Problem z GlobeTrotter EDGE + simdata i połączeniem EDGE

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
majki
Początkujący użytkownik forum

Problem z GlobeTrotter EDGE + simdata i połączeniem EDGE

Post autor: majki »

Witam was.

Mam mały problem.

Kupiłem sobie kartę GT Edge. Wsadziłem do niej kartę simdata ( wcześniej wyłączyłem żądanie kodu pin ).
Następnie odpaliłem płytkę dołączoną do modemu. Pięknie wszystko się zainstalowało i po restarcie zobaczyłem GT MM.

Włożyłem modem do gniazda w laptopie i po chwili pokazał się maksymalny zasięg Plus GSM ( GPRS / EDGE )

No i wszystko cacy. APN wpisałem internet, w ustawieniach modemu dodałem wpis AT.
W momencie połączenia trochę mieli i koniec :)

No to drugi sposób. Próbuję zrobić dial up. Wszystko ładnie się konfiguruje. Po czym przy próbie połączenia też lipa.

Kwerenda modemu jest prawidłowa, sterowniki, instalacja jego też. Laptop na Windowsie XP Home ( legalnym i uaktualnianym ).

Czytam forum od wczoraj i już mi się wszystko zaczyna mieszać :(

Czy może mnie ktoś przeprowadzić krok po kroku jak odpalić ten modem z simdatą ?
Właśnie... raz udało mi się połączyć. Połączenie trwało kilka minut, transfer w Warszawie na poziomie 8 KB/s ( karta tylko GPRS / EDGE ) ale to chyba powinno być na poziomie ok. 30 KB/s prawda ?

Dzięki za wszystkie spostrzeżenia i jak ktoś będzie chciał mi pomóc to będę wdzięczny.
Macie tyle informacji na tym forum, ale mnie już głowa od czytania boli bo przeczytałem chyba wszystko z FAQ i nie mogę dalej tego zrobić.

Karta nie jest trafiona, ponieważ ładnie się loguje do sieci czyli miga dwa razy co sekundę lub dwie sekundy czerwona dioda, zasięg full tak jak pisałem, nie mam pojęcia jak to ugryźć :(

A i jeszcze dziwna sprawa. Nie mogę utworzyć połączenia GPRS / EDGE. Cały czas domyślnie pojawia się do wyboru 3G / GPRS, GSM i WLAN :(
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem z GlobeTrotter EDGE + simdata i połączeniem EDGE

Post autor: Jaco »

Wywal tego
majki pisze:GT MM.
i zainstaluj same stery dla modemu. Dobrze że wyłączyłeś PIN. Karta sama będzie się logować do sieci informując dwoma szybkimi błyskami w odstępach. Jeśli tak jest to wystarczy zrobić sobie dial-up i po kłopocie.
majki

No i wszystko jasne :)
Dzięki kolego. GT MM bruździł w połączeniu. Sam dial-up działa idealnie, no prawie :hyhy:

Ściągam plik testowy z noc.gts.pl z prędkością 4 - 8 KB/s, a tak jak pisałem jestem kilka km od PKiN.
Coś wolno ten EDGE śmiga jak na obszar, gdzie mam wszędzie 3G ;)

Ale pal to licho. Będę z tego połączenia korzystał " bardzo za miastem " więc jak tam będzie sam GPRS to cud ;)

Jeszcze szybkie pytanko. Jak sprawdzić sobie ile zostało na karcie do wykorzystania i jaki mam zasięg sieci ?
W Managerach można było wysyłać zapytanie, teraz jak mam sam dial-up nie mam tego ;)

P.S. Jeszcze raz szacunek dla kolegi co pomaga lamerowi w konfiguracji jego pierwszej karciochy :D

Jednak kiszka, za wcześnie się cieszyłem :( Po kilku minutach mimo, że wyświetla przy zegarku połączenie aktywne 230 Kb/s to neta nie ma. Nawet Google się nie ładuje :(
Awatar użytkownika
Jaco

Zrywa ci połączenie być może z powodu obciążenia sieci bo masz dość słabe wyniki.Ale to tylko moje przypuszczenia.
majki

Wszystko się zgadza ;) Po podpięciu antenki zewnętrznej śmiga. Normalnie coraz więcej info wyciągam z tego forum :)

Małe pytanko. Nakierujesz mnie linkiem jak sprawdzić jaka kwota została do wykorzystania ?

Nie mam żadnego managera to nie widać ile pobrałem i nie mogę wysłać zapytania tak jak w iPlus Manager ;)
Dzięki.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Zatem radziłbym jak masz taką możliwość zobaczyć jak działa modem w innym miejscu. Najlepiej w miarę daleko od miejsca w którym go używasz teraz. Żeby łączyć się z innym BTS.

[ Dodano przez YaHooo: 2008-04-15, 13:10 ]
majki pisze:Nie mam żadnego managera to nie widać ile pobrałem
Zainstaluj sobie jeden z tych programów: >Programy monitorujące ruch w sieci i nie tylko.<
Jeżeli Ci chodzi o sposób sprawdzenia stanu konta to tu masz na to sposób: >Sprawdzanie stanu konta w usłudze Pre-Paid<
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez YaHooo, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
majki

Patrzyłem w terminalu to wykrywa mi dwa BTSy na zachód od pokoju :)

W sumie to dlatego ma prawo kiepsko działać bo ściany też robią swoje. Jak wystawię antenkę na parapet to Edge żyletka i nadajników więcej :)

Hehehe, ale okna teraz nie otworzę bo jakieś dziwne modlitwy słychać i śpiewy, a strasznie drażliwy jestem :D

Jadę na działeczkę niedługo, pomiędzy Grójcem, a Mszczonowem. Tam patrzyłem są 3 nadajniki w pobliżu i pewnie znikome obciążenie ( wioski ) to będziemy się bawić.

P.S. Fajnie jak się zmienia z GPRS / EDGE na radiowe 5 MB/s :D Od razu lapek kopa dostaje no ale na co dzień tego łącza nie będzie miał. Stacjonarny jest od dużych plików, a w lapku ma być okienko na świat ;)

Jeszcze serdeczna prośba o te sprawdzanie salda jak się nie ma Managera ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

majki pisze:Jeszcze serdeczna prośba o te sprawdzanie salda jak się nie ma Managera ;)
Masz u mnie w ostatnim poprzednim poście odpowiedź na Twoje pytanie ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
majki

@YaHoo ponoć ślepcowi nawet palcem wskazanie nie pomoże :P
No chyba, że ślepy jest na sprawy i rzeczy oczywiste :D

Dzięki chłopaki za cierpliwość, wiem co to znaczy ale nie w tej branży :D
Pozdrawiam i do miłego ;)

P.S. Po dużym plusiku oczywiście :)
Awatar użytkownika
Jaco

Mam nadzieję że to koniec twoich kłopotów :hyhy:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jaco pisze:Mam nadzieję że to koniec twoich kłopotów :hyhy:
Czekajmy aż majki zmieni kartę na gt max-a i będzie zabawa z NDIS. :hyhy:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:Czekajmy aż majki zmieni kartę na gt max-a i będzie zabawa z NDIS. :hyhy:
Eee tam prostsze od dial up. ;)
ODPOWIEDZ