Problem z Orange w/s Orange Free
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z Orange w/s Orange Free
Witam,
posiadam następujący problem z Orange.
W kwietniu zakupiłem internet w ofercie Twój Internet w promocji 50% zniżki na 4 miesiace. Z internetu jestem NIEZWYKLE niezadowolony. Po pierwsze: modem ciągle mi sie rozłącza przy zasięgu 70%! Myslalem ze to wina modemu - został wymieniony przez serwis na moje naleganie mimo że serwisanci nie stwierdzili zadnych wad tego modemu. Modem do mnie wrocil - nowy nie otweirany - problem pozostał. Połączenie jest zrywane samoistnie po minucie, czasem zdarzy sie ze polaczenie trwa godzine. Jednak w 99% korzystanie z internetu nie trwa dluzej jak minute. I zasieg mam 60-74%. Staje sie to juz tak uciązliwe, pisalem juz 4 reklamacje do Orange, ciagle wymigują sie tekstem "W wyniku przeprowadzonych analiz nie stwierdzono nie prawidlowosci w działaniu usługi". Doradzono mi że to wina budynku w ktorym sie znajduje, ale to dziwne bo zrozumialbym ich sugestie gdybym zasieg mial na poziomie 20% -0 a nie 70%!.
Nie zgodzili sie na rozwiazanie umowy, zeby zatuszowac sprawe zaproponowali mi przelduzenie promocji 50% o 3 miesiace.
Ale mnie to nie urzadza bo umowa jest na 2 lata, a ja juz nie mam cierpliowsci do tego internetu. Nie wiem jakich sposobów mam uzyc żeby Orange zrozumiało że nie mogę korzystac z usługi za którą płacę abonament. Jest to moim zdaniem irracjonalne zachowanie. Bardzo proszę o pomoc gdyz składalem juz 3 pisma odwołujące sie od negatywnego rozpatrzenia reklamacji i nadal nic nie moge wygrać z Orange.
Z gory bardzo dziękuje za czas poświęcony na udzielenie mi odpowiedzi.
posiadam następujący problem z Orange.
W kwietniu zakupiłem internet w ofercie Twój Internet w promocji 50% zniżki na 4 miesiace. Z internetu jestem NIEZWYKLE niezadowolony. Po pierwsze: modem ciągle mi sie rozłącza przy zasięgu 70%! Myslalem ze to wina modemu - został wymieniony przez serwis na moje naleganie mimo że serwisanci nie stwierdzili zadnych wad tego modemu. Modem do mnie wrocil - nowy nie otweirany - problem pozostał. Połączenie jest zrywane samoistnie po minucie, czasem zdarzy sie ze polaczenie trwa godzine. Jednak w 99% korzystanie z internetu nie trwa dluzej jak minute. I zasieg mam 60-74%. Staje sie to juz tak uciązliwe, pisalem juz 4 reklamacje do Orange, ciagle wymigują sie tekstem "W wyniku przeprowadzonych analiz nie stwierdzono nie prawidlowosci w działaniu usługi". Doradzono mi że to wina budynku w ktorym sie znajduje, ale to dziwne bo zrozumialbym ich sugestie gdybym zasieg mial na poziomie 20% -0 a nie 70%!.
Nie zgodzili sie na rozwiazanie umowy, zeby zatuszowac sprawe zaproponowali mi przelduzenie promocji 50% o 3 miesiace.
Ale mnie to nie urzadza bo umowa jest na 2 lata, a ja juz nie mam cierpliowsci do tego internetu. Nie wiem jakich sposobów mam uzyc żeby Orange zrozumiało że nie mogę korzystac z usługi za którą płacę abonament. Jest to moim zdaniem irracjonalne zachowanie. Bardzo proszę o pomoc gdyz składalem juz 3 pisma odwołujące sie od negatywnego rozpatrzenia reklamacji i nadal nic nie moge wygrać z Orange.
Z gory bardzo dziękuje za czas poświęcony na udzielenie mi odpowiedzi.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Problem z Orange w/s Orange Free
Ja tu widzę raczej problem sprzętowy a nie zasięgu.Czy próbowałeś robić połączenie na innym sprzęcie. Masz laptopa czy PC. Modem na PCMCIA czy USB.
