Jaki router pod Blueconnect

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
funiae
Początkujący użytkownik forum

Jaki router pod Blueconnect

Post autor: funiae »

Pewnie jest to standardowe pytanie, ale mimo wszystko liczę na pomoc w wyborze. W ten weekend planuję kupić bluconnect (tylko ten operator wchodzi w grę z uwagi na zasięg).

Chciałbym podzielić łącze w domu jednorodzinnym i do tej pory planowałem zakup karty PCMCIA 7,2 Mb + router Linksys WRT54G3G. Ostatnio dowiedziałem się że Era odchodzi od sprzedaży modemów PCMCIA i tutaj zaczynają się schody. Z routerów obsługujących modemy USB nie znam żadnego i obawiam się o zasięg takich urządzeń. Wiem, że istnieje coś takiego jak router Option Globesurfer III, ale z tego co widziałem na allegro to jest dosyć drogi (pytanie jeszcze ile kosztowałby w erze w jakiejś promocji).

Nie jestem na bieżąco, więc liczę na jakieś porady z Waszej strony. Jak byście rozwiązali taki problem.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router pod Blueconnect

Post autor: YaHooo »

Jeśli chcesz router obsługujący modem USB to moim zdaniem powinno się wziąć Asus WL-500GP. Z tym, że pewnie będziesz musiał zmienić w nim soft. Po więcej szczegółów poszukaj na forum np. skorzystaj z tej strony http://www.google.com/search?hl=pl&inla ... z-kabli.pl
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Jeśli obawiasz się o zasięg wifi,to szukaj routera z odkręcaną anteną - wspomniany Asus,albo np.La Fonera 2.0,tylko na Fonerkę trzeba czekać do połowy czerwca,bo zainteresowanie tym sprzętem przerosło możliwości produkcyjne ;),ale za niecałe 300 zł z przesyłką z Hiszpanii nie dostaniesz niczego lepszego (to jest cena jak Huawei D100)
funiae

Czuję się zobowiązany powiedzieć na co się dzisiaj zdecydowałem. Jest w promocji zestaw:
Modem USB Huawei + router d100 + antena zewnętrzna. Kupiłem to wszystko (po odjęciu punktów lojalnościowych) za 2.40 zł. Spodziewam się że router nie spełni moich oczekiwań co do zasięgu, ale ma wyjście LAN, więc zawsze mogę do niego dokupić zwykły router który będzie access pointem..
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

funiae a jaki modem kupiłeś do tego routera? Jak się sprawuje?
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

funiae pisze:Modem USB Huawei + router d100 + antena zewnętrzna.
Też w miarę dobre rozwiązanie. Szczególnie jak kupiłeś to za taką cenę :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
funiae

Kupiłem modem Huawei E160, a jak się będzie sprawował to czas pokaże.
msj_js

Post autor: msj_js »

Jest router Linksys WRT54G3GV2 z dwoma portami USB :ok:
http://www.youtube.com/watch?v=d5D1FnKaD5k
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

msj_js pisze:z dwoma portami USB
Z 3 USB. ;)
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

funiae pisze:Kupiłem modem Huawei E160, a jak się będzie sprawował to czas pokaże.
Powinien się dobrze sprawować, ja na swoje E160-ki nie narzekam :) Gdzieś czytałem narzekania na firmware E160 z Ery (że o tych z Playa nie wspomnę) ale bądź dobrej myśli ;)
Pozdro,
GutEQ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

guteq pisze:Gdzieś czytałem narzekania na firmware E160 z Ery (że o tych z Playa nie wspomnę)
Zawsze można zmienić jak będzie błędy sypał. ;)
umtskarten

Post autor: umtskarten »

WRT54G3GV2-VF jest w porządku, bo obsługuje dodatkowo kilka modemów USB w porównaniu do -EU lub -EM. Nie mniej jednak, liczbą kompatybilnych urządzeń nigdy nie dorówna routerom ZALIP serii WMQ.

