Komunikacja AT w Linuxie
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Komunikacja AT w Linuxie
Witam
Od jakiegoś czasu męczę się z moim modemem pod nowym systemem. Uznałem, że fajnie by było napisać program choć trochę przypominający TNI. W skrypcie brakuje mi takich informacji jak LAC I SID. Poziom sygnału już mam zliczanie transferu myślę, że już wkrótce skończę... i nie wiem jak przekierować komendę AT+CREG? do pliku... myślałem nad minicom-em, który może komunikować się przez AT, ale nie wiem jak przekierować informacje do pliku... program czeka, aż wpisze ctrl+a a potem x przez strumienie nie da rady.
pozdrawiam
Od jakiegoś czasu męczę się z moim modemem pod nowym systemem. Uznałem, że fajnie by było napisać program choć trochę przypominający TNI. W skrypcie brakuje mi takich informacji jak LAC I SID. Poziom sygnału już mam zliczanie transferu myślę, że już wkrótce skończę... i nie wiem jak przekierować komendę AT+CREG? do pliku... myślałem nad minicom-em, który może komunikować się przez AT, ale nie wiem jak przekierować informacje do pliku... program czeka, aż wpisze ctrl+a a potem x przez strumienie nie da rady.
pozdrawiam
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Komunikacja AT w Linuxie
Każdy język programowania ma obsługę portów COM więc napisz procedurę obsługi portu (wysyłanie komend AT i odbieranie odpowiedzi).yanan pisze: napisać program
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A czym się różni pobieranie siły sygnału od pobierania takich informacji jak LAC/CID? Bo według mnie niczym Tylko wysyła się inną komendę.yanan pisze:Poziom sygnału już mam
Nie masz przekierowywać niczego do pliku, bo pod Linuxem już to jest zrobione Po prostu pod otwierasz urządzenie /dev/port i czytasz je jak plik za pomocą read() write() Znalazłem to w pierszym linku google http://www.google.pl/search?client=fire ... j+w+Googleyanan pisze:nie wiem jak przekierować komendę AT+CREG?
Pozdrawiam YaHooo
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Problem w tym, że Linuxa to ja mam od może 2 tygodni, ale co tam Przerzucenie do pliku chciałem wykorzystać żeby potem przekonwertować HEX DEC. Na razie są to tylko pomysły projektowe... Bardziej zależy mi na gotowych rozwiązaniach już napisanych programów, a nie żeby sam pisać w C lub C++. A propo CSQ faktycznie niby różni się tylko komendą, ale jak potem wyczytałem nie da się wysłać tym programem innej komendy tylko info o modemie i csq a szkoda... pokombinuje z tym drugim - ma większe możliwości.
Zobaczymy czy coś z tego będzie...
Zobaczymy czy coś z tego będzie...
- wojteks
- *** Administrator ***
Czyżby kolejny kopista programista nam wyrastał?yanan pisze:Bardziej zależy mi na gotowych rozwiązaniach już napisanych programów, a nie żeby sam pisać
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Oj tam poza tym podobnie działa np. JAVA gdzie mamy już wiele gotowych mechanizmów... chcę ulepszyć skrypt, w którym coś nie działało... albo mogłoby działać lepiej to źle z mojej strony? chyba powinieneś dodawać mi otuchy a nie... Linux ma wiele gotowych programów, ale niestety tekstowych, a to nie jest takie fajne... ale i tak moim zdaniem Linux jest lepszy
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To też da się zrobić w C/C++yanan pisze:Przerzucenie do pliku chciałem wykorzystać żeby potem przekonwertować HEX DEC.
No to interesuj się napisaniem skryptów w bashu.yanan pisze:Bardziej zależy mi na gotowych rozwiązaniach już napisanych programów, a nie żeby sam pisać w C lub C++.
