Internet komórkowy w Polsce...

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Internet komórkowy w Polsce...

Post autor: Tomekm91 »

Witam,

Wczoraj przeżyłem szok ponieważ wywnioskowałem że internet komórkowy w Polsce jest zacofany pod względem zachodniej europy. Moja siostra mieszka we Włoszech i ma laptopa z modemem USB i internetem komórkowym. Lubimy czasem sobie pograć w jakieś gry przez internet. Wczoraj przypadkowo zobaczyłem jej ping jest on w granicach 50-60ms...Ona ma internet taki jak ja czyli komórkowy. Ja mam pingi 100-150ms, a to i tak nie źle bo inni posiadacze internetu komórkowego w Polsce mają dużo większe pingi.
Więc mam pytanie, czy jest szansa że kiedyś w Polsce też tak będzie? Czy internet komórkowy w Polsce zawsze będzie tak zacofany?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Internet komórkowy w Polsce...

Post autor: bob »

rossoneri1899 pisze:Więc mam pytanie, czy jest szansa że kiedyś w Polsce też tak będzie?
U mnie pingi na komórkowym są 60-80ms. Czasem schodzi do 100-120ms. Ale raczej trzyma się tego lepszego zakresu.
rossoneri1899 pisze:inni posiadacze internetu komórkowego w Polsce mają dużo większe pingi.
I mniejsze też mają a i w Zachodniej Europie mają kilkaset ms opóźnień. Twoja siostra ma niezłego nodeB tak jak ja zresztą ale ta technologia nie gwarantuje wszystkim jednakowych wyników. :)
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

bob pisze:U mnie pingi na komórkowym są 60-80ms. Czasem schodzi do 100-120ms. Ale raczej trzyma się tego lepszego zakresu.
Tomekm91 napisał/a:
Jaka sieć IPLUS, albo jakiś orange PRO:)? Zapewne tak.
Ja mam PLAY ONLINE i nadajnik oddalony 300m od domu. Widzę go zza okna, ale mimo to mam zasięg miedzy 70-100%.
bob pisze:I mniejsze też mają a i w Zachodniej Europie mają kilkaset ms opóźnień. Twoja siostra ma niezłego nodeB tak jak ja zresztą ale ta technologia nie gwarantuje wszystkim jednakowych wyników. :)
Wiesz, co czytam na forach opinie internetu komórkowego, to większość osób go nie chwali. Lubie sobie pograć w gry ONLINE nie ukrywam i na tym internecie nie jest tak źle jak się mówi. Za taką cene 45zł/miesiąc to na prawdę fajna sprawa.
Wg mnie PLAY zrobiło wspaniałą ofertę internetu komórkowego, tylko dziwi mnie jedno, liczba klientów PLAY wzrasta błyskawicznie, a nowych nadajników NIEMA :szok: :cry:

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Tomekm91, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bob pisze:Twoja siostra ma niezłego nodeB tak jak ja zresztą ale ta technologia nie gwarantuje wszystkim jednakowych wyników. :)
O to właśnie chodzi, że ta technologia jest taka, że jest trochę nieprzewidywalna (ze względu na fale radiowe) ;)

Poza tym tam pewnie jest mniejsze obciążenie stacji, bo więcej ludzi ma dostęp po szerokopasmowych łączy kablowych.

Ja osobiście ostatnio w nocy (koło 22) mam pingi na samym HSDPA w przedziale 90-100ms. W dzień już o jakieś 20-30ms większe.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Tylko z tego co widać po stopce Boba ma HSPA, w Playu jest tylko HDSPA.
Może Twoja siostra ma HSPA a to faktycznie zmniejsza pingi.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

rossoneri1899 pisze:Jaka sieć IPLUS, albo jakiś orange PRO:)?
Orange BE za 49zł netto. W Krakowie też sprawdzałem na Kazimierzu i działa też przyzwoicie. Pingi około 110ms a transfer do około 4Mbps. W Krakowie sprawdzane na modemie Option 7,2Mbps bez hsupa. :)
Może Twoja siostra ma HSPA a to faktycznie zmniejsza pingi.
W różnym stopniu. Czasem niezauważalnie a czasem jest to różnica taka o której napisałem. :)
Awatar użytkownika
Tomekm91
Stały użytkownik forum

Mam pytanie czy PLAY wprowadzi kiedyś obsługę HSUPA\HSPA\HSXPA(jeżeli to wszystko to samo to przepraszam, nie znam się na tym za bardzo) w swoich nadajnikach ? I jeszcze jedno czy modem HUAWEI e160 "obsługuję" HSUPA\HSPA\HSXPA ?

Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Tomekm91, HSDPA to szybki download, HSUPA to szubki upload.
HSPA i HSxPA to oznaczenie HSDPA i HSUPA razem.
W Playu jest HSDPA (niema HSUPA) i jest programowo ograniczone do 1Mb/s.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Tomekm91 Play limituje swoje połączenia do 1 MBita/s. Sam UMTS to max 370 kb/s (poprawcie mnie tutaj bo nieprecyzyjnie się wyrażam). Więc odpowiedz sobie na to pytanie czy wprowadzi. A co do HSUPA to tego nie ma :/ Zarówno Play jak i e160.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sundance_kid, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Sundance_kid pisze:Sam UMTS to max 370 kb/s (poprawcie mnie tutaj bo nieprecyzyjnie się wyrażam)
Więc dokładnie to jest 384kb/s ;) I taki UL można mieć maksymalnie w Play'u.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