Niemcy LIDL Prepaid -> Modem PCIMCIA <- Realne?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Arucard
Użytkownik forum

Niemcy LIDL Prepaid -> Modem PCIMCIA <- Realne?

Post autor: Arucard »

Tak jak wyzej, po przeczytaniu niezliczonej liczby stron wybralem LIDL Prepaid, bede ladowac miesiecznie po 15 EU. Latam po zachodnio-południowych niemcach. Czy realne jest uzywac ten internet przez karte PCIMCIA? Nie lubie sterczacych modemow, czesto z laptopem w lozku leze i raz zlamalem taki modem ;/ Czy zasieg sie pogorszy bardzo? Jaki dobry modem PCIMCIA mozna dorwac?

P.S. Jesli odpada to lepiej kupic LIDL z modemem czy samemu kupic modem? Jak tam ich programy i sterowniki do laczenia? Nie sa upierdliwe? Jade w srode ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Niemcy LIDL Prepaid -> Modem PCIMCIA <- Realne?

Post autor: key »

Arucard pisze:Czy realne jest uzywac ten internet przez karte PCIMCIA?
Tak, o ile karta obsluguje UMTS na 2.1GHz.
Arucard pisze:Jesli odpada to lepiej kupic LIDL z modemem czy samemu kupic modem?

Modem z Lidla jest stosunkowo drogi.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Arucard pisze:Nie lubie sterczacych modemow, czesto z laptopem w lozku leze i raz zlamalem taki modem ;/ Czy zasieg sie pogorszy bardzo? Jaki dobry modem PCIMCIA mozna dorwac?
Raczej nie powinno jakoś znacząco wpływać to na zasięg. Może w skrajnych przypadkach modem usb na kablu coś by mógł dać ale to mało prawdopodobne.
Tak z ciekawości złamałeś jakiegoś huawei'a czy antenkę w gtmax'ie?
Rozumiem, że dalej masz tego samego laptopa, bo w nowych pcmcia to rzadkość, expresscard 54 z zewnątrz wygląda bardzo podobnie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Arucard
Użytkownik forum

Ok wiec po kolei ;)

Zlamalem Huaweii tego z Ery E160 bodajze ;)

Skoro zasieg bedzie ten sam chcialbym PCMCIA ( w koncu sie przyda do czegos )..

Jaki modem PCMCIA kupic? Taki zebym wlozyl karte wpisal APN i zeby to dzialalo od reki bez zadnego mieszania, bawienia sie sterami czy innymi glupimi programami bo mam przykre momenty z tym Huaweii.. Zdjelem Simlocka i chcialem internet z Plus'a.. Najpierw meczylem sie strasznie z instalacja ( trzeba bylo zrobic zeby go jako modem wykrywal, a nie pamiec masowa ) potem raz go wykrywal raz nie, u znajomych w ogole i po tych perypetiach oddalem wujasowi i smiga na erze dalej - juz bez problemow..

Dlatego chcialbym niebrandowany soft, zebym kazda karte wlozyl wpisal apn/login/pass i zeby to dzialalo bez jakichkolwiek problemow czy to w lidl czy to w ortel czy polskim plusie ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Arucard pisze:Skoro zasieg bedzie ten sam chcialbym PCMCIA
To jednak wolę się upewnić jakiego masz laptopa?
Arucard pisze:Jaki modem PCMCIA kupic? Taki zebym wlozyl karte wpisal APN i zeby to dzialalo od reki bez zadnego mieszania, bawienia sie sterami czy innymi glupimi programami
Tak to się nie da, każdy modem trzeba zainstalować.
Jeśli byś chciał modem z niebrandowanym softem to będzie raczej drogo. Ale do większości modemów można zainstalować na kompie soft producenta bez żadnego kombinowania.
Arucard
Użytkownik forum

Wlasnie bylem w Media Expert w poszukiwaniu modemu PCMCIA i gosciu mi powiedzial, ze tego sie juz prawie nie uzywa i tego nie maja. Czy to taki staroc? Zawsze myslalem, ze to drogi bajer -_- a tutaj sie dowiaduje, ze to wycofuja i teraz mam dylemat czy sie w to pchac ^_^

Laptop Compal KHLB2 sam skladalem ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Arucard pisze:Czy to taki staroc?
Ano.
Arucard pisze:Zawsze myslalem, ze to drogi bajer
Ebay.de -> okolo 20€, ale wiekszosc z nich maks. 1.8 Mbps.
A na USB do 7.2 Mbps kupisz juz od 10..15€
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Arucard pisze:Laptop Compal KHLB2 sam skladalem
A gdzie Ty chcesz pcmcia wsadzić http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Co ... 033.0.html (ten?)
Arucard
Użytkownik forum

