[WiFi] Siec na wiosce. Sprzęt, zasięg, jak rozwiazać

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: [WiFi] Siec na wiosce. Sprzęt, zasięg, jak rozwiazać

Post autor: zDaleKi »

DJ1910 pisze:2. Chyba znasz tę sprawe tylko z teorii, bo z praktyki wyglada to tak, że jak kiedys na próble zalozylismy WPA2 na jednego APka, to moc jego sygnalu spadła o ok 30%
I rozumiem, że na podstawie jednego czy dwóch przypadków bierzesz to jako pewnik? :hyhy:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

z kimkolwiek zajmujacym sie sieciami WIFI nie pogadam o sprawie szyfrowania i zasiegu, kazdy ma takie samo zdanie poparte przykladami z zycia, wiec zdaje sie ze jestes w zdecydowanej mniejszosci <faja>

nawet na kursach Cisco kolega mówił iż o tym wspominano, tak wiec czas chyba kolego Bliski zweryfikować swoj poglad w tej sprawie ;)

ktos wyzej napisał ze chyba kłamie, czyli jesli o czyms ktos nie wie, to moze oskarzac drugiego o klamstwo?:>

to zabezpieczenie jest dość rzadko spotykane, tak wiec pozwole kolegom sie powysilac i dojsc do tego, cóż to takiego jest ;) wiaze sie z uzywaniem pewnego typu sprzetu do nadania i odbioru u klienta (oczywiscie tam gdzie uzywamy jeszcze starych ATMELi albo inne standartowe radia, to zabezpieczenie nie jest dostepne...ale duzo tego nie zostało i niebawem bedzie wymiana)

zauwazylem tutaj wielu teoretyków ktory sie mundrowac lubia, sprawdze wiec jacy jesteście niektorzy bystrzy ;)
zDaleKi

DJ1910 pisze:nawet na kursach Cisco kolega mówił iż o tym wspominano
Kolega mówił. A wiesz dokładnie co mówił? Bo właśnie ja pije cały czas do jednego szczegółu :hyhy: ale widzę, że tego nie zauważyłeś i pijesz cały czas do czegoś innego ;)
Bo tych stwierdzeń, o których piszesz nie neguję wcale.... ;)
Zwracaj też uwagę na emotki :P
DJ1910 pisze:sprawdze wiec jacy jesteście niektorzy bystrzy
I vice wersa :P
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

DJ1910 pisze:ktos wyzej napisał ze chyba kłamie, czyli jesli o czyms ktos nie wie, to moze oskarzac drugiego o klamstwo?:>
Z tego co napisałeś to wyczytałem, że na standardowym sprzęcie. Skąd ja mam wziąć kryształową kulę i zobaczyć jakim sprzętem dysponujesz :cwaniak: Jak jesteś taki mądry to podziel się z nami mniej bystrymi swoją wiedzą w końcu od tego jest te forum, żeby się czegoś każdy mógł dowiedzieć ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

DJ1910 pisze:zauwazylem tutaj wielu teoretyków ktory sie mundrowac lubia, sprawdze wiec jacy jesteście niektorzy bystrzy ;)
Jednak jest wielu praktyków więc pytaj śmiało jeśli czegoś nie wiesz lub nie rozumiesz. :ok:
Awatar użytkownika
DJ1910

Dzieki za chec pomocy(ktorej w sprawie WiFi nie szukalem tu nigdy), ale jakos wole w pracy sie spytać, mam wieksze zaufanie do ludzi z ktorymi pracuje ;) To co tu piszecie dość czesto nie zgadza się z tym, co spotykam w pracy, i co mówią ludzie duzo bardziej ode mnie (może i od Was również) doświadczeni w tym fachu. Stad dosc agresywny ton moich poprzednich wypowiedzi...zwlaszcza odnosnie szyfrowania a mocy sygnału/zasiegu...bdzure kolega napisał wiec nie moglem przejsc wokol tego spokojnie

Natomiast jesli chodzi o GPRS/UMTS itd to nie mam do Was zadnych zastrzeżeń, bo to co tutaj o tym moge przeczytać nauczyło mnie wiele w tej materii.

a co do tych myków sprzętowych, to pewnie coś Wam mówi nazwa MikroTik...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

a co do tych myków sprzętowych, to pewnie coś Wam mówi nazwa MikroTik...
A wiecej konkretow? Jestem bardzo ciekawy :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DJ1910 pisze:a co do tych myków sprzętowych, to pewnie coś Wam mówi nazwa MikroTik...
MikroTik mi się kojarzy z firmą o tej nazwie która wyprodukowała system MikroTik RouterOS :) Czy chodzi Tobie o to?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi

