Samsung SGH-X480 co zrobic aby sluzyl jako modem siec PLUS ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Samsung SGH-X480 co zrobic aby sluzyl jako modem siec PLUS ?
Witam !
Posiadam tel bez simlocka Samsung SGH-X480.
Wiem ze mozna rowniez skorzystac z Modemu ale niestety w Plusie poinformowano mnie ze to koszt okolo 400 zl.
Wyjezdzam na 3 tyg a tam gdzie bede dostepna jest tylko siec PLUS ,patrzylem jaki tam jest zasieg na stronie PLUSA to jest to EDGE wewnatrz.
Czy moze ktos z kolegow wie co musze zrobic aby Samsung SGH-X480 posluzyl mi do polaczenia z Netem na laptopie ?
Wiem ze musi byc przewod polaczony tel->Laptop ale co dalej jak ten telefon skonfigurowac aby byl net na Laptopie ?
Czy musze miec oprocz kabla jakies specjalne oprogramowanie ?
Pozdr Andrzej
Posiadam tel bez simlocka Samsung SGH-X480.
Wiem ze mozna rowniez skorzystac z Modemu ale niestety w Plusie poinformowano mnie ze to koszt okolo 400 zl.
Wyjezdzam na 3 tyg a tam gdzie bede dostepna jest tylko siec PLUS ,patrzylem jaki tam jest zasieg na stronie PLUSA to jest to EDGE wewnatrz.
Czy moze ktos z kolegow wie co musze zrobic aby Samsung SGH-X480 posluzyl mi do polaczenia z Netem na laptopie ?
Wiem ze musi byc przewod polaczony tel->Laptop ale co dalej jak ten telefon skonfigurowac aby byl net na Laptopie ?
Czy musze miec oprocz kabla jakies specjalne oprogramowanie ?
Pozdr Andrzej
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Re: Samsung SGH-X480 co zrobic aby sluzyl jako modem siec PLUS ?
Możesz łączyć się za pomocą programuTop NetInfo poczytaj sobie trochę o jego możliwościach, a jak nie będziesz wiedział jak to skonfigurować to zajrzyj do FAQ
Ostatnio zmieniony 2009-10-10, 16:11 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jest taki problem, że będzie działać to bardzo wolno bo Twój telefon ma tylko gprs, czyli około 40 kilobitów/s (5KB)
Do połączenia wystarczy kabel, sterowniki i zrobienie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
Do połączenia wystarczy kabel, sterowniki i zrobienie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Czy ten model fona ma modem ?AndrzejGdz pisze:Samsung SGH-X480.
Jeśli nawet ma to na GPRS wiele nie uzyskasz bo tę technologię ten telefon tylko ma z tego opisu: http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=797
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Racja, zapomniałem o Dial-upiekrystianb pisze:zrobienie »Dial-up«

-
- Użytkownik forum
Dzieki za pomocne linki ale mam pytanie ?
Od razu pisze ze nie jestem zadnym specem i troszke "nie kumejszyn"
Korzystam z tego linku http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078 wszystko super z obrazkami ale czy to sie rowniez odnosi do telefonu Samsung SGH-X480.Pytam dlatego bo 1 rys jest z opisem "Modem" ?
Czy jak podlacze kabelkiem Samsung SGH-X480 z laptopem to w Menagerze Urzadzen moj telefon bedzie jako modem ?
No i podstawowe pytanie czy ten telefon moze byc uzytkowany jako modem ?
Pytam bo co niektorzy "fachowcy" co ogladalli ten tel w domu mowia ze jedynie musze miec do takiego rodzaju polaczenia Modem z sieci PLUS a nie telefon ?
Od razu pisze ze nie jestem zadnym specem i troszke "nie kumejszyn"
Korzystam z tego linku http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078 wszystko super z obrazkami ale czy to sie rowniez odnosi do telefonu Samsung SGH-X480.Pytam dlatego bo 1 rys jest z opisem "Modem" ?
Czy jak podlacze kabelkiem Samsung SGH-X480 z laptopem to w Menagerze Urzadzen moj telefon bedzie jako modem ?
Pytam bo co niektorzy "fachowcy" co ogladalli ten tel w domu mowia ze jedynie musze miec do takiego rodzaju polaczenia Modem z sieci PLUS a nie telefon ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wszystko zależy od tego czy telefon ma funkcję modemu, jeśli tak to pojawi się w menadżerze urządzeń.AndrzejGdz pisze:Czy jak podlacze kabelkiem Samsung SGH-X480 z laptopem to w Menagerze Urzadzen moj telefon bedzie jako modem ?