Eeeee to chyba kupie normalnie pod USB skoro takie to wolne.. Dam te 40euro razem z karta sim i 10 na koncie i bede mial problem z glowy ;)
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

key pisze:Ebay.de -> okolo 20€, ale wiekszosc z nich maks. 1.8 Mbps.
U nas na allegro to taki można za 20zł kupić, ale trzeba mieć gdzie go wsadzić.
Arucard
Użytkownik forum

Ale moment.. Patrze na allegro i prawie kazdy ma 7.2mbit ;) i co teraz? :p
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Teraz jeszcze musisz znalezc port PCMCIA w twoim laptopie ;)
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

To co ja mam jak nie pcmcia? ;> expres card? ale na to tez chyba modemy sa.. heh nie moge wyczaic na necie, ale wyglada jak pcmcia -_-
key
*Mistrz bezprzewodowy*

1 ExpressCard/34 przynajmniej w.g.: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Co ... 033.0.html
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

Aaaa no to wszystko wyjasnia xD

Bralibyscie zwykly modem czy taki na ExpressCard 7.2mbit/s? Chyba zwykly na usb bo ten na ExpressCard tez troche wystaje z tego co widze i szkoda zachodu.. Wiec teraz pytanie, czy ten modem z lidla czy kupic tu na miejscu za te kaske inny lepszy i ktory? O ile to taka roznica, ze warto sie meczyc z oprogramowaniem ;] w Lidl'u mamy E1550 ktory niby do 3.6mbita tylko jest, na allegro mamy E1750 ktory normalnie do 7.2mbita jest za 100zl wiec moze go kupic?
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Arucard pisze:bo ten na ExpressCard tez troche wystaje z tego co widze i szkoda zachodu..
Ale dużo mniej wystaje, i zobacz za ile można kupić choćby huawei e800 czy e870 na allegro, simlock to nie problem, a jeśli chodzi instalację to niczym się nie rożni od modemu usb.
Ostatnio zmieniony 2011-07-18, 19:18 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze: Modem z Lidla jest stosunkowo drogi.
Nie pomagam na PW.
Arucard
Użytkownik forum

Dobra, wezme na Express Card. Mowicie, ze nie bedzie problemu z wykrywaniem go jako modem? Bo pojade do niemiec i jak nie zadziala to bede mial klape na miesiac ;/ bo tam internetu nie bede mial zeby sprawdzic jak zainstalowac :(

Aaa i mam ostatnie pytanie bo wlasnie sie dowiedzialem, ze trasy beda obejmowac rowniez holandie/belgie i czasami francje.. Zgaduje, ze nie ma jakiejs zachodniej sieci, ktora obejmuje internet w kilku z tych krajow i bede zmuszony kilka starterow nosic jak bede tam dluzej?

Telefon mam z T-Mobile swietna oferta 29zl dostajesz 2 karty po 10zl i miedzy tymi kartami polaczenia za darmo caly rok nawet bez doladowywania. Dodatkowo wykupujesz pakiet 9zl 30minut ( mozna 3 razy w miesiacu ) i dziala on na praktycznie cala europe wiec jesli chodzi o rozmowy to mam zalatwione na pol swiata za grosze ;) moze ktos tego nie zna to informuje hehe

P.S. Do niemiec jade jutro, jestem w legnicy i ta oferta jest najblizej zeby autem pojechac:
http://allegro.pl/modem-huawei-e800-bez ... 91256.html
Chyba, ze macie cos lepszego w tej okolicy, jesli nie to powiedzcie tylko czy nie bedzie z nim problemow - ewentualnie co posciagac w polsce zeby w niemczech miec jakies szanse na wlaczenie ;)) Jeszcze zaraz przejade sie po sklepach, moze znajde taki.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Arucard pisze:bo tam internetu nie bede mial zeby sprawdzic jak zainstalowac
W kazdym McDonalds masz godzine dziennie gratis.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Arucard pisze: miedzy tymi kartami polaczenia za darmo caly rok nawet bez doladowywania.
Ale to działa tylko w Polsce.
Arucard pisze:i dziala on na praktycznie cala europe wiec jesli chodzi o rozmowy to mam zalatwione na pol swiata za grosze
Tylko UE i chyba kilka krajów stowarzyszonych typu Szwajcaria.
Arucard
Użytkownik forum

