Mobilny Internet "do" 7.2 Mb/s
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Mobilny Internet "do" 7.2 Mb/s
Witam,
chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników jak to jest tak naprawdę z tym "do 7.2 Mb/s" przy okazji przyczepić się do wszystkich reklam operatorów używających "od" i "do". Zainspirowała mnie reklama Plusa mówiąca o minucie połączenia w roamingu "od" 40 gr... No comment. Ale do rzeczy:
Posiadam modem Option GT MAX z firmware 2.4.6Hd. Testowałem download i upload przy różnych BTSach w jednym z RNC Orange. Testy starałem się robić o różnym czasie (dzień - noc) przy pełnym zasięgu.
W moim mieście Orange ma konfigurację umożliwiającą HSDPA do 7.2 Mb/s i HSUPA do 2 Mb/s.
To co max udało mi się wyciągnąć to download 3.8 Mb/s i upload max na co pozwala moja karta czyli około 360 kb/s.
Jak to jest.. ? Czy problem dotyczy architektury sieci, konfiguracji sieci, ilości zalogowanych użytkowników, możliwości modemu?
Czy realne jest wyciśnięcie wartości zbliżonej do 7 Mb/s (download)?
Jakie warunki muszą być spełnione (zarówno po stronie użytkownika jak i operatora)?
Czy jest sens eskalować problem u operatora?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.[/i]
chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników jak to jest tak naprawdę z tym "do 7.2 Mb/s" przy okazji przyczepić się do wszystkich reklam operatorów używających "od" i "do". Zainspirowała mnie reklama Plusa mówiąca o minucie połączenia w roamingu "od" 40 gr... No comment. Ale do rzeczy:
Posiadam modem Option GT MAX z firmware 2.4.6Hd. Testowałem download i upload przy różnych BTSach w jednym z RNC Orange. Testy starałem się robić o różnym czasie (dzień - noc) przy pełnym zasięgu.
W moim mieście Orange ma konfigurację umożliwiającą HSDPA do 7.2 Mb/s i HSUPA do 2 Mb/s.
To co max udało mi się wyciągnąć to download 3.8 Mb/s i upload max na co pozwala moja karta czyli około 360 kb/s.
Jak to jest.. ? Czy problem dotyczy architektury sieci, konfiguracji sieci, ilości zalogowanych użytkowników, możliwości modemu?
Czy realne jest wyciśnięcie wartości zbliżonej do 7 Mb/s (download)?
Jakie warunki muszą być spełnione (zarówno po stronie użytkownika jak i operatora)?
Czy jest sens eskalować problem u operatora?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc.[/i]
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Mobilny Internet "do" 7.2 Mb/s
To w miarę przyzwoity wynikartvip pisze:To co max udało mi się wyciągnąć to download 3.8 Mb/s i upload max na co pozwala moja karta czyli około 360 kb/s.

