Pokojowa antena telewizyjna
Moderator: Moderatorzy
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Pokojowa antena telewizyjna
Witam! Posiadam tuner TV w kompie (na slot Pci). Przez pewien czas miałem normalną antenę na dachu i była bardzo dobra jakoś. Jednak teraz nie mam do niej dostępu, została przeniesiona po prostu do innego pokoju, do TV. Teraz przydała by mi się telewizja w pokoju... Dlatego chciałbym się poradzi, jaką można by kupi antenę pokojową (na dachu już chyba 3 Tv i jeszcze atk-20. Jakbym kolejną założył, to by ludzie myśleli, że tu jakaś baza NATO
. No a na poważnie to nie ma na dachu za bardzo miejsca i nawet drabiny dobrej nie mam). Oczywiście nie oczekuję nic więcej niż średniej jakości TVP1 i TVP2... Dlatego czekam ja jakieś propozycje, tak do 50zł (może by trochę więcej, byle nie 200
). Najlepiej jakby ktoś się wypowiedział ktoś, kto ma antenę pokojową
Czekam na informacje i pozdrawiam!
-
Damiano
- ### BAN ###
Re: Pokojowa antena telewizyjna
Moja babcia ma pokojową antenę.... jakość bardzo zła.... 
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Damiano, łącznie zmieniany 1 raz.
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
A czy do tego pokoju masz dostęp? Jeżeli tak, to zastosuj rozgałęźnik antenowy, który rozdzieli Ci sygnał na dwa odbiorniki. Czyli na TV i Twoją kartę. Koszt powinien się zamknąć w okolicy 30zł.Mikolaj211 pisze:Przez pewien czas miałem normalną antenę na dachu [...] teraz nie mam do niej dostępu, została przeniesiona po prostu do innego pokoju [...]Dlatego czekam ja jakieś propozycje, tak do 50zł
EDIT:
Proszę tu masz przykład >KLIK do Dipola< Cena jak widać niewielka, do tego dojdzie Ci kilka złączy i kawałek kabla antenowego
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Mikolaj211
Tylko to są chyba do TV SAT, sądząc po wtykach. Czy nie ma takich, które pasują bez przerabiania wtyczek? Bo ja szukam i nie mogę takich znaleźć 
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Czasem taki rozgałęźnik pasywny nie wystarczy (mam taką właśnie sytuację) po prostu jakość dobioru drastycznie spada
W takim przypadku proponowałbym rozgałęźnik aktywny np. taki jak ten z Dipola >KLIK<. Niestety on kosztuje trochę drożej ok. 33 zł. Nie wiem jaki jest u Ciebie sygnał, ale mógłbyś najpierw sprobować takiego jak napisał @BliSki, a jeżeli nie będzie pasować spróbować tego aktywnego.
Jeżeli szukasz takiego bez przerabiania wtyczek to z pasywnych może być coś takiego >KLIK<
Jeżeli szukasz takiego bez przerabiania wtyczek to z pasywnych może być coś takiego >KLIK<
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Mikolaj211
A czy taki pasywny rozgałęźnik może być na zewnątrz?? Bo by było dużo łatwiej tak...
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
Nie są do TV SAT, bo są do 1000 MHzMikolaj211 pisze:Tylko to są chyba do TV SAT, sądząc po wtykach.
Są, poszukaj na stronie powyżej, Ja zawsze używałem takich, bo moim zdaniem są najlepsze i jakość połączenia gniazdo - wtyk.Mikolaj211 pisze:Czy nie ma takich, które pasują bez przerabiania wtyczek?
Oczywiście, ale jeżeli na dachu jest porządna antena, to szansa jest. Tylko trzeba uważać, czy kupuje się rozgałęźniki o tłumieniu 3dB czy 8 dB czy jeszcze więcej...YaHooo pisze:Czasem taki rozgałęźnik pasywny nie wystarczy
[ Dodano: 2008-01-21, 16:24 ]
Jeżeli go dobrze zaizolujesz (żeby wilgoć nie wnikała do gniazd), to czemu nie. Chociaż nie wiem czy w zimie temperatury mu nie będą przeszkadzały, ale nie powinny.Mikolaj211 pisze:czy taki pasywny rozgałęźnik może być na zewnątrz?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)