Pokojowa antena telewizyjna

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Pokojowa antena telewizyjna

Post autor: Mikolaj211 »

Witam! Posiadam tuner TV w kompie (na slot Pci). Przez pewien czas miałem normalną antenę na dachu i była bardzo dobra jakoś. Jednak teraz nie mam do niej dostępu, została przeniesiona po prostu do innego pokoju, do TV. Teraz przydała by mi się telewizja w pokoju... Dlatego chciałbym się poradzi, jaką można by kupi antenę pokojową (na dachu już chyba 3 Tv i jeszcze atk-20. Jakbym kolejną założył, to by ludzie myśleli, że tu jakaś baza NATO :cwaniak:. No a na poważnie to nie ma na dachu za bardzo miejsca i nawet drabiny dobrej nie mam). Oczywiście nie oczekuję nic więcej niż średniej jakości TVP1 i TVP2... Dlatego czekam ja jakieś propozycje, tak do 50zł (może by trochę więcej, byle nie 200 :)). Najlepiej jakby ktoś się wypowiedział ktoś, kto ma antenę pokojową :) Czekam na informacje i pozdrawiam!
Damiano
### BAN ###

Re: Pokojowa antena telewizyjna

Post autor: Damiano »

Moja babcia ma pokojową antenę.... jakość bardzo zła.... :roll:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Damiano, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Mikolaj211 pisze:Przez pewien czas miałem normalną antenę na dachu [...] teraz nie mam do niej dostępu, została przeniesiona po prostu do innego pokoju [...]Dlatego czekam ja jakieś propozycje, tak do 50zł
A czy do tego pokoju masz dostęp? Jeżeli tak, to zastosuj rozgałęźnik antenowy, który rozdzieli Ci sygnał na dwa odbiorniki. Czyli na TV i Twoją kartę. Koszt powinien się zamknąć w okolicy 30zł.

EDIT:
Proszę tu masz przykład >KLIK do Dipola< Cena jak widać niewielka, do tego dojdzie Ci kilka złączy i kawałek kabla antenowego ;) Wiec nawet w 20zł się zmieścisz ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Tylko to są chyba do TV SAT, sądząc po wtykach. Czy nie ma takich, które pasują bez przerabiania wtyczek? Bo ja szukam i nie mogę takich znaleźć :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Czasem taki rozgałęźnik pasywny nie wystarczy (mam taką właśnie sytuację) po prostu jakość dobioru drastycznie spada :dobani: W takim przypadku proponowałbym rozgałęźnik aktywny np. taki jak ten z Dipola >KLIK<. Niestety on kosztuje trochę drożej ok. 33 zł. Nie wiem jaki jest u Ciebie sygnał, ale mógłbyś najpierw sprobować takiego jak napisał @BliSki, a jeżeli nie będzie pasować spróbować tego aktywnego.

Jeżeli szukasz takiego bez przerabiania wtyczek to z pasywnych może być coś takiego >KLIK<
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Mikolaj211

A czy taki pasywny rozgałęźnik może być na zewnątrz?? Bo by było dużo łatwiej tak...
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Mikolaj211 pisze:Tylko to są chyba do TV SAT, sądząc po wtykach.
Nie są do TV SAT, bo są do 1000 MHz ;) A wtyki takie są, bo to stało się standardem w okablowaniu TV a dokładnie chodzi o gniazda i wtyki typu "F".
Mikolaj211 pisze:Czy nie ma takich, które pasują bez przerabiania wtyczek?
Są, poszukaj na stronie powyżej, Ja zawsze używałem takich, bo moim zdaniem są najlepsze i jakość połączenia gniazdo - wtyk.
YaHooo pisze:Czasem taki rozgałęźnik pasywny nie wystarczy
Oczywiście, ale jeżeli na dachu jest porządna antena, to szansa jest. Tylko trzeba uważać, czy kupuje się rozgałęźniki o tłumieniu 3dB czy 8 dB czy jeszcze więcej...

[ Dodano: 2008-01-21, 16:24 ]
Mikolaj211 pisze:czy taki pasywny rozgałęźnik może być na zewnątrz?
Jeżeli go dobrze zaizolujesz (żeby wilgoć nie wnikała do gniazd), to czemu nie. Chociaż nie wiem czy w zimie temperatury mu nie będą przeszkadzały, ale nie powinny.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