Problem z smsami

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
artureal
Specjalista bezprzewodowy-senior

Problem z smsami

Post autor: artureal »

Coś mnie ostatnio tknęło, by wypróbować jedyną bodaj przydatną funkcję iPlus Managera, jaką jest wysyłanie smsów - i klapa :mur: W co drugiej wiadomości zamiast tekstu otrzymuję przypadkowy (przynajmniej na pierwszy rzut oka) ciąg literek i cyferek w rodzaju: 00620061007F007A. Dotyczy to rzecz jasna również smsów wysyłanych - dlatego nigdy nie wiem, czy adresat otrzyma napisaną przeze mnie wiadomość, czy tę tajemniczo "zaszyfrowaną"; niestety nie każdy ma na podorędziu Enigmę :klnie:
Spotkał się ktoś już z takim problemem?
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Problem z smsami

Post autor: compile »

00620061007F007A
Wg. mnie znaczy to: Pozdrowienia z Mazur. Nie widzę w tym zapisie nic nie zrozumiałego
Ps. sesja na polibudzie robi swoje :P
Boras

Post autor: Boras »

dzisiaj pierwszy raz chciałem skorzystać z tych smsów w pakiecie i nawet ich nie mogę wysłać z iplus managera :]
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Post autor: Mikolaj211 »

Ja nie mam z sms-ami problemów, choć wysyłam ich bardzo mało, większość przepada. artureal, raczej jest to wina operatora, więc proponuję kontakt z Bok-iem Plusa. Boras, dlaczego nie możesz?? Jakiś błąd wyskakuje, czy co? Opisz dokładniej swój problem.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Problem dotyczy SMSów zatem przenoszę doi Hyde-Parku.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Boras

pojawia się komunikat, że nie udało się wysłać wiadomości pod numer """"<--numer telefonu
no jaja sobie robią z uczciwych ludzi :cwaniak:
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Problem dot. firmware'u modemów. Nie obsługują polskich znaków.
Możliwe rozwiązania: (na kilka możliwych problemów)
1. Nie używać polskich znaków
2. Jeśli pojawia się komunikat o problemie z wysłaniem, rozłącz się z internetem i wtedy ponów próbę.
3. Nie używać znaków w rodzaju ! @ # $ % itd.
4. Czasami problem pojawia się przy wiadomościach dłuższych niż 160 znaków. Można albo wysyłać je osobno albo ściągnąć najnowszą wersję iPlus Menadżer 1.94. Rozwiązuje większość problemów z łączonymi SMSami.
Boras

dzięki za odpowiedź, niestety nadal nie mogę wysyłać smsów z managera. Mam najnowszą wersję- 1.94 ale cały czas pojawia mi się komunikat: Nie udało się wysłać SMS na numer...
Boras

Wybaczcie ale podbijam temat. Czy ktoś zna jakiś sposób aby wykorzystać te smsy, które są w abonamencie? Mam aktualną wersję Iplus Managera ale nadal nie mogę wysyłać tych smsów.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Boras pisze:Czy ktoś zna jakiś sposób aby wykorzystać te smsy, które są w abonamencie? M
Skoro przez modem się nie da to włóż kartę do fona i wykorzystaj.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Boras pisze:Czy ktoś zna jakiś sposób aby wykorzystać te smsy
Jak używałem iPlus Manager'a to nie mogłem wysyłać SMS łączonych oraz z polskimi znakami diakrytycznymi. Po zainstalowaniu oprogramowania od producenta modemu (w moim przypadku Huawei, Mobile Connect) nie mam żadnych problemów co do SMS, nawet mogę wysyłać polskie "ogonki". Więc proponuję zainstalowanie oprogramowania od producenta modemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sambuca
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Sambuca »

artureal pisze:W co drugiej wiadomości zamiast tekstu otrzymuję przypadkowy (przynajmniej na pierwszy rzut oka) ciąg literek i cyferek w rodzaju: 00620061007F007A
Ma ktoś może jakis pomysł do rozwiązania tego problemu. Bo na używane znaki w odbieranych wiadomościach nie mamy wpływu...
Fcuk the world if they can't adjust...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Sambuca jak chcesz wykorzystać te sms'y to zainstaluj sobie program od producenta modemu. Albo jeszcze lepiej program naszego forumowego kolegi > Top NetInfo <
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