Samsung SGH-X480 co zrobic aby sluzyl jako modem siec PLUS ?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Samsung SGH-X480 co zrobic aby sluzyl jako modem siec PLUS ?

Post autor: AndrzejGdz »

Witam !

Posiadam tel bez simlocka Samsung SGH-X480.
Wiem ze mozna rowniez skorzystac z Modemu ale niestety w Plusie poinformowano mnie ze to koszt okolo 400 zl.
Wyjezdzam na 3 tyg a tam gdzie bede dostepna jest tylko siec PLUS ,patrzylem jaki tam jest zasieg na stronie PLUSA to jest to EDGE wewnatrz.

Czy moze ktos z kolegow wie co musze zrobic aby Samsung SGH-X480 posluzyl mi do polaczenia z Netem na laptopie ?
Wiem ze musi byc przewod polaczony tel->Laptop ale co dalej jak ten telefon skonfigurowac aby byl net na Laptopie ?
Czy musze miec oprocz kabla jakies specjalne oprogramowanie ?

Pozdr Andrzej
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: Samsung SGH-X480 co zrobic aby sluzyl jako modem siec PLUS ?

Post autor: sp6huk »

Możesz łączyć się za pomocą programuTop NetInfo poczytaj sobie trochę o jego możliwościach, a jak nie będziesz wiedział jak to skonfigurować to zajrzyj do FAQ
Ostatnio zmieniony 2009-10-10, 16:11 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Jest taki problem, że będzie działać to bardzo wolno bo Twój telefon ma tylko gprs, czyli około 40 kilobitów/s (5KB)
Do połączenia wystarczy kabel, sterowniki i zrobienie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

AndrzejGdz pisze:Samsung SGH-X480.
Czy ten model fona ma modem ?
Jeśli nawet ma to na GPRS wiele nie uzyskasz bo tę technologię ten telefon tylko ma z tego opisu: http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=797
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

krystianb pisze:zrobienie »Dial-up«
Racja, zapomniałem o Dial-upie ;)
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Dzieki za pomocne linki ale mam pytanie ?
Od razu pisze ze nie jestem zadnym specem i troszke "nie kumejszyn"
Korzystam z tego linku http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38078#38078 wszystko super z obrazkami ale czy to sie rowniez odnosi do telefonu Samsung SGH-X480.Pytam dlatego bo 1 rys jest z opisem "Modem" ?
Czy jak podlacze kabelkiem Samsung SGH-X480 z laptopem to w Menagerze Urzadzen moj telefon bedzie jako modem ?

No i podstawowe pytanie czy ten telefon moze byc uzytkowany jako modem ?
Pytam bo co niektorzy "fachowcy" co ogladalli ten tel w domu mowia ze jedynie musze miec do takiego rodzaju polaczenia Modem z sieci PLUS a nie telefon ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

AndrzejGdz pisze:Czy jak podlacze kabelkiem Samsung SGH-X480 z laptopem to w Menagerze Urzadzen moj telefon bedzie jako modem ?

No i podstawowe pytanie czy ten telefon moze byc uzytkowany jako modem ?
Pytam bo co niektorzy "fachowcy" co ogladalli ten tel w domu mowia ze jedynie musze miec do takiego rodzaju polaczenia Modem z sieci PLUS a nie telefon ?
Wszystko zależy od tego czy telefon ma funkcję modemu, jeśli tak to pojawi się w menadżerze urządzeń.

