Internet WI-FI-laptop
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet WI-FI-laptop
witam
Mam 2 pytania ,czy w laptopie jest jakaś regulacja co do mocy łączenia się po wi-fi ,czy zależy to tylko od laptopa .Pytam dlatego że ostatnio ustawiłem 2 laptopy koło siebie ,i jeden widział sieć ,tzn.łączył sie z routerem,miał nawet sygnał na 3 kreski ,a drugi praktycznie nie widział tej sieci ? Ku ścisłości oba laptopy to Toshiba,choć różne ,a internet radiowy .
I jeszcze jedno mam obecnie jak wspomniałem internet radiowy ,ale niebawem będzie kablowka i się zastanawiam czy nie skorzystać właśnie z netu tej kablówki ,bo net będzie 5 razy szybciejszy za te same pieniądze co radiowy .Ale nie w tym rzecz ,mam obecnie router do tego radiowego Linksys WRT54G ,i tu pytanie czy nada on się do rozdzielenia neta z kablówki ?
Dziękuje za pomoc.
Mam 2 pytania ,czy w laptopie jest jakaś regulacja co do mocy łączenia się po wi-fi ,czy zależy to tylko od laptopa .Pytam dlatego że ostatnio ustawiłem 2 laptopy koło siebie ,i jeden widział sieć ,tzn.łączył sie z routerem,miał nawet sygnał na 3 kreski ,a drugi praktycznie nie widział tej sieci ? Ku ścisłości oba laptopy to Toshiba,choć różne ,a internet radiowy .
I jeszcze jedno mam obecnie jak wspomniałem internet radiowy ,ale niebawem będzie kablowka i się zastanawiam czy nie skorzystać właśnie z netu tej kablówki ,bo net będzie 5 razy szybciejszy za te same pieniądze co radiowy .Ale nie w tym rzecz ,mam obecnie router do tego radiowego Linksys WRT54G ,i tu pytanie czy nada on się do rozdzielenia neta z kablówki ?
Dziękuje za pomoc.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet WI-FI-laptop
mariob, ręcznej regulacji jako takiej nie ma. Natomiast laptopy mogły się różnić ustawieniami zasilania, softem do obsługi wifi i w końcu samymi kartami lub ich antenami.
Tak.mariob pisze:czy nada on się do rozdzielenia neta z kablówki ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Raczej należy podawać sygnał odczytany w dBm za pomocą programu producenta karty wi-fi albo jeszcze lepiej NetStumbler. Bo kreski są bardzo względne. Ale to jaki ma się zasięg to zależy od karty wi-fi oraz anteny wbudowanej w matrycę laptopa.mariob pisze:ustawiłem 2 laptopy koło siebie ,i jeden widział sieć ,tzn.łączył sie z routerem,miał nawet sygnał na 3 kreski ,a drugi praktycznie nie widział tej sieci ?
Tutaj niech sie wypowiedzą koledzy mający większe doświadczenie w routerach. Ale myślę, że generalnie będzie taka możliwość.mariob pisze:mam obecnie router do tego radiowego Linksys WRT54G ,i tu pytanie czy nada on się do rozdzielenia neta z kablówki ?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
witam ponownie
To znaczy co do pierwszego pytania nie ma takiej możliwości aby cokolwiek zmienić w ustawieniach żeby wi-fi miało większą moc w laptopie ,czy dobrze to rozumiem? Laptop to Toshiba A300 14S .
Co do drugiego pytania może jeszcze ktoś się wypowie i potwierdzi że na 100 procent będzie działał ten router z kablówka ?
A jeśli ktoś ma jakiś link jak to wygląda z kablówką,jak to wszystko działa,jakiś modem dostaje się do tego ?Jakieś opisy chętnie poczytam .Niech mi ktoś jeszcze doradzi jak z reguły działa internet z kablówki ,czy warto zmienić z radia ,wiadomo plus taki że wyjdzie taniej i dużo szybszy .
Może niektóre te pytania nie powinny być w tym temacie,ale jeśli to możliwe chciałbym aby było to w jednym miejscu ,wielkie dzięki .
To znaczy co do pierwszego pytania nie ma takiej możliwości aby cokolwiek zmienić w ustawieniach żeby wi-fi miało większą moc w laptopie ,czy dobrze to rozumiem? Laptop to Toshiba A300 14S .
Co do drugiego pytania może jeszcze ktoś się wypowie i potwierdzi że na 100 procent będzie działał ten router z kablówka ?
A jeśli ktoś ma jakiś link jak to wygląda z kablówką,jak to wszystko działa,jakiś modem dostaje się do tego ?Jakieś opisy chętnie poczytam .Niech mi ktoś jeszcze doradzi jak z reguły działa internet z kablówki ,czy warto zmienić z radia ,wiadomo plus taki że wyjdzie taniej i dużo szybszy .
Może niektóre te pytania nie powinny być w tym temacie,ale jeśli to możliwe chciałbym aby było to w jednym miejscu ,wielkie dzięki .
Ostatnio zmieniony 2009-04-28, 08:45 przez mariob, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak jak mówiłem - można sprawdzić plany zasilania.mariob pisze:To znaczy co do pierwszego pytania nie ma takiej możliwości aby cokolwiek zmienić w ustawieniach żeby wi-fi miało większą moc w laptopie ,czy dobrze to rozumiem?
Będzie, będzie.mariob pisze:Co do drugiego pytania może jeszcze ktoś się wypowie i potwierdzi że na 100 procent będzie działał ten router z kablówka ?
Tak, dostajesz modem, który podłączasz do routera do gniazda RJ45 oznazonego WAN/Internet. Problem może być z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> ale to zależy od dostawcy. A nazwy podać nie chcesz.mariob pisze:A jeśli ktoś ma jakiś link jak to wygląda z kablówką,jak to wszystko działa,jakiś modem dostaje się do tego ?
Oczywiście wszystko można zepsuć. Ale z reguły kablówka działa bardzo dobrze.mariob pisze:Niech mi ktoś jeszcze doradzi jak z reguły działa internet z kablówki ,czy warto zmienić z radia ,wiadomo plus taki że wyjdzie taniej i dużo szybszy .
-
- Użytkownik forum
Dziękuje za profesionalne i szybkie odpowiedzi !
Plany zasilania ? Pytanie gdzie i jak to sprawdzić ,nie bardzo się znam na tym .
Co do routera ,napisałeś że będzie działał,to już plus bo inny to dodatkowy wydatek,a ten dopiero niecały rok temu dopiero kupiłem,więc ok.
Nazwa dostawcy nie tajemnica ,proszę bardzo - http://www.promax.media.pl/ ,a jak jest z tym TTL ,to nie wiem,ale muszę się dowiedzieć bo jak nie da się rozdzielić to odpada dla mnie taki net ,ale z tego co raz rozmawiałem z nimi to twierdzili że rozdzielenie w domu ich nie interesuje i można sobie zrobić samemu.
Plany zasilania ? Pytanie gdzie i jak to sprawdzić ,nie bardzo się znam na tym .