Dla użytkownika ceniącego wygodę i brak konieczności wgrywania alternatywnego FW, żeby modem zadziałał, to chyba najlepszy wybór.

1x gniazdo LAN (RJ45) pozwala na wpuszczenie Internetu z 3G do sieci ethernetowej. Po co więcej. A antena WiFi jest odkręcana (R-SMA), więc dokręcić można niemal wszystko, o dowolnej mocy.

ASUS jest niezły, ale moim zdaniem już odrobinę przestarzały...

Seria WMQ:

1. ZALiP WMQ137 - port USB + PCMCIA
2. ZALiP WMQ136 - port USB
3. ZALiP WMQ138 - port PCMCIA

Podobno mają wprowadzić niedługo ZALiPA z wbudowanym modemem HSUPA, tańszego niż Option GlobeSurfer III.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

umtskarten pisze:Po co więcej.
Po to, żeby nie trzeba było używać osobnego switcha ;)
umtskarten pisze:ASUS jest niezły, ale moim zdaniem już odrobinę przestarzały...
Znaczy w jakim sensie?
umtskarten

Post autor: umtskarten »

Jo_gurt pisze:Po to, żeby nie trzeba było używać osobnego switcha
Już praktycznie nie ma ludzi, którzy podłączają cokolwiek kablem, :szok: poza telefonem VoIP. Drukarki bardzo rzadko.
Jo_gurt pisze:Znaczy w jakim sensie?
Znaczy, że metody które trzeba zastosować, żeby uruchomić mobilny internet, są dla przeciętnego użytkownika dość skomplikowane (ilość postów mówi sama za siebie).
Istnieją już rozwiązania o wiele bardziej przyjazne, wyprodukowane z zamierzeniem obsługi wyłącznie 3G, a nie tylko "przy okazji".
Mimo to, nie ulega wątpliwości, że ASUS był jednym z pierwszych urządzeń, które dało się skonfigurować do mobilnego internetu ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

umtskarten pisze:Już praktycznie nie ma ludzi, którzy podłączają cokolwiek kablem
Śmiem się nie zgodzić :P
umtskarten pisze:Istnieją już rozwiązania o wiele bardziej przyjazne, wyprodukowane z zamierzeniem obsługi wyłącznie 3G, a nie tylko "przy okazji".
Tak, ale traci się na uniwersalności. Dzisiaj mój Asus siedzi pod WiMAXem, 3 kompy + drukarka na kabelku, 2 lapy na radiu. Niedługo będę się przeprowadzał i nie wiem jaki tam będzie net. Ale wiem, że Asus go obsłuży.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt pisze:Niedługo będę się przeprowadzał i nie wiem jaki tam będzie net. Ale wiem, że Asus go obsłuży.
Fajnie to zabrzmiało. Jak hasło z armii. :rotfl:
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

umtskarten pisze:Już praktycznie nie ma ludzi, którzy podłączają cokolwiek kablem,
To tylko takim wspólczuć,co wszystko łączą po radiu :rotfl:
Ja jak remontowałem dom,to ułożyłem pod tynkiem 140 metrów skrętki,i nie żałuję :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Patryk_ pisze:Ja jak remontowałem dom,to ułożyłem pod tynkiem 140 metrów skrętki,i nie żałuję :]
U mnie jak będzie robiony remont też tak będzie. :]
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

umtskarten pisze: Już praktycznie nie ma ludzi, którzy podłączają cokolwiek kablem, :szok:
Ja mam neta po kablu i sobie chwalę :hyhy: Tylko, że jak blok powstawał to pewna firma łapke położyla i pseudo intalacja już była. Jeszcze małe szpecenie na scianie (kabel jest od zewnętrznej strony) i necik jak ta lala. Dla porównania Plus w tym rejonie nie daje rady.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

umtskarten pisze:Już praktycznie nie ma ludzi, którzy podłączają cokolwiek kablem,
Wszystko oprócz laptopów i to nie wszystkich. ;)
ODPOWIEDZ