Nowe prawo: Śledzą nasze maile. CO Z NASZĄ PRYWATNOŚCIĄ?

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Re: Nowe prawo: Śledzą nasze maile. CO Z NASZĄ PRYWATNOŚCIĄ?

Post autor: Jojo »

Dorzucę łyżkę dziegciu. :]
Amerykanie dysponują technologią, która odczyta dane z twardego dysku oddalonego o kilka metrów możliwe, że nawet kilkadziesiąt metrów. :cfaniak:
Adamson nie zrażaj się, napisz coś jeszcze z tych nowinek.
Prawdą jest, że możliwe jest namierzenie telefonu komórkowego z dokładnością do kilku metrów, ale czy możliwe jest namierzenie telefonu bez karty SIM, choć jest włączony i może dzwonić pod numer 112? :cfaniak:
Elektroniczna rewolucja
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jojo pisze:ale czy możliwe jest namierzenie telefonu bez karty SIM, choć jest włączony i może dzwonić pod numer 112?
IMEI - skoro się da zablokować sam aparat w dostępie do sieci.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

ja.michal pisze:IMEI - skoro się da zablokować sam aparat w dostępie do sieci.
No tak sieć może rozpoznać go po tym numerze, ale musi on wcześniej być zalogowany do sieci, czyż nie?
Elektroniczna rewolucja
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jojo, no skoro na 112 kręcisz to do jakiejś się podłączysz.

[ Dodano: 2009-04-14, 22:10 ]
Chociaż pewnie na 112 wpuści nawet jeśli IMEI zablokowany. Przecież to numer ratunkowy.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

ja.michal pisze:Jojo, no skoro na 112 kręcisz to do jakiejś się podłączysz.
To prawda, ale tylko można zlokalizować taki telefon w czasie rozmowy a dążę do tego czy można zlokalizować po zakończeniu tejże rozmowy?
Elektroniczna rewolucja
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Prawdopodobnie po zakończeniu takiej rozmowy można podtrzymać połączenie z siecią z drugiej strony. Tam mi się wydaje.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

ja.michal pisze:Prawdopodobnie po zakończeniu takiej rozmowy można podtrzymać połączenie z siecią z drugiej strony. Tam mi się wydaje.
Jeśli to była by prawda, to można wywołać taki telefon znając tylko numer IMEI.
Elektroniczna rewolucja
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Bardzo możliwe.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jojo pisze:czy można zlokalizować po zakończeniu tejże rozmowy?
Tak, bo telefon co jakiś czas się łączy z siecią. Czasem jak się ma słabe głośniki słychać jak bezczynnie leżący telefon wysyła/pobiera coś bo głośniki pipczą jak podczas tego gdy ktoś do nas dzwoni :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Prawdopodobnie po zakończeniu takiej rozmowy można podtrzymać połączenie z siecią z drugiej strony.
Niekoniecznie nawet z drugiej strony, to może być standardowe ustawienie w celu szybkiego znalezienia dowcipnisia co mysli, że jest git koleś i jak dzwoni z alarmem b. to wyjmuje sim żeby ho nienamierzyli...
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

