Internet WI-FI-laptop

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mariob
Użytkownik forum

Internet WI-FI-laptop

Post autor: mariob »

witam

Mam 2 pytania ,czy w laptopie jest jakaś regulacja co do mocy łączenia się po wi-fi ,czy zależy to tylko od laptopa .Pytam dlatego że ostatnio ustawiłem 2 laptopy koło siebie ,i jeden widział sieć ,tzn.łączył sie z routerem,miał nawet sygnał na 3 kreski ,a drugi praktycznie nie widział tej sieci ? Ku ścisłości oba laptopy to Toshiba,choć różne ,a internet radiowy .

I jeszcze jedno mam obecnie jak wspomniałem internet radiowy ,ale niebawem będzie kablowka i się zastanawiam czy nie skorzystać właśnie z netu tej kablówki ,bo net będzie 5 razy szybciejszy za te same pieniądze co radiowy .Ale nie w tym rzecz ,mam obecnie router do tego radiowego Linksys WRT54G ,i tu pytanie czy nada on się do rozdzielenia neta z kablówki ?

Dziękuje za pomoc.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Internet WI-FI-laptop

Post autor: Jo_gurt »

mariob, ręcznej regulacji jako takiej nie ma. Natomiast laptopy mogły się różnić ustawieniami zasilania, softem do obsługi wifi i w końcu samymi kartami lub ich antenami.
mariob pisze:czy nada on się do rozdzielenia neta z kablówki ?
Tak.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mariob pisze:ustawiłem 2 laptopy koło siebie ,i jeden widział sieć ,tzn.łączył sie z routerem,miał nawet sygnał na 3 kreski ,a drugi praktycznie nie widział tej sieci ?
Raczej należy podawać sygnał odczytany w dBm za pomocą programu producenta karty wi-fi albo jeszcze lepiej NetStumbler. Bo kreski są bardzo względne. Ale to jaki ma się zasięg to zależy od karty wi-fi oraz anteny wbudowanej w matrycę laptopa.
mariob pisze:mam obecnie router do tego radiowego Linksys WRT54G ,i tu pytanie czy nada on się do rozdzielenia neta z kablówki ?
Tutaj niech sie wypowiedzą koledzy mający większe doświadczenie w routerach. Ale myślę, że generalnie będzie taka możliwość.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mariob
Użytkownik forum

witam ponownie

To znaczy co do pierwszego pytania nie ma takiej możliwości aby cokolwiek zmienić w ustawieniach żeby wi-fi miało większą moc w laptopie ,czy dobrze to rozumiem? Laptop to Toshiba A300 14S .

Co do drugiego pytania może jeszcze ktoś się wypowie i potwierdzi że na 100 procent będzie działał ten router z kablówka ?

A jeśli ktoś ma jakiś link jak to wygląda z kablówką,jak to wszystko działa,jakiś modem dostaje się do tego ?Jakieś opisy chętnie poczytam .Niech mi ktoś jeszcze doradzi jak z reguły działa internet z kablówki ,czy warto zmienić z radia ,wiadomo plus taki że wyjdzie taniej i dużo szybszy .

Może niektóre te pytania nie powinny być w tym temacie,ale jeśli to możliwe chciałbym aby było to w jednym miejscu ,wielkie dzięki .
Ostatnio zmieniony 2009-04-28, 08:45 przez mariob, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mariob pisze:To znaczy co do pierwszego pytania nie ma takiej możliwości aby cokolwiek zmienić w ustawieniach żeby wi-fi miało większą moc w laptopie ,czy dobrze to rozumiem?
Tak jak mówiłem - można sprawdzić plany zasilania.
mariob pisze:Co do drugiego pytania może jeszcze ktoś się wypowie i potwierdzi że na 100 procent będzie działał ten router z kablówka ?
Będzie, będzie.
mariob pisze:A jeśli ktoś ma jakiś link jak to wygląda z kablówką,jak to wszystko działa,jakiś modem dostaje się do tego ?
Tak, dostajesz modem, który podłączasz do routera do gniazda RJ45 oznazonego WAN/Internet. Problem może być z <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> ale to zależy od dostawcy. A nazwy podać nie chcesz.
mariob pisze:Niech mi ktoś jeszcze doradzi jak z reguły działa internet z kablówki ,czy warto zmienić z radia ,wiadomo plus taki że wyjdzie taniej i dużo szybszy .
Oczywiście wszystko można zepsuć. Ale z reguły kablówka działa bardzo dobrze.
mariob
Użytkownik forum

Dziękuje za profesionalne i szybkie odpowiedzi !