A tego "fachowca" przestań go słuchać bo to jakiś zielony amator

-
- Użytkownik forum
No tak ale czy ten telefon Samsung SGH-X480 ma taka funkcje ze moze sluzyc jako modem ?Wszystko zależy od tego czy telefon ma funkcję modemu, jeśli tak to pojawi się w menadżerze urządzeń.
Bo ja niestety nie wiem a jestem zdany na to kto mi podpowie a tych "fachowcow" odsune na bok jak mają mi opowiadac bzdety to po co mi ?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co wiem to tak. Samsungi aby działały jako modem trzeba przestawić tryb wejścia USB na modem. Musisz poszukać w ustawieniach telefonu.AndrzejGdz pisze:No tak ale czy ten telefon Samsung SGH-X480 ma taka funkcje ze moze sluzyc jako modem ?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Wlasnie specem nie jestem ale jest tu wlasnie problem bo w tym telefonie niestety nie mam takiego czegos "1. Ustaw tryb pracy USB telefonu jako modem. Menu>Ustawienia>Telefon>Ustawienia USB>Modem. "Musisz poszukać w ustawieniach telefonu.
Hmmmm
Wiem tylko tyle jak pisalem w pierwszych postach;
1. Tam gdzie bede przebywal jest tylko dostepna siec PLUSa
2. Pokrycie sprawdzalem dokladne miejsce przebywania to pisze ze jest to EDGE wewnatrz
Wiem tez ze lepszym rozwiazanie jest modem bo i predkosc mialbym wieksza ale no wlasnie.... wlasnie koszty no bo modem zgadza sie 150 zl ( na Allegro ) w Plusie okolo 400 zl do tego karta na doladowanie tu nie wiem jak to wyglada za ile musze miec doladowanie aby miec laptop podlaczony dajmy na to okolo 12/14 godz na dobe Tylko co mi potem ?
Jak to bedzie nieuzyteczne bo doslownie potrzebuje na 20 pare dni ?
Bede szukal moze ktos po prostu pozyczy za odplatnoscia taki modem ,a moze ktos ma nieuzyteczny bo korzysta np z innego operatora ?
Ostateczosc to skorzystac z tego co mam czyli z tego Samsunga SGH-X480 tylko czy to zadziala ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ehh ale się uparłeś. Jeśli masz abonament w plusie to uruchamiasz sobie pakiet 1GB za 60zł na karcie głosowej możesz używać w telefonie albo przełożyć sim do modemu. Jeśli nie masz to kupujesz prepaid simdata za 19zł i płacisz 3gr za 100KB, ewentualnie starter simplusa i pakiet 500MB za 35zł. Całe koszta, żadne 400zł!AndrzejGdz pisze: w Plusie okolo 400 zl do tego karta na doladowanie tu nie wiem jak to wyglada za ile musze miec doladowanie aby miec laptop podlaczony dajmy na to okolo 12/14 godz na dobe Tylko co mi potem ?
I jednego i drugiego rozwiązania możesz użyć w modemie. Aha możesz kupić modem tylko z edgem, a do tego zawsze po całej akcji można przecież modem upłynnić jeśli już będzie niepotrzebny.
Jeszcze jedno ważne żeby modem nie miał simlocka nie ważne z jakiej sieci, jeśli kupisz huwaei to simlocka możesz za free ściągnąć na forum u jednego z kolegów, nie chce nicka przekręcić.
-
- Użytkownik forum
Pisalem bez sciemy ze niestety ale jestem w tej materii raczej laikiem.
Jestem zdany na to kto mi w miare prosto rzetelnie podpowie ale nie takie "spece"
co byli u mnie w domu
Niestety mam telefon bez simlocka ale w TAK-TAK.
A jaki to musi byc modem ten EDGE moze jakis link ?
Jestem zdany na to kto mi w miare prosto rzetelnie podpowie ale nie takie "spece"
co byli u mnie w domu
Ehh ale się uparłeś. Jeśli masz abonament w plusie to uruchamiasz sobie pakiet 1GB za 60zł na karcie głosowej możesz używać w telefonie albo przełożyć sim do modemu.
