Który Option dla Marensa

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Który Option dla Marensa

Post autor: ja.michal »

Ze skakaniem hsdpa hspa to wina noda. U mnie Plus nie skacze. Caly czas hsdpa. Niema hspa.
To widac jeszcze lepiej skoro masz wszystko z Kanady. :)
Ja mam w 881 wwan ustawiony.
Zeby byl voice musi byc wlaczony na karcie. W managerze na gl stronie masz wtedy dane i glos. Tak czy tak powinno to byc do obslugi ussd. Pytanie takie. Masz w chmurce 3.6 czy 7.2?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Pięknie jest. :)
Ze skakaniem hsdpa hspa to wina noda.
Ale kwiatki... :zdziwko:
marens pisze:Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=66ms TTL=246
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=65ms TTL=246
Odpowiedź z 212.77.100.101: bajtów=32 czas=64ms TTL=246
Tak jak pisałem kiedyś.
marens pisze:Tak to iPlus niczym Neostrada 6Mbit w interleaved
Dobry sprzęt i zaczniesz spamować jak to szybko chodzi. :rotfl:
marens pisze:Tylko jadac autobusem skakaly 80 160 540 90...
Kiepski kierowca nie przejmuj się. ;)
marens pisze:1) Widzę, że można wybrać tryb łączenia:
=> WWAN
=> DialUP
To coś jak NDIS i RAS?

[ Dodano: 2009-06-15, 17:22 ]
ja.michal pisze:Moim zdaniem te modemy sa lepsze niz nawet Optiony. Nawet jesli chodzi o support. :)
ja.michal, spokojnie bo Ty w gorącej wodzie kompany jesteś. ;)
Co to u mnie źle działał Option? :D
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ndsi i ras sa wspierane jednoczesnie. Nie trzeba przelaczac.
Option moze i u Ciebie chodzi ale u mnie nie bardzo. Do tego dostep do aplikacji maja kijowy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Option moze i u Ciebie chodzi ale u mnie nie bardzo.
Bo może miałeś jakiś skaszaniony. Coś tam pisałeś, że odsyłałeś do Stanów.
ja.michal pisze:Ndsi i ras sa wspierane jednoczesnie. Nie trzeba przelaczac.
Czyli jak w Option. Zapoznaj się.
ja.michal pisze:o tego dostep do aplikacji maja kijowy.
Nie żartuj. Chodzi Ci o jakąś GTMM w najnowszej skórce?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Nie będę spamował, dobry sprzęt mało powiedziane. GT Max pewnie też, nie mówię o skakaniu HSDPA <=> HSPA, takie było pierwsze wrażenie. Teraz trzyma HSPA :D. Jest to wersja 7,2 i prędkość portu to 7,2. Tylko NodeB 3,6 + HSPA albo obciążony 7,2 HSPA zobczymy w nocy. Kurde aż nie chce mi się zmieniać karty SimPlusa na Playa. Wyłączają o 24 iPlusa (zmiana regulaminu).

Obrazek

Obrazek

Tylko kwestia, że jest połączenie HSPA a pisze w menagerze HSDPA ale mniejsza o to.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Kurde aż nie chce mi się zmieniać karty SimPlusa na Playa.
Znam ten ból tylko w sieci Orange. ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Jeszcze nie testowałem Orange i Ery ale zaraz idę na rower kupić startery.
Ale tak i tak Plus ma dla mnie osobiście najlepszą oferę + zasięg.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Ale tak i tak Plus ma dla mnie osobiście najlepszą oferę + zasięg.
I tak trzymaj.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jeden gt max kart playa i ery nie przyjowal. Drugi ok.
Chodzilo mi o ogole dzialanie.
Manager. Tez. Czytalem ze stery w nim sa znacznie poprawione.
Suppost odsyla do opa jak karta jest od opa. Sierra pomaga bez wzgledu na to.
Ogolnie uwazam ze Sierra wypada lepiej. Moja ocena i nie ma co debatowac. Mialem do czynienia z tym i z tym i uwazam ze Sierra 1 miejsce.
marens
Guru bezprzewodowy

Nie mogę znaleźć modułu dzwonienia, a mam kartę SimPlusa .