To się nazywa niekonsekwencja, ale muszę..
Jak chcesz kogoś przekonać do swoich teorii to odpowiadaj konkretnie na pytania. A nie podajesz jakieś ogólniki. Skąd wiesz, że to co wyczytałeś to prawda?
Problem w tym, że to nie jest żadna moja teoria, ani nie próbuje nikogo do niczego przekonywać.
Kiedyś myślałem podobnie jak wszyscy, że telefon można namierzyć wyłącznie gdy jest włączony, że połączenia są szyfrowane, więc nikt nie może tego podsłuchiwać itd.
Gdyby nie to, że po raz pierwszy usłyszałem o tym od profesora na AE, którego bardzo cenię, nigdy bym w to nie uwierzył i pewnie zignorował. Wywołałem poważną dyskusję na ten temat, choć był to wtedy OT, jak się okazało on wiedział to, ponieważ był obecny na jednej z tajnych komisji CBŚ i zdziwił się dlaczego poproszono go o pozostawienie telefonu przed salą. Później mu wyjaśniono, oczywiście piszę w skrócie bo rozmawialiśmy o tym ponad 1,5 godziny.
Ponieważ dalej były to tylko plotki weryfikowałem to głębiej, znalazłem wiele informacji w sieci, w czasopismach itd. Dotarłem nawet do kopii uzasadnienia wyroku sądowego w którym prokuratorzy opisali sposób w jaki pozyskali nagranie rozmowy (w USA).
Niedawno pracowałem w miejscu, w którym kolega na moją prośbę umówił mnie ze znajomym, który pracuje w pionie technicznym PTC, który wyjaśnił mi jakie są oficjalne możliwości zdalnego podsłuchu dostępne dla służb specjalnych.

Nie namawiam nikogo do tego, aby dał wiarę jakiemuś kolesiowi o nicku adamos22, ale tak jak piszę to są metody już oficjalne i można znaleźć o nich sprawdzone informacje nawet w sieci.

Jeśli ktoś nie wierzy zdjęciom które podlinkowałem to niech zainwestuje w światło UV i prześledzi z lupą wydruki z drukarki - na 99% będą tam ślady których być nie powinno. Tak jak napisałem w US wszystkie drukarki muszą go mieć, a jak jest obecnie w UE nie wiem, ale podejrzewam, że podobnie.

Tego typu metody są stosowane niezmiernie rzadko, dlatego tak mało o nich słychać.

Jeśli chodzi o namierzanie dowcipnisiów z alarmami bombowymi, to zazwyczaj wystarczy historia logowań telefonu z ostatniego miesiąca i na tej podstawie można z pewną dokładnością ustalić miejsce, w którym przebywał sprawca.
Później wiele osób się dziwi, skąd oni go znaleźli, skoro korzystał z pre-paida a potem wyrzucił SIM.
Do operatora przesyłane są także nry IMEI przy każdym logowaniu (m.in. na tej zasadzie działa blokada telefonu w przypadku kradzieży) co umożliwia identyfikację z jakiego tel. było połączenie.
Podobno w mieście można zlokalizować telefon z dokł. do kilkunastu metrów.

Pewnie gdyby kilka lat temu ktoś napisał, że można uzyskać z satelity zdjęcia o takiej jakości jak w google maps, to reakcja była by podobna.

http://www.fkn.pl/1,376,1446278,1,wiadomosc.html
http://www.t-k.pl/p/artykul?i26=71
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

adamos22 pisze:Jeśli ktoś nie wierzy zdjęciom które podlinkowałem to niech zainwestuje w światło UV i prześledzi z lupą wydruki z drukarki - na 99% będą tam ślady których być nie powinno.
Mam latarkę UV i dokładnie sprawdziłem wcześniejsze wydruki - tak jak się spodziewałem, nic nie ma. Poza tym do wydruku UV potrzebny byłby specjalny tusz. Skąd taki tusz w drukarce? Poza tym co z tym pustym wydrukiem, kiedy głowica nawet nie zbliżała się do kartki? Jak niby miała wydrukować te tajemnicze kody?
Nie twierdzę że wszystko co twierdzisz jest głupie, adamos22, ale wydaje mi się że masz zbyt bujną wyobraźnię i wyciągasz zbyt pochopne wnioski.
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: adamos22 »

Zupełnie pusty wydruk nie musi być znakowany, bo jest tylko czystą kartką papieru.
Znakowanie podobno na początku stworzono po to, aby zapobiec drukowaniu pieniędzy.

