 3.08 (wszystkie wtyczki wyłączone, obrazki włączone)
zresetuję licznik "Data transfered since..." w programie NetMeter 1.1.3
włączę stoper
wejdę na www.Portal-Pisarski.pl i otworzę w osobnych zakładkach trzy pierwsze opowiadania (nowe otwierając dopiero, gdy śmigiełko pobierania na zakładce się zatrzyma)
wejdę na www.bez-kabli.pl (w nowej zakładce) i otworzę 4 pierwsze tematy (czyli FAQ - zbiór odpowiedzi, Regulamin i Netykieta...) (znów otwierając kolejne tematy w nowych zakładkach, gdy śmigło kończy się obracać)
otworzę www.poczta.wp.pl, a stamtąd (nie otwierając żadnego listu) przejdę na stronę główną Wirtualnej Polski. Tam kliknę "Czat", wybierę "Czat Psychologia".
koniec. zatrzymuję stoper, kiedy czat jest gotowy.
robię zrzuty ekranu (data transfered i wykres)
.
.
Czy to będzie dobry, ciekawy test? Chciałbym zaraz wykonać...
[ Dodano: 2009-04-14, 14:28 ]
Mój internet aktualnie prezentuje taką formę:

download: 36 kbps; upload: 59 kbps; latency: 297 ms
zresetuję licznik "Data transfered since..." w programie NetMeter 1.1.3
włączę stoper
wejdę na www.Portal-Pisarski.pl i otworzę w osobnych zakładkach trzy pierwsze opowiadania (nowe otwierając dopiero, gdy śmigiełko pobierania na zakładce się zatrzyma)
wejdę na www.bez-kabli.pl (w nowej zakładce) i otworzę 4 pierwsze tematy (czyli FAQ - zbiór odpowiedzi, Regulamin i Netykieta...) (znów otwierając kolejne tematy w nowych zakładkach, gdy śmigło kończy się obracać)
otworzę www.poczta.wp.pl, a stamtąd (nie otwierając żadnego listu) przejdę na stronę główną Wirtualnej Polski. Tam kliknę "Czat", wybierę "Czat Psychologia".
koniec. zatrzymuję stoper, kiedy czat jest gotowy.
robię zrzuty ekranu (data transfered i wykres)
.
.
Czy to będzie dobry, ciekawy test? Chciałbym zaraz wykonać...

[ Dodano: 2009-04-14, 14:28 ]
Mój internet aktualnie prezentuje taką formę:

download: 36 kbps; upload: 59 kbps; latency: 297 ms
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Zrób taki test i zobaczymy co pokaże tak z ciekawości 
Ja wiem jedno.
Najlepiej szybkość widać na starym komputerze
Nie mam czasu kiedy to pomierzyć ale strona http://www.minimini.pl/ otwiera się na Chrome zdecydowanie wolniej. Test zrobiony na P5-233MHz 256MB RAM
A ta gra: http://www.minimini.pl/html/zabawa/gry/ ... lacz-pary/ chodzi równie koszmarnie wolno
Ale to już do końca nie wina przeglądarki.

Ja wiem jedno.
Najlepiej szybkość widać na starym komputerze

Nie mam czasu kiedy to pomierzyć ale strona http://www.minimini.pl/ otwiera się na Chrome zdecydowanie wolniej. Test zrobiony na P5-233MHz 256MB RAM

A ta gra: http://www.minimini.pl/html/zabawa/gry/ ... lacz-pary/ chodzi równie koszmarnie wolno

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- valdens
No to do dzieła.BliSki pisze:Zrób taki test i zobaczymy co pokaże tak z ciekawości

[ Dodano: 2009-04-14, 16:25 ]
Ok, mam wyniki.

Firefox zmagał się z zadaniem 13:26 minut, ściągając przy tym 3.23 MB.
Google Chrome zajęło to 5:36 minut i zużył jedynie 1.55 MB.
Nie ukrywam, że Portal-Pisarski i forum bez-kabli, to miejsca, które często odwiedzam i pewnie stąd taka różnica w ilości pobieranych danych, ale nie czarujmy się - większość z nas, większość czasu spędza na ulubionych stronach...
Za chwilę (jak tylko prześlę screeny) na serwer fotosik.pl, ujrzycie dowody rzeczowe.

