P.S. Jesli odpada to lepiej kupic LIDL z modemem czy samemu kupic modem? Jak tam ich programy i sterowniki do laczenia? Nie sa upierdliwe? Jade w srode
Niemcy LIDL Prepaid -> Modem PCIMCIA <- Realne?
Moderator: Moderatorzy
-
Arucard
- Użytkownik forum
Niemcy LIDL Prepaid -> Modem PCIMCIA <- Realne?
Tak jak wyzej, po przeczytaniu niezliczonej liczby stron wybralem LIDL Prepaid, bede ladowac miesiecznie po 15 EU. Latam po zachodnio-południowych niemcach. Czy realne jest uzywac ten internet przez karte PCIMCIA? Nie lubie sterczacych modemow, czesto z laptopem w lozku leze i raz zlamalem taki modem ;/ Czy zasieg sie pogorszy bardzo? Jaki dobry modem PCIMCIA mozna dorwac?
P.S. Jesli odpada to lepiej kupic LIDL z modemem czy samemu kupic modem? Jak tam ich programy i sterowniki do laczenia? Nie sa upierdliwe? Jade w srode
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Niemcy LIDL Prepaid -> Modem PCIMCIA <- Realne?
Tak, o ile karta obsluguje UMTS na 2.1GHz.Arucard pisze:Czy realne jest uzywac ten internet przez karte PCIMCIA?
Arucard pisze:Jesli odpada to lepiej kupic LIDL z modemem czy samemu kupic modem?
Modem z Lidla jest stosunkowo drogi.
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Raczej nie powinno jakoś znacząco wpływać to na zasięg. Może w skrajnych przypadkach modem usb na kablu coś by mógł dać ale to mało prawdopodobne.Arucard pisze:Nie lubie sterczacych modemow, czesto z laptopem w lozku leze i raz zlamalem taki modem ;/ Czy zasieg sie pogorszy bardzo? Jaki dobry modem PCIMCIA mozna dorwac?
Tak z ciekawości złamałeś jakiegoś huawei'a czy antenkę w gtmax'ie?
Rozumiem, że dalej masz tego samego laptopa, bo w nowych pcmcia to rzadkość, expresscard 54 z zewnątrz wygląda bardzo podobnie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Arucard
- Użytkownik forum
Ok wiec po kolei 
Zlamalem Huaweii tego z Ery E160 bodajze
Skoro zasieg bedzie ten sam chcialbym PCMCIA ( w koncu sie przyda do czegos )..
Jaki modem PCMCIA kupic? Taki zebym wlozyl karte wpisal APN i zeby to dzialalo od reki bez zadnego mieszania, bawienia sie sterami czy innymi glupimi programami bo mam przykre momenty z tym Huaweii.. Zdjelem Simlocka i chcialem internet z Plus'a.. Najpierw meczylem sie strasznie z instalacja ( trzeba bylo zrobic zeby go jako modem wykrywal, a nie pamiec masowa ) potem raz go wykrywal raz nie, u znajomych w ogole i po tych perypetiach oddalem wujasowi i smiga na erze dalej - juz bez problemow..
Dlatego chcialbym niebrandowany soft, zebym kazda karte wlozyl wpisal apn/login/pass i zeby to dzialalo bez jakichkolwiek problemow czy to w lidl czy to w ortel czy polskim plusie
Zlamalem Huaweii tego z Ery E160 bodajze
Skoro zasieg bedzie ten sam chcialbym PCMCIA ( w koncu sie przyda do czegos )..
Jaki modem PCMCIA kupic? Taki zebym wlozyl karte wpisal APN i zeby to dzialalo od reki bez zadnego mieszania, bawienia sie sterami czy innymi glupimi programami bo mam przykre momenty z tym Huaweii.. Zdjelem Simlocka i chcialem internet z Plus'a.. Najpierw meczylem sie strasznie z instalacja ( trzeba bylo zrobic zeby go jako modem wykrywal, a nie pamiec masowa ) potem raz go wykrywal raz nie, u znajomych w ogole i po tych perypetiach oddalem wujasowi i smiga na erze dalej - juz bez problemow..