A tego "fachowca" przestań go słuchać bo to jakiś zielony amator :rotfl:
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Wszystko zależy od tego czy telefon ma funkcję modemu, jeśli tak to pojawi się w menadżerze urządzeń.
No tak ale czy ten telefon Samsung SGH-X480 ma taka funkcje ze moze sluzyc jako modem ?
Bo ja niestety nie wiem a jestem zdany na to kto mi podpowie a tych "fachowcow" odsune na bok jak mają mi opowiadac bzdety to po co mi ?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

AndrzejGdz pisze:No tak ale czy ten telefon Samsung SGH-X480 ma taka funkcje ze moze sluzyc jako modem ?
Z tego co wiem to tak. Samsungi aby działały jako modem trzeba przestawić tryb wejścia USB na modem. Musisz poszukać w ustawieniach telefonu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Musisz poszukać w ustawieniach telefonu.
Wlasnie specem nie jestem ale jest tu wlasnie problem bo w tym telefonie niestety nie mam takiego czegos "1. Ustaw tryb pracy USB telefonu jako modem. Menu>Ustawienia>Telefon>Ustawienia USB>Modem. "
Hmmmm

Wiem tylko tyle jak pisalem w pierwszych postach;

1. Tam gdzie bede przebywal jest tylko dostepna siec PLUSa
2. Pokrycie sprawdzalem dokladne miejsce przebywania to pisze ze jest to EDGE wewnatrz

Wiem tez ze lepszym rozwiazanie jest modem bo i predkosc mialbym wieksza ale no wlasnie.... wlasnie koszty no bo modem zgadza sie 150 zl ( na Allegro ) w Plusie okolo 400 zl do tego karta na doladowanie tu nie wiem jak to wyglada za ile musze miec doladowanie aby miec laptop podlaczony dajmy na to okolo 12/14 godz na dobe Tylko co mi potem ?
Jak to bedzie nieuzyteczne bo doslownie potrzebuje na 20 pare dni ?
Bede szukal moze ktos po prostu pozyczy za odplatnoscia taki modem ,a moze ktos ma nieuzyteczny bo korzysta np z innego operatora ?

Ostateczosc to skorzystac z tego co mam czyli z tego Samsunga SGH-X480 tylko czy to zadziala ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

AndrzejGdz pisze: w Plusie okolo 400 zl do tego karta na doladowanie tu nie wiem jak to wyglada za ile musze miec doladowanie aby miec laptop podlaczony dajmy na to okolo 12/14 godz na dobe Tylko co mi potem ?
Ehh ale się uparłeś. Jeśli masz abonament w plusie to uruchamiasz sobie pakiet 1GB za 60zł na karcie głosowej możesz używać w telefonie albo przełożyć sim do modemu. Jeśli nie masz to kupujesz prepaid simdata za 19zł i płacisz 3gr za 100KB, ewentualnie starter simplusa i pakiet 500MB za 35zł. Całe koszta, żadne 400zł!

I jednego i drugiego rozwiązania możesz użyć w modemie. Aha możesz kupić modem tylko z edgem, a do tego zawsze po całej akcji można przecież modem upłynnić jeśli już będzie niepotrzebny.

Jeszcze jedno ważne żeby modem nie miał simlocka nie ważne z jakiej sieci, jeśli kupisz huwaei to simlocka możesz za free ściągnąć na forum u jednego z kolegów, nie chce nicka przekręcić.
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Pisalem bez sciemy ze niestety ale jestem w tej materii raczej laikiem.
Jestem zdany na to kto mi w miare prosto rzetelnie podpowie ale nie takie "spece"
co byli u mnie w domu
Ehh ale się uparłeś. Jeśli masz abonament w plusie to uruchamiasz sobie pakiet 1GB za 60zł na karcie głosowej możesz używać w telefonie albo przełożyć sim do modemu.

