Krótko mówiąc podczas prób można było dostarczyć sygnał a potem już nie (sic!). Powyższy cytat z korespondencji jest autentyczny...Uprzejmie informuję, że przeprowadzona analiza techniczna, potwierdziła, że w miejscowości ..XXXXXXX... nie zapewniamy zasięgu sieci w technologii CDMA. Korzytstanie z usługi było możliwe, ponieważ na terenie miejscowości prowadzano testy działania usługi.
Uprzejmie informuję, że rozbudowa sieci o nadajniki w technologii CDMA w podanej lokalizacji planowana jest na grudzień 2009 r.
Aktualnie na terenie miejscowości jest dostępna technologia EDGE, w której przy optymalnych parametrach sieci takich jak zasięg, natężenie ruchu głosowego i transmisyjnego czy warunki atmosferyczne umożliwia uzyskiwanie prędkości transferu średnio ok. 100 kbps.
Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg
Moderator: Moderatorzy
-
zetes
- Stały użytkownik forum
Re: Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg
Dokładnie tak samo. Miałem 1000 do 1500. Pisałem w tej sprawie do BOK-u już po zawarciu umowy tzn. po okresie próbnym i dostałem taką kuriozalną odpowiedź, że ręce opadają.

Ostatnio zmieniony 2009-05-15, 15:18 przez zetes, łącznie zmieniany 1 raz.
-
madinga
- Użytkownik forum
No to potrwało trochę dłużej, ale już działa i w istocie sygnał juz nie pływa.roshkov pisze:Maksymalnie tydzień.
Czasem nie dociągnie stronki albo nie rozwiąże nazwy DNS, ale i tak o niebo lepiej niż z EDGEm!
-
gorbi24
- Użytkownik forum
Witam! Wczoraj pokazał się zasięg na mapie Orange w mojej miejscowości tylko że jest pogranicze. Możecie zerknąć na mapke czy to u mnie pójdzie z zewnętrzną antenką? Jest to miejscowość Ruda woj.łódzkie powiat łaski gm.Widawa. Z góry dzięki!
- bogi123
- Użytkownik forum
gorbi24 Witam ja jestem na takim samym pograniczu i chodzi CDMA,proponuje wziąść na próbę, ale myślę że będzie chodziło z anteną zewnętrzną. 
Ostatnio zmieniony 2009-05-16, 16:50 przez bogi123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
jojo88
- Początkujący użytkownik forum
Witam! Czy mogę liczyć na porządny zasięg jeżeli mapka pokazuje coś takiego:
http://zasieg.orange.pl/objectInfoActio ... Id=&coLId=
http://zasieg.orange.pl/objectInfoActio ... Id=&coLId=
Ostatnio zmieniony 2009-05-18, 07:18 przez jojo88, łącznie zmieniany 1 raz.
"nic nie boli tak jak życie"
ciasteczkowy potwór
ciasteczkowy potwór
-
lubczyk
- Stary wyga bezprzewodowy
To jest mapka zasięgu GSM/EDGE/UMTS a nie CDMA. Więc zaznacz opcję CDMA/UMTS i jeszcze raz wpisz tam swój adres.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
- bob
- Guru bezprzewodowy
CDMA nie występuje w adresie tylko w ciasteczku. Kolega zapewne zaznaczył CDMA a Tobie otwiera się GSM/EDGE/UMTS.lubczyk pisze:To jest mapka zasięgu GSM/EDGE/UMTS a nie CDMA.
-
jojo88
CDMA nie występuje w adresie tylko w ciasteczku. Kolega zapewne zaznaczył CDMA a Tobie otwiera się GSM/EDGE/UMTS.
Dokładnie tak zrobiłem
Ostatnio zmieniony 2009-05-17, 15:39 przez jojo88, łącznie zmieniany 1 raz.