Rzeczywiscie baba mnie wprowadzila w blad.. Zawsze pod prad.. Ale mozna aktywowac pakiet 2000 minut do wszystkich w t-mobile za 9zl na tydzien na niemcy-polske i kilka krajow wiec chociaz to bede mial.. Wrr a jak nie to blau world i po 2centy za minute na domowy ;] bo innego sposobu na tanie dzwonienie na komorke nie znam..
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Arucard pisze:Ale mozna aktywowac pakiet 2000 minut do wszystkich w t-mobile za 9zl na tydzien na niemcy-polske i kilka krajow wiec chociaz to bede mial..
Ten pakiet też działa tylko w PL - dzwonić można na numery t-mobile innych krajów, ale nie polską komórkę t-mobile w roamingu.
Jedyne pakiety działające w roamingu to 30 minut za 9zł.
Arucard
Użytkownik forum

No to fajnie mnie w konia zrobila.. pokazala mapke i powiedziala, ze w tych krajach bedzie dzialac niezaleznie kto gdzie jest..

Jakas inna opcja dzwonienia na komorke? Bo na domowy to 500min za 10 euro w ortelu naprzyklad jest.

Ewentualnie kupic niemiecki t-mobile i wtedy moja bedzie mogla z tych 2000 minut do mnie dzwonic ;]

[ Dodano: 2011-07-20, 13:17 ]
Witam, pisze zeby sie pochwalic moim pomyslem ;) mam teleon LG GT540.. W nim jeden darmowy program z marketu "barnacle wifi tether" laczymy sie z netem na fonie i dajemy udostepnij, laptop widzi od tej pory nowa siec wifi do ktorej laczymy sie jak do zwyklego routera i mamy neta.. Dla mnie - korzystajacego z neta 1h dziennie to swietna sprawa zwlaszcza ze jak nie ma zasiegu to telefon dajemy jak najblizej okna i na 12 metrow mamy hotspota prywatnego w calym pomieszczeniu ;)

Mysle, ze teraz nie ma sensu kupowac dodatkowo modemu ;) Pozdro
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Arucard pisze:laptop widzi od tej pory nowa siec wifi do ktorej laczymy sie jak do zwyklego routera i mamy neta
I mamy po bardzo krótkim czasie uwalony akumulator od ciągłego ładowania ;)
Arucard pisze:Mysle, ze teraz nie ma sensu kupowac dodatkowo modemu
Zawsze jest sens, w końcu do czegoś wymyślono modemy? ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

do czegoś wymyślono modemy?
Bo sa tansze w produkcji od telefonow (brak wyswietlacza, klawiatury, glosnika, mikro, wibry.....)?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:Bo sa tansze w produkcji od telefonow
W sumie prawda. Ale nie jestem do końca przekonany, że takie katowanie telefonu ciągłą transmisją danych jest dla niego dobre.

No i jak już wyżej napisałem negatywnie to wpłynie na żywotność akumulatora, bo trzeba będzie ciągle ładować go.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Arucard
Użytkownik forum

A podlaczylem pod prad i wyjąlem baterie

I hmm.. Wziąlem na probe tego E160 udalo mi sie go odpalic.. Zasieg 1kreska/brak.. Na komorce 5kresek eplus z aldika mojego wujka, ja sam jeszcze nie kupilem dla siebie ;) aktualnie 2mbit/256 smiga ladnie. Jak jest mniej kresek to na okno i znow ladny zasieg.

[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2011-07-21, 16:45 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-07-21, 15:45 przez Arucard, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Arucard pisze:Wziąlem na probe tego E160 udalo mi sie go odpalic.. Zasieg 1kreska/brak.. Na komorce 5kresek eplus z aldika mojego wujka
Raczej nie można porównywać kresek w różnych urządzeniach ;)
Arucard pisze:Jak jest mniej kresek to na okno i znow ladny zasieg.
Tak, to prawda.
Arucard
Użytkownik forum

No pewnie, tylko, ze modem nie chcial sie laczyc i chwilami <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sieci nie wykrywal wiec jednak roznica jest? Tak czy siak, sprobuje z Lidla bo Aldi siedzi na sieci eplusa, ktora ponoc najgorsza jest. Pozdr
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Arucard pisze:No pewnie, tylko, ze modem nie chcial sie laczyc i chwilami <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sieci nie wykrywal wiec jednak roznica jest?
Oczywiście, że różnica jak najbardziej może być. Chciałem tylko zauważyć, że kreski mogą się różnić.
ODPOWIEDZ