Sierra COMPASS 885 czy Huawei e230

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Sierra COMPASS 885 czy Huawei e230

Post autor: bob »

ja.michal pisze:Lokalnie na 2 kompach i 2 różnych optionach. :]
Na Windowsie? ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

bob pisze:Na Windowsie? ;)
Yes. A niby na czym? :]
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:A niby na czym?
Na Mac OS na przykład. :hyhy:

[ Dodano: 2009-06-04, 13:02 ]
ja.michal pisze:Yes.
Miałeś kiedyś z czymkolwiek problem na komputerze oprócz modemu pod systemem operacyjnym, który używasz?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bob pisze:Miałeś kiedyś z czymkolwiek problem na komputerze oprócz modemu pod systemem operacyjnym, który używasz?
Bywały. Podobnie pod pingwinem. :]
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

krystianb pisze:Odpalanie go tylko jak chce się wysłać/odczytać smsa.
Lub jeśli ma się M boxa z Orange można wysłać z internetu. :)

[ Dodano: 2009-06-04, 18:52 ]
ja.michal pisze:Podobnie pod pingwinem. :]
Przecież nie używasz. ;)
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Sierra COMPASS 885 czy Huawei e230

Post autor: viktor »

Mam pytanie dotyczące wejścia na antenę zewnętrzną przy COMPASS 885. Jakie powinno być złącze od anteny? Czy ewentualnie pasuje od innego modemu? jeżeli tak to od jakiego?
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
sniez
Początkujący użytkownik forum

tryb NDIS

Post autor: sniez »

Takie małe sprostowanie:
Modemy Huawei posiadają tryb NDIS i można używać je bez managera/monitora/watchera...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sniez pisze:Modemy Huawei posiadają tryb NDIS i można używać je bez managera/monitora/watchera...
W jaki sposób? NDIS to tylko tryb, że jest widziany modem jako karta sieciowa a nie modem w systemie. Musisz mieć jakiś manager czy skrypt do podawania danych połączenia jak APN, login, hasło, numer, PIN etc.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ja.michal pisze:Musisz mieć jakiś manager czy skrypt do podawania danych połączenia jak APN, login, hasło, numer, PIN etc.
W optionie można do tego zapędzić sterownik, ale chyba tylko w optionie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No, ale coś musisz. Jakoś to zrobić. Nie ma tak jak z WiFi, że wyszukuje sieć i się poprostu łączy.
kozik
Użytkownik forum

Post autor: kozik »

viktor pisze:Jakie powinno być złącze od anteny? Czy ewentualnie pasuje od innego modemu? jeżeli tak to od jakiego?
Prawdopodobnie będziesz musiał mieć złącze od strony Anteny z końcówką męską, a od strony modemu musisz mieć konektorek z dwoma końcówkami męskimi bo w modemiku jest wejście na antenę zewnętrzną żeńskie. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
plat1num
Stały użytkownik forum

Post autor: plat1num »

Zastanawia mnie to, że skoro Sierra Compass 885 jest takim udanym modemem, to dlaczego żaden z polskich operatorów go nie oferuje i ogólnie ciężko go dostać. Jest możliwość sprowadzenia go z Chin albo ze stanów za przystępna cenę. Szukałem w necie i zaznałem go na allegro u dwóch sprzedawców i w jednym sklepie internetowym, z czego w dwóch z tych trzech ofert modem ma logo operatora AT&T. Jeśli modem ma to logo to był kupiony od sieci AT&T, a nie u producenta? Skoro u producenta jego cena jest tak wysoka, że operatorom nie opłaca się go mieć w swojej ofercie to dlaczego te sprowadzane z zagranicy nie są tak kosmicznie drogie i dlaczego sieć AT&T rzuca je na rynek, skoro niby operatorzy do nich dopłacają? Jeśli firma wypuściła na rynek bardzo dobry produkt, który cieszy się uznaniem wśród klientów, gdzie konkurencja pozostaje ze swoją ofertą w tyle, to interesie tej firmy jest sprzedać go jak najwięcej, tworzyć nowe kanały dystrybucji, np. w Europie, po prostu zarabiać. Czy modem spełnia normy UE? ma homologację w Europie czy coś w tym rodzaju?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

plat1num pisze:Zastanawia mnie to, że skoro Sierra Compass 885 jest takim udanym modemem, to dlaczego żaden z polskich operatorów go nie oferuje i ogólnie ciężko go dostać.
Jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo o co chodzi.
plat1num pisze:Skoro u producenta jego cena jest tak wysoka, że operatorom nie opłaca się go mieć w swojej ofercie to dlaczego te sprowadzane z zagranicy nie są tak kosmicznie drogie i dlaczego sieć AT&T rzuca je na rynek,
Lepiej nie wnikać skąd się biorą modemy z AT&T na ebay'u, szczególnie w chinach.
plat1num pisze:w Europie, po prostu zarabiać. Czy modem spełnia normy UE? ma homologację w Europie czy coś w tym rodzaju?
Spełnia, bo można go legalnie sprowadzanego w paru sklepach kupić, a w tej chwili już chyba polska homologacja potrzebna nie jest.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