"nic nie boli tak jak życie"
ciasteczkowy potwór
ciasteczkowy potwór
-
przemox.1
- ### BAN ###
Mam takie pytanie
Mianowicie mam oddalony BTS ( czy jak to się tam nazywa
) o 12 km od mojego domu. Las go trochę zasłania ( dokładnie znajduje się w Prusicach woj.dolnośląskie)
Czy złapie w ogóle zasięg CDMA ?
Mianowicie mam oddalony BTS ( czy jak to się tam nazywa
Czy złapie w ogóle zasięg CDMA ?
Ostatnio zmieniony 2009-05-18, 17:10 przez przemox.1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
lubczyk
- Stary wyga bezprzewodowy
Z anteną dasz radę na pewno, może i bez anteny coś uzyskasz. Jak byłem ostatnio w salonie Orange do sprzedawca usiłował klientowi wepchać do mózgu iż BTS CDMA ma 50 kilometrów zasięgu ;]
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
-
hesus
- Użytkownik forum
Nie wiecie czy przy zasięgu evdo 83-84 dbi diversity 92 dbi antena zewnętrzna coś pomoże?
transfer w dzień około godz. 15 wacha sie od 23kb do 50kb średnio 35 - 40kb/s
w nocy około 60-80kb.
I zastanawiam się czy lepszy zasięg coś tu pomoże (chodzi mi głównie o to żeby transfer tak nie skakał) czy raczej prędkość jest uzależniona od tego ile użytkowników "siedzi" w danej chwili sektorze?
Pozdrawiam.
transfer w dzień około godz. 15 wacha sie od 23kb do 50kb średnio 35 - 40kb/s
w nocy około 60-80kb.
I zastanawiam się czy lepszy zasięg coś tu pomoże (chodzi mi głównie o to żeby transfer tak nie skakał) czy raczej prędkość jest uzależniona od tego ile użytkowników "siedzi" w danej chwili sektorze?
Pozdrawiam.
- t8mi
Ja na antenie wbudowanej miałem 98dBm wewnątrz i 89dBm za oknem, zszedłem na 78dBm przy antenie zewnętrznej ATK-10 i kablem jakieś 4m. Transfer dochodzi do 1Mb na dachu miałem przeszło 2Mb. Niestety to parter, na około kamienice, a po drodze do BTSa wyrasta wysoka góra. Myślałem że będzie gorzej.
Pozdrawiam Tomek.
Góra przeróżnych zabawek
Góra przeróżnych zabawek
-
mimo87
- Stały użytkownik forum
@ hesus
Poziomy sygnałów masz nie zadziwiające, więc antena powinna pomóc. ale nie dowiesz się jak nie spróbujesz. I jasne ilość użytkowników na 1BTS wpływa na twoją prędkość.
Poziomy sygnałów masz nie zadziwiające, więc antena powinna pomóc. ale nie dowiesz się jak nie spróbujesz. I jasne ilość użytkowników na 1BTS wpływa na twoją prędkość.
-
hesus
- Użytkownik forum
Zdecydowałem sie zainwestować 60zł w antenę, tylko mam taki problem że domek mam parterowy bardzo niski i chciał bym ją zamontować na kominie żeby była jak najwyżej bo dookoła sporo lasów i wtedy będe potrzebował do tego około 8 metrów kabla a może i więcej. I mam takie pytanie czy na takiej długości kabla bede miał bardzo duże straty? czy bez obaw mogę montować taki zestawik?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie, przy częstotliwości 450MHz straty na kablu takiej długości są niewielkie.hesus pisze:I mam takie pytanie czy na takiej długości kabla bede miał bardzo duże straty?
- t8mi
Oczywiście o ile wykorzystasz odpowiedni kabel, przynajmniej H155 lub odpowiednik. Dipol do swojej anteny ATK-10 dodaje RG58 jednak na 10m spadek sygnału jest widoczny, ale to już wątek na inne forum.