Dlatego chcialbym niebrandowany soft, zebym kazda karte wlozyl wpisal apn/login/pass i zeby to dzialalo bez jakichkolwiek problemow czy to w lidl czy to w ortel czy polskim plusie
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
To jednak wolę się upewnić jakiego masz laptopa?Arucard pisze:Skoro zasieg bedzie ten sam chcialbym PCMCIA
Tak to się nie da, każdy modem trzeba zainstalować.Arucard pisze:Jaki modem PCMCIA kupic? Taki zebym wlozyl karte wpisal APN i zeby to dzialalo od reki bez zadnego mieszania, bawienia sie sterami czy innymi glupimi programami
Jeśli byś chciał modem z niebrandowanym softem to będzie raczej drogo. Ale do większości modemów można zainstalować na kompie soft producenta bez żadnego kombinowania.
-
Arucard
- Użytkownik forum
Wlasnie bylem w Media Expert w poszukiwaniu modemu PCMCIA i gosciu mi powiedzial, ze tego sie juz prawie nie uzywa i tego nie maja. Czy to taki staroc? Zawsze myslalem, ze to drogi bajer -_- a tutaj sie dowiaduje, ze to wycofuja i teraz mam dylemat czy sie w to pchac ^_^
Laptop Compal KHLB2 sam skladalem
Laptop Compal KHLB2 sam skladalem
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ano.Arucard pisze:Czy to taki staroc?
Ebay.de -> okolo 20€, ale wiekszosc z nich maks. 1.8 Mbps.Arucard pisze:Zawsze myslalem, ze to drogi bajer
A na USB do 7.2 Mbps kupisz juz od 10..15€
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
A gdzie Ty chcesz pcmcia wsadzić http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Co ... 033.0.html (ten?)Arucard pisze:Laptop Compal KHLB2 sam skladalem
-
Arucard
- Użytkownik forum
Eeeee to chyba kupie normalnie pod USB skoro takie to wolne.. Dam te 40euro razem z karta sim i 10 na koncie i bede mial problem z glowy 
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
U nas na allegro to taki można za 20zł kupić, ale trzeba mieć gdzie go wsadzić.key pisze:Ebay.de -> okolo 20€, ale wiekszosc z nich maks. 1.8 Mbps.
-
Arucard
- Użytkownik forum
Ale moment.. Patrze na allegro i prawie kazdy ma 7.2mbit
i co teraz? :p
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Teraz jeszcze musisz znalezc port PCMCIA w twoim laptopie 
Nie pomagam na PW.
-
Arucard
- Użytkownik forum
To co ja mam jak nie pcmcia? ;> expres card? ale na to tez chyba modemy sa.. heh nie moge wyczaic na necie, ale wyglada jak pcmcia -_-
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
1 ExpressCard/34 przynajmniej w.g.: http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Co ... 033.0.html
Nie pomagam na PW.
-
Arucard
- Użytkownik forum
Aaaa no to wszystko wyjasnia xD
Bralibyscie zwykly modem czy taki na ExpressCard 7.2mbit/s? Chyba zwykly na usb bo ten na ExpressCard tez troche wystaje z tego co widze i szkoda zachodu.. Wiec teraz pytanie, czy ten modem z lidla czy kupic tu na miejscu za te kaske inny lepszy i ktory? O ile to taka roznica, ze warto sie meczyc z oprogramowaniem ;] w Lidl'u mamy E1550 ktory niby do 3.6mbita tylko jest, na allegro mamy E1750 ktory normalnie do 7.2mbita jest za 100zl wiec moze go kupic?
Bralibyscie zwykly modem czy taki na ExpressCard 7.2mbit/s? Chyba zwykly na usb bo ten na ExpressCard tez troche wystaje z tego co widze i szkoda zachodu.. Wiec teraz pytanie, czy ten modem z lidla czy kupic tu na miejscu za te kaske inny lepszy i ktory? O ile to taka roznica, ze warto sie meczyc z oprogramowaniem ;] w Lidl'u mamy E1550 ktory niby do 3.6mbita tylko jest, na allegro mamy E1750 ktory normalnie do 7.2mbita jest za 100zl wiec moze go kupic?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale dużo mniej wystaje, i zobacz za ile można kupić choćby huawei e800 czy e870 na allegro, simlock to nie problem, a jeśli chodzi instalację to niczym się nie rożni od modemu usb.Arucard pisze:bo ten na ExpressCard tez troche wystaje z tego co widze i szkoda zachodu..
Ostatnio zmieniony 2011-07-18, 19:18 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
key pisze: Modem z Lidla jest stosunkowo drogi.
Nie pomagam na PW.