Dokładnie to są bardzo ważne rzeczy te co wymieniłeś. Dochodzi do tego jeszcze siła sygnału. HSDPA jest bardzo wrażliwe na siłę sygnału.artvip pisze:Czy problem dotyczy architektury sieci, konfiguracji sieci, ilości zalogowanych użytkowników, możliwości modemu?
Moim zdaniem przy teraźniejszej strukturze każdego operatora w Polsce to niemożliwe. Z tego co pamiętam aby możne było wycisnąć takie prędkości to potrzebne są BTS'y co 200m. Wtedy rzeczywiście można by próbować. Druga sprawa to modem, często to, że pisze iż modem osiąga 3.6 czy 7.2 mbps to i tak nie osiągnie tego przy sprzyjających warunkach. Ja sam mam modem 3.6 i nie mogę przekroczyć granicy 2.8 mbps.artvip pisze:Czy realne jest wyciśnięcie wartości zbliżonej do 7 Mb/s (download)?
Trzeba mieć bardzo dobry modem, dobrą siłę sygnału oraz oczywiście jakiś nieobciążony BTS. Co w miejscach gdzie jest niby te 7.2 mbps jest niemożliwe w tego względu, że jest za mało BTS'ów.artvip pisze:Jakie warunki muszą być spełnione (zarówno po stronie użytkownika jak i operatora)?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
To jest tak, że jest to teoretycznie maksymalna wartość ale praktycznie mało kiedy udaje się ją uzyskać.artvip pisze:chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników jak to jest tak naprawdę z tym "do 7.2 Mb/s"
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
YaHooo napisałeś o BTSach co 200m..
Czy to ma jakieś znaczenie gdy zalogowany jestem np. przez cały czas do jednej stacji i mam download 3.8 Mb/s?
Czytałem trochę na ten temat i wiem, że zasięg się kurczy przy dużej ilości zalogowanych użytkowników i wtedy właśnie gęstość BTSów ma znaczenie ale nie jestem pewien czy ma to znaczenie w przypadku szybkości transferu danych?
Gdyby w okolicy 200m "świeciła" inna stacja to mój modem potrafiłby wykorzystać to do lepszego transferu?
Patrząc na CellID stacji nie widzę aby mój modem logował się do innego BTSa a miałem okazję testować w lokalizacji gdzie 2 BTSy dzieli niecałe 80m + trzeci BTS w odległości około 300 / 400 m.
Dzięki za wszystkie posty.
Czy to ma jakieś znaczenie gdy zalogowany jestem np. przez cały czas do jednej stacji i mam download 3.8 Mb/s?
Czytałem trochę na ten temat i wiem, że zasięg się kurczy przy dużej ilości zalogowanych użytkowników i wtedy właśnie gęstość BTSów ma znaczenie ale nie jestem pewien czy ma to znaczenie w przypadku szybkości transferu danych?
Gdyby w okolicy 200m "świeciła" inna stacja to mój modem potrafiłby wykorzystać to do lepszego transferu?
Patrząc na CellID stacji nie widzę aby mój modem logował się do innego BTSa a miałem okazję testować w lokalizacji gdzie 2 BTSy dzieli niecałe 80m + trzeci BTS w odległości około 300 / 400 m.
Dzięki za wszystkie posty.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To jest tak, że jak jest większa gęstość BTS'ow powoduje, że do jednego BTS'a jest zalogowanych mniej użytkowników i jest on mniej obciążony. Zatem można uzyskać większe prędkości.artvip pisze:właśnie gęstość BTSów ma znaczenie ale nie jestem pewien czy ma to znaczenie w przypadku szybkości transferu danych?
Niestety nie, bo modem loguje się do jednego BTS'a.artvip pisze:Gdyby w okolicy 200m "świeciła" inna stacja to mój modem potrafiłby wykorzystać to do lepszego transferu?
Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
artvip pisze: Posiadam modem Option GT MAX z firmware 2.4.6Hd.
Przy tym modemie wyciągnąłeś max upload`u i 3/4 możliwości jego download`u.artvip pisze:Orange ma konfigurację umożliwiającą HSDPA do 7.2 Mb/s i HSUPA do 2 Mb/s.
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tak jak na Wifi 802.11g nikt nie wyciagnał realnie 54Mbps, tak samo w internecie mobilnym o 7,2Mbps mozna też zapomnieć 
Wiadomo że to wartosci laboratoryjne
U mnie HSDPA w Orange wyciąga ok 1Mbit, i bardzo komfortowo sie z tego korzysta, wiec i tak nie narzekajmy że nie mamy tych 7,2
A jak duzo osob pisze, wyciaga 2-3 czy nawet 5 Mbit'ów, wiec to juz w ogole jest luksusik
Szkoda tylko że operatorzy mydlą oczy ludziom tym 7,2, mimo iz wiele osob ktore na internet mobilny sa skazane, w swej okolicy mają z reguły co najwyżej ledwo zipiący BTS z EDGE'em

Wiadomo że to wartosci laboratoryjne
U mnie HSDPA w Orange wyciąga ok 1Mbit, i bardzo komfortowo sie z tego korzysta, wiec i tak nie narzekajmy że nie mamy tych 7,2

Szkoda tylko że operatorzy mydlą oczy ludziom tym 7,2, mimo iz wiele osob ktore na internet mobilny sa skazane, w swej okolicy mają z reguły co najwyżej ledwo zipiący BTS z EDGE'em

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Porownanie troche nietrafione, bo w wifi mamy 54Mbps w dwie strony + narzut, wiec i teoretyczne (te faktycznie teoretyczne) i rzeczywiste wartosci da sie osiagnac w dobrych warunkach - czyli ok 22-24Mbps w jedna strone. No ale fakt faktem, ze ladnie wyglada 54Mbps - ponad polowa ethernetowego linka (tylko tu mamy 100Mbps full duplex - drobny szczegol)DJ1910 pisze:Tak jak na Wifi 802.11g nikt nie wyciagnał realnie 54Mbps, tak samo w internecie mobilnym o 7,2Mbps mozna też zapomnieć