To nie licz, że bez programowania zrobisz z tego okienka...yanan pisze:Linux ma wiele gotowych programów, ale niestety tekstowych,
Pozdrawiam YaHooo
-
- Stały użytkownik forum
Witam ponownie
W Internecie krąży Onlitor, ale nawet się nie załącza mimo poprawnej konfiguracji. Mi udało się zrobić na tym samym interfejsie(Zenity) z mniejszą objętością kodu i z większymi możliwościami. Jak ktoś będzie zainteresowany mogę udostępnić wersję roboczą (jej jak to fachowo brzmi)
Właśnie do tego zmierzam. Okienka da się zrobić. Popatrz na interfejs Zenity wykorzystujący bibliotekę GTK+. W programie, a właściwie w skrypcie brakuje już tylko doładowania konta i właśnie wspomnianej obsługi komunikacji ATNo to interesuj się napisaniem skryptów w bashu
W Internecie krąży Onlitor, ale nawet się nie załącza mimo poprawnej konfiguracji. Mi udało się zrobić na tym samym interfejsie(Zenity) z mniejszą objętością kodu i z większymi możliwościami. Jak ktoś będzie zainteresowany mogę udostępnić wersję roboczą (jej jak to fachowo brzmi)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No widzę i widzę, że to daje tylko podstawowe możliwości No właśnie nie można wywoływać funkcji systemowych itp. Dlatego bym Ci radził poczytać na temat C i w tym napisać aplikację.yanan pisze:Popatrz na interfejs Zenity wykorzystujący bibliotekę GTK+.
Pozdrawiam YaHooo
-
- Stały użytkownik forum
Zobaczymy co z tego wyjdzie... a jeszcze pytanie jak odczytać kierunek-sektor?
wiem tylko, że sektor to ostatnia cyfra CID (choć podobno nie zawsze?) w TNI jest taka funkcja...
wiem tylko, że sektor to ostatnia cyfra CID (choć podobno nie zawsze?) w TNI jest taka funkcja...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co wiem, to zawsze. A chodzi o to, że dla poszczególnych operatorów numer sektora odpowiada kierukowi geograficznemu. Wedle http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516 jest tak:yanan pisze:choć podobno nie zawsze?
Ale tak wcale być nie musi, bo są od tego wyjątki.Sektor 1 oznacza północną, północno wschodnią stronę nadajnika
Sektor 2 oznacza południową, południowo-wschodnią stronę nadajnika
Sektor 3 to zachodnia strona nadajnika
Podobne zasady są dla sektorów 4,5,6 oraz 7,8,9 innych częstotliwości np.6 odpowiada kierunkowi zachodniemu. Jednakże mogą być liczne wyjątki.
Pozdrawiam YaHooo
-
- Stały użytkownik forum
Zawsze tak jest, ale są wyjątki to chyba Orange jest w tym mistrzem. Jaki kierunek wyznacza Sektor "0"? - czyżby dookólna? Tak w ogóle u mnie modem łączy się z bardzo odległymi NodeB, zupełnie jakby nie mógł bliższych znaleźć. Będąc w Katowicach modem łączył się z nadajnikami znajdującymi się w Dąbrowie Górniczej, Sosnowcu, nie wiem z czym to jest związane, może drzewa, budynki i szeroko rozumiane ukształtowanie terenu, ale tak daleko potrafi się połączyć, a bliskich stacji "nie widzi"... czemu tak się dzieje?
Problem 2
Nadajniki w większych miastach są ustawiane po 2 na strone (Main + Diversity), które tworzą 1 sektor, ponadto ustawiane mają być co 120 st.
Więc jest tak:
1,4,7 - północna, północno-wschodnia( N-NE)
2,5,8 - południowa, południowo-wschodnia(S-SE)
3,6,9 - Zachód (W)
0 - ???
wg moich obliczen ustawione są co 112,5st co daje 337st. teoretycznie ma być co 120st to jak to z tym już jest...?
Problem 2
Nadajniki w większych miastach są ustawiane po 2 na strone (Main + Diversity), które tworzą 1 sektor, ponadto ustawiane mają być co 120 st.
Więc jest tak:
1,4,7 - północna, północno-wschodnia( N-NE)
2,5,8 - południowa, południowo-wschodnia(S-SE)
3,6,9 - Zachód (W)
0 - ???
wg moich obliczen ustawione są co 112,5st co daje 337st. teoretycznie ma być co 120st to jak to z tym już jest...?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z tego co wiem, to wtedy jest tylko jeden sektor. I to jest antena dookólna.yanan pisze:Jaki kierunek wyznacza Sektor "0"? - czyżby dookólna?
Zasięg ma największy z danej stacji i temu się z nią łączy. A na pewno to są te stacje? Być może w bazie w której sprawdzasz LAC/CID są błędy?yanan pisze:czemu tak się dzieje?
Być może dwa są ustawione pod kątem 112* a trzeci pod kątem 124* Jeśli Ci wyszło że wszystkie są pod tym samym kątem to masz coś źleyanan pisze:wg moich obliczen ustawione są co 112,5st co daje 337st. teoretycznie ma być co 120st to jak to z tym już jest...?
