PLAY i lagi w CS

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

PLAY i lagi w CS

Post autor: Tomekm91 »

Witam,

Mam internet w PLAY z modemem huawei e160 i limitem 5GB. Jestem bardzo zadowolony z tego internetu, biorąc go wiedziałem co robię. Miałem przed PLAY internet w ORANGE, byłem bardzo niezadowolony, więc bałem się ze z PLAY będzie tak samo. Myliłem się transfer ściągania danych 90-120kb/s- wieczorami tak samo ku mojemu zdziwieniu, zasięg 70-100%. Dobra przejdę do konkretów.
Lubię sobie pograć w CS 1.6. Myślałem że nie pogram w CSa na tym necie- myliłem się, mam pingi 90-150ms, nie jest tak źle, jestem zachwycony. No, ale niestety raz za czas ping potrafi skoczyć (do np. 1000ms i spada powoli) na kilka sekund co powoduje tzw. "KICK" z serwera. Macie jakiś pomysł na zniwelowanie tak drastycznego skoku pingu??

Ping 150ms= 0.15s opóźnienia, więc co to jest? Odpowiadam, nic. Gra się komfortowo.

PS.
Wiele osób mówi że nie pogra się na internecie komórkowym w gry "online"- mylicie się !!! Ping w granicach 90-150ms ! Mówię to jeszcze raz- jestem zachwycony!.
Play to REWOLUCJA ! Żaden operator nie ma takiej oferty jak play. Co to jest 45zł/miesiąc? Za internet w ORANGE płaciłem przez 2 lata 120 zł-tragedia.

Polecam PLAY ONLINE.

EDIT:
Chciałem dodać iż przeczytałem wiele tematów odnośnie skaczącego pingu i nie chciałbym kupować anteny kierunkowej ponieważ uważam że jest ona zbędna.

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-05-21, 11:09 przez Tomekm91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: PLAY i lagi w CS

Post autor: YaHooo »

Tomekm91, a może skok pingu jest spowodowany zejściem modemu z technologii HSDPA na UMTS? Jeśli tak to rzeczywiście nie będzie potrzebna antena, lecz jedynie wymuszenie jakiegoś ruchu np. pingami co 1s o odpowiednio dobranej wielkości pakietu.

Jest jeszcze kwesta tego, że to może być wina obciążenia sieci. A na to już nic się nie poradzi. Można kupić jakąś antenę kierunkową, podłączyć ją do modemu oraz wycelować w nodeB który jest najmniej obciążony.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

YaHooo, zawsze jak gram to pinguje stronę www np. wp.pl . Także myślę że nie tu tkwi problem.

Wiesz, nie chce kupować anteny, bo myślę że to jest zbędne w moim przypadku :) . No nic wygląda na to że będę z tym musiał jakoś żyć :) . Na szczęście ping skacze mi raz za czas.

Dziękuję Ci za pomoc.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rossoneri1899 pisze:zawsze jak gram to pinguje stronę www np. wp.pl . Także myślę że nie tu tkwi problem.
Rozumiem, a jakiego pakietu używasz? Bo na niektórych modemach potrzeba pakietu 32B (domyślny), na niektórych 100B. A dioda na modemie nie zmienia koloru (spadek HSDPA na UMTS)? Wolę się upewnić :)
rossoneri1899 pisze:nie chce kupować anteny, bo myślę że to jest zbędne w moim przypadku
Znasz lepiej swoją sytuację, więc nie zaprzeczę :)
rossoneri1899 pisze:Na szczęście ping skacze mi raz za czas.
Czyli wychodzi na to, że to jest wina sieci i już.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Rozumiem, a jakiego pakietu używasz?
32bajty
YaHooo pisze:A dioda na modemie nie zmienia koloru (spadek HSDPA na UMTS)? Wolę się upewnić
Uuuu i tutaj ku mojemu zdziwieniu dioda zmienia kolor. Zmienia kolor z tzw. "cyjan"(czyli w moim przypadku ten kolor oznacza ze modem jest połączony z siecią HSPDA) na niebieski(ten kolor oznacza że modem jest połączony z siecią UMTS). Nigdy nie zwracałem na to uwagi, czy w tym tkwi problem mojego skaczącego pingu? Jak tak to jak rozwiązać ten problem? Dodam iż nadajnik PLAY jest oddalony ode mnie o ok. 300m. Widzę go zza okna :).