Być może twoja drukarka jest zbyt stara, być może nie wszystkie drukarki w UE już to mają, a może korzysta z innej technologii znakowania... Trzeba zapytać speca od drukarek, mnie najbardziej interesowały telefony...
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

adamos22 pisze:Być może twoja drukarka jest zbyt stara, być może nie wszystkie drukarki w UE już to mają,
Rok produkcji 2009 :] I dlaczego nie wszystkie drukarki maja to mieć? Więc to czy dany wydruk jest znaczony czy nie zależy od widzimisię producenta?
adamos22 pisze:może korzysta z innej technologii znakowania
Jakiej? Dokładnie przyjrzałem się kartce jak i obserwowałem głowicę w trakcie wydruku. Po wydrukowaniu linii głowica natychmiast wróciła na swoje miejsce, wiec nie mogła wydrukować nic poza obrębem linii. A obręb ten obejrzałem pod 80x powiększeniem, więc nie ma mowy żeby coś mi umknęło. Przyjrzałem się też samej linii czy nie jest w którymś miejscu jakoś oznaczona, czyli czy np. nie ma jakichś zgrubień lub coś w tym rodzaju. Poza tym jeśli wydruki miałyby być znakowanie na zlecenie rządu/rządów oznaczenie musiałoby być jednolite, a nie inne w każdej drukarce.
adamos22 pisze:Trzeba zapytać speca od drukarek, mnie najbardziej interesowały telefony...
Widać jak Cię zainteresowały, skoro twierdzisz że można podsłuchiwać rozmowy w telefonie bez baterii lub są rejestrowane bez wiedzy użytkownika... Sporą wewnętrzną kartę pamięci musiałby mieć ten telefon :hyhy: . Poza tym nawet we wszystkich podanych przez Ciebie linkach jest napisane że do podsłuchiwania konieczna jest bateria w telefonie, a sam fakt że telefon można wykorzystać jako pluskwę jest mi znany już od dawna. Ale pluskwa bez zasilania? :szok: .
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Przetytałem ten bełkot dość pobierznie i bez problemu sami sobie 2 razy zaprzeczyli, kolewie widzą że gdzieś dzwoni ale nie mają pojecia gdzie dzwoni...
Zaprzeczenie nr 1
Najprostszym i najtańszym sposobem podsłuchania w tym momencie jest posiadanie telefonu o takim samym numerze IMEI oraz klona naszej karty SIM
...
W praktyce wygląda to tak, że aktywna jest ta karta, która ostatnia rejestrowała się do sieci (np.odebrała przychodzące połączenie).
Co tu komentować, przy takiej absurdalnej sytuacji możliwe że 2 telefony dzwonia, ale odbiera kto pierwszy ten lepszy drugi telefon przestaje dzwonić, przy rozmowie wychodzącej drugi telefon nic nie zrobi. Aha skopiowanie nowej karty sim dla normalnego usera graniczy z cudem, kopiować bez problemów dawały sie tylko stare karty sim sprzed wielu lat, nowe najczęściej ulegają uszkodzeniu przy próbie sklonowania.

Wtopa nr 2:
Standard GSM małymi krokami odchodzi do lamusa, specjaliści od kryptografii sugerują operatorom możliwie szybkie przejście do systemu UMTS, który wydaje się bezpieczniejszy.
...
korzystać z pre-paidów i aparatów pracujących w sieci 900Mhz
Tu już nic nie powiem.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Nie czytałem całości ale jeśli chodzi o urządzenia kserujące (kolor), drukarki laserowe (kolor) to nakładany jest wzorek i jest widoczny nawet gołym okiem w odpowiednim oświetleniu. Ja znam jasnożółte wzory w tle. Nie wiem czy wszyscy producenci to stosują. :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

