Witam wyjadaczy bezprzewodowych
Mam pytanie dotyczące zasięgu OFP. Chodzi o to czy bardziej wiarygodna jest oficjalna mapa zasięgu ze strony Orange, czy mapa.btsearch.pl ?
Według tej pierwszej jestem po środku białej plamy, według drugiej niedaleko mnie (w miejscowości Wierzbica, powiat Legionowo) znajduje się BTS CDMA, na tym samym wzniesieniu na którym stoją BTSy całej "świętej" trójcy, m.in. ten z którego aktualnie korzystam (iPlus HSDPA - na mapie nadal oznaczony jako sam GSM).
Zasięg iPlus mam raczej słaby, mimo anteny na dachu połączenie czasem się zrywa. Po drodze jest spory las. Podejrzewam, że na 450MHz stabilność byłaby lepsza.
Oczywiście OFP wezmę najpierw na próbę, ale nie wiem czy obawiać się tej "białej dziury" na mapie Orange? Chciałbym uniknąć sytuacji, którą stronę wcześniej przedstawił kolega
zetes:
zetes pisze:Pisałem w tej sprawie do BOK-u już po zawarciu umowy tzn. po okresie próbnym i dostałem taką kuriozalną odpowiedź, że ręce opadają.
...Uprzejmie informuję, że przeprowadzona analiza techniczna, potwierdziła, że w miejscowości ..XXXXXXX... nie zapewniamy zasięgu sieci w technologii CDMA. Korzytstanie z usługi było możliwe, ponieważ na terenie miejscowości prowadzano testy działania usługi.
Uprzejmie informuję, że rozbudowa sieci o nadajniki w technologii CDMA w podanej lokalizacji planowana jest na grudzień 2009 r.
Aktualnie na terenie miejscowości jest dostępna technologia EDGE, w której przy optymalnych parametrach sieci takich jak zasięg, natężenie ruchu głosowego i transmisyjnego czy warunki atmosferyczne umożliwia uzyskiwanie prędkości transferu średnio ok. 100 kbps.
Krótko mówiąc podczas prób można było dostarczyć sygnał a potem już nie (sic!).