Dziękuję Ci jeszcze raz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rossoneri1899 pisze:Uuuu i tutaj ku mojemu zdziwieniu dioda zmienia kolor. Zmienia kolor z tzw. "cyjan"(czyli w moim przypadku ten kolor oznacza ze modem jest połączony z siecią HSPDA) na niebieski(ten kolor oznacza że modem jest połączony z siecią UMTS).
Problem właśnie tkwi w tym, że dajesz za mały pakiet podczas pingowania. Możesz to zmieniać za pomocą przełącznika -l (mała litera L):

Kod: Zaznacz cały

ping onet.pl -t -l 50
Teraz musisz dobrać taką wartość (wstawiasz ją zamiast 50) aby Ci modem nie schodził na UMTS, a był cały czas na HSDPA.
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Problem właśnie tkwi w tym, że dajesz za mały pakiet podczas pingowania. Możesz to zmieniać za pomocą przełącznika -l (mała litera L):
YaHooo pisze:ping onet.pl -t -l 50
Problem znikł! Dałem wartość 100bajtów( bo na 50 wciąż był UMTS) i jak na razie mam cały czas HSDPA. :)
Jeszcze nie wiem czy problem skaczących pingów się rozwiązał, ale to sprawdzę jak będę miał więcej czasu :)

Co bym bez tego forum zrobił? Dowiedziałem się tutaj wiele przydatnych rzeczy dot. internetu komórkowego. Świetne forum, już to kiedyś mówiłem. ;)

Dzięki Ci bardzo !

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rossoneri1899 pisze:Problem znikł! Dałem wartość 100bajtów( bo na 50 wciąż był UMTS) i jak na razie mam cały czas HSDPA. :)
Zatem mam nadzieję, że problem z lagami w grze zniknie :)

Bardzo się cieszę, że podoba Ci się tutaj :ok:
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Problem skaczącego pingu się zmienił, ale nie zniknął. Teraz ping skacze w grze od 100 do 300, 400ms, ale nie do 1000ms.

Od 2 dni gdy gram w CSa ping trzyma się przez cały dzień w granicach 90-120ms(czasami skoczy tak jak mówię ). Jak na razie jestem w niebie.

EDIT:

Dodam iż od właśnie dwóch dni zasięg trzyma się w granicy 90-100%, gdy zawsze miałem 70-100%. Widać że coś się zmienia, oby tak dalej!

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2009-05-24, 22:03 przez Tomekm91, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Chyba Play robótki w sieci miał. Przez kilka dni to nawet połączenia głosowe kiepsko chodziły (przynajmniej u mnie).
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

rossoneri1899 pisze:Od 2 dni gdy gram w CSa ping trzyma się przez cały dzień w granicach 90-120ms(czasami skoczy tak jak mówię ). Jak na razie jestem w niebie.
Widać Play robi coś, aby polepszyć warunki w sieci. Oby tak dalej :)
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

Przepraszam że się wtrące do tematu ale jak włączyć to pingowanie ?
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
biskup2k
Początkujący użytkownik forum

Post autor: biskup2k »

paweliplus pisze:Przepraszam że się wtrące do tematu ale jak włączyć to pingowanie ?
Start > Uruchom wpisz cmd wciskasz enter, pozniej w okienku ping allegro.pl i enter, zamast allegro mozesz oczywiscie podac inny adres nawet IP.
Kilka postow wyzej tez jest napisane.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

biskup2k pisze:Kilka postow wyzej tez jest napisane.
Dokładniej to w tym http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=183289#183289 Ta komenda zapewni Ci ciągłe pingowanie aż wyłączysz okienko Wiersza Poleceń.
Awatar użytkownika
paweliplus

Dzięki
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Witam,

Odkopuję trochę temat, ale tylko ze względu że postanowiłem zrobić Screeny z moim pingiem w CS-ie na internecie z PLAY. Dodaję je dla ludzi, którzy "beczą" dlatego że nie mogą pograć w CS-a na internecie HSDPA. Da się, o to dowody, moje pingi jak gram są przeważnie od 85-110ms[komfortowa gra w CS'a](czyli jak na internet HSDPA najmniejsze z możliwych), ale na niektórych serwerach są 150ms, SS'y robione dziś o 9 rano. Oczywiście pingi przy nicku ONLINE [PL]

http://i42.tinypic.com/314fcck.jpg
http://i39.tinypic.com/1432bd.jpg
http://i42.tinypic.com/14czi3k.jpg
http://i43.tinypic.com/2j17bpx.jpg

