Option GT max + vista business + iplus prepaid

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
amb
Początkujący użytkownik forum

Option GT max + vista business + iplus prepaid

Post autor: amb »

Witam
Jako, ze jestem nowy, chcialem sie przywitac.

Mam dosc brzydki problem z iplusem, vista business na sony vaio vgn-sz470n i option gt max (serial: GA*; firmware w karcie z koncowka .17. kupiony w salonie plusa). Kiedys dzialalo, po reinstalce systemu przstalo. Wczoraj katowalem iplus managera w wersji 1.94, 1.91 i 1.8 (ten byl na dolaczonej plytce) - na zadnym nie dzialalo. Dbalem, zeby system przeinstalowal sterowniki na te dolaczone z dana wersja iplusa (chociaz na wersje nie zwracalem uwagi). Przelozylem tez karte do innego laptopa z win xp - tam iplus 1.94 zadzialal bez dyskusji, wiec sprzet wyglada na sprawny.

A teraz jakie mam objawy:
Po kliknieciu "polacz" w iplus managerze pojawia sie okienko o laczeniu, nastepnie ze nie mogl polaczyc sie przez hspda/umts/gprs i czy chce sprobowac csd - po csd tez nie laczy. W panelu widac, ze karta podlaczyla sie do sieci (plus) i ma zasieg (4 kreski), a diodka miga radosnie na niebiesko.
Dzwonilem do plusa, karta jest ok (kazali przetestowac w telefonie plusa - w mojej nokii e65 dziala). Modem odpowiada na kwerendy (tam we wlasciwosciach modemu w panelu sterowania). Kazali mi sprobowac zrobic polaczenie testowe w iplus man. (apn "internet", tylko gprs) - tez nie dziala.

co ja moge jeszcze z tym zrobic? da sie czyms podejrzec, jakie komendy iplus wysyla do modemu? najbardziej mnie wkurza, ze nie widze komunikatu o bledzie z jakas rozsadna trescia. (przypominam, windows vista :( )
szef mnie zabije, jak to nie zacznie dzialac...

(btw, moze wiecie, jak zmusic wbudowany modem hsdpa w tym soniaku - oprogramowanie cingular - do wspolpracy z iplusem? albo chociaz kto zrobil ten uklad i gdzie szukac dokumentacji?)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Option GT max + vista business + iplus prepaid

Post autor: YaHooo »

amb pisze:czy chce sprobowac csd - po csd tez nie laczy.
Mała uwaga nie polecam łączenia się po CSD ponieważ przyjdzie większy rachunek.
amb pisze:co ja moge jeszcze z tym zrobic?
Najlepiej zainstalować same sterowniki (bez iPlus Manager) oraz stworzyć połączenie Dial-up. Jak to zrobić jest dokładnie opisane w naszym :faq: a konkretnie >TU<
amb pisze: moze wiecie, jak zmusic wbudowany modem hsdpa w tym soniaku - oprogramowanie cingular - do wspolpracy z iplusem?
Niestety z tego co wiem to taka operacja nie jest możliwa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Skoro karta się zalogowała, to wyłącz aplikację, przejdź do panelu sterowania, centrum sieci i udostępniania, zarządzaj połączeniami sieciowymi i spróbuj połączyć się przez "urządzenie iPlus". Zobacz jaki kod błędu się pojawi. Obstawiam 720 ;) Podziel się obserwacjami.
Jarek no.1

Post autor: Jarek no.1 »

Engelbert pisze:spróbuj połączyć się przez "urządzenie iPlus"
Pod warunkiem że sterowniki są wgrane prawidłowo.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Jarek no.1 pisze:Pod warunkiem że sterowniki są wgrane prawidłowo
Skoro karta SIM jest zalogowana z poziomu aplikacji, to jest jest wysoce prawdopodobne, że jednak sterowniki są prawidłowo przypisane do sprzętu :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Engelbert pisze:jest wysoce prawdopodobne, że jednak sterowniki są prawidłowo przypisane do sprzętu :)
Ja myślę, że to jest pewne ponieważ w pierwszym poście jest jasno napisane, że
amb pisze:Modem odpowiada na kwerendy (tam we wlasciwosciach modemu w panelu sterowania).
Tak więc może iPlus Manager się gryzie z Vistą, dlatego radziłbym odinstalowanie tego programu, a zainstalowanie dedykowanego programu producenta.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

YaHooo pisze:Tak więc może iPlus Manager się gryzie z Vistą, dlatego radziłbym odinstalowanie tego programu, a zainstalowanie dedykowanego programu producenta.
Czyli tu: http://www.option.com/support/globetrot ... oads.shtml
ODPOWIEDZ