Jako, ze jestem nowy, chcialem sie przywitac.
Mam dosc brzydki problem z iplusem, vista business na sony vaio vgn-sz470n i option gt max (serial: GA*; firmware w karcie z koncowka .17. kupiony w salonie plusa). Kiedys dzialalo, po reinstalce systemu przstalo. Wczoraj katowalem iplus managera w wersji 1.94, 1.91 i 1.8 (ten byl na dolaczonej plytce) - na zadnym nie dzialalo. Dbalem, zeby system przeinstalowal sterowniki na te dolaczone z dana wersja iplusa (chociaz na wersje nie zwracalem uwagi). Przelozylem tez karte do innego laptopa z win xp - tam iplus 1.94 zadzialal bez dyskusji, wiec sprzet wyglada na sprawny.
A teraz jakie mam objawy:
Po kliknieciu "polacz" w iplus managerze pojawia sie okienko o laczeniu, nastepnie ze nie mogl polaczyc sie przez hspda/umts/gprs i czy chce sprobowac csd - po csd tez nie laczy. W panelu widac, ze karta podlaczyla sie do sieci (plus) i ma zasieg (4 kreski), a diodka miga radosnie na niebiesko.
Dzwonilem do plusa, karta jest ok (kazali przetestowac w telefonie plusa - w mojej nokii e65 dziala). Modem odpowiada na kwerendy (tam we wlasciwosciach modemu w panelu sterowania). Kazali mi sprobowac zrobic polaczenie testowe w iplus man. (apn "internet", tylko gprs) - tez nie dziala.
co ja moge jeszcze z tym zrobic? da sie czyms podejrzec, jakie komendy iplus wysyla do modemu? najbardziej mnie wkurza, ze nie widze komunikatu o bledzie z jakas rozsadna trescia. (przypominam, windows vista

szef mnie zabije, jak to nie zacznie dzialac...
(btw, moze wiecie, jak zmusic wbudowany modem hsdpa w tym soniaku - oprogramowanie cingular - do wspolpracy z iplusem? albo chociaz kto zrobil ten uklad i gdzie szukac dokumentacji?)