Niestety mam telefon bez simlocka ale w TAK-TAK.
Jeśli nie masz to kupujesz prepaid simdata za 19zł i płacisz 3gr za 100KB, ewentualnie starter simplusa i pakiet 500MB za 35zł. Całe koszta, żadne 400zł!
Rozumie ze to wszystko dotyczu modemu podlaczanego do USB laptopa a nie telefonu-modemu ?
I jednego i drugiego rozwiązania możesz użyć w modemie. Aha możesz kupić modem tylko z edgem, a do tego zawsze po całej akcji można przecież modem upłynnić jeśli już będzie niepotrzebny.
A co to jest te EDGE radzono mi jakis modem owszem bez simlocka np.taki http://www.allegro.pl/item763230732_mod ... e1550.html
A jaki to musi byc modem ten EDGE moze jakis link ?
Ostatnio zmieniony 2009-10-10, 18:23 przez AndrzejGdz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

AndrzejGdz pisze:Rozumie ze to wszystko dotyczu modemu podlaczanego do USB laptopa a nie telefonu-modemu ?
Bez różnicy.
AndrzejGdz pisze:A jaki to musi byc modem ten EDGE moze jakis link ?
Oczywiście huawei e156 też ma edge ale drogi jest (bo oprócz edge ma hsdpa). Tu masz wybór http://www.allegro.pl/search.php?string ... aign=opera Aha z jakim gniazdem masz laptopa, bo może jeszcze tańszy był by modem na PCMCIA (nowe laptopy mają expresscard) Aha można też kupić telefon z edge, były jakieś zachwalane nokie, które wg użytkowników mają większą czułość niż modemy. Tylko trzeba uważać bo niektóre modemy oferują tylko 170kb/s.
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Aha z jakim gniazdem masz laptopa, bo może jeszcze tańszy był by modem na PCMCIA (nowe laptopy mają expresscard)
Niestety jak juz moge jedynie wykorzystac zlacze USB poniewaz moj latop nie ma expresscard
Wolalbym jednak modem niz jakikolwwiek telefon-modem.
Ceny na stronie co podales w opcji "kup teraz" to 110 zl do 414 zl ?

Tak jak pisalem ostatecznosc to to co mam czyli Samsung SGH-X480 zakupic kabelek ( 10 zl) , zakupic karte , karte w telefon i wszystko podlaczyc.
A czy bedzie połaczenia hmmm nie wiem bo jednak trzeba skonfigurowac z tego co wiem telefon tak aby pracowal jako modem ?
Czy to zadziala nie wiem ?

Chyba ze w nastepnym tygodniu na probe kupilbym karte iPLUS za 20 zl + kabelek do pol tel z Laptopem i sprawdzil czy zadziala u mnie w mieszkaniu ?
Jak by mi sie udalo skonfigurowac telefon z laptopem sprawdzilbym jakosc/predkosc.

Wtedy juz bym mial skofigurowany Laptop,a jak bym wyjechal to na miejscu odpale i skoro w domu Net byl to w tym nowym miejscu tez powinien byc.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

AndrzejGdz pisze:Ceny na stronie co podales w opcji "kup teraz" to 110 zl do 414 zl ?
Jeśli masz trochę czasu to możesz policytować pierwsza aukcja kończy się poniżej 48h, raczej zbyt dużego wzięcia na te modemy nie powinno być.
A pomysł z konfiguracją sprzętu w domu wydawał mi się oczywistością.
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Jeszcze raz dzieki wszystkim za podpowiedzi juz teraz jestem zorientowany co i jak ?

Na sam koniec mam pytanie jak bym pozostal i ostatecznoscia mialby byc telefon jako modem to czy kupujac np. taki kabelek http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=760036366 to oprocz kabla musze miec jakies sterowniki bo sa tez kable z plytka CD ze sterownikami ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

AndrzejGdz pisze: kupujac np. taki kabelek
Widzę, że ten kabel jeszcze we wtyczce ma konwerter usb=> com, w opisie brak możliwości korzystania z modemu, wiec może tak być że nie zadziała. Co do sterowników to może wystarczą te z płytki albo trzeba będzie dociągnąć ze strony samsunga, ale dalej nie wiadomo czy w ogóle ten telefon ma modem.
AndrzejGdz
Użytkownik forum

ale dalej nie wiadomo czy w ogóle ten telefon ma modem
No wlasnie czyli jestesmy w punkcie wyjscia, bo ja niestety nie wiem czy Samsung SGH-X480 moze sluzyc jako modem jedni twierdza ze TAK inni ze nie wiadomo ?