-
:/
Problem nie lezy w sprzęcie gdyz bylo to juz sprawdzane na innym laptopie i to samo.
Mam laptopa, modem na PCMCIA.
Gdyby wina leżała po stronie sprętu to nie miałbym problemu z internetem w innej miejscowosci np Lublin gdzie studiuje i internet działa, ale juz w miejscu mojego zamieszkania o internecie moge pomarzyc. A mial to byc internet mobilny - ale z mobilnoscią to nie ma nic wspolnego
Gdyby wina leżała po stronie sprętu to nie miałbym problemu z internetem w innej miejscowosci np Lublin gdzie studiuje i internet działa, ale juz w miejscu mojego zamieszkania o internecie moge pomarzyc. A mial to byc internet mobilny - ale z mobilnoscią to nie ma nic wspolnego

- Jaco
A może należało by sie zaopatrzyć w antenę zewnętrzną.
-
po co?
a po co mam se zaopatrzyc w antene zewnętrzną skoro mam zasieg na poziomie 68-70%?
- Jaco
Z jakiego modemu korzystasz. Piszcie takie informacje bo niekiedy wychodzą nieporozumienia bo na koniec okazuje się że ktoś używa modemu z GPRS a pisze że mu HSDPA nie łapie. Takie szczegóły jak rodzaj posiadanego modemu wiele mówi.
EDIT: Napisałeś mi na PW ale wolał bym aby takie informacje były zawarte w twoich postach.
Kolega @robert2705 korzysta z GT GPRS/EDGE
EDIT: Napisałeś mi na PW ale wolał bym aby takie informacje były zawarte w twoich postach.
Kolega @robert2705 korzysta z GT GPRS/EDGE
Ostatnio zmieniony 2007-08-30, 23:57 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: ??
Chyba nie sądzisz, że w całej Polsce internet w ORANGE tak działa. Mieliśmy kilka takich spraw i często winny był jeden nadajnik np:robert2705 pisze:dlaczego przenosisz mi posta skoro on nie dotyczy wyłacznie modemu tylo ogolnie INTERNETU W ORANGE???????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=8101
Na przykład, żeby przełączyć się na inny nadajnik, który może dać nawet zasięg na poziomie 50%, ale będzie pracował poprawnie. Poziom zasięgu nie jest decydujący.robert2705 pisze: a po co mam se zaopatrzyc w antene zewnętrzną skoro mam zasieg na poziomie 68-70%?
Mógłbyś to rozwinąć? Co było sprawdzane, jak, gdzie. Co to za modem, laptop itd?Problem nie lezy w sprzęcie gdyz bylo to juz sprawdzane na innym laptopie i to samo.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: po co?
Zasięg nie zawsze o wszystkim znaczy i wszystkiego dowodzi. Polecam poszukanie wątków na ten temat, bo juz nie raz sprawa była poruszana.robert2705 pisze:a po co mam se zaopatrzyc w antene zewnętrzną skoro mam zasieg na poziomie 68-70%?
Jednym słowem jakość sygnału determinuje nie tylko poziom sygnału. A często wzrost sygnału o tzw. jedną kreskę potrafi poprawić stabilność 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Na potwierdzenie powyższych wypowiedzi mogę dodać, że jestem obecnie na urlopie w miejscowości Międzywodzie na zachodnim wybrzeżu. Nadajnik mam od siebie 50 metrów w linii prostej, zasięg podawany przez modem to 31.0.-31.99 (wszystkie kreski dla mniej wtajemniczonych
). Jednak bywa, że w ciągu dnia, zwłaszcza popołudniami, z Internetu nie dało się <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> korzystać. Były problemy z połączeniem a jeśli już połączyć się udało, nie było żadnego transferu. Natomiast wieczorami (późnymi) lub wczesnym rankiem Internet śmigał aż miło - transfery na poziomie maksymalnych możliwości EDGE - 25-29 kB/s. Cóż, tak się właśnie dzieje, kiedy jest 1 nadajnik na kilka tysięcy korzystających zeń użytkowników. Być może w Twoim przypadku winny jest właśnie nadajnik, tym bardziej, że wspominałeś, że w innym mieście nie miałeś problemów.

