Jak zwiększyć prędkość iPlusa?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
damned
Użytkownik forum

Re: Jak zwiększyć prędkość iPlusa?

Post autor: damned »

Ratunku! Tej anteny na allegro już nie ma, czy znasz może inną stronę, z której mógłbym kupić tą antenę?? Pomocy! :D
szozu
Początkujący użytkownik forum

Witam

Post autor: szozu »

Witam mam ten sam problem co kolega tylko gorsze położenie,mam tak samo zasięg edge 3kreski,nadajnik oddalony jest 1,5 km odemne ale między nami góra dość duża i las.Moje pytanie brzmi czy można z tego nadajnika odbierać 3g?jak nie czy jest w pobliżu jakiś nadajnik tego typu.Położenie Zagnańsk ul.Spacerowa,iplus modem Huawei E220 laptop.A podobno jest gdzieś nadajnik hsdpa ale to około 9km w Wiśniówce,jest jakaś antena co złapie sygnał z takiej odległości?Z góry dzięki za odpowiedz
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

damned pisze:Ratunku! Tej anteny na allegro już nie ma, czy znasz może inną stronę, z której mógłbym kupić tą antenę?? Pomocy! :D
Tak trudno znaleźć? http://allegro.pl/item922737102_najmocn ... _e176.html
szozu pisze:modem Huawei E220
Do tego modemu nie podłączysz żadnej anteny. Najpierw musisz zaopatrzyć się w modem ze złączem antenowym.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

szozu pisze:Moje pytanie brzmi czy można z tego nadajnika odbierać 3g?
Nie można, bo w promieniu 1,5 km, od Zagańska nie ma żadnej stacji bazowej, która działa w standardzie UMTS. Najbliższy node B, znajduje się w miejscowości Wiśniówka (Wiśniówka Mała), ok. ~5-5,5 km, od Zagańska.
szozu pisze:modem Huawei E220
Jak widać na drodze do stacji bazowej stoi dość duża górka, a nawet dwie, więc szanse na złapanie 3G są znikome w twojej sytuacji, tym bardziej, że masz modem, do którego nie można podłaczyć anteny zewnętrznej.

Jak chcesz spróbować, to wyjdź na zewnątrz z laptoptopem i modemem. Zainstaluj sobie Top NetInfo i spróbuj wymusić UMTS, przy pomocy tego programu ;)
szozu

Post autor: szozu »

Sytuacje komplikuje jeszcze to że mieszkam na dole tej ulicy ale za to w najwyższym domu,jak wyzdrowieje(złamana ręka to wdrape się na dach i spróbuje jeszcze wymusić te połączenie.Jak nie to pozostaje mi radiówka no i to w zanadrzu na wypady do miasta.TNI mam ale mam problem z komunikacja at,wiec używam tylko jako licznik danych.Dzięki za odpowiedz.
Awatar użytkownika
damned
Użytkownik forum

Nie, nie trudno tylko nie miałem czasu na szukanie tej anteny. Dziękuję :P
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

damned pisze:Nie, nie trudno tylko nie miałem czasu na szukanie tej anteny.
Wyszukać tą antenę można w 5 sekund :D Mogłeś kliknąć, na link z zakończoną aukcją i wybrać "Pokaż inne przedmioty sprzedającego" ;)
Awatar użytkownika
damned
Użytkownik forum

W sumie no mogłem. :D wolę jednak zakupić antenę tą, która mi poleciłeś. Tego będę się trzymać ;P
Awatar użytkownika
damned
Użytkownik forum

A więc tak. Kupiłem antenę 15 dBi i wszystko działa bez jakiegokolwiek problemu :D
Mam zasięg HSDPA, nie zrywa mi połączenia i jest wszystko OK.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc :)
wojteknokia

Post autor: wojteknokia »

Witam. Mam od dzis iplusa z modemem w telefonie nokia n73, mam pytanie, czy jest to dobre rozwiązanie jesli chodzi o transfer, czy moze lepszym bedzie modem?
Mieszkam w rabka zdrój na ul podhalańska przy zakopiańskiej, czy ten przekaznik na ul na bani bedzie zapewniał 3G?
Ostatnio zmieniony 2010-03-16, 19:18 przez wojteknokia, łącznie zmieniany 2 razy.
wt
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

wojteknokia pisze:Witam. Mam od dzis iplusa z modemem w telefonie nokia n73, mam pytanie, czy jest to dobre rozwiązanie jesli chodzi o transfer, czy moze lepszym bedzie modem?
Jak chcesz działać na HSDPA to koniecznie musisz kupić modem. Twój telefon ma tylko UMTS, czyli możesz uzyskać transfer do 384 kb/s,
wojteknokia pisze:Mieszkam w rabka zdrój na ul podhalańska przy zakopiańskiej, czy ten przekaznik na ul na bani bedzie zapewniał 3D?
Stacja bazowa, w Rabce - Zdrój, która znajduje się przy ul. Kościuszki 18, działa w standardzie 3G, ale czy będziesz miał dobry sygnał z tej stacji bazowej to już sam musisz sprawdzić. Dodam, że jesteś oddalony od tego node B o ~1,5 KM, ale ze względu na las, ukształtowanie terenu, jak i tłumienie sygnału przez ściany budynku, nie wiadomo czy będzie 3G i jaka będzie moc sygnału. Jeżeli będzie lipa, to będziesz musiał kupić antenę zewnętrzną.
majdan07

Post autor: majdan07 »

jest taka sprawa, odbieram sygnał edge a chciałbym 3g lub lepszy. Najbliższy nadajnik przekazujący taki sygnał znajduje się w odległości 25km ode mnie. Czy jakaś antena podoła takiej odległości?
afdgearggsdgtsf
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

majdan07 pisze:jest taka sprawa, odbieram sygnał edge a chciałbym 3g lub lepszy. Najbliższy nadajnik przekazujący taki sygnał znajduje się w odległości 25km ode mnie. Czy jakaś antena podoła takiej odległości?
Nawet jak byś złapał sygnał to nie dałoby rady na taką odległość połączyć się z siecią.
Awatar użytkownika
paweliplus
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: paweliplus »

majdan07 pisze:znajduje się w odległości 25km ode mnie
Poszukaj dobrze może masz gdzieś bliżej bo to za daleko .
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

paweliplus pisze:Poszukaj dobrze może masz gdzieś bliżej bo to za daleko
Dobrze by było jak by kolega podał nam miejscowość :]
Milla

Post autor: Milla »

Ja mam modem huawei E156G iplusa. Jako studentka mieszkam w Lublinie na Radości bliżej Przytulnej. Według mapy mam zasięg 3G/HSPDA na zewnątrz. W samym mieszkaniu mam EDGE. Co powinnam zrobić,żeby móc złapać HSPDA wewnątrz?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Milla pisze:Co powinnam zrobić,żeby móc złapać HSPDA wewnątrz?
Przetestować czy to prawda wystawiając modem za okno (może być na 2-3m przedłużaczu USB dobrej jakości). W zależności od potrzeb można zastosować antenę zewnętrzną (laptop uwiązany do kabla) lub dokupić router obsługujący ten modem i mieć internet po WiFi ale to rozwiązanie też wymaga anteny.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ja proponuję na razie spróbować wymusić 3G bo może to starczy.
Milla

Post autor: Milla »

Wymusiłam 3G,ale chciałabym ściągać na tym łączu
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Milla pisze:ale chciałabym ściągać na tym łączu
A jakie masz teraz prędkości? Spróbuj późno w nocy tak koło 2-3, bo to może być wina obciążenia sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