Wpływ WiFi na nasze życie. [wydzielony]
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wpływ WiFi na nasze życie. [wydzielony]
Witam
Mam jedno pytanie odnośnie obu tych routerów.
CZY MOŻNA W NICH WYŁĄCZYĆ TRANSMISJĘ PO WiFi ?
Zapytacie pewnie dlaczego.
Otóż kiedy włączam zwykły router wifi na dłuższy czas czy np. na całą noc to mnie boli głowa, a W domu wszyscy rano wstają zmęczeni i niewyspani.
Stwierdziliśmy to w domu po kilkunastotygodniowym poszukiwaniu przyczyny złego samopoczucia.
Więc nie ma możliwości, aby taki ruter miał cały czas uruchomione w naszym otoczeniu WiFi.
Pytam więc CZY MOŻNA W NICH WYŁĄCZYĆ TRANSMISJĘ PO WiFi ?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-22, 08:22 ]
Wątek wydzielony z: > Testy, recenzje, opisy » Huawei D100 <
Mam jedno pytanie odnośnie obu tych routerów.
CZY MOŻNA W NICH WYŁĄCZYĆ TRANSMISJĘ PO WiFi ?
Zapytacie pewnie dlaczego.
Otóż kiedy włączam zwykły router wifi na dłuższy czas czy np. na całą noc to mnie boli głowa, a W domu wszyscy rano wstają zmęczeni i niewyspani.
Stwierdziliśmy to w domu po kilkunastotygodniowym poszukiwaniu przyczyny złego samopoczucia.
Więc nie ma możliwości, aby taki ruter miał cały czas uruchomione w naszym otoczeniu WiFi.
Pytam więc CZY MOŻNA W NICH WYŁĄCZYĆ TRANSMISJĘ PO WiFi ?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-04-22, 08:22 ]
Wątek wydzielony z: > Testy, recenzje, opisy » Huawei D100 <
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez pace, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Wpływ WiFi na nasze życie. [wydzielony]
Leżępace pisze:Otóż kiedy włączam zwykły router wifi na dłuższy czas czy np. na całą noc to mnie boli głowa

Śpisz na tym routerze czy jak ?

- wojteks
- *** Administrator ***
Macie w domu telefony komórkowe/bezprzewodowe? bo jak macie to je wyrzuć/sprzedaj bo one znacznie mocniej nadają niż router WiFi. A co z routerami/telefonami u sąsiadów?pace pisze:Otóż kiedy włączam zwykły router wifi na dłuższy czas czy np. na całą noc to mnie boli głowa
D100 nie znam a w każdym innym można wyłączyć WiFi.pace pisze:Pytam więc CZY MOŻNA W NICH WYŁĄCZYĆ TRANSMISJĘ PO WiFi ?
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze modem z routera też trzeba wyrzucić bo ma od (5 do 20 razy wyższą moć od wifi routerowego)wojteks pisze:Macie w domu telefony komórkowe/bezprzewodowe?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Tak, można wyłączyć.pace pisze:CZY MOŻNA W NICH WYŁĄCZYĆ TRANSMISJĘ PO WiFi ?
-
Dzięki.
Ej dowcipnisie. Najpierw się pouczcie, a później żartujcie. A jak wam się nie chce uczyć to wystarczy pogoglować, aby się dowiedzieć, że różni ludzie mają róźny stopień odczuwania bólu, nap. elektr. czy pola magn. Przy okazji googlując dowiedziałem się, że są też inni, którzy w zetknięciu z WiFi mają podobne negatywne odczucia jak ja.
Pozdrawiam
Ej dowcipnisie. Najpierw się pouczcie, a później żartujcie. A jak wam się nie chce uczyć to wystarczy pogoglować, aby się dowiedzieć, że różni ludzie mają róźny stopień odczuwania bólu, nap. elektr. czy pola magn. Przy okazji googlując dowiedziałem się, że są też inni, którzy w zetknięciu z WiFi mają podobne negatywne odczucia jak ja.
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
pace, nie neguję twoich odczuć, ale podejrzewam, że wiele z tych raportowanych bóli jest psychologiczna. Tzn generalnie nie da się tego na 100% zweryfikować.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja osobiście nie żartuje, natomiast pytanie o inne urządzenia promieniujące zadałem celowo. W naszym otoczeniu jest tak dużo emisji elektromagnetycznych że WiFi na antence oryginalnej (teoretycznie maksymalnie 100mW) jest bardzo małe w stosunku do emisji telefonów komórkowych/bezprzewodowych, TV kineskopowego czy innych produktów typu silniki/transformatory, linie elektryczne wysokiego napięcia, radary, radia CB, video sender itp.pace pisze:Najpierw się pouczcie, a później żartujcie.
W wielu miejscach publicznych są bazy WiFi jak również hotspoty, telefonia komórkowa 3G pracuje na podobnej częstotliwości ze znacznie wyższymi mocami nadawania (WiFi 100mW gdzieś w pokoju czy za ścianą a modem/telefon 3G 1.2W przy uchu gdzie wpływ na człowieka zależy od kwadratu odległości od źródła).
Tak samo napisz czy przypadkiem pod/za łóżkiem nie masz jakiegoś przedłużacza 230V położonego albo instalacji/gniazdek 230V w ścianie bezpośrednio przy łóżku, to samo dotyczy radia/wieży przy łóżku. Czy telefonu komórkowego pod poduszką nie trzymasz?
Dopiero po zweryfikowaniu całego swojego otoczenia pod kątem emisji elektromagnetycznej można wysnuwać wnioski dotyczące domowego WiFi.
Nie pomagam na PW!
- bob
- Guru bezprzewodowy
pace, a gdzie Ty mieszkasz? Jest to teren wolny od emisji fal elektromagnetycznych w ogóle? 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Dopiero źle byś cię czuł jak byś mieszkał niedaleko jakiegoś RTCN-a (Radiowo Teleiwzyjne Centrum Nadawcze) tam moce sięgają rzędu 120KW radio a tv nawet widziałem 800KW(kilowatów)
Ja czy miałem wcześnieśniej router z WiFi czy nie to i tak się źle czułem bo przecież nie tylko router wysyła fale radiowe 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Niestety nie ma takiego środowiska w dzisiejszych czasach. No chyba że środek Puszczy Białowieskiej, albo klatka Faradayabob pisze:Jest to teren wolny od emisji fal elektromagnetycznych w ogóle?