No właśnie - czyli czarno-białe drukarki są wolne od inwigilacji?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Jo_gurt pisze:No właśnie - czyli czarno-białe drukarki są wolne od inwigilacji?
Częściowo tak bo ciężko to ukryć. W systemie CMYK używany jest jak pisałem yellow. Tu można dojść po numerze fabrycznym urządzenia (inny wzór) na, której dokument był preparowany. Można się domyślać, że w laboratorium jest możliwość rozróżnienia producentów po sposobie nakładania piksela. Każdy producent ma swoje opatentowane rozwiązania nakładania toneru. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

adamos22 pisze:Jeśli ktoś nie wierzy zdjęciom które podlinkowałem to niech zainwestuje w światło UV i prześledzi z lupą wydruki z drukarki - na 99% będą tam ślady których być nie powinno.
Wyjaśnij mi w jaki sposób jest nakładany ten tusz widoczny w UV skoro nie ma takiego w drukarce? A jak jest jakiś zapas w głowicy to musiałby być duży, aby po wydrukowaniu np 5000 stron dalej było można ten znak drukować. Co więcej taka ilość tuszu na 99% zaschnie po roku. Więc nawet to nie będzie działać.
adamos22 pisze:Podobno w mieście można zlokalizować telefon z dokł. do kilkunastu metrów.
Właśnie podobno. A wiesz naprawdę ile? Bo przecież telefon to jest nadajnik sygnału. Za pomocą triangulacji odpowiednio dokładnej można uzyskać bardzo wysoką dokładność. Więc to żadna nowinka, jak szyfrowanie GSM zostało złamane. Potrzeba tylko znać numer IMEI, albo numer karty SIM, czy nawet sam numer telefonu, bo jak wcześniej wspomniałem to telefon nawet jak jest bezczynny to co jakiś czas komunikuje się z siecią. Poza tym system po wyłączeniu telefonu zapamiętuje do której stacji telefon był zalogowany. A to już zawęża znacznie obszar poszukiwań.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Czyli częściowo te teorie się sprawdzają. Wiadomo, że można namierzyć telefon z kartą SIM, ale z tego wynika, że można namierzyć telefon bez karty SIM, ale czy można namierzyć wyłączony telefon?
Przytoczę tu moje spostrzeżenie, co bardzo mnie zaskoczyło, jeśli chodzi o te charakterystyczne pikanie w głośnikach to zdarzyło się nie raz(dokładnie nie pamiętam ile razy, ponieważ częściej mam włączony telefon niż wyłączony), ale przy wyłączonym telefonie głośniki tak samo wydawały ten dźwięk.
Co do bezpieczeństwa rozmów w GSM to na allegro sprzedają telefony ze specjalnym softem do podsłuchiwania.
paszczak

Post autor: paszczak »

Rozumiem że wystarczy mieć jakiś telefon na umowę gdzie jest rejestrowany IMEI, potem nawet przejście na prepaida powoduje że on jest znany operatorowi (według danych z umowy) aż do końca jego używania?
Co w takim razie z telefonami kupowanymi w marketach bez simlocków i karty SIM?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jojo pisze:jeśli chodzi o te charakterystyczne pikanie w głośnikach to zdarzyło się nie raz(dokładnie nie pamiętam ile razy, ponieważ częściej mam włączony telefon niż wyłączony), ale przy wyłączonym telefonie głośniki tak samo wydawały ten dźwięk.
To jest bardzo ciekawe. Ja się przyznam, że nie spotkałem się z czymś takim, bo zawsze mam włączony telefon. Ale jak tak jest, to znaczy, że można zlokalizować wyłączony telefon.
paszczak pisze:Co w takim razie z telefonami kupowanymi w marketach bez simlocków i karty SIM?
Moim zdaniem wtedy nie da się ustalić kto jest właścicielem tego telefonu.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

YaHooo pisze:Moim zdaniem wtedy nie da się ustalić kto jest właścicielem tego telefonu.
No wtedy nie da się ustalić, ale jak widać operatorzy zabiegają o to, aby zarejestrować swój numer nawet dają za to bonusy. Jeśli taki osobnik nikomu nie szkodzi to nikt nie zwraca na niego uwagi natomiast, jeśli będzie chciał zrobić psikusa natychmiast zwrócą na niego uwagę i nieważne czy jest zarejestrowany czy nie dojdą, kto się za nim kryje.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jojo pisze:jeśli będzie chciał zrobić psikusa natychmiast zwrócą na niego uwagę i nieważne czy jest zarejestrowany czy nie dojdą, kto się za nim kryje.
Tak jest. Bo operatorzy mają duże możliwości lokalizacji telefonów.
Awatar użytkownika
Jojo
Stary wyga bezprzewodowy

