bob pisze:Wygląda na to, że ten rok to rok pod znakiem Sierra(y) Wireless.

Ściągnąłem 3 pliki po 700MB z RS (*.avi) i nie zerwało połączenia. Cały czas transfer 140kB/s. Problem jest z wysycaniem jednym plikiem, wtedy skacze. Jak ściągam równolegle 3 pliki to ściąga cały czas stabilnie. Przyzwyczajony jestem, że łącza typu 6Mbit (kablowe) wysyca się kilkoma plikami. Oczywiście Huawei zerwałby kilka razy połączenia i pozostałoby tylko
Jeszcze 5GB mam do wykorzystania na 2dni, więc jutro pojadę po przejściówkę PCI->PCMCIA i będę testował na Dellu jak cudo się sprawuje.
Zasada jest jedna aby kupować dobre modemy takie jak Sierra, Option.
Sam miałem wątpliwości czy kupić Sierre czy nie.
Dodam, że modem zapamiętuje
Historie połączeń i
Profile w pamięci wewnętrznej więc po zmianie komputera (z tą samą karą sim) dalej mamy wszystko bez konieczności konfigurowania.
Ważne jest, że nie ma badziewnego instalatora jak Huawei z pamięci wewnętrznej gdzie trzeba bawić się w dashboard i aktualizacje firmware.
Psioczyłem strasznie na P4 jednak widzę, że modem poprawił sprawę i tak trzymać. Pewnie też zgłoszenia techniczne miały jakiś wpływ i jedno z drugim pozwala być zadowolonym. Kurcze przydałby się router pokroju D100 ale do Sierry. Mam w planie kupno anteny aby poprawić zasięg, który nie jest najwyższych lotów. Zależy od obciążenia sieci, ale ważne że sobie całkiem nieźle radzi (-90dBm do -98dBm)