Transfer po limicie w ERZE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Transfer po limicie w ERZE
Witam
Mam Blueconnect z limitem 4GB niedlugo konczy mi sie umowa i chcialbym podpisac nowa ale na limit 500MB. Dostep mam tylko do EDGE'a miesieczny transfer ~2GB
moje pytanie jest takie
Jakie rzedu ograniczenia predkosci wprowadza operator po przekroczeniu limitu transferu?
Mam Blueconnect z limitem 4GB niedlugo konczy mi sie umowa i chcialbym podpisac nowa ale na limit 500MB. Dostep mam tylko do EDGE'a miesieczny transfer ~2GB
moje pytanie jest takie
Jakie rzedu ograniczenia predkosci wprowadza operator po przekroczeniu limitu transferu?
- Grupens
- Specjalista bezprzewodowy-junior
- raven18
Re: Transfer po limicie w ERZE
16kb/s? chyba nie? - 24kb/s
- Grupens
Gdy ściągam plik nie przekraczam 2 kB/s. Właśnie jestem na "dotoksie".
Deformują nas formuły.
- raven18

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja mam takie pytanie czy Era bardzo rygorystycznie ten limit zaklada ? Czy nie ma szans pociagnac na pelnej predkosci np 1gb ?
Hspa 10,2mb/s http://www.speedtest.net/result/670298212.png
- Grupens
Mam limit 5 giga; udaje mi się dociągnąć do 5,5. Później już tylko 18 kb/s.
Deformują nas formuły.
- Mikolaj211
Mi wczoraj zalożyli limit (tzn. skońćzył sięiplus extra 512), to prędkosc pobierania, z dobrego serwera wynosiłą uwaga: 800 B/s (słownie: osiemset bajtów na sekundę)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Coś mi się wydaje, że ta jazda na tą pomarańczę nie do końca jest obiektywna.raven18 pisze:to już lepiej jest w orangu tak 'chwalonym' - bo ok 24kb - 3kB/s

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to patrzę że niedługo Plus zostanie na szarym końcu stawki, zauważyłem, że coraz mocniej zaczynają przycinaćMikolaj211 pisze: to prędkosc pobierania, z dobrego serwera wynosiłą uwaga: 800 B/s (słownie: osiemset bajtów na sekundę)

OT
powinieneś zmienić podpis z "Jadę na EDGE..... 128kb/s.... To jest coś!!" na "Po limicie jadę na EDGE... 800B/s... To jest super coś!!!"

END OT
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- LuKaSh
Dokladnie..U mnie nawet czasem po limicie 4kB/sraven18 pisze:; to już lepiej jest w orangu tak 'chwalonym' - bo ok 24kb - 3kB/s

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Mi zazwyczaj ograniczają do 32kbps (4KB/s). Tylko raz zdarzyła mi się sytuacja, kiedy ograniczyli do 16kbps. Zauważyłem, że ma na to wpływ czas, w jaki przekroczę limit. Zwykle przekraczam go w ~3 dni i mam 32kbps. W okresie rozliczeniowym w którym przycięli mi do 16kbps męczyłem się z limitem "aż" tydzień.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
u mnie bez zmian - 32-36 kbit po przycięciu,no i na dodatkowym iplusie128 wykręciłem znowu 3.1 GBYaHooo pisze:No to patrzę że niedługo Plus zostanie na szarym końcu stawki, zauważyłem, że coraz mocniej zaczynają przycinać
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
u mnie też bez zmian nie czuje żadnej różnicy czasem nawet gorzej jest przed końcem limitu niż po wykorzystaniu
-
Witam
a ma ktos internet w erze na firme ?
dostalem informacje ze tu nie ma tak rygorystycznego przestrzegania limitu
i jestem ciekaw czy faktycznie... era rozroznia prywatny/firmowy
pozdrawiam
Michal
a ma ktos internet w erze na firme ?
dostalem informacje ze tu nie ma tak rygorystycznego przestrzegania limitu
i jestem ciekaw czy faktycznie... era rozroznia prywatny/firmowy
pozdrawiam
Michal
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Zastanów się nad tym co piszesz. Niby w jaki sposób limit może polepszyć działanie internetu? Mogę się jedynie zgodzić, że możesz nie odczuwać różnicy po przycięciu prędkości, ale tylko w wypadku jeśli używasz GPRS, bo jego prędkość maksymalna to 53,6kbps, a zazwyczaj działa z prędkością 25-30kbps, tak więc przycięcie do 32kbps nie daje żadnej różnicy.karol755 pisze:czasem nawet gorzej jest przed końcem limitu niż po wykorzystaniu
- Mikolaj211
Druga sprawa jest taka, że przy prędkości 25kb/s rzadko się limit przekraczaBlido pisze:zazwyczaj działa z prędkością 25-30kbps, tak więc przycięcie do 32kbps nie daje żadnej różnicy.