-
Arucard
- Użytkownik forum
Dobra, wezme na Express Card. Mowicie, ze nie bedzie problemu z wykrywaniem go jako modem? Bo pojade do niemiec i jak nie zadziala to bede mial klape na miesiac ;/ bo tam internetu nie bede mial zeby sprawdzic jak zainstalowac 
Aaa i mam ostatnie pytanie bo wlasnie sie dowiedzialem, ze trasy beda obejmowac rowniez holandie/belgie i czasami francje.. Zgaduje, ze nie ma jakiejs zachodniej sieci, ktora obejmuje internet w kilku z tych krajow i bede zmuszony kilka starterow nosic jak bede tam dluzej?
Telefon mam z T-Mobile swietna oferta 29zl dostajesz 2 karty po 10zl i miedzy tymi kartami polaczenia za darmo caly rok nawet bez doladowywania. Dodatkowo wykupujesz pakiet 9zl 30minut ( mozna 3 razy w miesiacu ) i dziala on na praktycznie cala europe wiec jesli chodzi o rozmowy to mam zalatwione na pol swiata za grosze
moze ktos tego nie zna to informuje hehe
P.S. Do niemiec jade jutro, jestem w legnicy i ta oferta jest najblizej zeby autem pojechac:
http://allegro.pl/modem-huawei-e800-bez ... 91256.html
Chyba, ze macie cos lepszego w tej okolicy, jesli nie to powiedzcie tylko czy nie bedzie z nim problemow - ewentualnie co posciagac w polsce zeby w niemczech miec jakies szanse na wlaczenie
) Jeszcze zaraz przejade sie po sklepach, moze znajde taki.
Aaa i mam ostatnie pytanie bo wlasnie sie dowiedzialem, ze trasy beda obejmowac rowniez holandie/belgie i czasami francje.. Zgaduje, ze nie ma jakiejs zachodniej sieci, ktora obejmuje internet w kilku z tych krajow i bede zmuszony kilka starterow nosic jak bede tam dluzej?
Telefon mam z T-Mobile swietna oferta 29zl dostajesz 2 karty po 10zl i miedzy tymi kartami polaczenia za darmo caly rok nawet bez doladowywania. Dodatkowo wykupujesz pakiet 9zl 30minut ( mozna 3 razy w miesiacu ) i dziala on na praktycznie cala europe wiec jesli chodzi o rozmowy to mam zalatwione na pol swiata za grosze
P.S. Do niemiec jade jutro, jestem w legnicy i ta oferta jest najblizej zeby autem pojechac:
http://allegro.pl/modem-huawei-e800-bez ... 91256.html
Chyba, ze macie cos lepszego w tej okolicy, jesli nie to powiedzcie tylko czy nie bedzie z nim problemow - ewentualnie co posciagac w polsce zeby w niemczech miec jakies szanse na wlaczenie
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
W kazdym McDonalds masz godzine dziennie gratis.Arucard pisze:bo tam internetu nie bede mial zeby sprawdzic jak zainstalowac
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ale to działa tylko w Polsce.Arucard pisze: miedzy tymi kartami polaczenia za darmo caly rok nawet bez doladowywania.
Tylko UE i chyba kilka krajów stowarzyszonych typu Szwajcaria.Arucard pisze:i dziala on na praktycznie cala europe wiec jesli chodzi o rozmowy to mam zalatwione na pol swiata za grosze
-
Arucard
- Użytkownik forum
Rzeczywiscie baba mnie wprowadzila w blad.. Zawsze pod prad.. Ale mozna aktywowac pakiet 2000 minut do wszystkich w t-mobile za 9zl na tydzien na niemcy-polske i kilka krajow wiec chociaz to bede mial.. Wrr a jak nie to blau world i po 2centy za minute na domowy ;] bo innego sposobu na tanie dzwonienie na komorke nie znam..
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ten pakiet też działa tylko w PL - dzwonić można na numery t-mobile innych krajów, ale nie polską komórkę t-mobile w roamingu.Arucard pisze:Ale mozna aktywowac pakiet 2000 minut do wszystkich w t-mobile za 9zl na tydzien na niemcy-polske i kilka krajow wiec chociaz to bede mial..
Jedyne pakiety działające w roamingu to 30 minut za 9zł.
-
Arucard
- Użytkownik forum
No to fajnie mnie w konia zrobila.. pokazala mapke i powiedziala, ze w tych krajach bedzie dzialac niezaleznie kto gdzie jest..
