Transfer po limicie w ERZE

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
manktom
Początkujący użytkownik forum

Transfer po limicie w ERZE

Post autor: manktom »

Witam
Mam Blueconnect z limitem 4GB niedlugo konczy mi sie umowa i chcialbym podpisac nowa ale na limit 500MB. Dostep mam tylko do EDGE'a miesieczny transfer ~2GB
moje pytanie jest takie
Jakie rzedu ograniczenia predkosci wprowadza operator po przekroczeniu limitu transferu?
Awatar użytkownika
Grupens
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Transfer po limicie w ERZE

Post autor: Grupens »

16 kb/s
Deformują nas formuły.
Awatar użytkownika
raven18

Post autor: raven18 »

16kb/s? chyba nie? - 24kb/s
Awatar użytkownika
Grupens

Gdy ściągam plik nie przekraczam 2 kB/s. Właśnie jestem na "dotoksie".
Deformują nas formuły.
Awatar użytkownika
raven18

Post autor: raven18 »

:dobani: ; to już lepiej jest w orangu tak 'chwalonym' - bo ok 24kb - 3kB/s
szalony
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: szalony »

Ja mam takie pytanie czy Era bardzo rygorystycznie ten limit zaklada ? Czy nie ma szans pociagnac na pelnej predkosci np 1gb ?
Awatar użytkownika
Grupens

Mam limit 5 giga; udaje mi się dociągnąć do 5,5. Później już tylko 18 kb/s.
Deformują nas formuły.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Post autor: Mikolaj211 »

Mi wczoraj zalożyli limit (tzn. skońćzył sięiplus extra 512), to prędkosc pobierania, z dobrego serwera wynosiłą uwaga: 800 B/s (słownie: osiemset bajtów na sekundę)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

raven18 pisze:to już lepiej jest w orangu tak 'chwalonym' - bo ok 24kb - 3kB/s
Coś mi się wydaje, że ta jazda na tą pomarańczę nie do końca jest obiektywna. :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Mikolaj211 pisze: to prędkosc pobierania, z dobrego serwera wynosiłą uwaga: 800 B/s (słownie: osiemset bajtów na sekundę)
No to patrzę że niedługo Plus zostanie na szarym końcu stawki, zauważyłem, że coraz mocniej zaczynają przycinać :cry:

OT
powinieneś zmienić podpis z "Jadę na EDGE..... 128kb/s.... To jest coś!!" na "Po limicie jadę na EDGE... 800B/s... To jest super coś!!!" :cry:
END OT
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
LuKaSh

Post autor: LuKaSh »

raven18 pisze::dobani: ; to już lepiej jest w orangu tak 'chwalonym' - bo ok 24kb - 3kB/s
Dokladnie..U mnie nawet czasem po limicie 4kB/s :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Mi zazwyczaj ograniczają do 32kbps (4KB/s). Tylko raz zdarzyła mi się sytuacja, kiedy ograniczyli do 16kbps. Zauważyłem, że ma na to wpływ czas, w jaki przekroczę limit. Zwykle przekraczam go w ~3 dni i mam 32kbps. W okresie rozliczeniowym w którym przycięli mi do 16kbps męczyłem się z limitem "aż" tydzień.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:No to patrzę że niedługo Plus zostanie na szarym końcu stawki, zauważyłem, że coraz mocniej zaczynają przycinać
u mnie bez zmian - 32-36 kbit po przycięciu,no i na dodatkowym iplusie128 wykręciłem znowu 3.1 GB :]
karol755
Użytkownik forum

Post autor: karol755 »

u mnie też bez zmian nie czuje żadnej różnicy czasem nawet gorzej jest przed końcem limitu niż po wykorzystaniu
dilbercik

Post autor: dilbercik »