-
Ale te patałachy z Orange podobno sprawdzali nadajnik i nie stwierdzili żadnych usterek - no bo jakby mogło byc innaczej 

- Jaco
Tu nie chodzi o uszkodzenie nadajnika tylko o jego obciążenie. Być może nawet nadajnik z którego korzystasz ma tylko GPRS. Napisz gdzie mieszkasz.
-
powiedziano mi ze jest nadajnik EDGE. A miejscowosc ta to Włodawa.
- Jaco
Mieszkasz w samej Włodawie czy w jej okolicach.Masz gdzieś niedaleko swojego miejsca zamieszkania jaką trasę. To że Orange mówi że nadajnik ma EDGE może wcale tak nie być. Jeśli jesteś w Lublinie i tam necik hula to tylko zakup anteny zewnętrznej powinien rozwiązać twój problem.
-
mieszkam w samym centrum Włodawy, a nadajnik widze od siebie z okna.
EDIT :
a jaką trasę ci chodzi?
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji
Moderator-> Jaco
EDIT :
a jaką trasę ci chodzi?
Nie piszemy posta pod postem chyba ze z 1 dniowym opóźnieniem. Uzyj opcji

- Jaco
A wieczorami i w nocy również jest tak samo? Czy tylko w dzień masz problemy.Czy ten nadajnik który widzisz z okna na pewno jest od ORANGE. W jakiej odległości on jest.
EDIT:
Ja bym jeszcze pokusił się zrobić dial-up bo może jeśli używasz aplikacji do łączenia dodanej do modemu to niekiedy może robić błędy.Z drugiej strony skoro w innym miejscu działa nawet z ta aplikacją hmm?
Jednak o dial-up bym się pokusił. Najgorzej będzie z PINem bo w Orange nie można go wyłączyć ale jest i na to sposób: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7241
EDIT:
Ja bym jeszcze pokusił się zrobić dial-up bo może jeśli używasz aplikacji do łączenia dodanej do modemu to niekiedy może robić błędy.Z drugiej strony skoro w innym miejscu działa nawet z ta aplikacją hmm?
Jednak o dial-up bym się pokusił. Najgorzej będzie z PINem bo w Orange nie można go wyłączyć ale jest i na to sposób: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7241
-
a jak zrobic ten dial up?
- Jaco
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211robert2705 pisze:a jak zrobic ten dial up?
Tylko w twoim wypadku należy najpierw uruchomić aplikacją aby podać PIN lub podać go przez Hiprterminal
EDIT:
HIPERTERMINAL http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=21069#21069
Podawanie kodu PIN dla kraty SIM
Konfigurację modemu rozpoczyna się od podania kodu PIN.
Należy wpisać ciąg znaków: AT+CPIN="xxxx", gdzie w miejsce xxxx wpisujemy kod PIN.
-
a mozna jakoś jasniej to napisac bo nie wiem co to hiperterminal czy cos takiego
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Zajrzyj do FAQ tam wszystko jest. Ale w czym masz problem??
-
problem w tym ze modem sie rozlacza i korzystanie z internetu trudno nazwac surfowaniem bo nie da rady zaladowac sie nawte strona onet.pl. Dioda w modemie przestaje migac i polaczenie zerwane 

- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
Jako że problem być może tkwi w zasięgu lub w problemie z BTS'em przenoszę do działu Anteny GSM i problemy z zasięgiem.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli ten nadajnik nadal będzie tak działać, powinieneś spróbować podłączyć sie pod inny, sąsiedni. Nie będzie to łatwe, bo jak sądzę odległość jest nieduża i będzie on zagłuszać inne, ale zawsze warto spróbować. Weż laptopa pod pachę i sprawdź w różnych miejscach (dach, wokół domu, okolica) czy czasem nie wskakuje inny CID. Tutaj masz instrukcję:robert2705 pisze:mieszkam w samym centrum Włodawy, a nadajnik widze od siebie z okna.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
PS. Jeśli nie naprawią tego najbliższego nadajnika powinieneś mieć zniżkę, ale umowy pewnie nie rozwiążą.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
-
a jak sie podłączyc pod inny nadajnik?
