Jo_gurt pisze:początkowo pomaga patrzenie na stopę tej nogi stojącej na ziemi
Rzeczywiście to bardzo dobry sposób
Na stronie The Necker Cube jest aplet java z animacją obrotowego sześcianu. Gdy widzimy dwuwymiarową siatkę sześcianu wtedy nasza wyobraźnia przestrzenna tworzy trójwymiarowy obraz sześcianu. Jedni zobaczą sześcian patrzący z lewa na prawo a inni z prawa na lewo. Jeśli dodatkowo sześcian obraca się to umysł musi bardzo często podejmować decyzję wyboru i łatwiej jest zaobserwować przełączenie kierunku obrotów tego "sześcianu z wyobraźni". Niejednoznaczność zanika dopiero gdy sześcian jest pokryty nieprzezroczystym materiałem/teksturą. Najlepszy efekt zaobserwowałem gdy sześcian jest jednocześnie pokryty i materiałem i siatką - wtedy ściany bliżej mnie wydają się raz przezroczyste a raz półprzezroczyste. Do przełączenia widoku wystarczy zamrugać kilka razy oczami.
Hehe ale przeciez ktos zrobil ten plik z ta tancerka i tak naprawde ona kreci sie tylko w jedna strone - pytanie tylko w ktora ? Dla mnie w lewo na 1000 % moj mozg jakos nie moze sprawic by prawo sie krecila
Tancerka w animacji jest analogiczna do siatki sześcianu bo też jest dwuwymiarowa. Płaska jednolicie czarna plama zmieniająca kształt. Jak mogłem być tak ślepy...
W tym przypadku nie ma siatki ale wyobraźnia przestrzenna ma narzucone silne skojarzenie z obiektem z pamięci czyli z kobiecymi kształtami!
Wow! Gapiłem się kilka minut na animację "Strobe" ale zamknąłem lewe oko i tym zamkniętym okiem "widziałem" urojony obraz - tak jakby chaotycznie przepływającego aerozolu. I przypomniało mi się że bardzo podobny przepływ można zaobserwować na powierzchni bańki mydlanej.
KrissTofferr pisze:Gapiłem się kilka minut na animację "Strobe" ale zamknąłem lewe oko i tym zamkniętym okiem "widziałem" urojony obraz - tak jakby chaotycznie przepływającego aerozolu.
Bardzo ciekawe, ja tak nie miałem, widziałem tylko ten sam obraz co w animacji