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
A co z wieżami obserwacyjnymi przeciwpożarowymi? jakaś łączność musi być albo nawet i transmisja video.YaHooo pisze:No chyba że środek Puszczy Białowieskiej,
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ano fakt o tym też zapomniałem. Więc pozostaje tylko zamknąć się w klatce z drutu i już...wojteks pisze:A co z wieżami obserwacyjnymi przeciwpożarowymi?
Pozdrawiam YaHooo 

- Jojo
- Stary wyga bezprzewodowy
A ta klatka, jakie oczka by musiała mieć, aby nie przepuściła fal radiowych?YaHooo pisze:Więc pozostaje tylko zamknąć się w klatce z drutu i już...

Elektroniczna rewolucja
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dla 2.4 GHz i dłuższych zakresow takie jak w kuchence mikrofalowej w drzwiczkachJojo pisze:jakie oczka by musiała mieć, aby nie przepuściła fal radiowych?

[ Dodano: 2009-04-22, 12:07 ]
Na Ślęży i na św.Krzyżu "idzie" 1 MWsp6huk pisze:a tv nawet widziałem 800KW(kilowatów)

[ Dodano: 2009-04-22, 12:09 ]
pace, jakbyś sam był nadwrażliwy na mikrofale i router miał metr od łóżka,to można by zrozumiec,ale u Ciebie wszyscy domownicy naraz chorują

-
Gdybym nie wiedział na 100% że WiFi mi osobiście szkodzi to bym nie pytał i nie pisał.
Jak większość Polaków, tak i Wy chcecie obrzydliwie, na siłę przekonać mnie, że jest tak jak wy myślicie. Czyli jest to smieszne, niedorzeczne i wydaje mi się etc., a to że piszę to z autopsji to dla Was nie jest ważne. ŻENUJĄCE.
Nie musiciemi wierzyć, bo nie po to zadałem pytanie, ale kultura XXI wieku wymaga tolerancji i jak Wam nie pasuje to pa pa pa.
Merytorycznie nie chce mi się odpisywać, bo wystarczy patrzeć na poziom tekstów. Z niepełnsprawnych i swoich dziadków też się naśmiewacie. TO OKROPNE i OKRUTNE. ŻEGNAM.
Aha jeszcze jedno pogooglowałem za Was, więc poczytajcie sobie
http://www.google.com/search?client=ope ... 8&oe=utf-8
Pozdrawiam
Jak większość Polaków, tak i Wy chcecie obrzydliwie, na siłę przekonać mnie, że jest tak jak wy myślicie. Czyli jest to smieszne, niedorzeczne i wydaje mi się etc., a to że piszę to z autopsji to dla Was nie jest ważne. ŻENUJĄCE.
Nie musiciemi wierzyć, bo nie po to zadałem pytanie, ale kultura XXI wieku wymaga tolerancji i jak Wam nie pasuje to pa pa pa.
Merytorycznie nie chce mi się odpisywać, bo wystarczy patrzeć na poziom tekstów. Z niepełnsprawnych i swoich dziadków też się naśmiewacie. TO OKROPNE i OKRUTNE. ŻEGNAM.
Aha jeszcze jedno pogooglowałem za Was, więc poczytajcie sobie
http://www.google.com/search?client=ope ... 8&oe=utf-8
Pozdrawiam
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
pace no to 