Pozdrawiam YaHooo
-
- Stały użytkownik forum
hmm mój skrypt korzysta z bazy btsearch. Trochę to dziwne, bo sygnał faktycznie był bardzo słaby CSQ 3-4, a mimo to się nie przełączył na lepszy (bliższy). Jak fachowo i w warunkach domowych ocenia się kąt zawarty między kolejnymi sektorami. Ja dla sprawdzenia skorzystałem z kompasu w GPS. Wskazał zachód, więc nadajnik nadaje ze swojego wschodniego sektora. o ile dobrze rozumuje...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Zawsze tam mogą być błędy.yanan pisze:mój skrypt korzysta z bazy btsearch.
A tego to ja niestety nie wiem.yanan pisze:Jak fachowo i w warunkach domowych ocenia się kąt zawarty między kolejnymi sektorami. Ja dla sprawdzenia skorzystałem z kompasu w GPS.
O ile dobrze rozumiem co masz na mysli to dokładnie tak jestyanan pisze:Wskazał zachód, więc nadajnik nadaje ze swojego wschodniego sektora. o ile dobrze rozumuje...
Pozdrawiam YaHooo
- wojteks
- *** Administrator ***
Nigdzie nie jest powiedziane że sektory muszą być co 120 stopni i że mogą/muszą być tylko 3 sektory. Mogą być ustawiane dowolnie wg potrzeb operatora. Przykładowo 2 sektory idą na miasto rozłożone na 60-90 stopni a jeden w przeciwnym kierunku i na innej wysokości na dalekie peryferia. W ten sposób robi się kształtowanie zasięgu danej bazy, jeszcze tilt anten się odpowiedni ustawia.yanan pisze:wg moich obliczen ustawione są co 112,5st co daje 337st. teoretycznie ma być co 120st to jak to z tym już jest...?
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Do kierunków geogr. to raczej by się przydał pynetmony, ale jak nie mam tel z symbianem to trzeba sobie inaczej radzić... np. przez GPS
i jeszcze takie głupie pytanie bo nie umiem tego jakoś tego namierzyć.
Ten kierunek dla sektora 1, 4, 7 to jest NNE (północny północny wschód) czy po prostu NE (północny wschód) wiem, że to mała różnica (~22 st. ) i teraz już tak nie do końca jest z tymi kierunkami, ale wolę się upewnić... swoją drogą chyba znalazłem błąd w btsearch, ale to jeszcze wybadam, zrobię zdjęcia i takie tam...
i jeszcze takie głupie pytanie bo nie umiem tego jakoś tego namierzyć.
Ten kierunek dla sektora 1, 4, 7 to jest NNE (północny północny wschód) czy po prostu NE (północny wschód) wiem, że to mała różnica (~22 st. ) i teraz już tak nie do końca jest z tymi kierunkami, ale wolę się upewnić... swoją drogą chyba znalazłem błąd w btsearch, ale to jeszcze wybadam, zrobię zdjęcia i takie tam...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Napisz proszę, gdzie widzisz ten błąd, i na czym on polega (np. podaj prawidłowy CID).yanan pisze: swoją drogą chyba znalazłem błąd w btsearch
Jeśli to Orange i woj. śląskie, to za prawidłowość danych ręczę swoim dobrym imieniem , bo tak się składa, że lokalizowałem i wpisywałem zdecydowaną większość z tych 650 stacji.
[ Dodano: 2011-03-13, 17:42 ]
Idziesz/jedziesz na daną lokalizację i widzisz, jak są anteny rozstawione.yanan pisze:Jak fachowo i w warunkach domowych ocenia się kąt zawarty między kolejnymi sektorami.
Inaczej się nie da.
[ Dodano: 2011-03-13, 17:49 ]
Jeśli masz na myśli wielosektorowe stacje Orange z CIDami zakończonymi zerami, to zwróć uwagę na przedostatnią cyfrę CellID.yanan pisze: Jaki kierunek wyznacza Sektor "0"? - czyżby dookólna?
Zaczyna brakować numeracji, i dlatego wykorzystuje się "zera", leżące do niedawna odłogiem jako pozostałości po adresacji z końcówkami 123456 dla GSM i 789 dla UMTS.
Poza tym zera wykorzystuje się także m.in. w przypadku stacji fizycznie czterosektorowych GSM900 Plusa a także czasami Orange.
Tak na prawdę ID każdej celi może być dowolny - nie ma wymogu numeracji wg azymutu.
[ Dodano: 2011-03-13, 17:56 ]
Nie wiem, skąd wytrzasnąłeś takie rewelacje...yanan pisze:Nadajniki w większych miastach są ustawiane po 2 na strone (Main + Diversity), które tworzą 1 sektor, ponadto ustawiane mają być co 120 st.
