Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
zetes
Stały użytkownik forum

Re: Orange Freedom PRO - CDMA - zasięg

Post autor: zetes »

Dokładnie tak samo. Miałem 1000 do 1500. Pisałem w tej sprawie do BOK-u już po zawarciu umowy tzn. po okresie próbnym i dostałem taką kuriozalną odpowiedź, że ręce opadają.
...Uprzejmie informuję, że przeprowadzona analiza techniczna, potwierdziła, że w miejscowości ..XXXXXXX... nie zapewniamy zasięgu sieci w technologii CDMA. Korzytstanie z usługi było możliwe, ponieważ na terenie miejscowości prowadzano testy działania usługi.

Uprzejmie informuję, że rozbudowa sieci o nadajniki w technologii CDMA w podanej lokalizacji planowana jest na grudzień 2009 r.

Aktualnie na terenie miejscowości jest dostępna technologia EDGE, w której przy optymalnych parametrach sieci takich jak zasięg, natężenie ruchu głosowego i transmisyjnego czy warunki atmosferyczne umożliwia uzyskiwanie prędkości transferu średnio ok. 100 kbps.
Krótko mówiąc podczas prób można było dostarczyć sygnał a potem już nie (sic!). Powyższy cytat z korespondencji jest autentyczny :szok:
Ostatnio zmieniony 2009-05-15, 15:18 przez zetes, łącznie zmieniany 1 raz.
madinga
Użytkownik forum

Post autor: madinga »

roshkov pisze:Maksymalnie tydzień.
No to potrwało trochę dłużej, ale już działa i w istocie sygnał juz nie pływa.
Czasem nie dociągnie stronki albo nie rozwiąże nazwy DNS, ale i tak o niebo lepiej niż z EDGEm!
gorbi24
Użytkownik forum

Post autor: gorbi24 »

Witam! Wczoraj pokazał się zasięg na mapie Orange w mojej miejscowości tylko że jest pogranicze. Możecie zerknąć na mapke czy to u mnie pójdzie z zewnętrzną antenką? Jest to miejscowość Ruda woj.łódzkie powiat łaski gm.Widawa. Z góry dzięki!
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

Post autor: bogi123 »

gorbi24 Witam ja jestem na takim samym pograniczu i chodzi CDMA,proponuje wziąść na próbę, ale myślę że będzie chodziło z anteną zewnętrzną. :papa:
Ostatnio zmieniony 2009-05-16, 16:50 przez bogi123, łącznie zmieniany 1 raz.
jojo88
Początkujący użytkownik forum

Post autor: jojo88 »

Witam! Czy mogę liczyć na porządny zasięg jeżeli mapka pokazuje coś takiego:
http://zasieg.orange.pl/objectInfoActio ... Id=&coLId= :niepewny:
Ostatnio zmieniony 2009-05-18, 07:18 przez jojo88, łącznie zmieniany 1 raz.
"nic nie boli tak jak życie"
ciasteczkowy potwór
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

To jest mapka zasięgu GSM/EDGE/UMTS a nie CDMA. Więc zaznacz opcję CDMA/UMTS i jeszcze raz wpisz tam swój adres.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

lubczyk pisze:To jest mapka zasięgu GSM/EDGE/UMTS a nie CDMA.
CDMA nie występuje w adresie tylko w ciasteczku. Kolega zapewne zaznaczył CDMA a Tobie otwiera się GSM/EDGE/UMTS. ;)
jojo88

Post autor: jojo88 »

CDMA nie występuje w adresie tylko w ciasteczku. Kolega zapewne zaznaczył CDMA a Tobie otwiera się GSM/EDGE/UMTS. ;)

Dokładnie tak zrobiłem :cfaniak:
Ostatnio zmieniony 2009-05-17, 15:39 przez jojo88, łącznie zmieniany 1 raz.
"nic nie boli tak jak życie"
ciasteczkowy potwór
przemox.1
### BAN ###

Post autor: przemox.1 »

Mam takie pytanie :)
Mianowicie mam oddalony BTS ( czy jak to się tam nazywa :hyhy: ) o 12 km od mojego domu. Las go trochę zasłania ( dokładnie znajduje się w Prusicach woj.dolnośląskie)
Czy złapie w ogóle zasięg CDMA ? :)
Ostatnio zmieniony 2009-05-18, 17:10 przez przemox.1, łącznie zmieniany 1 raz.
lubczyk
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: lubczyk »

Z anteną dasz radę na pewno, może i bez anteny coś uzyskasz. Jak byłem ostatnio w salonie Orange do sprzedawca usiłował klientowi wepchać do mózgu iż BTS CDMA ma 50 kilometrów zasięgu ;]
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
hesus
Użytkownik forum

Post autor: hesus »

