Pytanie może być głupie, więc przed przeczytaniem go skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każde pytanie nieprawidłowo ułożone może zagrażać Twojemu życiu lub zdrowiu.
Talerz do modemu
Moderator: Moderatorzy
-
Jemo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Talerz do modemu
Dało by podłączyć antenę typu talerz do modemu?
Pytanie może być głupie, więc przed przeczytaniem go skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każde pytanie nieprawidłowo ułożone może zagrażać Twojemu życiu lub zdrowiu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Talerz do modemu
Ale czemu nie? Pytanie tylko jaki talerz chcesz podłączać. Jeśli taki z konwerterem SAT to zapomnij. Ale niektórzy na forum zrobili samodzielnie taką antenę, gdzie promiennikiem był no BiQuad. I takie coś już z powodzeniem podłączali pod modem.Jemo pisze:Dało by podłączyć antenę typu talerz do modemu?![]()
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Jemo pisze:
Jemo pisze:Dało by podłączyć antenę typu talerz do modemu?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38267#38267
Czyli np.: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=285933#285933
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
atento
- Stary wyga bezprzewodowy
Antena offsetowa i wmontowany extremalnie modem z dobrze wymierzonym kawałkiem "drutu" to najmocniejsza extremalnie jednostka poza e51 i offset 
I extremalnie narażona na warunki atmosferyczne oraz extremalnie narażona na wszelkie uszkodzenia włącznie z złym wymierzeniem wielkosci owego "druta" który może sprawić, że modem przestanie działać
W moim przypadku z zerowego zasięgu robi 90dbm i uzyskuje w trudnych warunkach pełna prędkość play na kartę
E: tylko ja się liczę z uszkodzeniami oraz kosztami wiec nie polecam jak nie zdajemy sobie sprawy z konsekwencji zabaw
bi-quad z offsetem ma mniejsza moc jakieś 30% niż modem z "druciorem" na takim "talerzu"
I extremalnie narażona na warunki atmosferyczne oraz extremalnie narażona na wszelkie uszkodzenia włącznie z złym wymierzeniem wielkosci owego "druta" który może sprawić, że modem przestanie działać
W moim przypadku z zerowego zasięgu robi 90dbm i uzyskuje w trudnych warunkach pełna prędkość play na kartę
E: tylko ja się liczę z uszkodzeniami oraz kosztami wiec nie polecam jak nie zdajemy sobie sprawy z konsekwencji zabaw
bi-quad z offsetem ma mniejsza moc jakieś 30% niż modem z "druciorem" na takim "talerzu"
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ten drut to niby po co?
Powtorze sie do znudzenia: anteny sa urzadzeniami stricte geometrycznymi. Dlugosc fali przeklada sie na wielkosc - proporcjonalnie. Skoro "micha" jest projektowana na 10 GHz, to na 2GHz powinna byc 5 razy wieksza, na 900 MHz 12 razy. Postaw sobie offseta z 3..4,5m srednicy na balkonie
Powtorze sie do znudzenia: anteny sa urzadzeniami stricte geometrycznymi. Dlugosc fali przeklada sie na wielkosc - proporcjonalnie. Skoro "micha" jest projektowana na 10 GHz, to na 2GHz powinna byc 5 razy wieksza, na 900 MHz 12 razy. Postaw sobie offseta z 3..4,5m srednicy na balkonie
Nie pomagam na PW.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja się też do tego pytania przyłącze. Chętnie bym się dowiedział co to ma robić.key pisze:Ten drut to niby po co?
Masz rację, jednak taki talerz na 10GHz też powinien mieć jakiś zysk przy 2GHz. Tu poza błędnym wykorzystaniem czaszy nie możemy np uwalić modemu, jak to ma miejsce w innych typach anten.key pisze:Powtorze sie do znudzenia: anteny sa urzadzeniami stricte geometrycznymi. Dlugosc fali przeklada sie na wielkosc - proporcjonalnie. Skoro "micha" jest projektowana na 10 GHz, to na 2GHz powinna byc 5 razy wieksza, na 900 MHz 12 razy. Postaw sobie offseta z 3..4,5m srednicy na balkonie
Pozdrawiam YaHooo 
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ten drut to pewnie jak w quadzie. Odpowiednia wysokość i szerokość drutu (jakiś ułamek częstotliwości).