[ Dodano: 2009-06-15, 17:47 ]
Jak dzwonie na modem to nic, sygnał dzwonienia.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Chodzilo mi o ogole dzialanie.
ja.michal, proszę jedynie o nie przedstawianie tego producenta jak jakąś kiszkę na poziomie 80% rynkowego chłamu. To jest dobry producent i nie chce mi się raz jeszcze spamować i przedstawiać jak dobry i jakie osiągi potrafi stworzyć i jak współpracować z Windowsem, Linuxem, routerem. Nie możesz tak to przedstawiać chociażby z tego powodu, że znasz te wszystkie wyniki, które w żaden sposób nie można bagatelizować.
To samo z routerem wrt54g3g. Całkowicie byłem zaskoczony co się o nim wypisuje.
To jest bagatelizowanie najlepszych wieloletnich wyników na forum. Dodam, że jeszcze nie pobitych.
marens
Guru bezprzewodowy

bob pisze:proszę jedynie o nie przedstawianie tego producenta jak jakąś kiszkę na poziomie 80% rynkowego chłamu.
Tylko gdyby wszyscy nie szli na kasę

=> Huawei
=> Merlin
=> Livebox
=> Sagem

i oferowali porządne modemy (mówię o operatorach kablowych i bezprzewodowych) to nie byłoby tulu nażekających na to że np. Neostrada to bardziewie i tylko głupki biorą Neostradę. Wystarczy zadotować porządny modem, taka tepsa dałaby pożadny router WiFi/lan zamiast USB i porządne aplikacje do łączenia to nie byłoby 75% problemów.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens, zgadza się. Operatorzy sami sobie robią niedźwiedzią przysługę.

Co do twojego modemu to spróbuj powyłączać większość dodatkowych usług we właściwościach połączenia i zmniejszyć MTU. Zobaczymy czy nie pociągnie większej prędkości.
marens
Guru bezprzewodowy

Musiałem przelogować się na Playa.
Jest to pierwszy mój modem, który poprawnie działa z Topnetinfo i podaje lokalizacje NodeB/BTS. Wcześniej się domyślałem, dziś potwierdziłem i trafiłem w 100%.

Co to CSQ, sektor?
Bo mam 2 NodeB w których jestem zasięgu i mam zagadkę do którego jestem zalogowany.
Myślę, że PowstŚl

Obrazek
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Oczywiście,że Powstańców,sektor 7.
Huawei są pod tym względem lepsze niestety,bo pokazują long CID.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob, a czy ja mówię, że Option to chłam? ;) Spokojnie. Porównywałem Optiona i Sierrę. Option jest na pewno tańszy (np. 3G+) i jako właśnie tańszy będę go polecał. :)
O Huawei w ogóle nie mówię bo poza stawką (w sensie, że się nie kwalifikuje).
Nie podważam wyników u Ciebie. Jednak co obszar to inaczej. Patrzyłem na Sierrę i Optiona nie tylko na HSPA ale i na 2G, który w Sierra ma lepszy jednak.

Sam wiesz, że jest kupa czynników. Nie wiem po co tak dyskusja i jakaś irytacja z Twojej strony. ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Nie wiem po co tak dyskusja i jakaś irytacja z Twojej strony. ;)
ja.michal, gdzie pada słowo irytacja? Masz jakąś kamerę zainstalowaną? Od dawna wiadomo, że tekst pobudza wyobraźnię a obraz ją spłyca ale powściągnij ją odrobinę.
ja.michal pisze:Porównywałem Optiona i Sierrę.
Niestety nie na najwyższych obrotach.
ja.michal pisze:Option jest na pewno tańszy (np. 3G+) i jako właśnie tańszy będę go polecał.
Zależy a modem który będziesz polecał nie do wszystkiego i nie dla każdego się nada.
ja.michal pisze:Nie podważam wyników u Ciebie.
Cieszę się.
ja.michal pisze:Jednak co obszar to inaczej.
Właśnie. Dlatego Twoja miejscowość nie może być punktem odniesienia. Moja zresztą też.
ja.michal pisze:na 2G, który w Sierra ma lepszy jednak.
Może i prawda. Żadko korzystam z tej technologii i niewiele mogę coś tu powiedzieć.
ja.michal pisze:Sam wiesz, że jest kupa czynników.
Dlatego nie warto pisać w ten sposób:
ja.michal pisze:Sierra wypada lepiej. Moja ocena i nie ma co debatowac.
ja.michal pisze:Sierra 1 miejsce.
Jeśli chcesz zachować obiektywność. Obie firmy prezentują wysoki poziom i tu nie ma co debatować.
marens
Guru bezprzewodowy