Nie wiecie czy przy zasięgu evdo 83-84 dbi diversity 92 dbi antena zewnętrzna coś pomoże?
transfer w dzień około godz. 15 wacha sie od 23kb do 50kb średnio 35 - 40kb/s
w nocy około 60-80kb.
I zastanawiam się czy lepszy zasięg coś tu pomoże (chodzi mi głównie o to żeby transfer tak nie skakał) czy raczej prędkość jest uzależniona od tego ile użytkowników "siedzi" w danej chwili sektorze?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
t8mi

Post autor: t8mi »

Ja na antenie wbudowanej miałem 98dBm wewnątrz i 89dBm za oknem, zszedłem na 78dBm przy antenie zewnętrznej ATK-10 i kablem jakieś 4m. Transfer dochodzi do 1Mb na dachu miałem przeszło 2Mb. Niestety to parter, na około kamienice, a po drodze do BTSa wyrasta wysoka góra. Myślałem że będzie gorzej.
Pozdrawiam Tomek.

Góra przeróżnych zabawek :)
mimo87
Stały użytkownik forum

Post autor: mimo87 »

@ hesus
Poziomy sygnałów masz nie zadziwiające, więc antena powinna pomóc. ale nie dowiesz się jak nie spróbujesz. I jasne ilość użytkowników na 1BTS wpływa na twoją prędkość.
hesus
Użytkownik forum

Zdecydowałem sie zainwestować 60zł w antenę, tylko mam taki problem że domek mam parterowy bardzo niski i chciał bym ją zamontować na kominie żeby była jak najwyżej bo dookoła sporo lasów i wtedy będe potrzebował do tego około 8 metrów kabla a może i więcej. I mam takie pytanie czy na takiej długości kabla bede miał bardzo duże straty? czy bez obaw mogę montować taki zestawik?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

hesus pisze:I mam takie pytanie czy na takiej długości kabla bede miał bardzo duże straty?
Nie, przy częstotliwości 450MHz straty na kablu takiej długości są niewielkie.
Awatar użytkownika
t8mi

Oczywiście o ile wykorzystasz odpowiedni kabel, przynajmniej H155 lub odpowiednik. Dipol do swojej anteny ATK-10 dodaje RG58 jednak na 10m spadek sygnału jest widoczny, ale to już wątek na inne forum.
Link do kalkulatora: http://www.ocarc.ca/coax.htm można sobie samemu policzyć, przypominam że moc nadajnika CDMA to jakieś 0.23 W ważne dla mocy faktycznie wypromieniowanej przez antenę.
Pozdrawiam Tomek.

Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

t8mi pisze:Dipol do swojej anteny ATK-10 dodaje RG58
A nie RF-5 ?
Awatar użytkownika
t8mi

Też się zdziwiłem, ale niestety nie. Nie wiem na czym chcą zaoszczędzić, w dedykowanej antenie na to pasmo przy 10m powinien być lepszy kabelek. Więc jeżeli ktoś się czuje na siłach zaprasować wtyk TNC to lepiej kupić gołą ATK-10 i zrobić sobie kabelek.
Pozdrawiam Tomek.

sanity
Użytkownik forum

Kujanki czy jest tam zasięg

Post autor: sanity »

Witam ,Wybieram się do Kujanek (10 km od Złotowa) na wakacje ,może ktoś z forumowiczów jest zorientowany czy jest tam zasięg, na mapie 3 nadajniku dookoła ale same lasy.

Pozdrawiam serdecznie.
Netia DSL 4Mb fritz 7050 , Orange CDMA MV410+ fritz
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

sanity pisze:Też się zdziwiłem, ale niestety nie.
No to ja mam dwie anteny,ATK-10 i ATK-5 z Dipola i sa one wyposażone w kabel RF-5,jak pozostałe ich produkty :)
ATK-10 kupiona w grudniu 2008,a ATK-5 dostałem od Orange,czyli pewnie też zakupiona dużo wcześniej.
Czyżby zaczęli oszczędzać na kablach niedawno...?
Ciekawe,czy do anten na wyższe pasma też dają rg58,jak sprzedawcy garażowych produktów na Allegro :hyhy:
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Ja zamawiałem antenę ATK-10+10m przewodu w Dipolu-i też jest to RF-5.
Awatar użytkownika
bogi123
Użytkownik forum

Post autor: bogi123 »

Mam pytanie czy te przewody2 po 10m. łączyłeś zwykłą złączką telewizyjną? :papa:
klejnus

Post autor: klejnus »

Hmm a po co chcesz łączyć tyle kabla?? Na moje to duża strata będzie na 20metrach łączonych kabla.
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