Link do kalkulatora: http://www.ocarc.ca/coax.htm można sobie samemu policzyć, przypominam że moc nadajnika CDMA to jakieś 0.23 W ważne dla mocy faktycznie wypromieniowanej przez antenę.
Link do kalkulatora: http://www.ocarc.ca/coax.htm można sobie samemu policzyć, przypominam że moc nadajnika CDMA to jakieś 0.23 W ważne dla mocy faktycznie wypromieniowanej przez antenę.
Pozdrawiam Tomek.
Góra przeróżnych zabawek
Góra przeróżnych zabawek
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
A nie RF-5 ?t8mi pisze:Dipol do swojej anteny ATK-10 dodaje RG58
- t8mi
Też się zdziwiłem, ale niestety nie. Nie wiem na czym chcą zaoszczędzić, w dedykowanej antenie na to pasmo przy 10m powinien być lepszy kabelek. Więc jeżeli ktoś się czuje na siłach zaprasować wtyk TNC to lepiej kupić gołą ATK-10 i zrobić sobie kabelek.
Pozdrawiam Tomek.
Góra przeróżnych zabawek
Góra przeróżnych zabawek
-
sanity
- Użytkownik forum
Kujanki czy jest tam zasięg
Witam ,Wybieram się do Kujanek (10 km od Złotowa) na wakacje ,może ktoś z forumowiczów jest zorientowany czy jest tam zasięg, na mapie 3 nadajniku dookoła ale same lasy.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Netia DSL 4Mb fritz 7050 , Orange CDMA MV410+ fritz
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No to ja mam dwie anteny,ATK-10 i ATK-5 z Dipola i sa one wyposażone w kabel RF-5,jak pozostałe ich produktysanity pisze:Też się zdziwiłem, ale niestety nie.
ATK-10 kupiona w grudniu 2008,a ATK-5 dostałem od Orange,czyli pewnie też zakupiona dużo wcześniej.
Czyżby zaczęli oszczędzać na kablach niedawno...?
Ciekawe,czy do anten na wyższe pasma też dają rg58,jak sprzedawcy garażowych produktów na Allegro
-
EmTeeDee
Ja zamawiałem antenę ATK-10+10m przewodu w Dipolu-i też jest to RF-5.
- bogi123
- Użytkownik forum
Mam pytanie czy te przewody2 po 10m. łączyłeś zwykłą złączką telewizyjną? 
-
klejnus
Hmm a po co chcesz łączyć tyle kabla?? Na moje to duża strata będzie na 20metrach łączonych kabla.
-
EmTeeDee
-
hesus
- Użytkownik forum
Pytałem sprzedawcy czy może wysłać antenę z H155, napisał że nie ma problemu ale jak dla niego H155 to zbędny luksusOczywiście o ile wykorzystasz odpowiedni kabel, przynajmniej H155 lub odpowiednik. Dipol do swojej anteny ATK-10 dodaje RG58 jednak na 10m spadek sygnału jest widoczny
I teraz nie wiem czy dopłacać 1,5zł za metr H155 czy brać z RG58...? Czy rzeczywiście poczuje różnice na H155 ?
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
hesus, moim zdaniem każdy dB tutaj jest cenny. Nawet na złączach trochę stracisz.
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Witam wyjadaczy bezprzewodowych
Mam pytanie dotyczące zasięgu OFP. Chodzi o to czy bardziej wiarygodna jest oficjalna mapa zasięgu ze strony Orange, czy mapa.btsearch.pl ?
Według tej pierwszej jestem po środku białej plamy, według drugiej niedaleko mnie (w miejscowości Wierzbica, powiat Legionowo) znajduje się BTS CDMA, na tym samym wzniesieniu na którym stoją BTSy całej "świętej" trójcy, m.in. ten z którego aktualnie korzystam (iPlus HSDPA - na mapie nadal oznaczony jako sam GSM).
Zasięg iPlus mam raczej słaby, mimo anteny na dachu połączenie czasem się zrywa. Po drodze jest spory las. Podejrzewam, że na 450MHz stabilność byłaby lepsza.
