Dwa modemy...
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Dwa modemy...
Czy istnieje (pod windowsem) mozliwosc uruchomienia jednoczesnie 2 modemow i wykorzystanie sumarycznej predkosci obu polaczen ... jesli to absurd to przepraszam, ale tak sobie wymyslilem... 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Dwa modemy...
baton, nie da się niestety.
Tzn są programy, które potrafią regulować obciążeniem dwóch połączeń, ale to raczej trudne do wykonania.
Tzn są programy, które potrafią regulować obciążeniem dwóch połączeń, ale to raczej trudne do wykonania.
-
- Stały użytkownik forum
baton, nie da się niestety.

- valdens
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Kiedyś bawiłem się z tym, próbując podłączyć jednocześnie neta z komórki i z modemu. I nawet pojawiły mi się dwie ikonki w tray'u (koło zegara), tak jakby były dwa połączenia sieciowe, a jednak ruch odbywał się tylko na jednym z nich.
Jeśli dobrze pamiętam, to nazywało się "Łącze wielokrotne" i było gdzieś we właściwościach połączenia. Nie wiem, może ktoś mądrzejszy w temacie by coś wskórał.

- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
valdens, łącze wielokrotne to coś innego (Multilink PPP) - ma to zastosowanie praktycznie tylko przy dostępach wdzwanianych ISDN 2B+D kiedy używa się 2 kanałów B jednocześnie.
Dwa połączenia można oczywiście nawiązać jednocześnie, ale i tak trasa domyślna jednego z nich będzie miała wyższą metrykę i tylko ono będzie wykorzystywane. Wystarczy sobie obejrzeć ostatnią kolumnę w wyniku połączenia "route print"...
Dwa połączenia można oczywiście nawiązać jednocześnie, ale i tak trasa domyślna jednego z nich będzie miała wyższą metrykę i tylko ono będzie wykorzystywane. Wystarczy sobie obejrzeć ostatnią kolumnę w wyniku połączenia "route print"...
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Panowie, zobaczcie ten temat: Korzystanie z kilku połączeń (łączy) z internetem równocześnie - przykłady oprogramowania i zmian w systemie umożliwiające równoczesną pracę z dwoma łączami do internetu
Może to Was zainteresuje?
Może to Was zainteresuje?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z tego co mi wiadomo da się to zrobić jak się wydaje, ale tylko pod pingwinem. W windzie jest problem ze zgraniem tego i robienia po naszemu. Były jakieś programy, ale płatne, albo trial i nie chciały działać.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Też ciężko. Można ew. trasować ruch na dwa wyjścia, ale tak, żeby cisnąć sumaryczną prędkością jeden plik - nie bardzo.ja.michal pisze:da się to zrobić jak się wydaje, ale tylko pod pingwinem.
Jedynym "podobno" działającym tak rozwiązaniem są mechanizmy zaimplementowane w routerach Drayteka, ale nigdy nie widziałem na własne oczy - dlatego podobno.
No i jest jeszcze BGP, ale to zupełnie inna historia

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jo_gurt, ściągać jeden i ten sam plik z dwóch łączy to raczej nie bardzo.
Chyba, że działało by to przy użyciu managera, który robi klika połączeń do pliku i ruch poleciałby dla części sesji po jednym łączy a dla drugiej części po drugim łączu.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Dlaczego?ja.michal pisze:ściągać jeden i ten sam plik z dwóch łączy to raczej nie bardzo.
Taki RV042 http://www.komputronik.pl/Lacznosc_i_ko ... ,id,23039/ czy taki RV082 Linksysa http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=13556 jak i BR-6641 http://edimax.pl/pl/produce_detail.php? ... &pd_id=226 Przy użyciu funkcji load balancing i np. Flashget czy GetRight z włączonym dzieleniem pliku na segmenty można by pokusić się o taką próbę.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No to właśnie. Z dzieleniem pliku tak. Jako jedna sesja podzielona nie da rady.bob pisze:np. Flashget czy GetRight z włączonym dzieleniem pliku na segmenty można by pokusić się o taką próbę.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Właśnie jedna sesja podzielona na segmenty. Znajomy kiedyś coś takiego kombinował ale nie wiem na 100% jak to wypadło.ja.michal pisze:Jako jedna sesja podzielona nie da rady.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja kombinowałem na XP z jakimiś programami, ale nie zadziałało w ogóle.