PLAY i lagi w CS
Moderator: Moderatorzy
- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
PLAY i lagi w CS
Witam,
Mam internet w PLAY z modemem huawei e160 i limitem 5GB. Jestem bardzo zadowolony z tego internetu, biorąc go wiedziałem co robię. Miałem przed PLAY internet w ORANGE, byłem bardzo niezadowolony, więc bałem się ze z PLAY będzie tak samo. Myliłem się transfer ściągania danych 90-120kb/s- wieczorami tak samo ku mojemu zdziwieniu, zasięg 70-100%. Dobra przejdę do konkretów.
Lubię sobie pograć w CS 1.6. Myślałem że nie pogram w CSa na tym necie- myliłem się, mam pingi 90-150ms, nie jest tak źle, jestem zachwycony. No, ale niestety raz za czas ping potrafi skoczyć (do np. 1000ms i spada powoli) na kilka sekund co powoduje tzw. "KICK" z serwera. Macie jakiś pomysł na zniwelowanie tak drastycznego skoku pingu??
Ping 150ms= 0.15s opóźnienia, więc co to jest? Odpowiadam, nic. Gra się komfortowo.
PS.
Wiele osób mówi że nie pogra się na internecie komórkowym w gry "online"- mylicie się !!! Ping w granicach 90-150ms ! Mówię to jeszcze raz- jestem zachwycony!.
Play to REWOLUCJA ! Żaden operator nie ma takiej oferty jak play. Co to jest 45zł/miesiąc? Za internet w ORANGE płaciłem przez 2 lata 120 zł-tragedia.
Polecam PLAY ONLINE.
EDIT:
Chciałem dodać iż przeczytałem wiele tematów odnośnie skaczącego pingu i nie chciałbym kupować anteny kierunkowej ponieważ uważam że jest ona zbędna.
Pozdrawiam.
Mam internet w PLAY z modemem huawei e160 i limitem 5GB. Jestem bardzo zadowolony z tego internetu, biorąc go wiedziałem co robię. Miałem przed PLAY internet w ORANGE, byłem bardzo niezadowolony, więc bałem się ze z PLAY będzie tak samo. Myliłem się transfer ściągania danych 90-120kb/s- wieczorami tak samo ku mojemu zdziwieniu, zasięg 70-100%. Dobra przejdę do konkretów.
Lubię sobie pograć w CS 1.6. Myślałem że nie pogram w CSa na tym necie- myliłem się, mam pingi 90-150ms, nie jest tak źle, jestem zachwycony. No, ale niestety raz za czas ping potrafi skoczyć (do np. 1000ms i spada powoli) na kilka sekund co powoduje tzw. "KICK" z serwera. Macie jakiś pomysł na zniwelowanie tak drastycznego skoku pingu??
Ping 150ms= 0.15s opóźnienia, więc co to jest? Odpowiadam, nic. Gra się komfortowo.
PS.
Wiele osób mówi że nie pogra się na internecie komórkowym w gry "online"- mylicie się !!! Ping w granicach 90-150ms ! Mówię to jeszcze raz- jestem zachwycony!.
Play to REWOLUCJA ! Żaden operator nie ma takiej oferty jak play. Co to jest 45zł/miesiąc? Za internet w ORANGE płaciłem przez 2 lata 120 zł-tragedia.
Polecam PLAY ONLINE.
EDIT:
Chciałem dodać iż przeczytałem wiele tematów odnośnie skaczącego pingu i nie chciałbym kupować anteny kierunkowej ponieważ uważam że jest ona zbędna.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-05-21, 11:09 przez Tomekm91, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: PLAY i lagi w CS
Tomekm91, a może skok pingu jest spowodowany zejściem modemu z technologii HSDPA na UMTS? Jeśli tak to rzeczywiście nie będzie potrzebna antena, lecz jedynie wymuszenie jakiegoś ruchu np. pingami co 1s o odpowiednio dobranej wielkości pakietu.
Jest jeszcze kwesta tego, że to może być wina obciążenia sieci. A na to już nic się nie poradzi. Można kupić jakąś antenę kierunkową, podłączyć ją do modemu oraz wycelować w nodeB który jest najmniej obciążony.
Jest jeszcze kwesta tego, że to może być wina obciążenia sieci. A na to już nic się nie poradzi. Można kupić jakąś antenę kierunkową, podłączyć ją do modemu oraz wycelować w nodeB który jest najmniej obciążony.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
YaHooo, zawsze jak gram to pinguje stronę www np. wp.pl . Także myślę że nie tu tkwi problem.
Wiesz, nie chce kupować anteny, bo myślę że to jest zbędne w moim przypadku
. No nic wygląda na to że będę z tym musiał jakoś żyć
. Na szczęście ping skacze mi raz za czas.
Dziękuję Ci za pomoc.
Pozdrawiam.
Wiesz, nie chce kupować anteny, bo myślę że to jest zbędne w moim przypadku