Oczywiście OFP wezmę najpierw na próbę, ale nie wiem czy obawiać się tej "białej dziury" na mapie Orange? Chciałbym uniknąć sytuacji, którą stronę wcześniej przedstawił kolega zetes:
Mam pytanie dotyczące zasięgu OFP. Chodzi o to czy bardziej wiarygodna jest oficjalna mapa zasięgu ze strony Orange, czy mapa.btsearch.pl ?
Według tej pierwszej jestem po środku białej plamy, według drugiej niedaleko mnie (w miejscowości Wierzbica, powiat Legionowo) znajduje się BTS CDMA, na tym samym wzniesieniu na którym stoją BTSy całej "świętej" trójcy, m.in. ten z którego aktualnie korzystam (iPlus HSDPA - na mapie nadal oznaczony jako sam GSM).
Zasięg iPlus mam raczej słaby, mimo anteny na dachu połączenie czasem się zrywa. Po drodze jest spory las. Podejrzewam, że na 450MHz stabilność byłaby lepsza.
Oczywiście OFP wezmę najpierw na próbę, ale nie wiem czy obawiać się tej "białej dziury" na mapie Orange? Chciałbym uniknąć sytuacji, którą stronę wcześniej przedstawił kolega zetes:
zetes pisze:Pisałem w tej sprawie do BOK-u już po zawarciu umowy tzn. po okresie próbnym i dostałem taką kuriozalną odpowiedź, że ręce opadają.
Krótko mówiąc podczas prób można było dostarczyć sygnał a potem już nie (sic!)....Uprzejmie informuję, że przeprowadzona analiza techniczna, potwierdziła, że w miejscowości ..XXXXXXX... nie zapewniamy zasięgu sieci w technologii CDMA. Korzytstanie z usługi było możliwe, ponieważ na terenie miejscowości prowadzano testy działania usługi.
Uprzejmie informuję, że rozbudowa sieci o nadajniki w technologii CDMA w podanej lokalizacji planowana jest na grudzień 2009 r.
Aktualnie na terenie miejscowości jest dostępna technologia EDGE, w której przy optymalnych parametrach sieci takich jak zasięg, natężenie ruchu głosowego i transmisyjnego czy warunki atmosferyczne umożliwia uzyskiwanie prędkości transferu średnio ok. 100 kbps.
- roshkov
- Stały użytkownik forum
btsearch.pl jest robiona na podstawie wystawionych pozwoleń i to, że jest na niej BTS to wcale nie oznacze, że już działa.ptr pisze:Mam pytanie dotyczące zasięgu OFP. Chodzi o to czy bardziej wiarygodna jest oficjalna mapa zasięgu ze strony Orange, czy mapa.btsearch.pl ?
Niektórzy na forum pisali, że na mapie orange są w białej plamie, a net i tak im chodzi
Reasumując, najlepiej weź na próbę i się przekonasz
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
- piori
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Gdy będę brał OFP na próbę spróbuję dowiedzieć się, kiedy ten BTS zostanie oficjalnie uruchomiony. Teraz jeszcze wystosuję e-maila z takim zapytaniem, ale odpowiedź pewnie nie nadejdzie szybko, o ile w ogóle ją uzyskam 
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
ptr, jak się sprawdza zasięg to trzeba brać po uwagę i mapkę operatora i mapkę pozwoleń. W sumie da to jakiś większy lub mniejszy obraz.
Ale z CDMA to jest różnie. Dość szybko to stawiają. Mogli jeszcze nie aktualizować mapki u siebie, ale zgoda na ten BTS obok Ciebie dopiero została wydana. Bywa różnie.
Ale z CDMA to jest różnie. Dość szybko to stawiają. Mogli jeszcze nie aktualizować mapki u siebie, ale zgoda na ten BTS obok Ciebie dopiero została wydana. Bywa różnie.