-
- Mistrz bezprzewodowy
W twoim przypadku- znależć miejsce, gdzie sygnał z innego nadajnika, będzie silniejszy niż z tego wadliwego. Wtedy modem sam się przełączy. Przeczytaj to co ci podałem i inne tematy w FAQ.robert2705 pisze:a jak sie podłączyc pod inny nadajnik?
-
orange złodzieje i oszuści
Nic nie pomaga, mam dosyć tego cholernego ORANGE, ludzie pomóżcie jak rozwiązać umowę z tymi bandziorami!!!!!!!!!!!
-
a ja mam taki problem z tym gównem COMBO EDGE
Z gory bardzo dziękuje za czas poświęcony na udzielenie mi odpowiedzi.T COMBO EDGE
Z gory bardzo dziękuje za czas poświęcony na udzielenie mi odpowiedzi.T COMBO EDGE
-
- Mistrz bezprzewodowy
Kolego @robert2705 , rozumiem twoją wściekłość, ale opanuj troche emocje. Samym krzykiem i inwektywami nie rozwiążesz problemu.
Jeśli chcesz wojować z operatorem musisz udowodnić, że to problem z działaniem sieci. Szanse masz najwyżej na rabat, bo wiadomo jak są skonstruowane umowy. Było o tym na forum dosyć.
A co konkretnie? Testowałeś działanie netu w innej miejscowości, żeby potwierdzić/wykluczyć problem z siecią? Sprawdziłeś modem na innym laptopie, żeby wykluczyć konflikt sprzętowy? Utworzyłeś połączenie dial-up, postawiłeś na nowo system, odpaliłeś hyperterminal? Co dokładnie zrobiłeś?robert2705 pisze:Nic nie pomaga...
Jeśli chcesz wojować z operatorem musisz udowodnić, że to problem z działaniem sieci. Szanse masz najwyżej na rabat, bo wiadomo jak są skonstruowane umowy. Było o tym na forum dosyć.
Ostatnio zmieniony 2007-09-05, 14:35 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
...Temat opisany dobrze, lecz nie wiemy jaki to typ modemu nie radzi sobie z sygnałem. Jeżeli to modem typu USB może wystarczy kupić HUB, koniecznie aktywny i może być po problemie...
...Gorzej jeżeli jak twierdzą w salonie to wina budynku. Może niestety tak być ale niekoniecznie to wina budynku. Nie zgłębiałem tematu ale wiem że przy nieco przestarzałej infrastrukturze nadajników sygnał jest nadawany na dwóch częstotliwościach: 900 i 1800 MHz. Na otwartych przestrzeniach sygnał jest nadawany na 900 MHz, w blokowiskach na 1800 MHz ze względu że ta częstotliwość ma lepszą przenikliwość przez ściany. No i 900-setka ma większy zasięg dlatego jest liczniej stosowana. Jeżeli w większej miejscowości jest tylko jeden nadajnik 1800 a operator nie pomyślał o rosnącej ilości użytkowników to zazwyczaj jest bardzo obciążony i niestety transmisji danych on nie "pociągnie" zbyt stabilnie. Rozmowy mają priorytet. Sygnał wtedy przełączany jest na 900 który w budynkach ma niestety bardzo słaby zasięg (zazwyczaj go nie ma). Pomóc może antena wystawiona nawet na parapet... Pomocne mogłoby być urządzonko: http://www.cellantenna.co.uk/PolishPage ... polish.htm - tylko że kosztuje ...2000 tys zł...