Mógłbym zrobić trochę więcej screenów, ale myślę że to nie ma sensu, a po drugie, nie chce mi się, idę spać :hyhy:

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Tomekm91 pisze:SS'y robione dziś o 9 rano
A jak jest z tymi pingami od 18 do 21?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

wojteks pisze:A jak jest z tymi pingami od 18 do 21?
Są trochę większe może o 10-15ms. Wejdę dzisiaj o tej porze i zrobię SS'y.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
paweliplus

A mógłbyś powiedzieć jak daleko jesteś od nadajnika , jaka siła sygnału?
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

A mógłbyś powiedzieć jak daleko jesteś od nadajnika , jaka siła sygnału?
Do nadajnika mam jakieś 200-300m, widzę go zza okna, siła sygnału 5 kresek(około 100%).
Ale czasami sypiam u dziadka w weekendy, on ma komputer, a nie ma Internetu, biorę swój. U dziadka mam jakieś 4km do nadajnika, zasięg 3-4 kreski(50-70-80%) to pingi mam nie wiele większe. Naprawdę, jestem zachwycony.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Tomekm91 pisze:Dodaję je dla ludzi, którzy "beczą" dlatego że nie mogą pograć w CS-a na internecie HSDPA. Da się, o to dowody, moje pingi jak gram są przeważnie od 85-110ms[
Ciekawe co to za dowód i rozwiązanie dla ludzi, którzy "beczą"? Jakbyś miał takie kiepskie nodeB jak inni też byś "beczał". ;)
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Ciekawe co to za dowód i rozwiązanie dla ludzi, którzy "beczą"? Jakbyś miał takie kiepskie nodeB jak inni też byś "beczał". ;)
Ale ja jakbym wiedział że jest kiepski nadajnik i oddalony ode mnie o np. 10km, to bym nie brał takiego internetu, proste ;). Nie rozumiem takich ludzi, którzy pośiadają internet komórkowy, a maja nadajniki oddalone o kilka kilometrów i mają do wszystkich pretensje że im internet źle działa. Co wchodzę na forum o tej tematyce bądź z nią powiązane i czytam tematy o tym jak się ludziom internet rozłącza, jak to strony wolno chodzą, jak to nie mogą się połączyć z siecią, jak to mają pingi 600+ itp, a ja po prostu jestem zażenowany i zarazem przekonany że np. ich nadajnik jest oddalony o parę kilometrów od ich miejsca zamieszkania. Brak słów. Sami sobie zawinili.

Pozdrawiam.

Dzisiaj ogramy Brazylię prawda ? 16.30 [POLSAT, POLSAT SPORT] Polecam, będą emocje!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Tomekm91 pisze:Ale ja jakbym wiedział że jest kiepski nadajnik i oddalony ode mnie o np. 10km, to bym nie brał takiego internetu, proste
No tak ale tonący brzytwy się chwyta. ja też mam świetne warunki u siebie z netem komórkowym i czasem zapominałem o tym, że ktoś niekoniecznie tak musi mieć. Przeważnie jest to kiszka niestety i nie ma na to człowiek wpływu. ;)
Tomekm91 pisze:Brak słów. Sami sobie zawinili.
Ej niekoniecznie sobie zawinili. To parcie na świat i tyle a, że nie ma możliwości jak pisałem... Wielu to się w głębi ducha cieszy, że jakiekolwiek łącze jest a na forum to i tak sobie ponarzekają ale tak to już jest. :)
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

bob pisze:No tak ale tonący brzytwy się chwyta. ja też mam świetne warunki u siebie z netem komórkowym i czasem zapominałem o tym, że ktoś niekoniecznie tak musi mieć. Przeważnie jest to kiszka niestety i nie ma na to człowiek wpływu. ;)
No tak, ale niech potem nie ma pretensji że mu internet źle działa, napisze taki "KTOŚ" negatywny komentarz na temat internetu komórkowego, a potem go ktoś przeczyta i pomyśli że internet via GSM to kiszka, a tak nie jest.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Tomekm91 pisze:napisze taki "KTOŚ" negatywny komentarz na temat internetu komórkowego
Jakieś osiemdziesiąt procent na tym forum. ;)
Tomekm91 pisze:internet via GSM to kiszka, a tak nie jest.
Powiedzmy, że to nie szampan i truskawki...
ODPOWIEDZ