Jaki router pod Blueconnect
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router pod Blueconnect
Pewnie jest to standardowe pytanie, ale mimo wszystko liczę na pomoc w wyborze. W ten weekend planuję kupić bluconnect (tylko ten operator wchodzi w grę z uwagi na zasięg).
Chciałbym podzielić łącze w domu jednorodzinnym i do tej pory planowałem zakup karty PCMCIA 7,2 Mb + router Linksys WRT54G3G. Ostatnio dowiedziałem się że Era odchodzi od sprzedaży modemów PCMCIA i tutaj zaczynają się schody. Z routerów obsługujących modemy USB nie znam żadnego i obawiam się o zasięg takich urządzeń. Wiem, że istnieje coś takiego jak router Option Globesurfer III, ale z tego co widziałem na allegro to jest dosyć drogi (pytanie jeszcze ile kosztowałby w erze w jakiejś promocji).
Nie jestem na bieżąco, więc liczę na jakieś porady z Waszej strony. Jak byście rozwiązali taki problem.
Chciałbym podzielić łącze w domu jednorodzinnym i do tej pory planowałem zakup karty PCMCIA 7,2 Mb + router Linksys WRT54G3G. Ostatnio dowiedziałem się że Era odchodzi od sprzedaży modemów PCMCIA i tutaj zaczynają się schody. Z routerów obsługujących modemy USB nie znam żadnego i obawiam się o zasięg takich urządzeń. Wiem, że istnieje coś takiego jak router Option Globesurfer III, ale z tego co widziałem na allegro to jest dosyć drogi (pytanie jeszcze ile kosztowałby w erze w jakiejś promocji).
Nie jestem na bieżąco, więc liczę na jakieś porady z Waszej strony. Jak byście rozwiązali taki problem.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki router pod Blueconnect
Jeśli chcesz router obsługujący modem USB to moim zdaniem powinno się wziąć Asus WL-500GP. Z tym, że pewnie będziesz musiał zmienić w nim soft. Po więcej szczegółów poszukaj na forum np. skorzystaj z tej strony http://www.google.com/search?hl=pl&inla ... z-kabli.pl
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Jeśli obawiasz się o zasięg wifi,to szukaj routera z odkręcaną anteną - wspomniany Asus,albo np.La Fonera 2.0,tylko na Fonerkę trzeba czekać do połowy czerwca,bo zainteresowanie tym sprzętem przerosło możliwości produkcyjne
,ale za niecałe 300 zł z przesyłką z Hiszpanii nie dostaniesz niczego lepszego (to jest cena jak Huawei D100)

-
Czuję się zobowiązany powiedzieć na co się dzisiaj zdecydowałem. Jest w promocji zestaw:
Modem USB Huawei + router d100 + antena zewnętrzna. Kupiłem to wszystko (po odjęciu punktów lojalnościowych) za 2.40 zł. Spodziewam się że router nie spełni moich oczekiwań co do zasięgu, ale ma wyjście LAN, więc zawsze mogę do niego dokupić zwykły router który będzie access pointem..
Modem USB Huawei + router d100 + antena zewnętrzna. Kupiłem to wszystko (po odjęciu punktów lojalnościowych) za 2.40 zł. Spodziewam się że router nie spełni moich oczekiwań co do zasięgu, ale ma wyjście LAN, więc zawsze mogę do niego dokupić zwykły router który będzie access pointem..
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
funiae a jaki modem kupiłeś do tego routera? Jak się sprawuje?
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Też w miarę dobre rozwiązanie. Szczególnie jak kupiłeś to za taką cenęfuniae pisze:Modem USB Huawei + router d100 + antena zewnętrzna.

Pozdrawiam YaHooo 

-
Kupiłem modem Huawei E160, a jak się będzie sprawował to czas pokaże.
-
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z 3 USB.msj_js pisze:z dwoma portami USB

- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Powinien się dobrze sprawować, ja na swoje E160-ki nie narzekamfuniae pisze:Kupiłem modem Huawei E160, a jak się będzie sprawował to czas pokaże.

Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zawsze można zmienić jak będzie błędy sypał.guteq pisze:Gdzieś czytałem narzekania na firmware E160 z Ery (że o tych z Playa nie wspomnę)

-
WRT54G3GV2-VF jest w porządku, bo obsługuje dodatkowo kilka modemów USB w porównaniu do -EU lub -EM. Nie mniej jednak, liczbą kompatybilnych urządzeń nigdy nie dorówna routerom ZALIP serii WMQ.
Dla użytkownika ceniącego wygodę i brak konieczności wgrywania alternatywnego FW, żeby modem zadziałał, to chyba najlepszy wybór.
1x gniazdo LAN (RJ45) pozwala na wpuszczenie Internetu z 3G do sieci ethernetowej. Po co więcej. A antena WiFi jest odkręcana (R-SMA), więc dokręcić można niemal wszystko, o dowolnej mocy.
ASUS jest niezły, ale moim zdaniem już odrobinę przestarzały...
Seria WMQ:
1. ZALiP WMQ137 - port USB + PCMCIA
2. ZALiP WMQ136 - port USB
3. ZALiP WMQ138 - port PCMCIA
Podobno mają wprowadzić niedługo ZALiPA z wbudowanym modemem HSUPA, tańszego niż Option GlobeSurfer III.
Dla użytkownika ceniącego wygodę i brak konieczności wgrywania alternatywnego FW, żeby modem zadziałał, to chyba najlepszy wybór.
1x gniazdo LAN (RJ45) pozwala na wpuszczenie Internetu z 3G do sieci ethernetowej. Po co więcej. A antena WiFi jest odkręcana (R-SMA), więc dokręcić można niemal wszystko, o dowolnej mocy.
ASUS jest niezły, ale moim zdaniem już odrobinę przestarzały...
Seria WMQ:
1. ZALiP WMQ137 - port USB + PCMCIA
2. ZALiP WMQ136 - port USB
3. ZALiP WMQ138 - port PCMCIA
Podobno mają wprowadzić niedługo ZALiPA z wbudowanym modemem HSUPA, tańszego niż Option GlobeSurfer III.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Po to, żeby nie trzeba było używać osobnego switchaumtskarten pisze:Po co więcej.

Znaczy w jakim sensie?umtskarten pisze:ASUS jest niezły, ale moim zdaniem już odrobinę przestarzały...
-
Już praktycznie nie ma ludzi, którzy podłączają cokolwiek kablem,Jo_gurt pisze:Po to, żeby nie trzeba było używać osobnego switcha

Znaczy, że metody które trzeba zastosować, żeby uruchomić mobilny internet, są dla przeciętnego użytkownika dość skomplikowane (ilość postów mówi sama za siebie).Jo_gurt pisze:Znaczy w jakim sensie?
Istnieją już rozwiązania o wiele bardziej przyjazne, wyprodukowane z zamierzeniem obsługi wyłącznie 3G, a nie tylko "przy okazji".
Mimo to, nie ulega wątpliwości, że ASUS był jednym z pierwszych urządzeń, które dało się skonfigurować do mobilnego internetu

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Śmiem się nie zgodzićumtskarten pisze:Już praktycznie nie ma ludzi, którzy podłączają cokolwiek kablem

Tak, ale traci się na uniwersalności. Dzisiaj mój Asus siedzi pod WiMAXem, 3 kompy + drukarka na kabelku, 2 lapy na radiu. Niedługo będę się przeprowadzał i nie wiem jaki tam będzie net. Ale wiem, że Asus go obsłuży.umtskarten pisze:Istnieją już rozwiązania o wiele bardziej przyjazne, wyprodukowane z zamierzeniem obsługi wyłącznie 3G, a nie tylko "przy okazji".
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Fajnie to zabrzmiało. Jak hasło z armii.Jo_gurt pisze:Niedługo będę się przeprowadzał i nie wiem jaki tam będzie net. Ale wiem, że Asus go obsłuży.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To tylko takim wspólczuć,co wszystko łączą po radiuumtskarten pisze:Już praktycznie nie ma ludzi, którzy podłączają cokolwiek kablem,

Ja jak remontowałem dom,to ułożyłem pod tynkiem 140 metrów skrętki,i nie żałuję
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
U mnie jak będzie robiony remont też tak będzie.Patryk_ pisze:Ja jak remontowałem dom,to ułożyłem pod tynkiem 140 metrów skrętki,i nie żałuję![]()
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ja mam neta po kablu i sobie chwalęumtskarten pisze: Już praktycznie nie ma ludzi, którzy podłączają cokolwiek kablem,![]()

- bob
- Guru bezprzewodowy
Wszystko oprócz laptopów i to nie wszystkich.umtskarten pisze:Już praktycznie nie ma ludzi, którzy podłączają cokolwiek kablem,