Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.
Coś mnie ostatnio tknęło, by wypróbować jedyną bodaj przydatną funkcję iPlus Managera, jaką jest wysyłanie smsów - i klapa W co drugiej wiadomości zamiast tekstu otrzymuję przypadkowy (przynajmniej na pierwszy rzut oka) ciąg literek i cyferek w rodzaju: 00620061007F007A. Dotyczy to rzecz jasna również smsów wysyłanych - dlatego nigdy nie wiem, czy adresat otrzyma napisaną przeze mnie wiadomość, czy tę tajemniczo "zaszyfrowaną"; niestety nie każdy ma na podorędziu Enigmę
Spotkał się ktoś już z takim problemem?
Ja nie mam z sms-ami problemów, choć wysyłam ich bardzo mało, większość przepada. artureal, raczej jest to wina operatora, więc proponuję kontakt z Bok-iem Plusa. Boras, dlaczego nie możesz?? Jakiś błąd wyskakuje, czy co? Opisz dokładniej swój problem.
Problem dot. firmware'u modemów. Nie obsługują polskich znaków.
Możliwe rozwiązania: (na kilka możliwych problemów)
1. Nie używać polskich znaków
2. Jeśli pojawia się komunikat o problemie z wysłaniem, rozłącz się z internetem i wtedy ponów próbę.
3. Nie używać znaków w rodzaju ! @ # $ % itd.
4. Czasami problem pojawia się przy wiadomościach dłuższych niż 160 znaków. Można albo wysyłać je osobno albo ściągnąć najnowszą wersję iPlus Menadżer 1.94. Rozwiązuje większość problemów z łączonymi SMSami.
dzięki za odpowiedź, niestety nadal nie mogę wysyłać smsów z managera. Mam najnowszą wersję- 1.94 ale cały czas pojawia mi się komunikat: Nie udało się wysłać SMS na numer...
Wybaczcie ale podbijam temat. Czy ktoś zna jakiś sposób aby wykorzystać te smsy, które są w abonamencie? Mam aktualną wersję Iplus Managera ale nadal nie mogę wysyłać tych smsów.
Boras pisze:Czy ktoś zna jakiś sposób aby wykorzystać te smsy
Jak używałem iPlus Manager'a to nie mogłem wysyłać SMS łączonych oraz z polskimi znakami diakrytycznymi. Po zainstalowaniu oprogramowania od producenta modemu (w moim przypadku Huawei, Mobile Connect) nie mam żadnych problemów co do SMS, nawet mogę wysyłać polskie "ogonki". Więc proponuję zainstalowanie oprogramowania od producenta modemu.
artureal pisze:W co drugiej wiadomości zamiast tekstu otrzymuję przypadkowy (przynajmniej na pierwszy rzut oka) ciąg literek i cyferek w rodzaju: 00620061007F007A
Ma ktoś może jakis pomysł do rozwiązania tego problemu. Bo na używane znaki w odbieranych wiadomościach nie mamy wpływu...
Sambuca jak chcesz wykorzystać te sms'y to zainstaluj sobie program od producenta modemu. Albo jeszcze lepiej program naszego forumowego kolegi > Top NetInfo <