Coś jak to rozwiązanie: http://www.lan23.ru/forum/showthread.php?t=3739
Coś jak to rozwiązanie: http://www.lan23.ru/forum/showthread.php?t=3739
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Być może, na tyle nie znam się na antenach z czaszą.ja.michal pisze:Ten drut to pewnie jak w quadzie. Odpowiednia wysokość i szerokość drutu (jakiś ułamek częstotliwości).
Pozdrawiam YaHooo 
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
No na logikę. Masz bi-quad czyli 2x kwadrat. Każdy bok to ułamek częstotliwości. Czyli jak masz sinusoidę fali (amplitudę) to (chyba) szczyt fali równy jest danej wysokości (lub połowie - już nie pamiętam). No i jak bierzesz daną wysokość drutu to ma współgrać z daną falą.
Coś na zasadzie odpowiednich dystansów.
To coś pokazuje: http://hornsund.igf.edu.pl/tmo/grenland ... 4_view.jpg
Coś na zasadzie odpowiednich dystansów.
To coś pokazuje: http://hornsund.igf.edu.pl/tmo/grenland ... 4_view.jpg
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Znaczy odkrecasz manetke i w pole? Im wiecej blota tym bardziej szczesliwy? SCNRja.michal pisze:Ten drut to pewnie jak w quadzie.
Lambda/2 lub Lambda/4. Ale nie na drucie. Cala geometria jest wazna. Mlotkiem z trzonkiem o dlugosci 3 cm niewiele zdzialasz, mimo ze wyglada jak mlotek.ja.michal pisze:Odpowiednia wysokość i szerokość drutu (jakiś ułamek częstotliwości).
Kiepski przyklad:

Nie pomagam na PW.
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Co to? Metalowy wieszak na ubrania?key pisze:Kiepski przyklad:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
atento
sam modem umieszczony w ognisku daje marny efekt wystarczy z boku domontować "drucior" czyli dipol bezpośrednio pod gniazdo antenowekey pisze:Ten drut to niby po co?
myślę ze można się nim tez drapać jak modem sie zepsuje np. po głowiekey pisze:Ten drut to niby po co?
Szczerze to wszystko co wyliczycie tymi kalkulatorami to tylko przybliżenie trzeba by to sprawdzać jakimś specjalistycznym sprzętem, ja to wziąłem 2cm dłuższy niż wyliczenia i docinałem aż uzyskałem najlepszy sygnał vs prędkość ;d
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
O antenach temat a nie pojazdach mechanicznych.key pisze: Znaczy odkrecasz manetke i w pole? Im wiecej blota tym bardziej szczesliwy? SCNR
-
key
- *Mistrz bezprzewodowy*
Antena typu High-Tech-Triangle. Zmodernizowany BiQuad z funkcjonalnoscia LogPeriodic.BliSki pisze:Co to?
Jak nie zadbasz o odpowiednie wypozycjonowanie anteny wewnatrz modemu....atento pisze:sam modem umieszczony w ognisku daje marny efekt
Watpie zeby ten "drucik" mial lepsza charakterystyke od patcha siedzacego wewnatrz modemu. Ale jak ustawisz patcha rownolegle do pola, to potem masz taki wynik jaki masz.
A co z dopasowaniem?atento pisze:aż uzyskałem najlepszy sygnał vs prędkość
Nie pomagam na PW.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale przecież modem ma promiennik, więc już nie potrzeba dodatkowego. Tu czasza ma po prostu tylko skupić wiązkę fal radiowych.ja.michal pisze:No na logikę. Masz bi-quad czyli 2x kwadrat. Każdy bok to ułamek częstotliwości. Czyli jak masz sinusoidę fali (amplitudę) to (chyba) szczyt fali równy jest danej wysokości (lub połowie - już nie pamiętam). No i jak bierzesz daną wysokość drutu to ma współgrać z daną falą.
Teoretycznie można na samym drucie, ale wtedy trzeba jeszcze przeciwwagi. No i wtedy to będzie antena dookólna.key pisze:Lambda/2 lub Lambda/4. Ale nie na drucie.
I bardzo prosto wtedy usmażyć sobie modematento pisze: sam modem umieszczony w ognisku daje marny efekt wystarczy z boku domontować "drucior" czyli dipol bezpośrednio pod gniazdo antenowe
Pozdrawiam YaHooo 
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak, ale ja pisałem o założeniu, że modem jest gdzieś tam i ma podłączoną antenę zewnętrzną.YaHooo pisze:
Ale przecież modem ma promiennik, więc już nie potrzeba dodatkowego. Tu czasza ma po prostu tylko skupić wiązkę fal radiowych.