Dziękuję Ci za pomoc.
Pozdrawiam.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem, a jakiego pakietu używasz? Bo na niektórych modemach potrzeba pakietu 32B (domyślny), na niektórych 100B. A dioda na modemie nie zmienia koloru (spadek HSDPA na UMTS)? Wolę się upewnićrossoneri1899 pisze:zawsze jak gram to pinguje stronę www np. wp.pl . Także myślę że nie tu tkwi problem.

Znasz lepiej swoją sytuację, więc nie zaprzeczęrossoneri1899 pisze:nie chce kupować anteny, bo myślę że to jest zbędne w moim przypadku

Czyli wychodzi na to, że to jest wina sieci i już.rossoneri1899 pisze:Na szczęście ping skacze mi raz za czas.
Pozdrawiam YaHooo 

- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
32bajtyYaHooo pisze:Rozumiem, a jakiego pakietu używasz?
Uuuu i tutaj ku mojemu zdziwieniu dioda zmienia kolor. Zmienia kolor z tzw. "cyjan"(czyli w moim przypadku ten kolor oznacza ze modem jest połączony z siecią HSPDA) na niebieski(ten kolor oznacza że modem jest połączony z siecią UMTS). Nigdy nie zwracałem na to uwagi, czy w tym tkwi problem mojego skaczącego pingu? Jak tak to jak rozwiązać ten problem? Dodam iż nadajnik PLAY jest oddalony ode mnie o ok. 300m. Widzę go zza oknaYaHooo pisze:A dioda na modemie nie zmienia koloru (spadek HSDPA na UMTS)? Wolę się upewnić

Dziękuję Ci jeszcze raz.
Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Problem właśnie tkwi w tym, że dajesz za mały pakiet podczas pingowania. Możesz to zmieniać za pomocą przełącznika -l (mała litera L):rossoneri1899 pisze:Uuuu i tutaj ku mojemu zdziwieniu dioda zmienia kolor. Zmienia kolor z tzw. "cyjan"(czyli w moim przypadku ten kolor oznacza ze modem jest połączony z siecią HSPDA) na niebieski(ten kolor oznacza że modem jest połączony z siecią UMTS).
Kod: Zaznacz cały
ping onet.pl -t -l 50
Pozdrawiam YaHooo 

- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
YaHooo pisze:Problem właśnie tkwi w tym, że dajesz za mały pakiet podczas pingowania. Możesz to zmieniać za pomocą przełącznika -l (mała litera L):
Problem znikł! Dałem wartość 100bajtów( bo na 50 wciąż był UMTS) i jak na razie mam cały czas HSDPA.YaHooo pisze:ping onet.pl -t -l 50

Jeszcze nie wiem czy problem skaczących pingów się rozwiązał, ale to sprawdzę jak będę miał więcej czasu

Co bym bez tego forum zrobił? Dowiedziałem się tutaj wiele przydatnych rzeczy dot. internetu komórkowego. Świetne forum, już to kiedyś mówiłem.