Wiem ze modem rozwiazalby sprawe tylko wlasnie nie chce sie "pakowac" w niewiadome jakie koszty skoro jak nadmienialem potrzebuje na kilkanascie dni. Dlatego rozwazam wszystkie mozliwosci aby jak najtaniej z kombinacja telefonu wlacznie jako ostatecznosc.

Ale musze w razie czego sprawdzic czy faktycznie jest tam w tym telefonie modem ?
A tu bez kabelka sie nie obejdzie tu ten pisze ze sluzy do polaczenia z internetem http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=753854309
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

AndrzejGdz pisze:bo ja niestety nie wiem czy Samsung SGH-X480 moze sluzyc jako modem jedni twierdza ze TAK inni ze nie wiadomo ?
Wyjaśnić to może PC Studio dla Samsung. http://www.samsungmobile.pl/supports/so ... tudio31.do
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Ale powinno byc cos w specyfikacji czy moze sluzyc jako mode czy nie ?
W zwiazku z tym ze ja sie nie znam w specyfikacji wyczytalem takie cos http://www.samsungmobile.pl/komorki/sam ... cification
Platforma GSM i EDGE Trzyzakresowy(900/1800/1900 MHz)

GPRS GPRS Klasa 10

Przeglądarka WAP 2.0

JAVA™ Java MIDP 2.0
Pytanie pozostaje pytaniem moze byc uzywany jako modem czy nie ?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

AndrzejGdz pisze:wyczytalem takie cos
To akurat nic nie mówi.
Raczej powinna być informacja w dziale łączność
Ale coś jej nie widzę, chyba że to któryś skrót:

Kod: Zaznacz cały

Łączność
Bluetooth nie

USB nie

WAP tak

Tryb pamięci USB nie

(Internet HTML Browser)Przeglądarka internetowa nie

SyncML(DS) nie

SyncML(DM) nie

Wi-Fi nie

Podczerwień nie

RFID nie

UWB nie

Zigbee nie

Moduł GPS nie

Wyjście TV nie

NFC nie

[ Dodano: 2009-10-10, 21:35 ]
Choć w dziale download do tego telefonu jest

Kod: Zaznacz cały

SAMSUNG PC Studio Internet Access
Co mogło by sugerować że telefon ma funkcję modemu, ale pozostaje jeszcze problem kabla, który może być z tą funkcją niekompatybilny (bo jak wspominałem ma w środku elektronikę)
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Wielkie dzieki za zaangazowanie , dla mnie to juz i tak za wysokie schody.
Moze mi sie uda cos "wyrwac" z Allegro ( jeden juz odpisal ze min to 90 zl ) ?
AndrzejGdz
Użytkownik forum

Pozno bo pozno ale otrzymalem odpowiedz e-mail od przedstawiciela Samsung Polska;
Szanowny Kliencie
Andrzej xxxxxxx

Modem SGH-X480 posiada wbudowany modem.
Aby połączyć go z komputerem,
nalezy nabyć kabel USB,
oraz pobrać program PC Studio ze strony internetowej:
www.samsung.pl

z poważaniem
------------------------------------------------------------
Konsultant : Michał Królak
Centrum Obsługi Klienta
Samsung ElectronicsPolska Sp. z o.o.
Wiec juz jest jasne odnosnie tego modelu tel. W miedzyczasie zakupilem http://www.allegro.pl/show_item.php?item=769042758 mysle ze to dobra alternatywa w stosunku do tego aby tel sluzyl jako modem.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

AndrzejGdz pisze:mysle ze to dobra alternatywa w stosunku do tego aby tel sluzyl jako modem.
Bardzo dobra, bo nie dość że tańsza niż oryginalny kabel (tylko ten gwarantuje działanie modemu, zamienniki bardzo niepewne są) to do tego nawet do 5 razy szybszy.
ODPOWIEDZ