-
Kupiłem blue connect z limitem 500 MB.
W przeciągu kilku dni go przekroczyłem (zaległe aktualizacje, załączniki email dziewczyny
), ale pomio że dociągnąłem do 1 GB nie było ograniczenia. Jako, że to była moja nowa zabawka postanowiłem "pójść po bandzie" i wybadać usługę - włączyłem jakieś youtube, streamy mulimedialne, dostałem pierwszego smsa o ograniczeniu, ale nie było to aż do 16kbps, internet działał dalej w miarę ok, nie spojrzałem wtedy na prędkość, po prostu przeczytałem smsa, a ograniczenie nie było praktycznie odczuwalne.
Przystapiłem więc do dalszych testów, jako że jestem człowiekiem dociekliwym
i ściągnąłem kilkaset MB z rapidshare... po tym niemalże natychmiast spadło do 16kbps.
Trudno mi sobie wyobrazić, że o ograniczeniu nie decyduje automat, ale polityka ograniczania mnie zastanawia, mam wrażenie, że gdy przekracza się limit... ale w ramach w miarę spokojnego funkcjonowania to nie przycinają od razu, a jeśli już nawet to nie drastycznie.
Rapidshare działa na nich jak płachta na byka
i limit pojawia się natychmiast.
Być może potraktowano mnie lżej, ze względu na to, że jestem nowym użytkownikiem... nie wiem, po prostu opisuję swój przypadek.
W przeciągu kilku dni go przekroczyłem (zaległe aktualizacje, załączniki email dziewczyny

Przystapiłem więc do dalszych testów, jako że jestem człowiekiem dociekliwym

Trudno mi sobie wyobrazić, że o ograniczeniu nie decyduje automat, ale polityka ograniczania mnie zastanawia, mam wrażenie, że gdy przekracza się limit... ale w ramach w miarę spokojnego funkcjonowania to nie przycinają od razu, a jeśli już nawet to nie drastycznie.
Rapidshare działa na nich jak płachta na byka

Być może potraktowano mnie lżej, ze względu na to, że jestem nowym użytkownikiem... nie wiem, po prostu opisuję swój przypadek.

-
Pewnie, że "automat". Przecież nie będą każdego indywidualnie badać, jak to on ściągał, jak często korzystał i czy mu przyciąć mocno czy nie.pkgaccdetails pisze:Trudno mi sobie wyobrazić, że o ograniczeniu nie decyduje automat
Pamiętaj, ze limity są tylko dlatego aby zapewnić powszechny dostęp i bezawaryjność wszystkim użytkownikom