Dzięki Ci bardzo !
Pozdrawiam.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zatem mam nadzieję, że problem z lagami w grze zniknierossoneri1899 pisze:Problem znikł! Dałem wartość 100bajtów( bo na 50 wciąż był UMTS) i jak na razie mam cały czas HSDPA.![]()

Bardzo się cieszę, że podoba Ci się tutaj

Pozdrawiam YaHooo 

- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
Problem skaczącego pingu się zmienił, ale nie zniknął. Teraz ping skacze w grze od 100 do 300, 400ms, ale nie do 1000ms.
Od 2 dni gdy gram w CSa ping trzyma się przez cały dzień w granicach 90-120ms(czasami skoczy tak jak mówię ). Jak na razie jestem w niebie.
EDIT:
Dodam iż od właśnie dwóch dni zasięg trzyma się w granicy 90-100%, gdy zawsze miałem 70-100%. Widać że coś się zmienia, oby tak dalej!
Pozdrawiam.
Od 2 dni gdy gram w CSa ping trzyma się przez cały dzień w granicach 90-120ms(czasami skoczy tak jak mówię ). Jak na razie jestem w niebie.
EDIT:
Dodam iż od właśnie dwóch dni zasięg trzyma się w granicy 90-100%, gdy zawsze miałem 70-100%. Widać że coś się zmienia, oby tak dalej!
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-05-24, 22:03 przez Tomekm91, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Chyba Play robótki w sieci miał. Przez kilka dni to nawet połączenia głosowe kiepsko chodziły (przynajmniej u mnie).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Widać Play robi coś, aby polepszyć warunki w sieci. Oby tak dalejrossoneri1899 pisze:Od 2 dni gdy gram w CSa ping trzyma się przez cały dzień w granicach 90-120ms(czasami skoczy tak jak mówię ). Jak na razie jestem w niebie.

Pozdrawiam YaHooo 

- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Przepraszam że się wtrące do tematu ale jak włączyć to pingowanie ?
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
-
- Początkujący użytkownik forum
Start > Uruchom wpisz cmd wciskasz enter, pozniej w okienku ping allegro.pl i enter, zamast allegro mozesz oczywiscie podac inny adres nawet IP.paweliplus pisze:Przepraszam że się wtrące do tematu ale jak włączyć to pingowanie ?
Kilka postow wyzej tez jest napisane.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładniej to w tym http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=183289#183289 Ta komenda zapewni Ci ciągłe pingowanie aż wyłączysz okienko Wiersza Poleceń.biskup2k pisze:Kilka postow wyzej tez jest napisane.
Pozdrawiam YaHooo 

- paweliplus
- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
Witam,
Odkopuję trochę temat, ale tylko ze względu że postanowiłem zrobić Screeny z moim pingiem w CS-ie na internecie z PLAY. Dodaję je dla ludzi, którzy "beczą" dlatego że nie mogą pograć w CS-a na internecie HSDPA. Da się, o to dowody, moje pingi jak gram są przeważnie od 85-110ms[komfortowa gra w CS'a](czyli jak na internet HSDPA najmniejsze z możliwych), ale na niektórych serwerach są 150ms, SS'y robione dziś o 9 rano. Oczywiście pingi przy nicku ONLINE [PL]
http://i42.tinypic.com/314fcck.jpg
http://i39.tinypic.com/1432bd.jpg
http://i42.tinypic.com/14czi3k.jpg
http://i43.tinypic.com/2j17bpx.jpg
Mógłbym zrobić trochę więcej screenów, ale myślę że to nie ma sensu, a po drugie, nie chce mi się, idę spać
Pozdrawiam.
Odkopuję trochę temat, ale tylko ze względu że postanowiłem zrobić Screeny z moim pingiem w CS-ie na internecie z PLAY. Dodaję je dla ludzi, którzy "beczą" dlatego że nie mogą pograć w CS-a na internecie HSDPA. Da się, o to dowody, moje pingi jak gram są przeważnie od 85-110ms[komfortowa gra w CS'a](czyli jak na internet HSDPA najmniejsze z możliwych), ale na niektórych serwerach są 150ms, SS'y robione dziś o 9 rano. Oczywiście pingi przy nicku ONLINE [PL]
http://i42.tinypic.com/314fcck.jpg
http://i39.tinypic.com/1432bd.jpg
http://i42.tinypic.com/14czi3k.jpg
http://i43.tinypic.com/2j17bpx.jpg
Mógłbym zrobić trochę więcej screenów, ale myślę że to nie ma sensu, a po drugie, nie chce mi się, idę spać

Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
A jak jest z tymi pingami od 18 do 21?Tomekm91 pisze:SS'y robione dziś o 9 rano
Nie pomagam na PW!
- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
Są trochę większe może o 10-15ms. Wejdę dzisiaj o tej porze i zrobię SS'y.wojteks pisze:A jak jest z tymi pingami od 18 do 21?
Pozdrawiam.
- paweliplus
A mógłbyś powiedzieć jak daleko jesteś od nadajnika , jaka siła sygnału?
- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
Do nadajnika mam jakieś 200-300m, widzę go zza okna, siła sygnału 5 kresek(około 100%).A mógłbyś powiedzieć jak daleko jesteś od nadajnika , jaka siła sygnału?
Ale czasami sypiam u dziadka w weekendy, on ma komputer, a nie ma Internetu, biorę swój. U dziadka mam jakieś 4km do nadajnika, zasięg 3-4 kreski(50-70-80%) to pingi mam nie wiele większe. Naprawdę, jestem zachwycony.
Pozdrawiam.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe co to za dowód i rozwiązanie dla ludzi, którzy "beczą"? Jakbyś miał takie kiepskie nodeB jak inni też byś "beczał".Tomekm91 pisze:Dodaję je dla ludzi, którzy "beczą" dlatego że nie mogą pograć w CS-a na internecie HSDPA. Da się, o to dowody, moje pingi jak gram są przeważnie od 85-110ms[

- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
Ale ja jakbym wiedział że jest kiepski nadajnik i oddalony ode mnie o np. 10km, to bym nie brał takiego internetu, prosteCiekawe co to za dowód i rozwiązanie dla ludzi, którzy "beczą"? Jakbyś miał takie kiepskie nodeB jak inni też byś "beczał".

Pozdrawiam.
Dzisiaj ogramy Brazylię prawda ? 16.30 [POLSAT, POLSAT SPORT] Polecam, będą emocje!
- bob
- Guru bezprzewodowy
No tak ale tonący brzytwy się chwyta. ja też mam świetne warunki u siebie z netem komórkowym i czasem zapominałem o tym, że ktoś niekoniecznie tak musi mieć. Przeważnie jest to kiszka niestety i nie ma na to człowiek wpływu.Tomekm91 pisze:Ale ja jakbym wiedział że jest kiepski nadajnik i oddalony ode mnie o np. 10km, to bym nie brał takiego internetu, proste

Ej niekoniecznie sobie zawinili. To parcie na świat i tyle a, że nie ma możliwości jak pisałem... Wielu to się w głębi ducha cieszy, że jakiekolwiek łącze jest a na forum to i tak sobie ponarzekają ale tak to już jest.Tomekm91 pisze:Brak słów. Sami sobie zawinili.

- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
No tak, ale niech potem nie ma pretensji że mu internet źle działa, napisze taki "KTOŚ" negatywny komentarz na temat internetu komórkowego, a potem go ktoś przeczyta i pomyśli że internet via GSM to kiszka, a tak nie jest.bob pisze:No tak ale tonący brzytwy się chwyta. ja też mam świetne warunki u siebie z netem komórkowym i czasem zapominałem o tym, że ktoś niekoniecznie tak musi mieć. Przeważnie jest to kiszka niestety i nie ma na to człowiek wpływu.
Pozdrawiam!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jakieś osiemdziesiąt procent na tym forum.Tomekm91 pisze:napisze taki "KTOŚ" negatywny komentarz na temat internetu komórkowego

Powiedzmy, że to nie szampan i truskawki...Tomekm91 pisze:internet via GSM to kiszka, a tak nie jest.