Witam

a ma ktos internet w erze na firme ?
dostalem informacje ze tu nie ma tak rygorystycznego przestrzegania limitu
i jestem ciekaw czy faktycznie... era rozroznia prywatny/firmowy

pozdrawiam

Michal
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

karol755 pisze:czasem nawet gorzej jest przed końcem limitu niż po wykorzystaniu
Zastanów się nad tym co piszesz. Niby w jaki sposób limit może polepszyć działanie internetu? Mogę się jedynie zgodzić, że możesz nie odczuwać różnicy po przycięciu prędkości, ale tylko w wypadku jeśli używasz GPRS, bo jego prędkość maksymalna to 53,6kbps, a zazwyczaj działa z prędkością 25-30kbps, tak więc przycięcie do 32kbps nie daje żadnej różnicy.
Awatar użytkownika
Mikolaj211

Post autor: Mikolaj211 »

Blido pisze:zazwyczaj działa z prędkością 25-30kbps, tak więc przycięcie do 32kbps nie daje żadnej różnicy.
Druga sprawa jest taka, że przy prędkości 25kb/s rzadko się limit przekracza ;)
pkgaccdetails

Post autor: pkgaccdetails »

Kupiłem blue connect z limitem 500 MB.
W przeciągu kilku dni go przekroczyłem (zaległe aktualizacje, załączniki email dziewczyny :D ), ale pomio że dociągnąłem do 1 GB nie było ograniczenia. Jako, że to była moja nowa zabawka postanowiłem "pójść po bandzie" i wybadać usługę - włączyłem jakieś youtube, streamy mulimedialne, dostałem pierwszego smsa o ograniczeniu, ale nie było to aż do 16kbps, internet działał dalej w miarę ok, nie spojrzałem wtedy na prędkość, po prostu przeczytałem smsa, a ograniczenie nie było praktycznie odczuwalne.
Przystapiłem więc do dalszych testów, jako że jestem człowiekiem dociekliwym :) i ściągnąłem kilkaset MB z rapidshare... po tym niemalże natychmiast spadło do 16kbps.
Trudno mi sobie wyobrazić, że o ograniczeniu nie decyduje automat, ale polityka ograniczania mnie zastanawia, mam wrażenie, że gdy przekracza się limit... ale w ramach w miarę spokojnego funkcjonowania to nie przycinają od razu, a jeśli już nawet to nie drastycznie.
Rapidshare działa na nich jak płachta na byka :D i limit pojawia się natychmiast.
Być może potraktowano mnie lżej, ze względu na to, że jestem nowym użytkownikiem... nie wiem, po prostu opisuję swój przypadek. :niepewny:
Boras

Post autor: Boras »

pkgaccdetails pisze:Trudno mi sobie wyobrazić, że o ograniczeniu nie decyduje automat
Pewnie, że "automat". Przecież nie będą każdego indywidualnie badać, jak to on ściągał, jak często korzystał i czy mu przyciąć mocno czy nie.
Pamiętaj, ze limity są tylko dlatego aby zapewnić powszechny dostęp i bezawaryjność wszystkim użytkownikom ;)
pkgaccdetails

Post autor: pkgaccdetails »

No tak automat.. .to stwierdzenie to była czysta retoryka... jako informatyka zastanawia mnie tylko ten algorytm, zasady... przeczytałem tu setki postów o ograniczeniach i o konkretnych przypadkach i nie widzę żadnego determinizmu, niektórym od razu przycinają i to maksymalnie, niektórzy bardzo przekraczają limit bez konsekwencji.
To mnie po prostu dziwi... ale może to taka zachęta, kupię pomimo, że to tylko 500 MB bo może się uda i system w pewnych granicach działa losowo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

pkgaccdetails pisze:ale może to taka zachęta, kupię pomimo, że to tylko 500 MB bo może się uda i system w pewnych granicach działa losowo.
Pamiętaj jednak, że jak podpisujesz umowę to tam jest napisane, że (przykład z iPlus 60 prywatnie, ze strony Plusa)