Do tego chyba promieniowanie anteny wewnętrznej ma zbyt szerokie kąty, żeby dobrze działał jako promiennik. Chociaż niektórzy robili to i działa (kolega z E220 i słoikiem).
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ano to chyba żeja.michal pisze: Tak, ale ja pisałem o założeniu, że modem jest gdzieś tam i ma podłączoną antenę zewnętrzną.
Racja, taki promiennik do czasy też nie może być za bardzo dookólny. Ale taki drut to jednak przesada. Moim zdaniem modem będzie pracować w dość niekorzystnych warunkach i może szybciej paść.ja.michal pisze:Do tego chyba promieniowanie anteny wewnętrznej ma zbyt szerokie kąty, żeby dobrze działał jako promiennik. Chociaż niektórzy robili to i działa (kolega z E220 i słoikiem).
Pozdrawiam YaHooo 
-
atento
Jak dla mnie drucior niedopasowany jest idealny
zwłaszcza, ze las podrośł i na atk20 spada do HSDPA i lipton śmiga jak e51 na talerzu
w tamtym roku jeszcze działało znośnie
Tak to mam luksus w puszczy białej za psie pieniądze gdzie bez anteny można złapać jedynie aero2. Mam tak komfortowa sytuacje ze z każdej strony gdzie jest BTS mam las przed domem

Ping do własnego serwera
Nawet jak by mi padał co dwa miesiące zapłacę z ochota za kolejny 
Wracając do dopasowania tego dipola ten akurat jest w ksztalcie kwadratu jak z polowy biquada tylko bez reflektora i doczepiony bezpośrednio do modemu przekręcony względem offsetu o 45stopni hmm bo tak działa najlepiej, równie dobrze sprawuje sie drucior długości około 8cm grubości 0.8cm przyklejony glutem bezpośrednio do obudowy, za przeciwwagę robi wtedy wiszący kabel usb
biquad w całości tez nieźle się sprawuje. Sam modem w wiązce działa beznadziejnie ledwo lapie UMTS900 gdzie nokia E51 nawet niezle smiga po HSDPA i sygnał na poziomie 91dBm problem jest tylko jeden, gdy pogoda marna to sygnał spada do 0 na telefonie a na modemie 900 śmiga zawsze
Tak to mam luksus w puszczy białej za psie pieniądze gdzie bez anteny można złapać jedynie aero2. Mam tak komfortowa sytuacje ze z każdej strony gdzie jest BTS mam las przed domem
Ping do własnego serwera
Kod: Zaznacz cały
Badanie 46.29.21.220 z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=38ms TTL=55
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=37ms TTL=55
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=36ms TTL=55
Odpowiedź z 46.29.21.220: bajtów=32 czas=35ms TTL=55
Statystyka badania ping dla 46.29.21.220:
Pakiety: Wysłane = 4, Odebrane = 4, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 35 ms, Maksimum = 38 ms, Czas średni = 36 ms
Wracając do dopasowania tego dipola ten akurat jest w ksztalcie kwadratu jak z polowy biquada tylko bez reflektora i doczepiony bezpośrednio do modemu przekręcony względem offsetu o 45stopni hmm bo tak działa najlepiej, równie dobrze sprawuje sie drucior długości około 8cm grubości 0.8cm przyklejony glutem bezpośrednio do obudowy, za przeciwwagę robi wtedy wiszący kabel usb
biquad w całości tez nieźle się sprawuje. Sam modem w wiązce działa beznadziejnie ledwo lapie UMTS900 gdzie nokia E51 nawet niezle smiga po HSDPA i sygnał na poziomie 91dBm problem jest tylko jeden, gdy pogoda marna to sygnał spada do 0 na telefonie a na modemie 900 śmiga zawsze
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To co dla Ciebie jest idealne, nie musi być dla modemuatento pisze:Jak dla mnie drucior niedopasowany jest idealny
Ale ja mówiłem o przeciwwadze w znaczeniu fal elektromagnetycznych, a nie masyatento pisze:równie dobrze sprawuje sie drucior długości około 8cm grubości 0.8cm przyklejony glutem bezpośrednio do obudowy, za przeciwwagę robi wtedy wiszący kabel usb
Pozdrawiam YaHooo 
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
O to mi chodziło. tzw. quad.atento pisze:Wracając do dopasowania tego dipola ten akurat jest w ksztalcie kwadratu jak z polowy biquada