Co do routera ,napisałeś że będzie działał,to już plus bo inny to dodatkowy wydatek,a ten dopiero niecały rok temu dopiero kupiłem,więc ok.
Nazwa dostawcy nie tajemnica ,proszę bardzo - http://www.promax.media.pl/ ,a jak jest z tym TTL ,to nie wiem,ale muszę się dowiedzieć bo jak nie da się rozdzielić to odpada dla mnie taki net ,ale z tego co raz rozmawiałem z nimi to twierdzili że rozdzielenie w domu ich nie interesuje i można sobie zrobić samemu.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
PANEL STEROWANIA-SYSTEM I KONSERWACJA-OPCJE ZASILANIAmariob pisze:Plany zasilania ? Pytanie gdzie i jak to sprawdzić ,nie bardzo się znam na tym .

-
- Użytkownik forum
Mam ustawiony zrównoważony ,jak o to chodzi ? 
Na razie to wszystko ,jak coś będę pytał dalej .Dziękuje za pomoc .

Na razie to wszystko ,jak coś będę pytał dalej .Dziękuje za pomoc .

Ostatnio zmieniony 2009-04-28, 09:45 przez mariob, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Spróbuj na max power czy jak się tam nazywa. Tzn taki jak najmniej oszczędny.mariob pisze:Mam ustawiony zrównoważony ,jak o to chodzi ?
To w takim razie raczej nic nie blokują.twierdzili że rozdzielenie w domu ich nie interesuje i można sobie zrobić samemu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dla ścisłości taki net możesz podzielić. Jednak do tego będzie potrzebny odpowiedni router mający możliwość podbijania TTL.mariob pisze:a jak jest z tym TTL ,to nie wiem,ale muszę się dowiedzieć bo jak nie da się rozdzielić to odpada dla mnie taki net
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
Rozumiem że router który posiadam tego nie potrafi / wyżej podałem model /
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
mariob, zależy którą masz wersję.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tadeusz, jaką kartę WiFi masz?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Przyłączam się do pytania.ja.michal pisze:Tadeusz, jaką kartę WiFi masz?

Tadeusz, w Linuksach największy problem to WiFi.

Choć dla ciekawostki powiem, że na Ubuntu mam po WiFi około 20Mbps a pod Vistą około 1Mbps.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Częściowa posiada. Masz OO 3.01?Tadeusz pisze:bezpłatny OpenOffice nie wspiera makr napisanych w Visual Basicu
Przecież możesz sprawdzić poleceniem:Tadeusz pisze:No to teraz muszę zrestartować komputer i włączyć Windowsa, żeby to sprawdzić.
Kod: Zaznacz cały
sudo lshw
Aby to uczynić wykonujesz w terminalu:
deb http://apt.wicd.net hardy extras
wget -q http://apt.wicd.net/wicd.gpg -O- | sudo apt-key add -
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie ma sprawy ja tez slabo na Linuksie się znam.Tadeusz pisze:Może "przecież" jest oczywiste, ale nie dla mnie.
Zdaje się, że w Synapticu możesz dodać WICD w wersji Ubuntu 9.04.Oczywiście, jeżeli będzie trzeba
Jeśli dalej będą jeszcze jakieś problemy z łączem to w konsoli wydaj coś takiego:
sudo iwconfig wlan0 rate 2M
Domyślna wartość to 24M.
Sprawdzasz jaka wartość jest w tej chwili poleceniem:
iwconfig
- bob
- Guru bezprzewodowy
To taki szok początkującego. Z czasem załapiesz, że troszkę inaczej trzeba podchodzić jak do windowsa. Ja WICD instalowałem na różnych dystrybucjach i akurat z nim nie miałem problemu.Tadeusz pisze:Więcej nie próbuję eksperymentów.

Popróbuj sobie jeszcze z tym WICD. Powinno to działać.

Poczytaj jeszcze o tym managerze połączeń bo to chyba najlepszy graficzny pod Debiana program.

http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/07/28/wicd/
Życzę owocnych eksperymentów i pamiętaj, że te rzeczy ustawiasz tylko raz a potem to wszystko dobrze działa w przeciwieństwie do Windowsa.