...Gorzej jeżeli jak twierdzą w salonie to wina budynku. Może niestety tak być ale niekoniecznie to wina budynku. Nie zgłębiałem tematu ale wiem że przy nieco przestarzałej infrastrukturze nadajników sygnał jest nadawany na dwóch częstotliwościach: 900 i 1800 MHz. Na otwartych przestrzeniach sygnał jest nadawany na 900 MHz, w blokowiskach na 1800 MHz ze względu że ta częstotliwość ma lepszą przenikliwość przez ściany. No i 900-setka ma większy zasięg dlatego jest liczniej stosowana. Jeżeli w większej miejscowości jest tylko jeden nadajnik 1800 a operator nie pomyślał o rosnącej ilości użytkowników to zazwyczaj jest bardzo obciążony i niestety transmisji danych on nie "pociągnie" zbyt stabilnie. Rozmowy mają priorytet. Sygnał wtedy przełączany jest na 900 który w budynkach ma niestety bardzo słaby zasięg (zazwyczaj go nie ma). Pomóc może antena wystawiona nawet na parapet... Pomocne mogłoby być urządzonko: http://www.cellantenna.co.uk/PolishPage ... polish.htm - tylko że kosztuje ...2000 tys zł...
- wlodus
- Specjalista bezprzewodowy-senior
ewentualnie podjedz do rzecznik prawk konsumenta - lub zadzwon i pomysl o czyms takim jak nizgodnosc towaru z umowa
nie wszystko złoto co się świeci, nie każdy chłop z widłami to Posejdon...
- Fanta
- Mistrz bezprzewodowy
mar_kow napisał:
...Temat opisany dobrze, lecz nie wiemy jaki to typ modemu nie radzi sobie z sygnałem. Jeżeli to modem typu USB może wystarczy kupić HUB, koniecznie aktywny i może być po problemie...
...Gorzej jeżeli jak twierdzą w salonie to wina budynku. Może niestety tak być ale niekoniecznie to wina budynku. Nie zgłębiałem tematu ale wiem że przy nieco przestarzałej infrastrukturze nadajników sygnał jest nadawany na dwóch częstotliwościach: 900 i 1800 MHz. Na otwartych przestrzeniach sygnał jest nadawany na 900 MHz, w blokowiskach na 1800 MHz ze względu że ta częstotliwość ma lepszą przenikliwość przez ściany. No i 900-setka ma większy zasięg dlatego jest liczniej stosowana. Jeżeli w większej miejscowości jest tylko jeden nadajnik 1800 a operator nie pomyślał o rosnącej ilości użytkowników to zazwyczaj jest bardzo obciążony i niestety transmisji danych on nie "pociągnie" zbyt stabilnie. Rozmowy mają priorytet. Sygnał wtedy przełączany jest na 900 który w budynkach ma niestety bardzo słaby zasięg (zazwyczaj go nie ma). Pomóc może antena wystawiona nawet na parapet...
----------------------------------------------------------------
robert2705 napisał:
mam antene zewnetrzna i nic to nie pomaga, nadal modem sie rozłącza. A modem to PCMCIA Globetrotter Combo Edge
--
Dwa posty wydzielone ze Śmietnika -> >KLIK<
Moderator-> Fanta
...Gorzej jeżeli jak twierdzą w salonie to wina budynku. Może niestety tak być ale niekoniecznie to wina budynku. Nie zgłębiałem tematu ale wiem że przy nieco przestarzałej infrastrukturze nadajników sygnał jest nadawany na dwóch częstotliwościach: 900 i 1800 MHz. Na otwartych przestrzeniach sygnał jest nadawany na 900 MHz, w blokowiskach na 1800 MHz ze względu że ta częstotliwość ma lepszą przenikliwość przez ściany. No i 900-setka ma większy zasięg dlatego jest liczniej stosowana. Jeżeli w większej miejscowości jest tylko jeden nadajnik 1800 a operator nie pomyślał o rosnącej ilości użytkowników to zazwyczaj jest bardzo obciążony i niestety transmisji danych on nie "pociągnie" zbyt stabilnie. Rozmowy mają priorytet. Sygnał wtedy przełączany jest na 900 który w budynkach ma niestety bardzo słaby zasięg (zazwyczaj go nie ma). Pomóc może antena wystawiona nawet na parapet...
robert2705 napisał:
mam antene zewnetrzna i nic to nie pomaga, nadal modem sie rozłącza. A modem to PCMCIA Globetrotter Combo Edge
--
Dwa posty wydzielone ze Śmietnika -> >KLIK<
Moderator-> Fanta