Odległość w linii prostej do NodeB Playa 900m, tylko jest problem że jestem między sektorami i -94dBm. Zastanawiam się czy to ma jakiś wpływ na osiągi czy raczej bardziej chodzi o dosył do NodeB.

Do Plusa mam 500m

[ Dodano: 2009-06-16, 00:38 ]
Obrazek

[ Dodano: 2009-06-16, 00:41 ]
Obrazek
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens, ewentualna antena w tym przypadku ustabilizowałaby łącze. Natomiast nie masz co liczyć na przyspieszenie łącza. Spróbuj jeszcze na jakimś Ubuntu-Live czy nie będzie szybciej.
marens
Guru bezprzewodowy

Zwróć uwagę, że jedno to jest P4 a drugie Plus.
Chodzi mi o Playa, bo z dzień potrafi dalej przymulać. Mam z dachu wdoczność optyczną tylko jak nie pomoże w wydajności to nie ma sensu kupować. Plus stabilnie i w dzień i w nocy podobne parametry.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Zwróć uwagę, że jedno to jest P4 a drugie Plus.
Zwróciłem oczywiście.
Moje zdanie jest tylko takie, że niezależnie od tego czy masz szybkie łącze czy nie antena zawsze poprawi stabilność. odczujesz w kiepskiej sytuacji pogodowej. W zasadzie tylko o to mi chodziło.
marens
Guru bezprzewodowy

Może warto przemyśleć sprawę, ale to gdyby pojawił się jakiś router obsługujący Sierrę.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

marens, ściągnij sobie Ubuntu 9.04. Tak jest opcja Live. Odpal to z włożoną kartą do slotu PCMCIA. Po odpaleniu i jak się pokaże okno wyskoczy okienko coś tam Mobile Broadband. Wybierzesz tylko Poland -> Operatora. Dajesz connect i śmiga. :)
Ja niestety nie mam jak sprawdzić jak na iPlusie chodzi bo pożyczyłem go kumplowi. A Play oczywiście wiadomo. Max 1Mb/s i tak chodzi.
marens
Guru bezprzewodowy

Zaobserwowałem, że sektor obok działa stabilniej. Jest to możliwe, że każdy sektor działa inaczej w NodeB? Rozumiem, że wtedy nie byłoby problemów z dosyłem.

Sprawa dotyczy P4
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

marens pisze:Jest to możliwe, że każdy sektor działa inaczej w NodeB?
Możliwe, przecież każdy sektor może być różnie obciążony. Więc jak jeden jest mocno obciążony, to będzie działać kiepsko, a reszta dobrze.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

Powodowany postami w tym wątku, ja także sprawiłem sobie Sierrę (konkretnie 880E). :D

I faktycznie, subiektywne wrażenia są bardzo dobre, wydaje mi się że modem śmiga sporo lepiej niż starsze Optiony i Huawei'e. Jedynie Huawei E176 hula porównywalnie - tylko odrobinę gorzej niż Sierra.

To co na pewno jest wielkim plusem Sierry, to stabilne bardzo niskie pingi - co prawda na Huawei'u też mi się zdarza widzieć czasy na poziomie 62 ms, ale rozrzut i średni czas jest większy, a na Sierrze pingi się trzymają równiutko w przedziale 62-70 ms. I faktycznie nie spada z HSPA do UMTS, super sprawa.