Niestety mam telefon bez simlocka ale w TAK-TAK.
Rozumie ze to wszystko dotyczu modemu podlaczanego do USB laptopa a nie telefonu-modemu ?Jeśli nie masz to kupujesz prepaid simdata za 19zł i płacisz 3gr za 100KB, ewentualnie starter simplusa i pakiet 500MB za 35zł. Całe koszta, żadne 400zł!
A co to jest te EDGE radzono mi jakis modem owszem bez simlocka np.taki http://www.allegro.pl/item763230732_mod ... e1550.htmlI jednego i drugiego rozwiązania możesz użyć w modemie. Aha możesz kupić modem tylko z edgem, a do tego zawsze po całej akcji można przecież modem upłynnić jeśli już będzie niepotrzebny.
A jaki to musi byc modem ten EDGE moze jakis link ?
Ostatnio zmieniony 2009-10-10, 18:23 przez AndrzejGdz, łącznie zmieniany 1 raz.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bez różnicy.AndrzejGdz pisze:Rozumie ze to wszystko dotyczu modemu podlaczanego do USB laptopa a nie telefonu-modemu ?
Oczywiście huawei e156 też ma edge ale drogi jest (bo oprócz edge ma hsdpa). Tu masz wybór http://www.allegro.pl/search.php?string ... aign=opera Aha z jakim gniazdem masz laptopa, bo może jeszcze tańszy był by modem na PCMCIA (nowe laptopy mają expresscard) Aha można też kupić telefon z edge, były jakieś zachwalane nokie, które wg użytkowników mają większą czułość niż modemy. Tylko trzeba uważać bo niektóre modemy oferują tylko 170kb/s.AndrzejGdz pisze:A jaki to musi byc modem ten EDGE moze jakis link ?
-
- Użytkownik forum
Niestety jak juz moge jedynie wykorzystac zlacze USB poniewaz moj latop nie ma expresscardAha z jakim gniazdem masz laptopa, bo może jeszcze tańszy był by modem na PCMCIA (nowe laptopy mają expresscard)
Wolalbym jednak modem niz jakikolwwiek telefon-modem.
Ceny na stronie co podales w opcji "kup teraz" to 110 zl do 414 zl ?
Tak jak pisalem ostatecznosc to to co mam czyli Samsung SGH-X480 zakupic kabelek ( 10 zl) , zakupic karte , karte w telefon i wszystko podlaczyc.
A czy bedzie połaczenia hmmm nie wiem bo jednak trzeba skonfigurowac z tego co wiem telefon tak aby pracowal jako modem ?
Czy to zadziala nie wiem ?
Chyba ze w nastepnym tygodniu na probe kupilbym karte iPLUS za 20 zl + kabelek do pol tel z Laptopem i sprawdzil czy zadziala u mnie w mieszkaniu ?
Jak by mi sie udalo skonfigurowac telefon z laptopem sprawdzilbym jakosc/predkosc.
Wtedy juz bym mial skofigurowany Laptop,a jak bym wyjechal to na miejscu odpale i skoro w domu Net byl to w tym nowym miejscu tez powinien byc.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli masz trochę czasu to możesz policytować pierwsza aukcja kończy się poniżej 48h, raczej zbyt dużego wzięcia na te modemy nie powinno być.AndrzejGdz pisze:Ceny na stronie co podales w opcji "kup teraz" to 110 zl do 414 zl ?
A pomysł z konfiguracją sprzętu w domu wydawał mi się oczywistością.
-
- Użytkownik forum
Jeszcze raz dzieki wszystkim za podpowiedzi juz teraz jestem zorientowany co i jak ?
Na sam koniec mam pytanie jak bym pozostal i ostatecznoscia mialby byc telefon jako modem to czy kupujac np. taki kabelek http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=760036366 to oprocz kabla musze miec jakies sterowniki bo sa tez kable z plytka CD ze sterownikami ?
