Pytanie może być głupie, więc przed przeczytaniem go skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każde pytanie nieprawidłowo ułożone może zagrażać Twojemu życiu lub zdrowiu.
Moderator: Moderatorzy
Ale czemu nie? Pytanie tylko jaki talerz chcesz podłączać. Jeśli taki z konwerterem SAT to zapomnij. Ale niektórzy na forum zrobili samodzielnie taką antenę, gdzie promiennikiem był no BiQuad. I takie coś już z powodzeniem podłączali pod modem.Jemo pisze:Dało by podłączyć antenę typu talerz do modemu?![]()
Jemo pisze:
Pytanie może być głupie, więc przed przeczytaniem go skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każde pytanie nieprawidłowo ułożone może zagrażać Twojemu życiu lub zdrowiu.
Jemo pisze:Dało by podłączyć antenę typu talerz do modemu?
Ja się też do tego pytania przyłącze. Chętnie bym się dowiedział co to ma robić.key pisze:Ten drut to niby po co?
Masz rację, jednak taki talerz na 10GHz też powinien mieć jakiś zysk przy 2GHz. Tu poza błędnym wykorzystaniem czaszy nie możemy np uwalić modemu, jak to ma miejsce w innych typach anten.key pisze:Powtorze sie do znudzenia: anteny sa urzadzeniami stricte geometrycznymi. Dlugosc fali przeklada sie na wielkosc - proporcjonalnie. Skoro "micha" jest projektowana na 10 GHz, to na 2GHz powinna byc 5 razy wieksza, na 900 MHz 12 razy. Postaw sobie offseta z 3..4,5m srednicy na balkonie
Być może, na tyle nie znam się na antenach z czaszą.ja.michal pisze:Ten drut to pewnie jak w quadzie. Odpowiednia wysokość i szerokość drutu (jakiś ułamek częstotliwości).
Znaczy odkrecasz manetke i w pole? Im wiecej blota tym bardziej szczesliwy? SCNRja.michal pisze:Ten drut to pewnie jak w quadzie.
Lambda/2 lub Lambda/4. Ale nie na drucie. Cala geometria jest wazna. Mlotkiem z trzonkiem o dlugosci 3 cm niewiele zdzialasz, mimo ze wyglada jak mlotek.ja.michal pisze:Odpowiednia wysokość i szerokość drutu (jakiś ułamek częstotliwości).
Co to? Metalowy wieszak na ubrania?key pisze:Kiepski przyklad:
sam modem umieszczony w ognisku daje marny efekt wystarczy z boku domontować "drucior" czyli dipol bezpośrednio pod gniazdo antenowekey pisze:Ten drut to niby po co?
myślę ze można się nim tez drapać jak modem sie zepsuje np. po głowiekey pisze:Ten drut to niby po co?
O antenach temat a nie pojazdach mechanicznych.key pisze: Znaczy odkrecasz manetke i w pole? Im wiecej blota tym bardziej szczesliwy? SCNR
Antena typu High-Tech-Triangle. Zmodernizowany BiQuad z funkcjonalnoscia LogPeriodic.BliSki pisze:Co to?
Jak nie zadbasz o odpowiednie wypozycjonowanie anteny wewnatrz modemu....atento pisze:sam modem umieszczony w ognisku daje marny efekt
A co z dopasowaniem?atento pisze:aż uzyskałem najlepszy sygnał vs prędkość
Ale przecież modem ma promiennik, więc już nie potrzeba dodatkowego. Tu czasza ma po prostu tylko skupić wiązkę fal radiowych.ja.michal pisze:No na logikę. Masz bi-quad czyli 2x kwadrat. Każdy bok to ułamek częstotliwości. Czyli jak masz sinusoidę fali (amplitudę) to (chyba) szczyt fali równy jest danej wysokości (lub połowie - już nie pamiętam). No i jak bierzesz daną wysokość drutu to ma współgrać z daną falą.
Teoretycznie można na samym drucie, ale wtedy trzeba jeszcze przeciwwagi. No i wtedy to będzie antena dookólna.key pisze:Lambda/2 lub Lambda/4. Ale nie na drucie.
I bardzo prosto wtedy usmażyć sobie modematento pisze: sam modem umieszczony w ognisku daje marny efekt wystarczy z boku domontować "drucior" czyli dipol bezpośrednio pod gniazdo antenowe
Tak, ale ja pisałem o założeniu, że modem jest gdzieś tam i ma podłączoną antenę zewnętrzną.YaHooo pisze:
Ale przecież modem ma promiennik, więc już nie potrzeba dodatkowego. Tu czasza ma po prostu tylko skupić wiązkę fal radiowych.
Ano to chyba żeja.michal pisze: Tak, ale ja pisałem o założeniu, że modem jest gdzieś tam i ma podłączoną antenę zewnętrzną.
Racja, taki promiennik do czasy też nie może być za bardzo dookólny. Ale taki drut to jednak przesada. Moim zdaniem modem będzie pracować w dość niekorzystnych warunkach i może szybciej paść.ja.michal pisze:Do tego chyba promieniowanie anteny wewnętrznej ma zbyt szerokie kąty, żeby dobrze działał jako promiennik. Chociaż niektórzy robili to i działa (kolega z E220 i słoikiem).
Kod: Zaznacz cały
Badanie 46.29.21.220 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=38ms TTL=55
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=37ms TTL=55
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=36ms TTL=55
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=35ms TTL=55
Statystyka badania ping dla 46.29.21.220:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 35 ms, Maksimum = 38 ms, Czas średni = 36 ms
To co dla Ciebie jest idealne, nie musi być dla modemuatento pisze:Jak dla mnie drucior niedopasowany jest idealny
Ale ja mówiłem o przeciwwadze w znaczeniu fal elektromagnetycznych, a nie masyatento pisze:równie dobrze sprawuje sie drucior długości około 8cm grubości 0.8cm przyklejony glutem bezpośrednio do obudowy, za przeciwwagę robi wtedy wiszący kabel usb
O to mi chodziło. tzw. quad.atento pisze:Wracając do dopasowania tego dipola ten akurat jest w ksztalcie kwadratu jak z polowy biquada