No i druga zaleta to bardzo przemyślany soft - wszystkie niezbędne opcje praktycznie "same wchodzą pod myszkę". Genialne jest np. to, że Watcher ma bazę ustawień dla wszystkich operatorów (no, a przynajmniej dla większości) i po włożeniu SIMa od razu można klikać "Połącz" bez konfigurowania czegokolwiek! :ok:

No i kolejny plus: Watcher jest w języku polskim, mimo że żaden z operatorów w PL nie sprzedaje tego sprzętu! To robi wrażenie !

Ogólnie, widać że Kanadyjczycy się bardzo przykładają do swojej pracy - dopracowują szczegóły i drobiazgi, ale dzięki temu sprzęt jest bardziej przemyślany i daje większą satysfakcję użytkownikowi :)
Pozdro,
GutEQ
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

guteq, tym sposobem obadasz chyba wszystkie modemy jakie są na rynku. ;)
Po tym co piszesz ogarnia mnie równie wielka radość jak Ciebie. Wygląda na to, że ten rok to rok pod znakiem Sierra(y) Wireless. :ok:
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

bob pisze:guteq, tym sposobem obadasz chyba wszystkie modemy jakie są na rynku. ;)
No, dobrze mi idzie testowanie kolejnych modeli ;) ale jakoś nie mogłem znaleźć "swojego" sprzętu który by mi najbardziej odpowiadał.
Ale wygląda na to, że mam już zestaw optymalny: do laptopa Sierra 880E, do domu Huawei E176+D100 i ten sprzęt na pewno zostanie. A reszta... cóż, obserwujcie dział "Ogłoszenia - Sprzedam" :rotfl:
Pozdro,
GutEQ
marens
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Wygląda na to, że ten rok to rok pod znakiem Sierra(y) Wireless. :ok:
Ściągnąłem 3 pliki po 700MB z RS (*.avi) i nie zerwało połączenia. Cały czas transfer 140kB/s. Problem jest z wysycaniem jednym plikiem, wtedy skacze. Jak ściągam równolegle 3 pliki to ściąga cały czas stabilnie. Przyzwyczajony jestem, że łącza typu 6Mbit (kablowe) wysyca się kilkoma plikami. Oczywiście Huawei zerwałby kilka razy połączenia i pozostałoby tylko :klnie:

Jeszcze 5GB mam do wykorzystania na 2dni, więc jutro pojadę po przejściówkę PCI->PCMCIA i będę testował na Dellu jak cudo się sprawuje.
Zasada jest jedna aby kupować dobre modemy takie jak Sierra, Option.
Sam miałem wątpliwości czy kupić Sierre czy nie.

Dodam, że modem zapamiętuje Historie połączeń i Profile w pamięci wewnętrznej więc po zmianie komputera (z tą samą karą sim) dalej mamy wszystko bez konieczności konfigurowania.
Ważne jest, że nie ma badziewnego instalatora jak Huawei z pamięci wewnętrznej gdzie trzeba bawić się w dashboard i aktualizacje firmware.

Psioczyłem strasznie na P4 jednak widzę, że modem poprawił sprawę i tak trzymać. Pewnie też zgłoszenia techniczne miały jakiś wpływ i jedno z drugim pozwala być zadowolonym. Kurcze przydałby się router pokroju D100 ale do Sierry. Mam w planie kupno anteny aby poprawić zasięg, który nie jest najwyższych lotów. Zależy od obciążenia sieci, ale ważne że sobie całkiem nieźle radzi (-90dBm do -98dBm)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

marens pisze:Jak ściągam równolegle 3 pliki to ściąga cały czas stabilnie. Przyzwyczajony jestem, że łącza typu 6Mbit (kablowe) wysyca się kilkoma plikami.
Zgadza się. Nawet super szybkie łącza wyciska się kilkoma plikami, żeby zobaczyć je skrajne możliwości. Bardzo mnie ciekawi jeszcze sprawa Linuksa i tego modemu.
ODPOWIEDZ