problem z iplusem w samsungu NC10

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kaczuszka
Początkujący użytkownik forum

problem z iplusem w samsungu NC10

Post autor: kaczuszka »

Witam,
moim problemem jest częsty brak połączenia iplusa przez modem w notebooku Samsung NC10. Czasem połączy się bez problemu a czasem (co zdarza się częściej) nie może sie w ogóle zalogować do sieci. Myśląc że to wina iplusa zadzwoniłam do wsparcia technicznego iplusa , po rozmowie z konsultantem i odświeżeniu mojego numeru iplus wszystko fajnie chodziło przez jakiś czas... teraz znów mam ten sam problem. Ciekawe jest że ta sama karta sim po przełożeniu do telefonu działa prawidłowo i łączy się bez problemu z internetem a inna karta abonamentowa z Plusa włożona do notebooka nie może zalogować się do sieci. Z tego wnioskuje że coś z modemem jest nie tak jak byc powinno. Często podczas próby połączenia wyskakuje komunikat żeby podłączyć modem...dodatkowo zamykanie i włączanie aplikacji iplus managera trwa wieki i często komputer się wiesza przy tej czynności.Wtedy resetuje komputer i wielokrotnie zdarzyło się że po takim resecie było połączenie z internetem ale z reguły to nie pomaga :( Proszę was o pomoc bo od nie dawna mam tego samsunga i jeszcze nie zdążyłam się nim nacieszyć a tu takie problem.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kaczuszka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: problem z iplusem w samsungu NC10

Post autor: YaHooo »

kaczuszka po pierwsze wywal tego iPlus Managera. Włóż kartę do telefonu i wyłącz żądanie wprowadzenia kodu PIN. Dalej możesz skonfigurować sobie połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> Albo na początek. Wyłącz iPlus Managera i przejdź do Panel Sterowania -> Połączenia sieciowe. Tam będzie połączenie telefoniczne i połącz się za jego pomocą. Czy jak tak się łączysz to nie masz problemów?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kaczuszka

Niestety przez to telefoniczne połacznei też się nie połącze, wyskakuje komunikat "połaczenie zostało przerwanie przez zdalny komputer"
Jeśli chodzi o to połączeni DIAL-UP, to jeśli to zainstaluje to będe korzystać z internetu w ramach abonamentu czy nie....?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jeśli chodzi o to połączeni DIAL-UP, to jeśli to zainstaluje to będe korzystać z internetu w ramach abonamentu czy nie....?
Tak ponieważ iPlus Manager jest tylko taką właśnie nakładką na dial up. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kaczuszka pisze:Niestety przez to telefoniczne połacznei też się nie połącze, wyskakuje komunikat "połaczenie zostało przerwanie przez zdalny komputer"
Czyli obstawiam na jakiś problem z siecią, albo modemem :(

Ale to, że piszesz, że
kaczuszka pisze:Często podczas próby połączenia wyskakuje komunikat żeby podłączyć modem
Więc jak dla mnie to wskazuje, że modem w złączu mógł się przesunąć i temu czasem nie łączy. Trzeba by dostać się do modemu wyjąć i włożyć poprawnie do złączu.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kaczuszka

Dzięki wilelkie za odpowiedzi :) dzwoniłam dzisiaj do samsunga i za pomoca konsultanta probolwałam zainstalowac jakies sterowniki ale to nie pomogło i jutro notebooczek jedzie do Warszawy:( no trudno się mówi mam nadzieje żę go naprawią., a jak nie to pozostaje zawsze reklamacja z tytułu "niezgodności z umową" :)

Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nie ma za co ;)

Mam nadzieję, że notebook wróci do Ciebie sprawny :)
jackpe

Post autor: jackpe »

Mam pytanie do posiadaczy NC10. Czy próbował ktoś z Was połączyć się z siecią Play? Kupiłem starter Play online i nie mogę nawiązać połączenia z netem.
Wpisałem ustawienia sieci dla Play naciskam połącz i po chwili mam błąd 718. Taki sam efekt jest przy próbie połączenia dial-UP jak i za pomocą aplikacji Samsung Connection Menager.
Oczywiście jestem w zasięgu 3G i aplikacja pokazuje mi fuul zasięg.
Mam możliwość rozwiązania umowy z Plusem i chciałbym przejść do Play jednak nie wiem dlaczego nie mam połączenia z netem. Dzwoniłem do Play, jednak na ich informację szkoda każdej wydanej złotówki i czasu:) W Samsungu też nie potrafili mi pomóc.
Pozdrawiam
P3X888

Post autor: P3X888 »

Witam. Korzystając z okazji mam jedno małe pytanie:

Czy numer *99**1*1# to prawidłowy numer do pakietowej transmisji danych w iplus'ie (oczywiście chodzi mi o abonament). Pytam tylko by się upewnić że to nie csd albo coś takiego a na forum wszędzie widnieje numer *99***1# lub *99#.

Pozdrawiam wszystkich
"Trzeba umieć sobie w życiu radzić..." rzekł baca zawiązując buta dżdżownicą.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

*99**1*1# to błędny numer. *99***1# lub *99# jest prawidłowy. CSD wygląda jak zwykły numer telefonu.
P3X888

No właśnie tak myślałem, ale facet z BOK plusa powiedział, że to poprawny nr i dodatkowo jest to podstawowe ustawienie w programie Samsung Connection Manager. Stąd moje zwątpienie.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ten numer to właściwie zależy od urządzenia. Jak ono obsługuje.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ten numer to właściwie zależy od urządzenia. Jak ono obsługuje.
Dokładnie tak. To nie jest numer telefoniczny a wywołanie ATD.
P3X888

Czyli nie muszę się obawiać, że dostanę gigantyczny rachunek?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

P3X888 pisze:Czyli nie muszę się obawiać, że dostanę gigantyczny rachunek?
Z tymi wywołaniami nie. Nie mają nic wspólnego z CSD jak już zauważono.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

P3X888 z tego co zauważyłam już w części modemów nie ma wsparcia dla CSD :). Zresztą jest to tak licha prędkość, że zapewne byś zauważył, że coś jest nie tak.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:zauważyłam już w części modemów nie ma wsparcia dla CSD
Modemy oczywiście mogą. Teraz zależy czy aplikacje mają. :)
P3X888

Dzięki. Mnie taka odpowiedź wystarczy - wierzę na słowo (jako początkujący bezkablowiec, wszak netbooka z iplusem mam dopiero od minionego czwartku).

P.s. Na obu numerach działa prawidłowo, nie wykazując "oporów". Pozostaje tylko kwestia czy dobry interes zrobiłem biorąc pod uwagę, że maksymalne możliwości w miejscu, gdzie mieszkam to EDGE (choć biorąc, że na mapie BTS'ów doszukałem się jedynie GPRS'a oddalonego o ok 3km).
Raz jeszcze dzięki i pozdrawiam.

Zresztą jest to tak licha prędkość, że zapewne byś zauważył, że coś jest nie tak.
Faktycznie 9.6 kb/s (od i do użytkownika) no niewiele...
Przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie odnośnie naliczania opłat i muszę je zamieścić tutaj ponieważ z tymi z BOK-u nie mogę się dogadać.
Jeśli umieszczę kartę iplusa w telefonie i połączę się z internetem to czy zostanie to rozliczone w ramach abonamentu, czy też naliczą mi normalnie opłatę (przykładowo 0,61 PLN za każde rozpoczęte 100 KB)?
ODPOWIEDZ