Jakas inna opcja dzwonienia na komorke? Bo na domowy to 500min za 10 euro w ortelu naprzyklad jest.
Ewentualnie kupic niemiecki t-mobile i wtedy moja bedzie mogla z tych 2000 minut do mnie dzwonic ;]
[ Dodano: 2011-07-20, 13:17 ]
Witam, pisze zeby sie pochwalic moim pomyslem
mam teleon LG GT540.. W nim jeden darmowy program z marketu "barnacle wifi tether" laczymy sie z netem na fonie i dajemy udostepnij, laptop widzi od tej pory nowa siec wifi do ktorej laczymy sie jak do zwyklego routera i mamy neta.. Dla mnie - korzystajacego z neta 1h dziennie to swietna sprawa zwlaszcza ze jak nie ma zasiegu to telefon dajemy jak najblizej okna i na 12 metrow mamy hotspota prywatnego w calym pomieszczeniu 
Mysle, ze teraz nie ma sensu kupowac dodatkowo modemu
Pozdro
Jakas inna opcja dzwonienia na komorke? Bo na domowy to 500min za 10 euro w ortelu naprzyklad jest.
Ewentualnie kupic niemiecki t-mobile i wtedy moja bedzie mogla z tych 2000 minut do mnie dzwonic ;]
[ Dodano: 2011-07-20, 13:17 ]
Witam, pisze zeby sie pochwalic moim pomyslem
Mysle, ze teraz nie ma sensu kupowac dodatkowo modemu
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
I mamy po bardzo krótkim czasie uwalony akumulator od ciągłego ładowaniaArucard pisze:laptop widzi od tej pory nowa siec wifi do ktorej laczymy sie jak do zwyklego routera i mamy neta
Zawsze jest sens, w końcu do czegoś wymyślono modemy?Arucard pisze:Mysle, ze teraz nie ma sensu kupowac dodatkowo modemu
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo sa tansze w produkcji od telefonow (brak wyswietlacza, klawiatury, glosnika, mikro, wibry.....)?do czegoś wymyślono modemy?
Nie pomagam na PW.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
W sumie prawda. Ale nie jestem do końca przekonany, że takie katowanie telefonu ciągłą transmisją danych jest dla niego dobre.key pisze:Bo sa tansze w produkcji od telefonow
No i jak już wyżej napisałem negatywnie to wpłynie na żywotność akumulatora, bo trzeba będzie ciągle ładować go.
Pozdrawiam YaHooo 
-
Arucard
- Użytkownik forum
A podlaczylem pod prad i wyjąlem baterie
I hmm.. Wziąlem na probe tego E160 udalo mi sie go odpalic.. Zasieg 1kreska/brak.. Na komorce 5kresek eplus z aldika mojego wujka, ja sam jeszcze nie kupilem dla siebie
aktualnie 2mbit/256 smiga ladnie. Jak jest mniej kresek to na okno i znow ladny zasieg.
[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2011-07-21, 16:45 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
I hmm.. Wziąlem na probe tego E160 udalo mi sie go odpalic.. Zasieg 1kreska/brak.. Na komorce 5kresek eplus z aldika mojego wujka, ja sam jeszcze nie kupilem dla siebie
[ Komentarz dodany przez: Grzechu: 2011-07-21, 16:45 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-07-21, 15:45 przez Arucard, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Raczej nie można porównywać kresek w różnych urządzeniachArucard pisze:Wziąlem na probe tego E160 udalo mi sie go odpalic.. Zasieg 1kreska/brak.. Na komorce 5kresek eplus z aldika mojego wujka
Tak, to prawda.Arucard pisze:Jak jest mniej kresek to na okno i znow ladny zasieg.
Pozdrawiam YaHooo 
-
Arucard
- Użytkownik forum
No pewnie, tylko, ze modem nie chcial sie laczyc i chwilami <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sieci nie wykrywal wiec jednak roznica jest? Tak czy siak, sprobuje z Lidla bo Aldi siedzi na sieci eplusa, ktora ponoc najgorsza jest. Pozdr
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, że różnica jak najbardziej może być. Chciałem tylko zauważyć, że kreski mogą się różnić.Arucard pisze:No pewnie, tylko, ze modem nie chcial sie laczyc i chwilami <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sieci nie wykrywal wiec jednak roznica jest?
Pozdrawiam YaHooo