Talerz do modemu

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jemo
Specjalista bezprzewodowy-junior

Talerz do modemu

Post autor: Jemo »

Dało by podłączyć antenę typu talerz do modemu? :P

Pytanie może być głupie, więc przed przeczytaniem go skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każde pytanie nieprawidłowo ułożone może zagrażać Twojemu życiu lub zdrowiu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Talerz do modemu

Post autor: YaHooo »

Jemo pisze:Dało by podłączyć antenę typu talerz do modemu? :P
Ale czemu nie? Pytanie tylko jaki talerz chcesz podłączać. Jeśli taki z konwerterem SAT to zapomnij. Ale niektórzy na forum zrobili samodzielnie taką antenę, gdzie promiennikiem był no BiQuad. I takie coś już z powodzeniem podłączali pod modem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jemo pisze:
Pytanie może być głupie, więc przed przeczytaniem go skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każde pytanie nieprawidłowo ułożone może zagrażać Twojemu życiu lub zdrowiu.
Jemo pisze:Dało by podłączyć antenę typu talerz do modemu?
:faq: się kłania :cwaniak:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38267#38267

Czyli np.: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=285933#285933
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Antena offsetowa i wmontowany extremalnie modem z dobrze wymierzonym kawałkiem "drutu" to najmocniejsza extremalnie jednostka poza e51 i offset :)

I extremalnie narażona na warunki atmosferyczne oraz extremalnie narażona na wszelkie uszkodzenia włącznie z złym wymierzeniem wielkosci owego "druta" który może sprawić, że modem przestanie działać :)

W moim przypadku z zerowego zasięgu robi 90dbm i uzyskuje w trudnych warunkach pełna prędkość play na kartę

E: tylko ja się liczę z uszkodzeniami oraz kosztami wiec nie polecam jak nie zdajemy sobie sprawy z konsekwencji zabaw

bi-quad z offsetem ma mniejsza moc jakieś 30% niż modem z "druciorem" na takim "talerzu"
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Ten drut to niby po co?

Powtorze sie do znudzenia: anteny sa urzadzeniami stricte geometrycznymi. Dlugosc fali przeklada sie na wielkosc - proporcjonalnie. Skoro "micha" jest projektowana na 10 GHz, to na 2GHz powinna byc 5 razy wieksza, na 900 MHz 12 razy. Postaw sobie offseta z 3..4,5m srednicy na balkonie :dobani:
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:Ten drut to niby po co?
Ja się też do tego pytania przyłącze. Chętnie bym się dowiedział co to ma robić.
key pisze:Powtorze sie do znudzenia: anteny sa urzadzeniami stricte geometrycznymi. Dlugosc fali przeklada sie na wielkosc - proporcjonalnie. Skoro "micha" jest projektowana na 10 GHz, to na 2GHz powinna byc 5 razy wieksza, na 900 MHz 12 razy. Postaw sobie offseta z 3..4,5m srednicy na balkonie :dobani:
Masz rację, jednak taki talerz na 10GHz też powinien mieć jakiś zysk przy 2GHz. Tu poza błędnym wykorzystaniem czaszy nie możemy np uwalić modemu, jak to ma miejsce w innych typach anten.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ten drut to pewnie jak w quadzie. Odpowiednia wysokość i szerokość drutu (jakiś ułamek częstotliwości).
Coś jak to rozwiązanie: http://www.lan23.ru/forum/showthread.php?t=3739
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Ten drut to pewnie jak w quadzie. Odpowiednia wysokość i szerokość drutu (jakiś ułamek częstotliwości).
Być może, na tyle nie znam się na antenach z czaszą.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No na logikę. Masz bi-quad czyli 2x kwadrat. Każdy bok to ułamek częstotliwości. Czyli jak masz sinusoidę fali (amplitudę) to (chyba) szczyt fali równy jest danej wysokości (lub połowie - już nie pamiętam). No i jak bierzesz daną wysokość drutu to ma współgrać z daną falą.

Coś na zasadzie odpowiednich dystansów.
To coś pokazuje: http://hornsund.igf.edu.pl/tmo/grenland ... 4_view.jpg
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ja.michal pisze:Ten drut to pewnie jak w quadzie.
Znaczy odkrecasz manetke i w pole? Im wiecej blota tym bardziej szczesliwy? SCNR
ja.michal pisze:Odpowiednia wysokość i szerokość drutu (jakiś ułamek częstotliwości).
Lambda/2 lub Lambda/4. Ale nie na drucie. Cala geometria jest wazna. Mlotkiem z trzonkiem o dlugosci 3 cm niewiele zdzialasz, mimo ze wyglada jak mlotek.

Kiepski przyklad:

Obrazek
Nie pomagam na PW.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

key pisze:Kiepski przyklad:
Co to? Metalowy wieszak na ubrania?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

sam modem umieszczony w ognisku daje marny efekt wystarczy z boku domontować "drucior" czyli dipol bezpośrednio pod gniazdo antenowe
myślę ze można się nim tez drapać jak modem sie zepsuje np. po głowie ;)
Szczerze to wszystko co wyliczycie tymi kalkulatorami to tylko przybliżenie trzeba by to sprawdzać jakimś specjalistycznym sprzętem, ja to wziąłem 2cm dłuższy niż wyliczenia i docinałem aż uzyskałem najlepszy sygnał vs prędkość ;d
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

key pisze: Znaczy odkrecasz manetke i w pole? Im wiecej blota tym bardziej szczesliwy? SCNR
O antenach temat a nie pojazdach mechanicznych. ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

BliSki pisze:Co to?
Antena typu High-Tech-Triangle. Zmodernizowany BiQuad z funkcjonalnoscia LogPeriodic.
atento pisze:sam modem umieszczony w ognisku daje marny efekt
Jak nie zadbasz o odpowiednie wypozycjonowanie anteny wewnatrz modemu....

