yanan pisze: swoją drogą chyba znalazłem błąd w btsearch
Napisz proszę, gdzie widzisz ten błąd, i na czym on polega (np. podaj prawidłowy CID).
Jeśli to Orange i woj. śląskie, to za prawidłowość danych ręczę swoim dobrym imieniem

, bo tak się składa, że lokalizowałem i wpisywałem zdecydowaną większość z tych 650 stacji.
[ Dodano: 2011-03-13, 17:42 ]
yanan pisze:Jak fachowo i w warunkach domowych ocenia się kąt zawarty między kolejnymi sektorami.
Idziesz/jedziesz na daną lokalizację i widzisz, jak są anteny rozstawione.
Inaczej się nie da.
[ Dodano: 2011-03-13, 17:49 ]
yanan pisze: Jaki kierunek wyznacza Sektor "0"? - czyżby dookólna?
Jeśli masz na myśli wielosektorowe stacje Orange z CIDami zakończonymi zerami, to zwróć uwagę na przedostatnią cyfrę CellID.
Zaczyna brakować numeracji, i dlatego wykorzystuje się "zera", leżące do niedawna odłogiem jako pozostałości po adresacji z końcówkami 123456 dla GSM i 789 dla UMTS.
Poza tym zera wykorzystuje się także m.in. w przypadku stacji fizycznie czterosektorowych GSM900 Plusa a także czasami Orange.
Tak na prawdę ID każdej celi może być dowolny - nie ma wymogu numeracji wg azymutu.
[ Dodano: 2011-03-13, 17:56 ]
yanan pisze:Nadajniki w większych miastach są ustawiane po 2 na strone (Main + Diversity), które tworzą 1 sektor, ponadto ustawiane mają być co 120 st.
Nie wiem, skąd wytrzasnąłeś takie rewelacje...
Dwie anteny obok siebie w Orange to nie main i diversity, tylko jedna pracuje w paśmie GSM1800, a druga w GSM900 (jeśli jest obecny)+UMTS.
A każda sekcja ma po dwa złącza, bo jedno to polaryzacja +45*, a druga -45* - tzw. układ cross-polar.
[ Dodano: 2011-03-13, 17:59 ]
yanan pisze:Będąc w Katowicach modem łączył się z nadajnikami znajdującymi się w Dąbrowie Górniczej, Sosnowcu, nie wiem z czym to jest związane, może drzewa, budynki i szeroko rozumiane ukształtowanie terenu, ale tak daleko potrafi się połączyć, a bliskich stacji "nie widzi"...

czemu tak się dzieje?
Podaj CellID stacji, z którą się łączysz i określ mniej więcej miejsce gdzie przebywasz (wiadomo, adresu dokładnego nie musisz podawać) i na jakiej wysokości (blok > 10p. ?).