7,2Mbps to ruch tylko down.
-
No cóz.. w takim razie pozostaje czekać na reklamy "mobilny internet do 14 Mb/s" (HSDPA+ zdaje się..) wtedy zapewne 7 Mb/s będzie bardziej osiągalne..
Pozdrawiam i życze wszystkim takich osiągów na swoim mobilnym internecie:
Pozdrawiam i życze wszystkim takich osiągów na swoim mobilnym internecie:
- DJ1910
Zgadza sieJo_gurt pisze:Porownanie troche nietrafione, bo w wifi mamy 54Mbps w dwie strony + narzut, wiec i teoretyczne (te faktycznie teoretyczne) i rzeczywiste wartosci da sie osiagnac w dobrych warunkach - czyli ok 22-24Mbps w jedna strone. No ale fakt faktem, ze ladnie wyglada 54Mbps - ponad polowa ethernetowego linka (tylko tu mamy 100Mbps full duplex - drobny szczegol)DJ1910 pisze:Tak jak na Wifi 802.11g nikt nie wyciagnał realnie 54Mbps, tak samo w internecie mobilnym o 7,2Mbps mozna też zapomnieć
7,2Mbps to ruch tylko down.

W informatyce ściema dla nieświadomych mas to podstawa

Moze troche offtopic, ale używa ktoś sprzęcików na Wifi G które niby mają 108Mbps? Jak realnie transfery na tym wyglądają? Oczywiscie przy zalozeniu że np. AP i karta obslugują 108Mbps
- bob
- Guru bezprzewodowy
Oto co osiągnął w laboratoryjnych warunkach Option:

Common test results of 3.x.x.x drivers on a HSDPA 7.2 network :
• HSDPA only : 5.5Mbps downlink (RAS and NDIS)
• HSUPA only : 1.9Mbps uplink (RAS and NDIS)
• HSDPA and HSUPA : 3.5Mbps downlink and 1.9Mbps uplink
(RAS and NDIS)
Wygląda na to, że operatorzy sugerują, że osiągnęli coś więcej.Common test results of 4.x.x.x drivers on a HSDPA 7.2 network :
• HSDPA only : 6.5Mbps downlink (NDIS) and 5.5 to 6.5Mbps
downlink (RAS)
• HSUPA only : 1.9Mbps uplink (RAS and NDIS)
• HSDPA and HSUPA : 3.5Mbps downlink and 1.9Mbps uplink
(RAS and NDIS)

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ciekawe tylko czy to wynika z niewiedzy speców od marketingu, czy to taki chwyt marketingowybob pisze:Wygląda na to, że operatorzy sugerują, że osiągnęli coś więcej.![]()

Pozdrawiam YaHooo 

- Pawe?_EDGE5
- Użytkownik forum
Mówiąc szczerze to jeszcze nigdy nie widziałem aby ktoś osiągnął w normalnych warunkach 7.2 Mb/s, chyba że mieszka w BTS-ieartvip pisze:chciałbym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników jak to jest tak naprawdę z tym "do 7.2 Mb/s"

Pawe?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Paweł_EDGE5 myślę, że nawet mieszkanie w BTS'ie nic Ci nie pomoże 

Pozdrawiam YaHooo 

-
- Guru bezprzewodowy
Mi 450kB/s ~ 3,51 Mb/sartvip pisze:To co max udało mi się wyciągnąć to download 3.8 Mb/s
Tylko w 2 miejscach we Wrocławiu.
Parę razy 300kB/s ~ 2,34 Mb/s
Średnio, osiągam 200kB/s ~ 1,56 Mb/s
Powiem tak, 7,2 ładnie brzmi i wyświetla się we właściwościach połączenia. Przy limicie 1, 4, 7 giga te 200kB/s spokojnie wystarczy. Wiele osób sugeruje się właśnie prędkość portu = prędkość internetu. Znam takich, co mają Neostradę 1,2Mb/s, 54 Mb/s, 100 Mb/s.
- DJ1910
YaHooo pisze:Ciekawe tylko czy to wynika z niewiedzy speców od marketingu, czy to taki chwyt marketingowybob pisze:Wygląda na to, że operatorzy sugerują, że osiągnęli coś więcej.![]()
Pewnie to wyglada tak
Sprzedajacy to w salonach, nawet o tym nie wiedza, a technicy operatorów wiedzą że to tylko chwyt marketingowy

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie też tak myślę. Przy dużych prędkościach szybciej można go wykorzystać.marens pisze:Przy limicie 1, 4, 7 giga te 200kB/s spokojnie wystarczy
Pewnie jest to dobre wytłumaczenie. Z doświadczenia wiem, że w różnego rodzaju salonach siedzą ludzie posiadający różną wiedzę na temat towaru jaki sprzedają. Więc jest tak jak piszesz.DJ1910 pisze:Sprzedajacy to w salonach, nawet o tym nie wiedza, a technicy operatorów wiedzą że to tylko chwyt marketingowy![]()
Pozdrawiam YaHooo