modem blue connect
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
modem blue connect
Cześć mam modem globesurfer icon na usb. Ostatnio nie mam prawie żadnego zasięgu palą się tylko dwie kropeczki. Prędkość też jest tragiczna najwiekszą miałem 800kb/s. Wcześnie ściągnołem aktualizacje ze strony ERY lecz to zbytnio nie pomogło.Czy ktoś może mi pomóc abym miał poprawną prędkość. Dzięki.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: modem blue connect
Spróbuj wymusić połączenie 3g (UMTS/HSDPA) w oprogramowaniu jakiego używasz do łączenia się z internetem. Dla pewności możesz przetestować modem w innej części miasta. Bo może masz jakieś problemy z BTS'em.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
przybliżona predkość
W ustawieniach mam zaznaczoną opcje TYLKO UMTS. Mam pytanie jaka powinna być średnia predkość mojego modemu? Pozdro.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli wiesz gdzie jest nadajnik NodeB (UMTS) to podejdź bliżej i sprawdź jakie są prędkości. W UMTS lepszy zasięg=większe prędkości.alexander pisze:Prędkość też jest tragiczna najwiekszą miałem 800kb/s
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
800kb/s to tragiczna prędkość?! Chyba zbyt wiele reklam o 7,2 MbpsPrędkość też jest tragiczna najwiekszą miałem 800kb/s

W sumie niewłaściwie zadane pytanie - maksymalna prędkość modemu to 7,2Mbps. Uzyskiwane prędkości (ich średnia) to kwestia sieci. Sprawdź jak modem zachowuje się w innym miejscu, tak jak napisał kolega YaHooo.jaka powinna być średnia predkość mojego modemu?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze niedawno też tak myślałem ale okazuje się, że duży udział ma OS.Engelbert pisze:Uzyskiwane prędkości (ich średnia) to kwestia sieci.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Rzeczywiście racja. Spotkałem się z opiniami, że pod Windows można osiągnąć maksymalnie około 3/4 tego co pisze na modemie. W moim przypadku to się sprawdza w miarę dobrze: modem 3.6 mbps, prędkość 2.8 mpbs (przy dobrych warunkach).bob pisze:Jeszcze niedawno też tak myślałem ale okazuje się, że duży udział ma OS.
Poza tym jak napisał Engelbert 800kbps to jak na internet komórkowy to dość dobra prędkość.
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 20:02 przez YaHooo, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie ta zasada się sprawdza i sam jestem w szoku, że jednak można wycisnąć więcej pod innym systemem.YaHooo pisze:pod Windows można osiągnąć maksymalnie około 3/4 tego co pisze na modemie.

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Też sie z tym spotkałem i było nawet sensowne tłumaczenie. Jak znajdę link do tego, to tu podam.YaHooo pisze:Rzeczywiście racja. Spotkałem się z opiniami, że pod Windows można osiągnąć maksymalnie około 3/4
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ja gdzieś czytałem, ale nie pamiętam gdzie, że Windows rezerwuje sobie jakąś część łącza na różnego typu transfery w tle oraz aktualizacje. Nawet dało się to wyłączyć, ale teraz nie wiem gdzie to się ustawiało.bob pisze:Dokładnie ta zasada się sprawdza i sam jestem w szoku, że jednak można wycisnąć więcej pod innym systemem.![]()
Z miłą chęcią sobie poczytam jak to z tym dokładnie jest.BliSki pisze:Też sie z tym spotkałem i było nawet sensowne tłumaczenie. Jak znajdę link do tego, to tu podam.
Pozdrawiam YaHooo 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
To nie aż tak źle. Ja na HSDPA w godzinach szczytu nierzadko 500kb/s nie mogę przekroczyć. No chyba że miałeś na myśli b/salexander pisze:Prędkość też jest tragiczna najwiekszą miałem 800kb/s.
![:]](./images/smilies/splash.gif)