DJ1910 pisze:Stad dosc agresywny ton moich poprzednich wypowiedzi
A to niedobrze, bo nie lubimy agresywnych wypowiedzi... :nienie:

Zwłaszcza, że dalej nie poprawiłeś przynajmniej jednego błędnego określenie do którego się przyczepiłem. Ale widzę, że Twoją obroną jest atak i na żadne z pytań kolegów czy moich sugestii nie odpowiedziałeś. No nic, niech tak będzie...
DJ1910 pisze:bdzure kolega napisał
Widać chyba, że nie rozumiesz tego posta, skoro piszesz że to bzdura. Bo ja cały czas piszę, że nie neguję tego, tylko Twoje określenia pojęć są nie do końca precyzyjne. Jak będziesz opisywał pojęcia tak jak zwykło się to robić, to nie będzie takich nieporozumień. :hyhy:
I właśnie o te pojęcia się cała sprawa rozbija.
DJ1910 pisze:wole w pracy sie spytać, mam wieksze zaufanie do ludzi z ktorymi pracuje ;)
Tak samo jak wszyscy ;)
DJ1910 pisze:To co tu piszecie dość czesto nie zgadza się z tym, co spotykam w pracy
Grunt to konkrety - ale widzę preferujesz atak...
Możesz napisać mi na PW co takiego jeszcze się tu Tobie nie zgadza? I nie piszę o tym wątku ale o całości, bo stwierdzenie dość często mnie ciekawi (dość często). Poproszę.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

Panie DJ1910 nie baw się w głuchy telefon, nie powtarzaj co Ci koledzy w pracy powiedzieli tylko daj ich tu, bo mam wrażenie, że coś wiesz tylko pytanie co - "gdzieś dzwonią ale w którym kościele to już nie wiadomo".
Wpierw kolega pisze że "cała Łódź" ma tylko filtrowanie po MAC a za moment, że jeszcze mają "jakiś myk". Za moment piszesz o MikroTik'ach - a co w nich takiego dziwnego, obecnie każda szanująca się sieć opiera się na nich albo na podobnej klasie sprzętu.

Co do samego "myku sprzętowego" jak to określiłeś jeżeli nie jest to Radius to macie odpalone tunelowanie innej możliwości raczej nie ma ale może się mylę.
jak kiedys na próble zalozylismy WPA2 na jednego APka, to moc jego sygnalu spadła
Co do szyfrowania i moc nadawania - kolego tak się składa, że nie zauważyłem takiej zależności. Proszę wytłumacz mi w jaki sposób WPA ma wpływać na moc nadawania ? Owszem może wpływać na szybkość ruchu sieciowego - procesor AP będzie musiał szyfrować i deszyfrować, do tego są przesyłane dodatkowe dane uwierzytelniania i weryfikacja integralności pakietów ale jak obciążenie procesora ma się do nadajnika tego nie potrafię zrozumieć :szok: . Bardzo chętnie bym się dowiedział na którym kursie (numer) można się o tym dowiedzieć.

WPA w dużych sieciach nie stosuje się ze względu na kolegi rewelacje tylko ze względu na wygodę administratora i użytkowników.
Jo_gurt pisze:A wiecej konkretow? Jestem bardzo ciekawy :)
konkrety pewnie będą jak DJ1910 się dopyta kolegów z pracy :hyhy: .
Awatar użytkownika
DJ1910

no Panowie,po powyższych wpisach koncze dyskusje z Wami ;) nauczylem sie juz, że z polujacymy wilkami szkoda dyskutować :)

Wy uwazacie ze mało wiem, a ja uwazam ze Wy mało wiecie, i na tym koncze tracenie mego cennego czasu w tym wątku, mi nie zalezy na Waszej opinii.

ahoj

ps do Borga. Ameryki nie odkryleś tym co piszesz o WPA i innych szyfrowaniach, ale najwidoczniej przeoczyłeś to o czym ja napisalem powyzej.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

DJ1910 pisze:Wy uwazacie ze mało wiem, a ja uwazam ze Wy mało wiecie, i na tym koncze tracenie mego cennego czasu w tym wątku, mi nie zalezy na Waszej opinii.
No nie wydaje mi się, że właśnie tak jest. Zbyt subiektywnie do tego podchodzisz. Przede wszystkim o dyskusji argumenty decydują. Zbierz swoje i do boju. Nie ma co rezygnować. :ok:
Awatar użytkownika
DJ1910

bob wiesz jak to z ludzmi jest, niektorym sie na dume wjedzie i nic ich nie przekona że ktos spotkał sie z czyms innym w praktyce ;)

poczekam raczej jak ktoś inny przeczyta ten wątek, i w moich słowach odnajdzie to z czym spotkał sie kiedyś :)
zDaleKi