Jeszcze uzupełnię swojego posta (nie wiem na ile to jest pewna informacja, ale mam ją od kumpla), jakiś czas temu kumpel chodził z taką dziewczyną i mieli takiego znajomego, co za nim nie przepadali i miał do nich numery telefonów i ciągle im się naprzykrzał. To oni oboje zmienili numery nikomu ich nie podając, ale po jakimś czasie on się dowiedział, jakie numery mają(był to pre-paid), a telefony mieli te same. Tak myślę, że musiał mieć gdzieś wtyczkę.
Elektroniczna rewolucja
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Jojo pisze:Tak myślę, że musiał mieć gdzieś wtyczkę.
Oczywiście, że miał wtyczke u znajomych znajomych :rotfl:

Co do drukarek, może moja jest po prostu za stara, choć kolorowa to żadnego wzrorku żółtym nie maluje. A z resztą nawet znajomość nr seryjnego drukarki za dużo nie daje, co najwyżej można sprawdzić że 2 dokumenty wyszłysz z tej samej drukarki, ktoś by musiał wszysko na jednej drukarce drukować żeby go można było znaleźć.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze: Co do drukarek, może moja jest po prostu za stara, choć kolorowa to żadnego wzrorku żółtym nie maluje.
Ja pisałem o laserowych. :)
krystianb pisze:A z resztą nawet znajomość nr seryjnego drukarki za dużo nie daje, co najwyżej można sprawdzić
Można namierzyć właściciela jeśli kupuje profesjonalny sprzęt, nowy w autoryzowanym punkcie z dystrybucji w danym kraju. :)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Ja pisałem o laserowych.
:ups:
bob pisze:Można namierzyć właściciela jeśli kupuje profesjonalny sprzęt
Tu się zgodze, wystarczy, żę kupi na fakture, albo nawet kartą zapłaci, choć to już nie tak całkiem łatwo, ale jak ktoś bardzo chce to się da.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

W kwestii podsłuchu bez zasilania (w miejscu podsłuchu) to jest to wykonalne. W 1952 r. wykryto w ambasadzie USA w Moskwie dosyć dziwną - RZECZ - The Thing. Ta RZECZ działała 7 lat zanim ją wykryto.

W 1987 r. Peter Wright w swojej książce Spycatcher ujawnił że RZECZ szybko rozpracowano i udoskonalono w MI5.
SATYR rzeczywiście okazał się wielkim sukcesem. Amerykanie zamówili natychmiast dwanaście kompletów, a skopiowawszy bezczelnie nasze szkice wyprodukowali dwadzieścia następnych. Aż do końca lat pięćdziesiątych, kiedy to wprowadzono nowy rodzaj sprzętu, Brytyjczycy, Amerykanie, Kanadyjczycy i Australijczycy posługiwali się SATYREM jako najlepszą metodą tajnego podsłuchu. Dla mnie jednak najważniejsze było to że zbudowanie SATYRA utwaliło moją dobrą reputację naukową w MI5. Od tej chwili regularnie już zwracali się do mnie z coraz większą liczbą problemów technicznych."
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:wystarczy, żę kupi na fakture, albo nawet kartą zapłaci, choć to już nie tak całkiem łatwo, ale jak ktoś bardzo chce to się da.
Dodatkowo autoryzowany dystrybutor wypełnia taki "Claim report" który wysyła do przedstawicielstwa na kraj a tamten na kontynent i tamten do rodzimego kraju produktu. U producenta (nie wiem jak jest u wszystkich) mogą być dane końcowego klienta z numerem fabrycznym. :)
ODPOWIEDZ