-
Oczywiście jak rozumiem test robiłeś kilka razy, aby wyniki uśrednić i odrzuciłeś wyniki skrajne? ![:]](./images/smilies/splash.gif)
Nie wiedzę też aby wyniki były robione dla pełnej pamięci cache i pustej.
Jeżeli możesz, to potestuj też tę stronę, którą podałem powyżej.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Nie wiedzę też aby wyniki były robione dla pełnej pamięci cache i pustej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- valdens
Postanowiłem wrzucić wszystkie screeny do prezentacji .ppt
Tak jest schludnie i przejrzyście, a całość zajęła troszkę ponad 1 MB, więc niewiele.
http://rapidshare.com/files/221276712/F ... Chrome.ppt
Bez przesadyzmu, to nie fizyka kwantowa. Sekunda w tę albo z powrotem nie zbawi.
Może później, jak wypiję ze dwie smoliste kawki. A nie interesowałoby Was bardziej to samo, ale z włączonym AdBlockiem, czy tam innymi wtyczkami? Sam jestem ciekawy, czy AdBlock uratowałby FF.
[ Dodano: 2009-04-14, 19:08 ]
Jak przeglądarka zachomikuje sobie już co chce, stronka ładuje się błyskawicznie - około 8 sekund.
Ładowanie pierwsze rzeczywiście jest powolne (ale i tak chyba nie dłuższe niż na FF).
Tak jest schludnie i przejrzyście, a całość zajęła troszkę ponad 1 MB, więc niewiele.
http://rapidshare.com/files/221276712/F ... Chrome.ppt
BliSki pisze:Oczywiście jak rozumiem test robiłeś kilka razy, aby wyniki uśrednić i odrzuciłeś wyniki skrajne?
Bez przesadyzmu, to nie fizyka kwantowa. Sekunda w tę albo z powrotem nie zbawi.
BliSki pisze:Nie wiedzę też aby wyniki były robione dla pełnej pamięci cache i pustej.
Może później, jak wypiję ze dwie smoliste kawki. A nie interesowałoby Was bardziej to samo, ale z włączonym AdBlockiem, czy tam innymi wtyczkami? Sam jestem ciekawy, czy AdBlock uratowałby FF.
[ Dodano: 2009-04-14, 19:08 ]
A sprawdzałeś, co się dzieje, kiedy wchodzisz na tę stronę ponownie z Chroma?BliSki pisze:ale strona http://www.minimini.pl/ otwiera się na Chrome zdecydowanie wolniej.

Ładowanie pierwsze rzeczywiście jest powolne (ale i tak chyba nie dłuższe niż na FF).
-
Tak wchodzilem na strone kilka razy i przypomne ze test dotyczyl starego kompa, czyli bardzo wolnego.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- valdens
W następnym odcinku:
Czy Mozilla Firefox+AdBlock Plus pokona Google Chrome.
Nietrudno się domyślić, że eksperyment zostanie wykonany identycznie z taka tylko różnicą, że włączę dodatek do Firefoxa, blokujący wyświetlanie reklam.
Czy Mozilla Firefox+AdBlock Plus pokona Google Chrome.
Nietrudno się domyślić, że eksperyment zostanie wykonany identycznie z taka tylko różnicą, że włączę dodatek do Firefoxa, blokujący wyświetlanie reklam.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
I gdzie wyniki eksperymentu ? A druga sprawa to ta przeglądarka dzisiaj znowu mnie denerwowała. Przez nią wyskakiwał mi blue screen. Pomogło wyczyszczenie pamięci podręcznej i coockies.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
- valdens
Zaczekam do premiery Firefoxa 3.5, która lada dzień:lubczyk pisze:I gdzie wyniki eksperymentu?
http://technologie.gazeta.pl/technologi ... erwcu.html
Powiedz sam, po co bić leżącego?

P.S.
Chrome w wersji 3.0.187.1 ma coś na kształt firefoxowego dodatku "Flashblock". Wygląda tak samo - przezroczysty prostokąt z symbolem "f" w środku. Dzięki temu przeglądara śmiga jeszcze lepiej, z jeszcze mniejszym apetytem na transfer.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jakoś nie pasuje mi do tej treści:valdens pisze:po co bić leżącego?

Warto dodać, że z Firefoksa 3.x korzysta obecnie ok. 42% polskich internautów - program Mozilli dawno zostawił w tyle konkurentów (drugi na liście Internet Explorer 7 ma o połowę mniej użytkowników).
- valdens
Może warto by sprawdzić, jaki odsetek internautów siedziało na Firefoxie sześć miesięcy po premierze jego PIERWSZEJ wersji w 2003 roku. Nie zdziwiłbym się, jeśli migracja z IE wyglądała podobnie. Chociaż... może nie, może bym się jednak zdziwił. Był mniejszy wybór.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Sprawdzam w naszych statystykach i cóż widzę... a mamy rok 2009.
http://www.bez-kabli.pl/statistics.php
[ Dodano: 2009-06-17, 16:21 ]
O przygodach user agenta tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=192410#192410

http://www.bez-kabli.pl/statistics.php
[ Dodano: 2009-06-17, 16:21 ]
O przygodach user agenta tu http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=192410#192410
- valdens
Jeśli ktos naprawdę ma obawy, że Google Chrome przecieka, to polecam klona tej przegladarki o nazwie SRWare, z której nie wycieknie ani kropla.
http://www.srware.net/en/
Właśnie ją testuję. Działa i wygląda tak samo.
[ Dodano: 2009-06-24, 19:25 ]
Podobno ma wbudowanego AdBlock'a, ale konia z rzędem temu, kto mi pokaże, gdzie się go włącza. Hehe. Aha, jeszcze ciekawostka - właśnie widzę, że forum mnie rozpoznaje jako Mozillę (łeb dinozaura).

http://www.srware.net/en/
Właśnie ją testuję. Działa i wygląda tak samo.
[ Dodano: 2009-06-24, 19:25 ]
Podobno ma wbudowanego AdBlock'a, ale konia z rzędem temu, kto mi pokaże, gdzie się go włącza. Hehe. Aha, jeszcze ciekawostka - właśnie widzę, że forum mnie rozpoznaje jako Mozillę (łeb dinozaura).
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bo to się chyba przedstawia jako Mozilla?valdens pisze:Aha, jeszcze ciekawostka - właśnie widzę, że forum mnie rozpoznaje jako Mozillę (łeb dinozaura).

Nie jest GCh przypadkiem na silniku Gecko?