:rotfl: sorki ale nie potrzebnie wprowadziłem Was w błąd(pisowni) to jest antena ATK 10 PLUS 10m.kabla :hyhy: chociaż można w dipolu kupić przedłużacze z odpowiednimi wtyczkami.
hesus
Użytkownik forum

Oczywiście o ile wykorzystasz odpowiedni kabel, przynajmniej H155 lub odpowiednik. Dipol do swojej anteny ATK-10 dodaje RG58 jednak na 10m spadek sygnału jest widoczny
Pytałem sprzedawcy czy może wysłać antenę z H155, napisał że nie ma problemu ale jak dla niego H155 to zbędny luksus ;) Zacytuję "H-155 ma tlumienie okolo 0,16dB/1m a RG-58 0,24dB/m tak wiec na 10m bedzie to roznica max 1dB , co przy mocach nadajnikow jakimi dysponuje system CDMA jest bardzo mala wartoscia"
I teraz nie wiem czy dopłacać 1,5zł za metr H155 czy brać z RG58...? Czy rzeczywiście poczuje różnice na H155 ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

hesus, moim zdaniem każdy dB tutaj jest cenny. Nawet na złączach trochę stracisz.
Awatar użytkownika
piori
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: piori »

Witam wyjadaczy bezprzewodowych ;)
Mam pytanie dotyczące zasięgu OFP. Chodzi o to czy bardziej wiarygodna jest oficjalna mapa zasięgu ze strony Orange, czy mapa.btsearch.pl ?

Według tej pierwszej jestem po środku białej plamy, według drugiej niedaleko mnie (w miejscowości Wierzbica, powiat Legionowo) znajduje się BTS CDMA, na tym samym wzniesieniu na którym stoją BTSy całej "świętej" trójcy, m.in. ten z którego aktualnie korzystam (iPlus HSDPA - na mapie nadal oznaczony jako sam GSM).

Zasięg iPlus mam raczej słaby, mimo anteny na dachu połączenie czasem się zrywa. Po drodze jest spory las. Podejrzewam, że na 450MHz stabilność byłaby lepsza.
Oczywiście OFP wezmę najpierw na próbę, ale nie wiem czy obawiać się tej "białej dziury" na mapie Orange? Chciałbym uniknąć sytuacji, którą stronę wcześniej przedstawił kolega zetes:
zetes pisze:Pisałem w tej sprawie do BOK-u już po zawarciu umowy tzn. po okresie próbnym i dostałem taką kuriozalną odpowiedź, że ręce opadają.
...Uprzejmie informuję, że przeprowadzona analiza techniczna, potwierdziła, że w miejscowości ..XXXXXXX... nie zapewniamy zasięgu sieci w technologii CDMA. Korzytstanie z usługi było możliwe, ponieważ na terenie miejscowości prowadzano testy działania usługi.

Uprzejmie informuję, że rozbudowa sieci o nadajniki w technologii CDMA w podanej lokalizacji planowana jest na grudzień 2009 r.

Aktualnie na terenie miejscowości jest dostępna technologia EDGE, w której przy optymalnych parametrach sieci takich jak zasięg, natężenie ruchu głosowego i transmisyjnego czy warunki atmosferyczne umożliwia uzyskiwanie prędkości transferu średnio ok. 100 kbps.
Krótko mówiąc podczas prób można było dostarczyć sygnał a potem już nie (sic!).
Awatar użytkownika
roshkov
Stały użytkownik forum

Post autor: roshkov »

ptr pisze:Mam pytanie dotyczące zasięgu OFP. Chodzi o to czy bardziej wiarygodna jest oficjalna mapa zasięgu ze strony Orange, czy mapa.btsearch.pl ?
btsearch.pl jest robiona na podstawie wystawionych pozwoleń i to, że jest na niej BTS to wcale nie oznacze, że już działa.
Niektórzy na forum pisali, że na mapie orange są w białej plamie, a net i tak im chodzi ;)
Reasumując, najlepiej weź na próbę i się przekonasz :cfaniak:
The man in black fled across the desert, and the gunslinger followed.
Awatar użytkownika
piori
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: piori »

Gdy będę brał OFP na próbę spróbuję dowiedzieć się, kiedy ten BTS zostanie oficjalnie uruchomiony. Teraz jeszcze wystosuję e-maila z takim zapytaniem, ale odpowiedź pewnie nie nadejdzie szybko, o ile w ogóle ją uzyskam :roll:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ptr, jak się sprawdza zasięg to trzeba brać po uwagę i mapkę operatora i mapkę pozwoleń. W sumie da to jakiś większy lub mniejszy obraz.
Ale z CDMA to jest różnie. Dość szybko to stawiają. Mogli jeszcze nie aktualizować mapki u siebie, ale zgoda na ten BTS obok Ciebie dopiero została wydana. Bywa różnie.
ODPOWIEDZ