Jak zwiększyć prędkość iPlusa?
Moderator: Moderatorzy
- damned
- Użytkownik forum
Re: Jak zwiększyć prędkość iPlusa?
Ratunku! Tej anteny na allegro już nie ma, czy znasz może inną stronę, z której mógłbym kupić tą antenę?? Pomocy! 

-
- Początkujący użytkownik forum
Witam
Witam mam ten sam problem co kolega tylko gorsze położenie,mam tak samo zasięg edge 3kreski,nadajnik oddalony jest 1,5 km odemne ale między nami góra dość duża i las.Moje pytanie brzmi czy można z tego nadajnika odbierać 3g?jak nie czy jest w pobliżu jakiś nadajnik tego typu.Położenie Zagnańsk ul.Spacerowa,iplus modem Huawei E220 laptop.A podobno jest gdzieś nadajnik hsdpa ale to około 9km w Wiśniówce,jest jakaś antena co złapie sygnał z takiej odległości?Z góry dzięki za odpowiedz
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Tak trudno znaleźć? http://allegro.pl/item922737102_najmocn ... _e176.htmldamned pisze:Ratunku! Tej anteny na allegro już nie ma, czy znasz może inną stronę, z której mógłbym kupić tą antenę?? Pomocy!
Do tego modemu nie podłączysz żadnej anteny. Najpierw musisz zaopatrzyć się w modem ze złączem antenowym.szozu pisze:modem Huawei E220
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nie można, bo w promieniu 1,5 km, od Zagańska nie ma żadnej stacji bazowej, która działa w standardzie UMTS. Najbliższy node B, znajduje się w miejscowości Wiśniówka (Wiśniówka Mała), ok. ~5-5,5 km, od Zagańska.szozu pisze:Moje pytanie brzmi czy można z tego nadajnika odbierać 3g?
Jak widać na drodze do stacji bazowej stoi dość duża górka, a nawet dwie, więc szanse na złapanie 3G są znikome w twojej sytuacji, tym bardziej, że masz modem, do którego nie można podłaczyć anteny zewnętrznej.szozu pisze:modem Huawei E220
Jak chcesz spróbować, to wyjdź na zewnątrz z laptoptopem i modemem. Zainstaluj sobie Top NetInfo i spróbuj wymusić UMTS, przy pomocy tego programu

-
Sytuacje komplikuje jeszcze to że mieszkam na dole tej ulicy ale za to w najwyższym domu,jak wyzdrowieje(złamana ręka to wdrape się na dach i spróbuje jeszcze wymusić te połączenie.Jak nie to pozostaje mi radiówka no i to w zanadrzu na wypady do miasta.TNI mam ale mam problem z komunikacja at,wiec używam tylko jako licznik danych.Dzięki za odpowiedz.
- damned
- Użytkownik forum
Nie, nie trudno tylko nie miałem czasu na szukanie tej anteny. Dziękuję 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wyszukać tą antenę można w 5 sekunddamned pisze:Nie, nie trudno tylko nie miałem czasu na szukanie tej anteny.

- damned
- Użytkownik forum
W sumie no mogłem.
wolę jednak zakupić antenę tą, która mi poleciłeś. Tego będę się trzymać ;P

- damned
- Użytkownik forum
A więc tak. Kupiłem antenę 15 dBi i wszystko działa bez jakiegokolwiek problemu 
Mam zasięg HSDPA, nie zrywa mi połączenia i jest wszystko OK.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc

Mam zasięg HSDPA, nie zrywa mi połączenia i jest wszystko OK.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc

-
Witam. Mam od dzis iplusa z modemem w telefonie nokia n73, mam pytanie, czy jest to dobre rozwiązanie jesli chodzi o transfer, czy moze lepszym bedzie modem?
Mieszkam w rabka zdrój na ul podhalańska przy zakopiańskiej, czy ten przekaznik na ul na bani bedzie zapewniał 3G?
Mieszkam w rabka zdrój na ul podhalańska przy zakopiańskiej, czy ten przekaznik na ul na bani bedzie zapewniał 3G?
Ostatnio zmieniony 2010-03-16, 19:18 przez wojteknokia, łącznie zmieniany 2 razy.
wt
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Jak chcesz działać na HSDPA to koniecznie musisz kupić modem. Twój telefon ma tylko UMTS, czyli możesz uzyskać transfer do 384 kb/s,wojteknokia pisze:Witam. Mam od dzis iplusa z modemem w telefonie nokia n73, mam pytanie, czy jest to dobre rozwiązanie jesli chodzi o transfer, czy moze lepszym bedzie modem?
Stacja bazowa, w Rabce - Zdrój, która znajduje się przy ul. Kościuszki 18, działa w standardzie 3G, ale czy będziesz miał dobry sygnał z tej stacji bazowej to już sam musisz sprawdzić. Dodam, że jesteś oddalony od tego node B o ~1,5 KM, ale ze względu na las, ukształtowanie terenu, jak i tłumienie sygnału przez ściany budynku, nie wiadomo czy będzie 3G i jaka będzie moc sygnału. Jeżeli będzie lipa, to będziesz musiał kupić antenę zewnętrzną.wojteknokia pisze:Mieszkam w rabka zdrój na ul podhalańska przy zakopiańskiej, czy ten przekaznik na ul na bani bedzie zapewniał 3D?
-
jest taka sprawa, odbieram sygnał edge a chciałbym 3g lub lepszy. Najbliższy nadajnik przekazujący taki sygnał znajduje się w odległości 25km ode mnie. Czy jakaś antena podoła takiej odległości?
afdgearggsdgtsf
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Nawet jak byś złapał sygnał to nie dałoby rady na taką odległość połączyć się z siecią.majdan07 pisze:jest taka sprawa, odbieram sygnał edge a chciałbym 3g lub lepszy. Najbliższy nadajnik przekazujący taki sygnał znajduje się w odległości 25km ode mnie. Czy jakaś antena podoła takiej odległości?
- paweliplus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Poszukaj dobrze może masz gdzieś bliżej bo to za daleko .majdan07 pisze:znajduje się w odległości 25km ode mnie
Radiówka 5 Mb/s
ping ~ 20ms
ping ~ 20ms
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Dobrze by było jak by kolega podał nam miejscowośćpaweliplus pisze:Poszukaj dobrze może masz gdzieś bliżej bo to za daleko
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
Ja mam modem huawei E156G iplusa. Jako studentka mieszkam w Lublinie na Radości bliżej Przytulnej. Według mapy mam zasięg 3G/HSPDA na zewnątrz. W samym mieszkaniu mam EDGE. Co powinnam zrobić,żeby móc złapać HSPDA wewnątrz?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przetestować czy to prawda wystawiając modem za okno (może być na 2-3m przedłużaczu USB dobrej jakości). W zależności od potrzeb można zastosować antenę zewnętrzną (laptop uwiązany do kabla) lub dokupić router obsługujący ten modem i mieć internet po WiFi ale to rozwiązanie też wymaga anteny.Milla pisze:Co powinnam zrobić,żeby móc złapać HSPDA wewnątrz?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja proponuję na razie spróbować wymusić 3G bo może to starczy.
-
Wymusiłam 3G,ale chciałabym ściągać na tym łączu
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A jakie masz teraz prędkości? Spróbuj późno w nocy tak koło 2-3, bo to może być wina obciążenia sieci.Milla pisze:ale chciałabym ściągać na tym łączu
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)