Kod: Zaznacz cały

Dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Polkomtel S.A. zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym 1 GB wysłanych i odebranych danych.
U mnie przeważnie przycinają, ale zdarzyło się dwa razy, że nic nie przycięli, chyba nie było wtedy takiego obciążenia sieci.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
LuKaSh

Post autor: LuKaSh »

YaHooo pisze:U mnie przeważnie przycinają, ale zdarzyło się dwa razy, że nic nie przycięli, chyba nie było wtedy takiego obciążenia sieci.
U mnie zawsze przycinaja do 32 kbps :cry: Wlasnie wczoraj przycieli i roznica jest duuuza
karol755
Użytkownik forum

Post autor: karol755 »

z tego co wiem to mam EDGE i predkość jest na poziomie ok 110 kb/s i skacze do 200 no i spada czasem do 20-30 ale tak samo jest przed limitem jak i po, teraz moze nie przekraczam tego limitu ale pierwsze dwa miesiące po założeniu bc komp chodził dzień i noc i nie nie było godziny zeby sie cos nie ściągało
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

pkgaccdetails pisze:w ramach w miarę spokojnego funkcjonowania to nie przycinają od razu, a jeśli już nawet to nie drastycznie
Jest wręcz na odwrót - Jeśli będziesz "spokojnie" użytkował Blueconnecta, to przytną do 16kbps, a jeśli "poszarżujesz" to tylko do 32kbps, ale pod warunkiem, że zużyjesz limit już pierwszego dnia (dlatego zawsze staram się tak robić)

PS. Właśnie przekroczyłem limit, ale zrobiłem to 15 minut po północy (za późno zacząłem ściągać), a więc już następnego dnia cyklu rozliczeniowego. Teraz przez następne 28 dni będę się męczył z limitem 16kbps. Co za dziadowska sieć! Całe szczęście, że jeszcze przed czasem kiedy kończy mi się umowa, Centertel wprowadza CDMA450 na obszarze całego kraju - a wtedy papa, Blueconnect
white_pawn

Post autor: white_pawn »

Mam pytanie odnośnie tych limitów, bo ludzie różnie mówią. Chodzi o to, czy można jakoś złamać te limity. Przecież jakaś metoda, sposób musi być na ten transfer, może ktoś jakiś zna??
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

white_pawn pisze:Chodzi o to, czy można jakoś złamać te limity
Nie da się.
white_pawn pisze:Przecież jakaś metoda, sposób musi być na ten transfer,
Wszystko leży po stronie operatora. U niego jest to zliczane więc możesz tylko liczyć na błąd w systemie.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

możesz tylko liczyć na błąd w systemie.
Ew. samemu włamać się na ich serwery :] Ale to już raczej wyższa szkoła jazdy.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Blido pisze:Ew. samemu włamać się na ich serwery :] Ale to już raczej wyższa szkoła jazdy.

:stop: :nienie: :nienie: :nienie: :nienie:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Blido pisze:Ew. samemu włamać się na ich serwery
Na tym forum nie popieramy działań niezgodnych z prawem. :dobani:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ignac

Post autor: ignac »

co do ostatniego posta z 1 strony pierwsze slysze ja mam na firme ere tylko ze najmniejszy abonamnet, jezdzilem sluzbowo tu i owdzie i naprawde transfer jest ok, co do limitu to pierwsze slysze, nawet to wyczerpaniu limitu jest ok, do przegladania stron jest oki, pamietam jak mialem kiedys net stacjonarny radiowy w firmie osiedlowej i byla wlasnie taka predkosc jak w erze po wyczerpaniu limitu i tez sie siedzialo i nikt nie narzekal, zawsze mozesz wziasc wiekszy limit ktory naprawde sie oplaca bo za 10krotnosc transferu 0,5gb dostajemy 5gb za 120zl, takze jest ok do tego niezla gama modemow
ODPOWIEDZ