-
No tak automat.. .to stwierdzenie to była czysta retoryka... jako informatyka zastanawia mnie tylko ten algorytm, zasady... przeczytałem tu setki postów o ograniczeniach i o konkretnych przypadkach i nie widzę żadnego determinizmu, niektórym od razu przycinają i to maksymalnie, niektórzy bardzo przekraczają limit bez konsekwencji.
To mnie po prostu dziwi... ale może to taka zachęta, kupię pomimo, że to tylko 500 MB bo może się uda i system w pewnych granicach działa losowo.
To mnie po prostu dziwi... ale może to taka zachęta, kupię pomimo, że to tylko 500 MB bo może się uda i system w pewnych granicach działa losowo.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Pamiętaj jednak, że jak podpisujesz umowę to tam jest napisane, że (przykład z iPlus 60 prywatnie, ze strony Plusa)pkgaccdetails pisze:ale może to taka zachęta, kupię pomimo, że to tylko 500 MB bo może się uda i system w pewnych granicach działa losowo.
Kod: Zaznacz cały
Dla zapewnienia powszechnej dostępności oraz wysokiej jakości działania sieci, Polkomtel S.A. zastrzega sobie możliwość zmiany parametrów technicznych transmisji danych po przekroczeniu w jednym okresie rozliczeniowym 1 GB wysłanych i odebranych danych.
Pozdrawiam YaHooo 

- LuKaSh
U mnie zawsze przycinaja do 32 kbpsYaHooo pisze:U mnie przeważnie przycinają, ale zdarzyło się dwa razy, że nic nie przycięli, chyba nie było wtedy takiego obciążenia sieci.

-
- Użytkownik forum
z tego co wiem to mam EDGE i predkość jest na poziomie ok 110 kb/s i skacze do 200 no i spada czasem do 20-30 ale tak samo jest przed limitem jak i po, teraz moze nie przekraczam tego limitu ale pierwsze dwa miesiące po założeniu bc komp chodził dzień i noc i nie nie było godziny zeby sie cos nie ściągało
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Jest wręcz na odwrót - Jeśli będziesz "spokojnie" użytkował Blueconnecta, to przytną do 16kbps, a jeśli "poszarżujesz" to tylko do 32kbps, ale pod warunkiem, że zużyjesz limit już pierwszego dnia (dlatego zawsze staram się tak robić)pkgaccdetails pisze:w ramach w miarę spokojnego funkcjonowania to nie przycinają od razu, a jeśli już nawet to nie drastycznie
PS. Właśnie przekroczyłem limit, ale zrobiłem to 15 minut po północy (za późno zacząłem ściągać), a więc już następnego dnia cyklu rozliczeniowego. Teraz przez następne 28 dni będę się męczył z limitem 16kbps. Co za dziadowska sieć! Całe szczęście, że jeszcze przed czasem kiedy kończy mi się umowa, Centertel wprowadza CDMA450 na obszarze całego kraju - a wtedy papa, Blueconnect
-
Mam pytanie odnośnie tych limitów, bo ludzie różnie mówią. Chodzi o to, czy można jakoś złamać te limity. Przecież jakaś metoda, sposób musi być na ten transfer, może ktoś jakiś zna??
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Nie da się.white_pawn pisze:Chodzi o to, czy można jakoś złamać te limity
Wszystko leży po stronie operatora. U niego jest to zliczane więc możesz tylko liczyć na błąd w systemie.white_pawn pisze:Przecież jakaś metoda, sposób musi być na ten transfer,
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ew. samemu włamać się na ich serwerymożesz tylko liczyć na błąd w systemie.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Blido pisze:Ew. samemu włamać się na ich serweryAle to już raczej wyższa szkoła jazdy.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Na tym forum nie popieramy działań niezgodnych z prawem.Blido pisze:Ew. samemu włamać się na ich serwery

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
co do ostatniego posta z 1 strony pierwsze slysze ja mam na firme ere tylko ze najmniejszy abonamnet, jezdzilem sluzbowo tu i owdzie i naprawde transfer jest ok, co do limitu to pierwsze slysze, nawet to wyczerpaniu limitu jest ok, do przegladania stron jest oki, pamietam jak mialem kiedys net stacjonarny radiowy w firmie osiedlowej i byla wlasnie taka predkosc jak w erze po wyczerpaniu limitu i tez sie siedzialo i nikt nie narzekal, zawsze mozesz wziasc wiekszy limit ktory naprawde sie oplaca bo za 10krotnosc transferu 0,5gb dostajemy 5gb za 120zl, takze jest ok do tego niezla gama modemow