Dwie anteny obok siebie w Orange to nie main i diversity, tylko jedna pracuje w paśmie GSM1800, a druga w GSM900 (jeśli jest obecny)+UMTS.
A każda sekcja ma po dwa złącza, bo jedno to polaryzacja +45*, a druga -45* - tzw. układ cross-polar.
[ Dodano: 2011-03-13, 17:59 ]
Podaj CellID stacji, z którą się łączysz i określ mniej więcej miejsce gdzie przebywasz (wiadomo, adresu dokładnego nie musisz podawać) i na jakiej wysokości (blok > 10p. ?).yanan pisze:Będąc w Katowicach modem łączył się z nadajnikami znajdującymi się w Dąbrowie Górniczej, Sosnowcu, nie wiem z czym to jest związane, może drzewa, budynki i szeroko rozumiane ukształtowanie terenu, ale tak daleko potrafi się połączyć, a bliskich stacji "nie widzi"... czemu tak się dzieje?
-
- Stały użytkownik forum
Dość dużo pytań n raz. A więc po kolei. Maszt w którym jest błąd należy do sieci Play. CID: 23616 LAC: 24. Wg bazy wszystkie nadajniki są na Mikołowskiej 7 (blok 10 p.) a z moich obserwacji na mikołowskiej 5 są panele od UMTS, a na Mikołowskiej 5 są od GSM900 i GSM1800. Dopiero zaczynam się interesować ta dziedziną, więc wole wrzucić orientacyjne zdjęcia.
Mikołowska 7:
zdj1
zdj2
Mikołowska 5:
zdj1
Korzystając z okazji jak rozpoznać UMTS od GSM? z tego co się orientuje musi być odpowiednio więcej podłączeń do samego panelu jak sam z resztą pisałeś...
Co do kierunku to chyba bedę musiał wyrzucić tą funkcjonalność skoro "z tym różnie bywa" i nie da się programowo sprawdzać, a szkoda wyglądało tak "profesjonalnie"
Patrząc na to "0" przy sektorze faktycznie masz rację przykładowo CID: 22310 UMTS od Orange S-c Uniwersytet medyczny
P.S. Czapki z głów, że chciało się tyle jeździć, żeby posprawdzać wszystkie stacje...
Mikołowska 7:
zdj1
zdj2
Mikołowska 5:
zdj1
Korzystając z okazji jak rozpoznać UMTS od GSM? z tego co się orientuje musi być odpowiednio więcej podłączeń do samego panelu jak sam z resztą pisałeś...
Co do kierunku to chyba bedę musiał wyrzucić tą funkcjonalność skoro "z tym różnie bywa" i nie da się programowo sprawdzać, a szkoda wyglądało tak "profesjonalnie"
Patrząc na to "0" przy sektorze faktycznie masz rację przykładowo CID: 22310 UMTS od Orange S-c Uniwersytet medyczny
P.S. Czapki z głów, że chciało się tyle jeździć, żeby posprawdzać wszystkie stacje...
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To jest Aero2 UMTS900 / Mobyland LTE1800.yanan pisze:Mikołowska 5:
zdj1
[ Dodano: 2011-03-14, 08:20 ]
Mogą być zastosowane zestawy dwóch (a nawet trzech - czasami tak jest w Erze) anten - dla każdego pasma osobne panele - większe dla GSM900 i mniejsze dla 1800 i UMTS, przy czym 1800 od UMTS łatwo rozróżnić po obecności siłownika zdalnej regulacji tiltu elektrycznego (RET).yanan pisze:Korzystając z okazji jak rozpoznać UMTS od GSM? z tego co się orientuje musi być odpowiednio więcej podłączeń do samego panelu
Tutaj masz przykład Ery - duża antena to 900+1800, a mniejsza UMTS (zamiast zaślepek jak na większej u dołu widać siłownik RET z cienkim kabelkiem sterującym) :
http://dl.dropbox.com/u/4497122/foto/er ... wska11.jpg
Tutaj też warto zajrzeć: http://btsearch.pl/galeria/main.php?g2_itemId=11561
Uwaga - Play stosuje regulację RET także dla GSM.
No i przede wszystkim - poczytaj to: http://btsearch.pl/tutorial.php
-
- Stały użytkownik forum
A faktycznie, nie pokazywało się mi na mapie, bo zawsze mam wyłączoną tą sieć i dlatego nie mogłem jej zobaczyć... tutorial już czytałem. Dzięki za wszystko.