DJ1910 pisze:Wy uwazacie ze mało wiem, a ja uwazam ze Wy mało wiecie
Widzisz, tylko cała prawda jest inna, Ty sądzisz, ze my nic nie wiemy, a my wcale o Tobie tego nie napisaliśmy. Mimo tego, że nie raz próbowałeś nam wejść na ambicję. Ale spokojnie, nie udało Ci się ;)

Ale masz racje nie ma sensu dyskutować, bo kilka razy prosiłem o coś (żebyś dokładniej przeczytał) i dalej tego nie zrobiłeś. Tylko idziesz w zaparte. Uznałeś, że najlepszą obroną jest atak zamiast rzeczowej polemiki.
A najciekawsze jest to, że zaczęło się nie od negowania tego co napisałeś ale od drobnej różnicy w nazewnictwie i w kilku pojęciach.

Borg, YaHooo, Jo_gurt, zadali Ci pytania, ale na żadne z nich nie odpowiedziałeś :(
bob pisze:Przede wszystkim o dyskusji argumenty decydują
Dokładnie tak :ok:

A nie takie tezy:
DJ1910 pisze:uwazam ze Wy mało wiecie
EDIT:
A co do samego określenie, to nikt nie jest doskonały. Ale do tego to trzeba umieć sie przyznać ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

DJ1910 pisze: ps do Borga. Ameryki nie odkryleś tym co piszesz o WPA i innych szyfrowaniach, ale najwidoczniej przeoczyłeś to o czym ja napisalem powyzej.
Dalsza rozmowa nie ma sensu. To nie ja pisałem, że WPA zmniejsza zasięg :hyhy: , to nie ja pisałem że masz tylko filtrowanie po MAC a później okazało się nie tylko filtrowanie :hyhy: .
Zadałem Ci pytanie co to za "myk" a Ty coś tam majaczysz o MikroTik'ach - jak masz pisać takie "konkrety i rewelacje" to proponuję nie pisz wcale.
Nikt nie jest alfą i omegą dlatego pytałem się co to za "myk" - Twoje wymijające odpowiedzi świadczą, że nie masz zielonego pojęcia - napisałeś coś bez sprawdzenia a teraz nie wiesz jak się z tego wycofać. Zapytałem się na którym kursie Cisco można usłyszeć iż WPA obniża zasięg też nie odpowiedziałeś - nie ma to jak mocne argumenty.

Twierdzisz że wszyscy tu są głąby i nic nie wiedzą za to Ty i Twoi koledzy wiedzą wszystko - OK niech i tak będzie Bóg z tobą, krzyżyk na drogę, powodzenia.

ps. przed chwilą zrobiłem mały test :
WRT54GL+Tomato z wyłączonym szyfrowaniem :
Obrazek

WRT54GL+Tomato z WPA 63 znakowym :
Obrazek

Żeby nie było że na przy zerowym obciążeniu sprawdzałem - statystyki urządzenia z ostatnich 4 godzin :
Obrazek
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DJ1910 pisze:Wy uwazacie ze mało wiem, a ja uwazam ze Wy mało wiecie,
Nikt tu nie napisał, że Ty mało wiesz. Ty sam sprawiasz takie wrażenie pisząc np. że stosowana jest tylko filtracja po MAC'ach, a później jak inni napisali, że to jakoś mało to wyskakujesz z jakimiś "sprzętowym mykami". A jak padło pytanie co jest szczególnego w tych MikroTik'ach to udałeś, że nie przeczytałeś.
DJ1910 pisze:niektorym sie na dume wjedzie i nic ich nie przekona że ktos spotkał sie z czyms innym w praktyce
W takim razie poprzyj swoje wypowiedzi jakimiś dowodami, ewentualnie logicznym wyjaśnieniem tego co twierdzisz tak jak to zrobił Borg w poście wyżej.
DJ1910 pisze:poczekam raczej jak ktoś inny przeczyta ten wątek, i w moich słowach odnajdzie to z czym spotkał sie kiedyś
Widać więc, że Ty raczej nie jesteś pewny tego co piszesz, bo czekasz aż ktoś zrobi to za Ciebie.
ODPOWIEDZ