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
My chcemy tylko pokazać Ci dwie strony medalu.pace pisze:Wy chcecie obrzydliwie, na siłę przekonać mnie, że jest tak jak wy myślicie.
Dla tych wypowiedzi, które tu padły też wymaga tolerancji.pace pisze:kultura XXI wieku wymaga tolerancji
Ale skoro dyskusja rozwija się w takim kierunku.
To zamykamy temat.pace pisze:Merytorycznie nie chce mi się odpisywać
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wybrałem Twoje sformułowania i jak dla mnie właśnie taki poziom jest niedopuszczalny.
Zanim zaczniesz krytykować spójrz na siebie bardziej krytycznie.
To miejsce publiczne (forum) i nawet jeśli nie zdajesz sobie z tego sprawę to powinieneś właśnie teraz pomyśleć ilu tu może być ludzi z branży.
Chcesz dyskusji to proszę o merytoryczne wypowiedzi.
Ale jak widzę Ty wolisz obrazić wszystkich.
Zauważ, że tak naprawdę każdy próbuje Ci udowodnić, że takie fale radiowe otaczają Cię na każdym kroku a sam router jest śmieszną zabawką przy innych profesjonalnych obiektach. Zawsze do wszystkiego trzeba podchodzić z dystansem i może próbować się czegoś dowiedzieć od kogoś kto posiada jakąś wiedzę. Wyłapać fragmenty interesujące i nie upierać się tak przy swoim zwłaszcza jeśli się nie ma ani doświadczenia ani odpowiednie wiedzy. Zachęcam do przemyśleń i niekoniecznie publicznie.
Pozdrawiam, bob.
ps
Otworzyłem temacik.
pace pisze:Jak większość Polaków
pace pisze:chcecie obrzydliwie
pace pisze:ŻENUJĄCE
pace pisze:kultura XXI wieku wymaga tolerancji
pace pisze:jak Wam nie pasuje to pa pa pa
pace pisze:Merytorycznie nie chce mi się odpisywać
pace pisze:wystarczy patrzeć na poziom tekstów
pace pisze:Z niepełnsprawnych i swoich dziadków też się naśmiewacie
pace pisze:TO OKROPNE i OKRUTNE.
Ty jeden z pełną racją a reszta to myląca się masa.pace pisze:pogooglowałem za Was
Zanim zaczniesz krytykować spójrz na siebie bardziej krytycznie.
To miejsce publiczne (forum) i nawet jeśli nie zdajesz sobie z tego sprawę to powinieneś właśnie teraz pomyśleć ilu tu może być ludzi z branży.
Chcesz dyskusji to proszę o merytoryczne wypowiedzi.
Ale jak widzę Ty wolisz obrazić wszystkich.

Zauważ, że tak naprawdę każdy próbuje Ci udowodnić, że takie fale radiowe otaczają Cię na każdym kroku a sam router jest śmieszną zabawką przy innych profesjonalnych obiektach. Zawsze do wszystkiego trzeba podchodzić z dystansem i może próbować się czegoś dowiedzieć od kogoś kto posiada jakąś wiedzę. Wyłapać fragmenty interesujące i nie upierać się tak przy swoim zwłaszcza jeśli się nie ma ani doświadczenia ani odpowiednie wiedzy. Zachęcam do przemyśleń i niekoniecznie publicznie.
Pozdrawiam, bob.
ps
Otworzyłem temacik.

- Jojo
Korzystam z okazji, że temat został odblokowany i napisze swoje spostrzeżenia.
Z tymi falami to faktycznie nie ma, co żartować. Raz tak zrobiłem, że telefon trzymałem w kieszeni przy sercu z trwającą rozmową dwu godzinną to tak na serio, ale po tym serducho strasznie mnie bolało, takie uczucie gorąca miałem.
Z tymi falami to faktycznie nie ma, co żartować. Raz tak zrobiłem, że telefon trzymałem w kieszeni przy sercu z trwającą rozmową dwu godzinną to tak na serio, ale po tym serducho strasznie mnie bolało, takie uczucie gorąca miałem.
Elektroniczna rewolucja
- wojteks
- *** Administrator ***
Uszy/mózg tez się nieźle nagrzewają od komórki. Tu nikt nie żartował. Problem emisji fal elektromagnetycznych istnieje i nie można go traktować wybiórczo typu WiFi mi szkodzi a co innego nie. Telefony NMT450 grzały lepiej niż obecne GSMy bo miały 2W i ciągłą transmisję analogową.Jojo pisze:że telefon trzymałem w kieszeni przy sercu z trwającą rozmową dwu godzinną
Nie pomagam na PW!
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ale z uwagi na niższą czestotliwość i tak były szkodliwe podobnie jak dzisiejsze GSM-y, lub nawet mniej. Im większa częstotliwość tym większe oddziaływanie na cząsteczki wody.wojteks pisze:Telefony NMT450 grzały lepiej niż obecne GSMy bo miały 2W i ciągłą transmisję analogową.
Wiele jeszcze zależy od mocy nadawania, więc śmieszą mnie takie pseudonaukowe stwierdzenia typu WiFi powoduje ból głowy, kaszel, biegunkę i niewiadomo co jeszcze. Jak porównać router WiFi o mocy góra 125mW dla którego czasem dwie ściany mogą być przeszkodą nie do pokonania. W dodatku ludzie krzyczący że im tak WiFi szkodzi najczęściej śpią z komórką o mocy 1,2W na szafce nocnej i godzinami przez nią rozmawiają bez użycia zestawu słuchawkowego. Warto jeszcze wspomnieć o wszędobylskich przewodach elektrycznych, choćby tych wmurowanych praktycznie w każdą ścianę (przecież każdy ma gniazdka w ścianach
![:]](./images/smilies/splash.gif)