Plany zasilania ? Pytanie gdzie i jak to sprawdzić ,nie bardzo się znam na tym . :(

Co do routera ,napisałeś że będzie działał,to już plus bo inny to dodatkowy wydatek,a ten dopiero niecały rok temu dopiero kupiłem,więc ok.

Nazwa dostawcy nie tajemnica ,proszę bardzo - http://www.promax.media.pl/ ,a jak jest z tym TTL ,to nie wiem,ale muszę się dowiedzieć bo jak nie da się rozdzielić to odpada dla mnie taki net ,ale z tego co raz rozmawiałem z nimi to twierdzili że rozdzielenie w domu ich nie interesuje i można sobie zrobić samemu.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

mariob pisze:Plany zasilania ? Pytanie gdzie i jak to sprawdzić ,nie bardzo się znam na tym .
PANEL STEROWANIA-SYSTEM I KONSERWACJA-OPCJE ZASILANIA :)
mariob
Użytkownik forum

Mam ustawiony zrównoważony ,jak o to chodzi ? :cfaniak:

Na razie to wszystko ,jak coś będę pytał dalej .Dziękuje za pomoc . :ok:
Ostatnio zmieniony 2009-04-28, 09:45 przez mariob, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mariob pisze:Mam ustawiony zrównoważony ,jak o to chodzi ? :cfaniak:
Spróbuj na max power czy jak się tam nazywa. Tzn taki jak najmniej oszczędny.
twierdzili że rozdzielenie w domu ich nie interesuje i można sobie zrobić samemu.
To w takim razie raczej nic nie blokują.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

mariob pisze:a jak jest z tym TTL ,to nie wiem,ale muszę się dowiedzieć bo jak nie da się rozdzielić to odpada dla mnie taki net
Dla ścisłości taki net możesz podzielić. Jednak do tego będzie potrzebny odpowiedni router mający możliwość podbijania TTL.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
mariob
Użytkownik forum

Rozumiem że router który posiadam tego nie potrafi / wyżej podałem model /
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

mariob, zależy którą masz wersję.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Tadeusz, jaką kartę WiFi masz?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:Tadeusz, jaką kartę WiFi masz?
Przyłączam się do pytania. :)
Tadeusz, w Linuksach największy problem to WiFi. ;)
Choć dla ciekawostki powiem, że na Ubuntu mam po WiFi około 20Mbps a pod Vistą około 1Mbps. ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Tadeusz pisze:bezpłatny OpenOffice nie wspiera makr napisanych w Visual Basicu
Częściowa posiada. Masz OO 3.01?
Tadeusz pisze:No to teraz muszę zrestartować komputer i włączyć Windowsa, żeby to sprawdzić.
Przecież możesz sprawdzić poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

sudo lshw
Jeśli chodzi o WiFi to proponuje zmienić managera połączeń na WICD.
Aby to uczynić wykonujesz w terminalu:

deb http://apt.wicd.net hardy extras
i potem

wget -q http://apt.wicd.net/wicd.gpg -O- | sudo apt-key add -
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Tadeusz pisze:Może "przecież" jest oczywiste, ale nie dla mnie.
Nie ma sprawy ja tez slabo na Linuksie się znam.
Oczywiście, jeżeli będzie trzeba
Zdaje się, że w Synapticu możesz dodać WICD w wersji Ubuntu 9.04.

Jeśli dalej będą jeszcze jakieś problemy z łączem to w konsoli wydaj coś takiego:

sudo iwconfig wlan0 rate 2M
Możesz za 2M wstawiać inne wartości bitrate.
Domyślna wartość to 24M.
Sprawdzasz jaka wartość jest w tej chwili poleceniem:

iwconfig
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Tadeusz pisze:Więcej nie próbuję eksperymentów.
To taki szok początkującego. Z czasem załapiesz, że troszkę inaczej trzeba podchodzić jak do windowsa. Ja WICD instalowałem na różnych dystrybucjach i akurat z nim nie miałem problemu. :)
Popróbuj sobie jeszcze z tym WICD. Powinno to działać. :)
Poczytaj jeszcze o tym managerze połączeń bo to chyba najlepszy graficzny pod Debiana program. :)
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/07/28/wicd/
Życzę owocnych eksperymentów i pamiętaj, że te rzeczy ustawiasz tylko raz a potem to wszystko dobrze działa w przeciwieństwie do Windowsa. :)
ODPOWIEDZ