Dwa modemy...

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
baton
Stały użytkownik forum

Dwa modemy...

Post autor: baton »

Czy istnieje (pod windowsem) mozliwosc uruchomienia jednoczesnie 2 modemow i wykorzystanie sumarycznej predkosci obu polaczen ... jesli to absurd to przepraszam, ale tak sobie wymyslilem... :P
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Dwa modemy...

Post autor: Jo_gurt »

baton, nie da się niestety.
Tzn są programy, które potrafią regulować obciążeniem dwóch połączeń, ale to raczej trudne do wykonania.
baton
Stały użytkownik forum

Post autor: baton »

baton, nie da się niestety.
Tzn są programy, które potrafią regulować obciążeniem dwóch połączeń, ale to raczej trudne do wykonania.
:cry:
Awatar użytkownika
valdens
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: valdens »

Kiedyś bawiłem się z tym, próbując podłączyć jednocześnie neta z komórki i z modemu. I nawet pojawiły mi się dwie ikonki w tray'u (koło zegara), tak jakby były dwa połączenia sieciowe, a jednak ruch odbywał się tylko na jednym z nich. :( Jeśli dobrze pamiętam, to nazywało się "Łącze wielokrotne" i było gdzieś we właściwościach połączenia. Nie wiem, może ktoś mądrzejszy w temacie by coś wskórał.
Awatar użytkownika
guteq
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: guteq »

valdens, łącze wielokrotne to coś innego (Multilink PPP) - ma to zastosowanie praktycznie tylko przy dostępach wdzwanianych ISDN 2B+D kiedy używa się 2 kanałów B jednocześnie.

Dwa połączenia można oczywiście nawiązać jednocześnie, ale i tak trasa domyślna jednego z nich będzie miała wyższą metrykę i tylko ono będzie wykorzystywane. Wystarczy sobie obejrzeć ostatnią kolumnę w wyniku połączenia "route print"...
Pozdro,
GutEQ
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Panowie, zobaczcie ten temat: Korzystanie z kilku połączeń (łączy) z internetem równocześnie - przykłady oprogramowania i zmian w systemie umożliwiające równoczesną pracę z dwoma łączami do internetu
Może to Was zainteresuje?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Z tego co mi wiadomo da się to zrobić jak się wydaje, ale tylko pod pingwinem. W windzie jest problem ze zgraniem tego i robienia po naszemu. Były jakieś programy, ale płatne, albo trial i nie chciały działać.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ja.michal pisze:da się to zrobić jak się wydaje, ale tylko pod pingwinem.
Też ciężko. Można ew. trasować ruch na dwa wyjścia, ale tak, żeby cisnąć sumaryczną prędkością jeden plik - nie bardzo.
Jedynym "podobno" działającym tak rozwiązaniem są mechanizmy zaimplementowane w routerach Drayteka, ale nigdy nie widziałem na własne oczy - dlatego podobno.
No i jest jeszcze BGP, ale to zupełnie inna historia :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jo_gurt, ściągać jeden i ten sam plik z dwóch łączy to raczej nie bardzo. ;) Chyba, że działało by to przy użyciu managera, który robi klika połączeń do pliku i ruch poleciałby dla części sesji po jednym łączy a dla drugiej części po drugim łączu.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:ściągać jeden i ten sam plik z dwóch łączy to raczej nie bardzo. ;)
Dlaczego?
Taki RV042 http://www.komputronik.pl/Lacznosc_i_ko ... ,id,23039/ czy taki RV082 Linksysa http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=13556 jak i BR-6641 http://edimax.pl/pl/produce_detail.php? ... &pd_id=226 Przy użyciu funkcji load balancing i np. Flashget czy GetRight z włączonym dzieleniem pliku na segmenty można by pokusić się o taką próbę.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob pisze:np. Flashget czy GetRight z włączonym dzieleniem pliku na segmenty można by pokusić się o taką próbę.
No to właśnie. Z dzieleniem pliku tak. Jako jedna sesja podzielona nie da rady. ;)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:Jako jedna sesja podzielona nie da rady. ;)
Właśnie jedna sesja podzielona na segmenty. Znajomy kiedyś coś takiego kombinował ale nie wiem na 100% jak to wypadło.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja kombinowałem na XP z jakimiś programami, ale nie zadziałało w ogóle.
ODPOWIEDZ