Watpie zeby ten "drucik" mial lepsza charakterystyke od patcha siedzacego wewnatrz modemu. Ale jak ustawisz patcha rownolegle do pola, to potem masz taki wynik jaki masz.
atento pisze:aż uzyskałem najlepszy sygnał vs prędkość
A co z dopasowaniem?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:No na logikę. Masz bi-quad czyli 2x kwadrat. Każdy bok to ułamek częstotliwości. Czyli jak masz sinusoidę fali (amplitudę) to (chyba) szczyt fali równy jest danej wysokości (lub połowie - już nie pamiętam). No i jak bierzesz daną wysokość drutu to ma współgrać z daną falą.
Ale przecież modem ma promiennik, więc już nie potrzeba dodatkowego. Tu czasza ma po prostu tylko skupić wiązkę fal radiowych.
key pisze:Lambda/2 lub Lambda/4. Ale nie na drucie.
Teoretycznie można na samym drucie, ale wtedy trzeba jeszcze przeciwwagi. No i wtedy to będzie antena dookólna.
atento pisze: sam modem umieszczony w ognisku daje marny efekt wystarczy z boku domontować "drucior" czyli dipol bezpośrednio pod gniazdo antenowe
I bardzo prosto wtedy usmażyć sobie modem :]
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:
Ale przecież modem ma promiennik, więc już nie potrzeba dodatkowego. Tu czasza ma po prostu tylko skupić wiązkę fal radiowych.
Tak, ale ja pisałem o założeniu, że modem jest gdzieś tam i ma podłączoną antenę zewnętrzną.
Do tego chyba promieniowanie anteny wewnętrznej ma zbyt szerokie kąty, żeby dobrze działał jako promiennik. Chociaż niektórzy robili to i działa (kolega z E220 i słoikiem). :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze: Tak, ale ja pisałem o założeniu, że modem jest gdzieś tam i ma podłączoną antenę zewnętrzną.
Ano to chyba że :)
ja.michal pisze:Do tego chyba promieniowanie anteny wewnętrznej ma zbyt szerokie kąty, żeby dobrze działał jako promiennik. Chociaż niektórzy robili to i działa (kolega z E220 i słoikiem). :)
Racja, taki promiennik do czasy też nie może być za bardzo dookólny. Ale taki drut to jednak przesada. Moim zdaniem modem będzie pracować w dość niekorzystnych warunkach i może szybciej paść.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Jak dla mnie drucior niedopasowany jest idealny ;) zwłaszcza, ze las podrośł i na atk20 spada do HSDPA i lipton śmiga jak e51 na talerzu :) w tamtym roku jeszcze działało znośnie

Tak to mam luksus w puszczy białej za psie pieniądze gdzie bez anteny można złapać jedynie aero2. Mam tak komfortowa sytuacje ze z każdej strony gdzie jest BTS mam las przed domem
Obrazek
Obrazek

Ping do własnego serwera

Kod: Zaznacz cały

Badanie 46.29.21.220 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=38ms TTL=55
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=37ms TTL=55
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=36ms TTL=55
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=35ms TTL=55

Statystyka badania ping dla 46.29.21.220:
    Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
             (0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
    Minimum = 35 ms, Maksimum = 38 ms, Czas średni = 36 ms
Nawet jak by mi padał co dwa miesiące zapłacę z ochota za kolejny :)

Wracając do dopasowania tego dipola ten akurat jest w ksztalcie kwadratu jak z polowy biquada tylko bez reflektora i doczepiony bezpośrednio do modemu przekręcony względem offsetu o 45stopni hmm bo tak działa najlepiej, równie dobrze sprawuje sie drucior długości około 8cm grubości 0.8cm przyklejony glutem bezpośrednio do obudowy, za przeciwwagę robi wtedy wiszący kabel usb ;)

biquad w całości tez nieźle się sprawuje. Sam modem w wiązce działa beznadziejnie ledwo lapie UMTS900 gdzie nokia E51 nawet niezle smiga po HSDPA i sygnał na poziomie 91dBm problem jest tylko jeden, gdy pogoda marna to sygnał spada do 0 na telefonie a na modemie 900 śmiga zawsze
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

atento pisze:Jak dla mnie drucior niedopasowany jest idealny ;)
To co dla Ciebie jest idealne, nie musi być dla modemu ;)
atento pisze:równie dobrze sprawuje sie drucior długości około 8cm grubości 0.8cm przyklejony glutem bezpośrednio do obudowy, za przeciwwagę robi wtedy wiszący kabel usb ;)
Ale ja mówiłem o przeciwwadze w znaczeniu fal elektromagnetycznych, a nie masy :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

atento pisze:Wracając do dopasowania tego dipola ten akurat jest w ksztalcie kwadratu jak z polowy biquada
O to mi chodziło. tzw. quad. :)
ODPOWIEDZ