- bob
- Guru bezprzewodowy
Blido pisze:historia kolegi, który miał Liveboxa.
Ja głównie obwiniałem go o to, że gubi sygnał trzy metry od jego lokalizacji.Blido pisze:potrafiła ten router obwinić dosłownie o wszystko.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładniej to im bliższa częstotliwości rezonansowej cząsteczek wody. Jest ona właśnie bliska 2.4GHz. Dlatego mikrofalówki korzystają z tych częstotliwości.Blido pisze:Im większa częstotliwość tym większe oddziaływanie na cząsteczki wody.
Z tego co czytałem to tak niskie częstotliwości wpływają na samopoczucie. Mogą powodować bóle głowy itp. Im wyższa częstotliwość tym większe uszkodzenia komórek może powodować. Ale to musi być długotrwałe oddziaływanie. Jak się porozmawia kilka minut przez komórkę to nic się nie powinno stać.Blido pisze:Częstotliwość wprawdzie niska - 50Hz, ale za to jaka moc
Ale to jest moc wypromieniowana w przestrzeńBlido pisze:Jak porównać router WiFi o mocy góra 125mW

Pozdrawiam YaHooo 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale mikrofalówka ma kilkaset wat.YaHooo pisze:Jest ona właśnie bliska 2.4GHz. Dlatego mikrofalówki korzystają z tych częstotliwości.
No i jeszcze:
YaHooo pisze:Ale to jest moc wypromieniowana w przestrzeńMoc pochłonięta przez organ to jest o wiele mniejsza.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
O mikrofalówkach tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=175595#175595 bo już odeszło od tematu 

- Jojo
Przypomniała mi się sytuacja gdzie w byłej pracy przyszły specjalne anteny na testy na 5 GHz, nie wiem, jaką miały moc, ale musiały mieć sporą, bo miały zasięg 20 km. To z kolegami sobie żarty robiliśmy, że lepiej z nimi za długo nie przebywać, bo coś się jeszcze stanie, kogoś podgrzeje.
To jak wychodziliśmy i został ktoś zostawał to je do gniazdka podłączaliśmy.
Te anteny były naprawdę spore.

To jak wychodziliśmy i został ktoś zostawał to je do gniazdka podłączaliśmy.

Te anteny były naprawdę spore.

Elektroniczna rewolucja
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem,czy wiesz,ale do uzyskania dużych zasięgów na takich sporych antenach (zapewne parabolicznych) wystarczy 60-100 mW mocy...linie radiowe stosowane m.in przez operatorów GSM mają do 60 mW mocy nadajnika.Jojo pisze:nie wiem, jaką miały moc, ale musiały mieć sporą, bo miały zasięg 20 km.
A radiolinia dosyłowa TV np.z góry Ślęża na Czarną Górę (3,4 GHz,4m parabole) ma 85 mW.
Odległość linku 70 km.
EIRP wiadomo jest potężny,ale wiązka jest wyjątkowo skupiona,i nikomu nie zagraża
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Chyba, że jakiś ptak przeleci przez nią, to się nieco nagrzejePatryk_ pisze:ale wiązka jest wyjątkowo skupiona,i nikomu nie zagraża

Pozdrawiam YaHooo 

- Jojo
To nie były paraboliczne. To była antena sektorowa.Patryk_ pisze:Nie wiem,czy wiesz,ale do uzyskania dużych zasięgów na takich sporych antenach (zapewne parabolicznych)
Przelatuje i bez piór zostaje. Pieczone kurcze.YaHooo pisze:Chyba, że jakiś ptak przeleci przez nią, to się nieco nagrzeje

Ostatnio zmieniony 2009-04-23, 21:28 przez Jojo, łącznie zmieniany 1 raz.
Elektroniczna rewolucja