Dedykowany modem do HP2510p hs2300

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
miszel
Początkujący użytkownik forum

Re: Dedykowany modem do HP2510p hs2300

Post autor: miszel »

Koledzy,
kupiłem dedykowany modem WWAN do HP2510p hs2300,
czy wiecie jak go skonfigurować, żeby mi iPlus działał ?
proszę o poradę...
Awatar użytkownika
osprey

Post autor: osprey »

Hej,

u mnie podobnie - modem zainstalowany fizycznie, wykryty prawidłowo przez XP, zainstalowane drivery z dołączonej płytki, jednak po odpaleniu aplikacji Vodafone Mobile Connect komunikat No SIM (jak na załączniku) :(

Podczas instalacji VMC jako dostawcę 3G wybrałem UK. Taka konfiguracja nie działa ani z kartą iPlus ani z kartą BlueConnect :(

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

osprey pisze:jednak po odpaleniu aplikacji Vodafone Mobile Connect komunikat No SIM (jak na załączniku) :(
Modem widzi jakąkolwiek inną kartę SIM (nawet zwykłą przez którą rozmawiasz przez telefon, nie musisz się łączyć)? Może czytnik kart jest źle podłączony? Modem jest widoczny jako modem, czy karta sieciowa? Jeśli jako modem, to możesz spróbować zdjąć PIN z karty i połączyć się za pomocą <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a>.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
osprey

Post autor: osprey »

A więc po kolei.
YaHooo pisze:Modem widzi jakąkolwiek inną kartę SIM (nawet zwykłą przez którą rozmawiasz przez telefon, nie musisz się łączyć)? Może czytnik kart jest źle podłączony? Modem jest widoczny jako modem, czy karta sieciowa? Jeśli jako modem, to możesz spróbować zdjąć PIN z karty i połączyć się za pomocą »Dial-up«.
YaHooo dzięki za odpowiedź, jednak to nie to :(

Modem nie widzi żadnej karty SIM. Modem w systemie widoczny jest jako modem i karta sieciowa równocześnie :)

Kolega miszel poradził sobie z tym problemem przy pomocy Top_netinfo , ale nie miał SIMLOCKa na karcie. Ja niestety mam SIMLOCKa i dusza blada (screen w załączniku).

W sieci znalazłem ciekawą stronkę z firmware, dashboard & drivers do tego modemu - http://3g-modem.wetpaint.com/page/Sierr ... +&+MC8775v

Pozdrawiam
Osprey
dziwne - u mnie czasami działa ...

polecam: Top_netinfo
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

A no to jak modem ma simlocka, to niestety samemu nic nie zdziałasz. Pozostaje tylko go odblokować za pomocą dc-unlocker'a.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