Na sam koniec mam pytanie jak bym pozostal i ostatecznoscia mialby byc telefon jako modem to czy kupujac np. taki kabelek http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=760036366 to oprocz kabla musze miec jakies sterowniki bo sa tez kable z plytka CD ze sterownikami ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Widzę, że ten kabel jeszcze we wtyczce ma konwerter usb=> com, w opisie brak możliwości korzystania z modemu, wiec może tak być że nie zadziała. Co do sterowników to może wystarczą te z płytki albo trzeba będzie dociągnąć ze strony samsunga, ale dalej nie wiadomo czy w ogóle ten telefon ma modem.AndrzejGdz pisze: kupujac np. taki kabelek
-
- Użytkownik forum
No wlasnie czyli jestesmy w punkcie wyjscia, bo ja niestety nie wiem czy Samsung SGH-X480 moze sluzyc jako modem jedni twierdza ze TAK inni ze nie wiadomo ?ale dalej nie wiadomo czy w ogóle ten telefon ma modem
Wiem ze modem rozwiazalby sprawe tylko wlasnie nie chce sie "pakowac" w niewiadome jakie koszty skoro jak nadmienialem potrzebuje na kilkanascie dni. Dlatego rozwazam wszystkie mozliwosci aby jak najtaniej z kombinacja telefonu wlacznie jako ostatecznosc.
Ale musze w razie czego sprawdzic czy faktycznie jest tam w tym telefonie modem ?
A tu bez kabelka sie nie obejdzie tu ten pisze ze sluzy do polaczenia z internetem http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=753854309
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Wyjaśnić to może PC Studio dla Samsung. http://www.samsungmobile.pl/supports/so ... tudio31.doAndrzejGdz pisze:bo ja niestety nie wiem czy Samsung SGH-X480 moze sluzyc jako modem jedni twierdza ze TAK inni ze nie wiadomo ?
-
- Użytkownik forum
Ale powinno byc cos w specyfikacji czy moze sluzyc jako mode czy nie ?
W zwiazku z tym ze ja sie nie znam w specyfikacji wyczytalem takie cos http://www.samsungmobile.pl/komorki/sam ... cification
W zwiazku z tym ze ja sie nie znam w specyfikacji wyczytalem takie cos http://www.samsungmobile.pl/komorki/sam ... cification
Pytanie pozostaje pytaniem moze byc uzywany jako modem czy nie ?Platforma GSM i EDGE Trzyzakresowy(900/1800/1900 MHz)
GPRS GPRS Klasa 10
Przeglądarka WAP 2.0
JAVA™ Java MIDP 2.0
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To akurat nic nie mówi.AndrzejGdz pisze:wyczytalem takie cos
Raczej powinna być informacja w dziale łączność
Ale coś jej nie widzę, chyba że to któryś skrót:
Kod: Zaznacz cały
Łączność
Bluetooth nie
USB nie
WAP tak
Tryb pamięci USB nie
(Internet HTML Browser)Przeglądarka internetowa nie
SyncML(DS) nie
SyncML(DM) nie
Wi-Fi nie
Podczerwień nie
RFID nie
UWB nie
Zigbee nie
Moduł GPS nie
Wyjście TV nie
NFC nie
[ Dodano: 2009-10-10, 21:35 ]
Choć w dziale download do tego telefonu jest
Kod: Zaznacz cały
SAMSUNG PC Studio Internet Access
-
- Użytkownik forum
Wielkie dzieki za zaangazowanie , dla mnie to juz i tak za wysokie schody.
Moze mi sie uda cos "wyrwac" z Allegro ( jeden juz odpisal ze min to 90 zl ) ?
Moze mi sie uda cos "wyrwac" z Allegro ( jeden juz odpisal ze min to 90 zl ) ?
-
- Użytkownik forum
Pozno bo pozno ale otrzymalem odpowiedz e-mail od przedstawiciela Samsung Polska;
Wiec juz jest jasne odnosnie tego modelu tel. W miedzyczasie zakupilem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=769042758 mysle ze to dobra alternatywa w stosunku do tego aby tel sluzyl jako modem.Szanowny Kliencie
Andrzej xxxxxxx
Modem SGH-X480 posiada wbudowany modem.
Aby połączyć go z komputerem,
nalezy nabyć kabel USB,
oraz pobrać program PC Studio ze strony internetowej:
www.samsung.pl
z poważaniem
------------------------------------------------------------
Konsultant : Michał Królak
Centrum Obsługi Klienta
Samsung ElectronicsPolska Sp. z o.o.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bardzo dobra, bo nie dość że tańsza niż oryginalny kabel (tylko ten gwarantuje działanie modemu, zamienniki bardzo niepewne są) to do tego nawet do 5 razy szybszy.AndrzejGdz pisze:mysle ze to dobra alternatywa w stosunku do tego aby tel sluzyl jako modem.