Internet komórkowy w Polsce...
Moderator: Moderatorzy
- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
Internet komórkowy w Polsce...
Witam,
Wczoraj przeżyłem szok ponieważ wywnioskowałem że internet komórkowy w Polsce jest zacofany pod względem zachodniej europy. Moja siostra mieszka we Włoszech i ma laptopa z modemem USB i internetem komórkowym. Lubimy czasem sobie pograć w jakieś gry przez internet. Wczoraj przypadkowo zobaczyłem jej ping jest on w granicach 50-60ms...Ona ma internet taki jak ja czyli komórkowy. Ja mam pingi 100-150ms, a to i tak nie źle bo inni posiadacze internetu komórkowego w Polsce mają dużo większe pingi.
Więc mam pytanie, czy jest szansa że kiedyś w Polsce też tak będzie? Czy internet komórkowy w Polsce zawsze będzie tak zacofany?
Pozdrawiam.
Wczoraj przeżyłem szok ponieważ wywnioskowałem że internet komórkowy w Polsce jest zacofany pod względem zachodniej europy. Moja siostra mieszka we Włoszech i ma laptopa z modemem USB i internetem komórkowym. Lubimy czasem sobie pograć w jakieś gry przez internet. Wczoraj przypadkowo zobaczyłem jej ping jest on w granicach 50-60ms...Ona ma internet taki jak ja czyli komórkowy. Ja mam pingi 100-150ms, a to i tak nie źle bo inni posiadacze internetu komórkowego w Polsce mają dużo większe pingi.
Więc mam pytanie, czy jest szansa że kiedyś w Polsce też tak będzie? Czy internet komórkowy w Polsce zawsze będzie tak zacofany?
Pozdrawiam.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet komórkowy w Polsce...
U mnie pingi na komórkowym są 60-80ms. Czasem schodzi do 100-120ms. Ale raczej trzyma się tego lepszego zakresu.rossoneri1899 pisze:Więc mam pytanie, czy jest szansa że kiedyś w Polsce też tak będzie?
I mniejsze też mają a i w Zachodniej Europie mają kilkaset ms opóźnień. Twoja siostra ma niezłego nodeB tak jak ja zresztą ale ta technologia nie gwarantuje wszystkim jednakowych wyników.rossoneri1899 pisze:inni posiadacze internetu komórkowego w Polsce mają dużo większe pingi.

- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
Jaka sieć IPLUS, albo jakiś orange PRO:)? Zapewne tak.bob pisze:U mnie pingi na komórkowym są 60-80ms. Czasem schodzi do 100-120ms. Ale raczej trzyma się tego lepszego zakresu.
Tomekm91 napisał/a:
Ja mam PLAY ONLINE i nadajnik oddalony 300m od domu. Widzę go zza okna, ale mimo to mam zasięg miedzy 70-100%.
Wiesz, co czytam na forach opinie internetu komórkowego, to większość osób go nie chwali. Lubie sobie pograć w gry ONLINE nie ukrywam i na tym internecie nie jest tak źle jak się mówi. Za taką cene 45zł/miesiąc to na prawdę fajna sprawa.bob pisze:I mniejsze też mają a i w Zachodniej Europie mają kilkaset ms opóźnień. Twoja siostra ma niezłego nodeB tak jak ja zresztą ale ta technologia nie gwarantuje wszystkim jednakowych wyników.
Wg mnie PLAY zrobiło wspaniałą ofertę internetu komórkowego, tylko dziwi mnie jedno, liczba klientów PLAY wzrasta błyskawicznie, a nowych nadajników NIEMA

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Tomekm91, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
O to właśnie chodzi, że ta technologia jest taka, że jest trochę nieprzewidywalna (ze względu na fale radiowe)bob pisze:Twoja siostra ma niezłego nodeB tak jak ja zresztą ale ta technologia nie gwarantuje wszystkim jednakowych wyników.![]()

Poza tym tam pewnie jest mniejsze obciążenie stacji, bo więcej ludzi ma dostęp po szerokopasmowych łączy kablowych.
Ja osobiście ostatnio w nocy (koło 22) mam pingi na samym HSDPA w przedziale 90-100ms. W dzień już o jakieś 20-30ms większe.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Guru bezprzewodowy
Tylko z tego co widać po stopce Boba ma HSPA, w Playu jest tylko HDSPA.
Może Twoja siostra ma HSPA a to faktycznie zmniejsza pingi.
Może Twoja siostra ma HSPA a to faktycznie zmniejsza pingi.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Orange BE za 49zł netto. W Krakowie też sprawdzałem na Kazimierzu i działa też przyzwoicie. Pingi około 110ms a transfer do około 4Mbps. W Krakowie sprawdzane na modemie Option 7,2Mbps bez hsupa.rossoneri1899 pisze:Jaka sieć IPLUS, albo jakiś orange PRO:)?

W różnym stopniu. Czasem niezauważalnie a czasem jest to różnica taka o której napisałem.Może Twoja siostra ma HSPA a to faktycznie zmniejsza pingi.

- Tomekm91
- Stały użytkownik forum
Mam pytanie czy PLAY wprowadzi kiedyś obsługę HSUPA\HSPA\HSXPA(jeżeli to wszystko to samo to przepraszam, nie znam się na tym za bardzo) w swoich nadajnikach ? I jeszcze jedno czy modem HUAWEI e160 "obsługuję" HSUPA\HSPA\HSXPA ?
Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam.
Z góry dzięki za odpowiedz. Pozdrawiam.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tomekm91, HSDPA to szybki download, HSUPA to szubki upload.
HSPA i HSxPA to oznaczenie HSDPA i HSUPA razem.
W Playu jest HSDPA (niema HSUPA) i jest programowo ograniczone do 1Mb/s.
HSPA i HSxPA to oznaczenie HSDPA i HSUPA razem.
W Playu jest HSDPA (niema HSUPA) i jest programowo ograniczone do 1Mb/s.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Tomekm91 Play limituje swoje połączenia do 1 MBita/s. Sam UMTS to max 370 kb/s (poprawcie mnie tutaj bo nieprecyzyjnie się wyrażam). Więc odpowiedz sobie na to pytanie czy wprowadzi. A co do HSUPA to tego nie ma
Zarówno Play jak i e160.

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Sundance_kid, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Więc dokładnie to jest 384kb/sSundance_kid pisze:Sam UMTS to max 370 kb/s (poprawcie mnie tutaj bo nieprecyzyjnie się wyrażam)

Pozdrawiam YaHooo